Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Ами да, обаче това не пречи на илюзиите на някои компании което още повече изкривява пазара. Не искма да ме разбирате грешно, аз не съм против високите заплати, против съм нереалните заплати особенно на хора които нямат експертиза, умения или нещо друго. Аз съм напълно за, един добър хардеурен специалист, или софтуерен такъв да бъде добре платен, 7-8-10-15 хил лв, аз съм за. Обаче съм твърдо против някой който не зане още от къде му влиза и къде му излиза, минал един курс, с 12 месеца опит от който не е научил нищо, да идва и да трябва д аму плащам висока заплата.
Всеки тук си купува домати предполагам, и всеки ще предпочете да плати повече за хубави домати, дори не знам колко струват но да кажем 5 лв/кг. Сега си представете че изведнъж някой реши че ще експортва всички домати за Кувейт, а там арабеските просто си ги купуват щото имали излишни пари, и даватне по 5 а по 15 лв/кг. То и без това ни е толкова производството, познайте какво ще можем да си купим за 20 лв/кг ..... и сега кажете дали ще сте склонни да плащате 20 лв/кг за боклука който арабеска не го купува, само защото той имал пари и променил пазара ...... и сега го пренесете върху хората.
Какъвто и да е пазара, ако е нормален няма как да плащаш по-скъпо за нещо което е мислено да струв апо-евтино, може да стане само ако има изкривяване и то сериозно. Е има изкривяване, и сериозно е меко казано.

Сря Юни 14, 2017 6:17 pm
Профил

tolstolob написа:
Аз не виждам никаква измама в случая - блъфирал е, вързали са се. Пазар. Излиза, че тези дето го наемат са някакви гугутки и си нямат хабер кое колко струва. Да не говорим, че обикновено фирмите си имат лимит за позициите, които наемат (поне от моя опит). Ако ще и да си супермен, ако си извън рейнджа - не наемат.

Не е така, така може да е тук в БГ, но и тук не е така във всички фирми, в САЩ изобщо не е , и не е рядкост хора на горе долу еднаква позиция да имат доста сериозни разлики в заплатата.

п.с. и точно така, това е блъф, но аз не искам служители които ме блъфират, както го прави за заплатата, така може да го прави и за знанията и възможностите си, също така това е един много добър признак доколко може да се разчита на него. Аз лично не бих поверил нищо на такъв човек. Няма да знам утре дали няма да изнесе конфеденциална информация, или дали няма да добави умишлен бъг с цел лична облага.

Сря Юни 14, 2017 6:18 pm
Профил

ToHu написа:
... При нас работят около 100 програмиста, има различни, интервюираме много, и за други наши фирми интервюирам основно web технологии. За последните 3 години, няма нито един читав появил се на интервю, нито един. идват всякакви, от начинаещи до такива които казват че са синиър, от такива които искат по 1000 лв до такива които искат по 7-8 хил лв, всичко това говорим за web технологии. Нямаше нито , ама нито един, който изобщо да се доближава не до синиър ами да средно напреднал. За това време сме интервюирали стотици хора, а колко CV-та сме рехвърлили изобщо не ми се мисли.

Дай $100 на час и се разбрахме :mrgreen:
(ще ти излезе по на сметка от 10 х $10 ;) )

