|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 6:36 pm
Защита от пренапрежение (40V)
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Защита от пренапрежение (40V)
аз, доколкото схванАх, устройството трябва да работи 12/24V без някакви проблеми. демек, да държи от 8V до към 40V. аз ако го правя, няма да сложа 60V транзитор. та 200 е малко множно, ама 100 ми се вижда добре. може и да съм параноик по телекомите, дето е 48V, 80V транзистори се случва да пукат, хем там няма кой знае какви пикове. пък понятието 'жица' е малко условно, обикновено си е масивна алуминиева шина. и съвсем нормално правихме flyback, че да е мирна главица. понякога разхода за смена на нещо (време, техник, downtime) e много по-скъпо от оскъпяване на дизайна. а и се гони работа над 10 години минутен downtime за целия период.
|
| Пет Юни 16, 2017 3:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, тия depletion mosfet-и са интересни - не ги бях чувал до сега, единственото кофти е че са за малки тоци, а като се сложи опамп и по мощен транзистор и гледам че цената вече скача доста
|
| Пет Юни 16, 2017 3:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, в 24 волтова система спайковете стигат много лесно до към 180-200V та затова. В случая на пусналия темата сигурно няма смисъл, но ако се говори генерално за аутомотив и 24 волтови системи е хубаво да са 200 волтови транзисторите. Сега в един от проектите се борим баш с точно такива спайкове и първоначлно бях наслагал 120 волтови транзистори та се наложи да ги вдигнем на 200.
|
| Пет Юни 16, 2017 3:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мдааааммм... мерси за статистическата информация.
|
| Пет Юни 16, 2017 4:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
До към 1А и мощност като за DPAK/ТО220 цената е търпима, иначе нагоре трябва друго решение. Другата готина екстра на тия е, че ограничават и in-rush тока (ако референса ти е подходящ). Това също е голям проблем ако на входа захранването ти има големи капацитети и се включва директно към 24V или по-високо.
|
| Пет Юни 16, 2017 4:39 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
А вместо възстановяемия предпазител + трансила (както беше предложено на предната страница) няма ли да свърши работа една халогенка + трансилa- доколкото разбрах консумацията не е голяма?
|
| Пет Юни 16, 2017 7:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Може, за на масата, не изглежда сериозно.
|
| Пет Юни 16, 2017 9:11 pm |
|
 |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
Аз да уточня, че конкретно по въпроса, за който съм пуснал темата - спокойно може да се счита за отговорен. Емитерния повторител ще свърши работа, а като му бодна 120V транзистор, даже нуждата от TVS отпада (картинката от началото е малко екстремна, там стъпковия товар го създавам с мосфет, който се клати директно от signal generator-а на скопа. В реалната схема нито load dump-овете ще са толкова големи, нито с толкова стръмни фронтове.) Сега, че по емитерния повторител има какво да се оптимизира, има, ама реално е окей и така. На ниски напрежения DC-то смуче 0.5А, там ще разсейвам малко под ват през NPN-а, ама това е поносимо. Междинните напрежения 12-24 волта ще са основната част от времето и там хем ми е по-нисък товара, хем пада върху NPN-а ще е по-малък, разсейването ще е тривиално. Ще се качва рязко при overload, ама там трябва да е за кратко все пак. @Dimitar - схемата от линка на Stoimen е идеална, само дето е една шепа компоненти. Обаче и мен ме заинтересува това с depletion MOS-а, че те за мен са малко екзотика, аз досега само теоретично бях чувал за тях. То и все още не съм пипал такъв, но днеска напоръчах едни в SOT-223 да си поиграя. Ще пиша като пристигнат @bateAz - DC-DC-та с настройваемо ограничение по ток (примерно прецизно от 10 до 1000 mA) и големи входни обхвати има всичко на всичко няколко модела. Не държа на този модел просто ей-така, от инат  Иначе за LM317HV не знаех, благодаря! Лошото е, че не е LDO и така като гледам разсейваната топлина ще е същата като при емитерния повторител. @ig_ivanov - с лампичката ще е яко, но не бих рискувал, защото при мен има бая вибрации и не знам колко ще оцелее жичката чисто механически
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Пет Юни 16, 2017 10:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Тия на 660mA ли са? Щото в тоя корпус май само такива виждам... Трябва ти за по-голям ток, щото при тоя ток транзистора издържа до определено напреженив DS, обаче файда няма щото пак имаш пад заради съпротивлението. Принципно тия транзистори са "почти" като нормалните само че са вкарали примеси, които добавят естествени токоносители в канала. Колкото повече примеси има, толкова повече Vgs се измества надолу. На практика слагат толкова че при 0 волта транзисторът е "почти" отпушен. В твоя случай това "почти" е "само" 2-3 ома. И съпротивлението расте с вдигане на тока. Така че даже може и да е по-зле от емитерния повторител. Сега ако имаш откъде да вземеш малко по-високо от входното напрежение, т.е. да му подадеш в права посока и да го "дотпушиш" работата ще стане. Но ако искаш с нулево или още по-зле отрицателно, тогава ти трябва по-голям корпус и малко по-скъп транзистор. Майкрочеп гледам имат някакви за около долар парчето... но аз не съм фен на тая фирма.
|
| Пет Юни 16, 2017 11:53 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Същите - BSP149 на Infineon. Ще ми се, ама нямам висок референс. Е, може с батерийка серийно над входното, ама то ако ще е така, направо може да сложа 12-волтова A27 и ще стане и с обикновен MOSFET, дето е стотинки.
|
| Съб Юни 17, 2017 2:06 am |
|
 |
|
stefan63
|
С емитерен повторител съм виждал тахограф, транзисторът беше Дарлингтон ТО220 и май се охлаждаше от стената на металния корпус. 100-те Волта за таксиметър - дето ги споменава Димитър - схемата с ключ откъм плюса - само ,че с p-n-p ключ - имаше високоволтови Зетекс на няколко ампера в ТО92 , P-MOS на 200 В трудно се намира. Друг вариант на схемата е да се отделя не плюса, а масата , там е проблем - ако има закачени други устройства по някакъв интерфейс и са закачени към масата на колата. Решение с биполярен транзистор - откъм плюса или минуса има още една добра страна - защитата срещу обръщане на захранването е почти "вградена" и може да се мине без входен диод. Depletion транзистори на български ги учехме като транзистори с вграден канал, а Enhancement - като транзистори с индуциран канал - това за Димитър  . Тез с вградения канал малко приличат на JFET, и като- търсих попаднах на едни яки чаркове - http://www.genesicsemi.com/commercial-s ... ansistors/ .
|
| Съб Юни 17, 2017 8:58 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За протокола: казах, че схемичката е ужасна за стабилизатор, за ограничител става. Евентуално може и да се опрости още, но сега не ми се мисли.
Казах и че LC филтърът си е доста желателен. Емитерният повторител има голям пад и в случая може да се замени с паралелен ограничител, т.е. ценер умощнен с транзистор като D1 и Q3 от схемата.
|
| Съб Юни 17, 2017 11:39 am |
|
 |
|
anrieff
|
Последния месец се хванах да довърша схемичката, за която ми трябваше тая защита от пренапрежение. И понеже гледам да не оставям неща недовършени, да постна и впечатленията от нея. След дискусията тук от Юни ми беше допаднала идеята на простия дизайн с три компонента и depletion MOSFET-и, и рекох да ги проверя експериментално. Направих си едно тестово платче:  Сложил съм три различни модела транзистор, на една обща подложка към 1 квадратен инч. Заедно с ценер, един TVS за обща защита и малко джъмпери да избера кой транзистор тествам. Общата схема и в трите случая е:  Ето ги запоени:  А самите транзистори са Q1 - CPC3701 (на IXYS, бившите Clare), на хартия най-добър. Q2 - BSP149 (на Infineon, обсъждания по-рано в темата). Q3 - FZT605 (за сравнение и един NPN дарлингтън). Ценера е 20V (всъщност е TVS, че това имах под ръка). Vin идва от лабораторно захранване, а отдолу за товар е current sink с избираем 100 или 500 mA ток. При Vin < 20, ограничителя трябва да дропва само малко (като нежелан ефект от серийния дизайн), а при Vin> 20 трябва да се държи като груб линеен регулатор. Токът през устройството във всички случаи е зададения от мен 100 или 500mA. Ето и резултатите (Vin-Vout, в неограничаващ режим, Vin=10V) Q1: 100mA - 62mV дроп; 500mA: 305mV дроп Q2: 100mA - 161mV; 500mA: 780mVQ3: 100mA - 1.30V; 500mA: 1.44VВ ограничаващ режим (Vin = 31V, I = 100mA, около 11 волта пад през "LDO"-то) и трите транзистора се държаха добре и не загряваха кой знае колко, до към 70 градуса. Та схемичката излиза чудна и смятам да я ползвам, благодаря много на @michev и @miro_atc за идеите.
|
| Чет Ное 02, 2017 3:07 pm |
|
|