Сря Юни 14, 2017 9:35 pm
Профил

Нали с есещаш, че няма как да стане, при нас е далеч над 10$ на час, но и доста под 100$, не знам дали го смяташ но при 100$ на час това са 16 хил на месец, тук си много далеч от кой да е пазар. Освен това не би могъл чисто физически да покриеш нуждите, а дори и да успееш риска е твърде голям, утре може да те блъсне кола, да слънчасаш, да се натровиш с гъби, или просто да си ти скимне че ставаш отшелник ... с две думи каквото и от това да се случи само за няколк омесеца може да се понесът загуби от милиони.
Многото хора не са случайно, затова обаче е и редно да има градация в заплатиет между истинските специалисти и драскачите. Има хора които правят да речем апликейшън нивото, там не се изисква особенна квалификация, те са си точно кодери защото основно се конфигурира и адаптира. Там трябва да има излишъци първо защото там работата е по непредвидима, второ защото риска е по-голям, неспециалист се губи много по-лесно то специалист.
На следващо ниво са системни разработчици, там зплащането е по-високо, не е рентабилно да подържаш твърде много, но не могат и да са малко поради риска. На най-високо ниво са хора които имат специфично know how натрупано през годините, които ти например го нямаш и няма как да го получиш в близките години просто защото докато не настъпиш мотиката не знаеш за нея. С тези е най-трудно, там заплащането е много високо, но искаме или не не можем да сме много застраховани, просто такива хора не на път и под път, най-вече заради специфичното know how.
Имаме продукти които са web, там да ти кажа според мен риск няма никакъв, един заминава, друг идва, няма нищо специфично, никакво know how което да се трупа с години, и в крайна сметка като се стигне до същността на нещата, всичко опира до С и онези няколко човека с know how, а web-а е чисто интерфейсен.
Напълно разбирам тези големите фирми от към примирение с качеството, но не и с цената на качеството. При нас също нещата не са перфектни, в някои аспекти са далеч от перфектни, ефективността не е върхова, но радикалните промени изискват време с каквото не се разполага, и крият рискове които не могат да се поемат. От години си говорим да щсменим само частта за рендиране с друга която друга наша фирма е разработила, и е в пъти по добра бърза, ....изобщо няма по какво да се сравняват двете, но все още не можем точно заради риска от голямата промяна, макар тази да не е толкова голяма.
Абе ако правиш чист развой за някого нещата са много по-лесни, и виждаш само едната страна, но ако ти си този за който се прави развой, започваш да гледаш съвсем от друг ъгъл. Всичко трябва да е от една страна безболезнено, от друга бързо, от трета да си сигурен че не оставяш с нещо което не можеш да поддържаш абе .... мога да си представя какво е при по-големите където има и малоумни акционери които гледат единствено цифрички без конкретно значение, там освен всичко друго идва и натиска на инвеститора.

Сря Юни 14, 2017 10:02 pm
Профил

ОК сте значи. То, че нямаш сметка да предлагаш по толкова е ясно, просто исках да ти насоча мисълта към закона на Филип:

http://www.jewage.org/wiki/en/Article:P ... pe.27s_Law

Т.е. колкото по голям екип програмисти имаш толкова по неефективни стават защото просто отива прекалено много време в приказки. Това важи особенно когато става въпрос за евтини и ниско квалифицирани програмисти. Затова често е по на сметка да имаш малък високо квалифициран и сплотен екип който работи гладко и отмята по много работа.

А по отношение на часовата ставка - примерно SAP консултантите може да ти струват и над $1000/час. Ако не бъркам тези от майкрософт също са по $150-$200. За всеки влак си има пътници - сещаш се какво става когато твоите хора запънат и отрепят месец два да чопплят някакъв засукан проблем и накрая пак са до кривата круша - в тези моменти му се приисква на човек да имаше някой който за седмица да оправи нещата пък дори и да струва десеторно ...

Сря Юни 14, 2017 11:33 pm
Профил

Ама нали правиш разлика между SAP или MS консултант и просто служител. Първо консултанта е за някаква обикновенно кратка работа, ако изключим определени случаи които са изключение, заетост нас 3-40% за консултант в консултантска фирма е мечта. Отделно консултанта взема едни пари, но фирмата други, но дори и той да ги взема, самият факт че не е зает постоянно му сваля ставката поне на половина. Освен това консултанта е външен изпълнител, там нямаш осигуровки, данъци и др. подобни, няма отпуска, няма здравен пакет или каквито и да е бенефити, има фиксирана цена, идва работи и заминава.
Не за консултиране, за съвсем стандартни услиги аз продавам на по 80 евро на час трудът на системните инжинери в другата фирма, а там дейността не е кой знае какво, ако правя отстъпка стигам до 40 но по надолу не падаме никога. Ако говорим за нефтени платформи, проекти по рафинерии, може да се стигне и до около 200 евро на час.
Но както казах това са различни неща. На адвокати или финансови специлисти е нормлано да се плаща и по 1000 че и нагоре долара за час, да не говорим че ако е финансов много често изобщо не говорим за часова ставка а процент от интереса, ако го обърнем в часови ставки може да стигне десетки и сотици хиляди на час ако реално сметнеш колко е работил и колко е получил. Примерно в нашия бранш имаше няколко сливания последните години, всички за по 2-3 млрд, тези които са консултирали са прибрали някъде между 2.5 до 4 %, колко точно е трудно да се каже защото се пази в тайна, сам сметни колко са 4% колкото и време да са работили ....:)
Иначе за големината на екипа, това зависи от хората в екипа, по скоро ефективността пада не от това че повече си говорят, а от това че не можеш да ги натовариш ефективно. При нас примерно не си говорят много, ние не сме привърженици на опен спейса, хората са в отделни стаи, може да гледат ютуб но не си говорят много :). В крайна сметка зависи и от позиция. Хората които са наистина важни и ценни, не е важно дали работят 2 или 12 часа, важно е какво свършват.
Естетсвено за кодера дето днес трябва да вкара 100 картинки, и да провери координати, таблици разни конфиг файлове, е важно да работи 8 часа защото ако не работи не може да постигне това което се очаква.
Много от хората ни са на ненормирано работно време, не всички от тях, но повечето си вършат работата не по зле от колкото ако ги държиш твърдо по 8 часа. А примерно имам човек който дори не ходи в офиса, т.е. може и да ходи но аз не знам кога ходи, и не ми е важно, важното е че върши работа и то качествена.
Абе няма универсални решения и подходи, дори за една дейност обикновенно трябва да с еправи разлика между позиции, отговорности и способности, включително и за заплати.

Чет Юни 15, 2017 12:18 am
Профил

При условие, че в момента търсенето на читави програмисти е по голямо от предлагането някак си не се вързва заетоста им да не на 100%. Нали от там тръгна и приказката ...

Чет Юни 15, 2017 1:30 am
Профил
Аватар

tolstolob написа:
^ Ъ? Че откога това е незаконно?

Кой е казал, че е незаконно - просто не харесваме да ни лъжат. Вапликейшъна за работа ясно си пише, че всичко се проверява.

Чет Юни 15, 2017 6:00 am
Профил
Аватар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/ ... 10_godini/

Уморихме се, оядохме се, някои вече не са живи и здрави, друг пък не им пука и си имат собствени проблеми.
Трети се върнаха, а четвърти предпочитат да влагат в други начинания.

Баща ми говорил с някакви сърби, които обяснили че държавата взима пари от емигрантите си като
кредит и им ги връща след няколко години (разбира се при изгодни и за двете страни условия).

Чет Юни 15, 2017 7:29 am
Профил

Тоя доклад може би разглежда само Европа, иначе на фона на това което 30 млн мелсиканци връщат в Мексико, тия цифри са смешни, като абсолютни говорим, иначе като % от БВП може би не са толкова големи.
Това според мен е добра тенденция, нашата де, това означава че икономиката е все по-слабо зависима от тези пари,и че всъщото време растежае реален а не се дължи на имигрантски пари. Това всъщност създава негативни стимули според мен, да не се работи и да се разчита на парите от децата или брата, или съпруга отишли някъде,което създава изкуствена безработица а от друга страна насажда много вредни навици. Предатавете си дете израсло така, никой в къщи не работи, чака се превода от чичо / тате или дядо и помощите.

Чет Юни 15, 2017 10:43 am
Профил

palavrov написа:
При условие, че в момента търсенето на читави програмисти е по голямо от предлагането някак си не се вързва заетоста им да не на 100%. Нали от там тръгна и приказката ...

Дефинирай, моля, що е то 100% заетост на програмист.

Чет Юни 15, 2017 11:31 am
Профил ICQ

Ами това зависи от квашификацията, както и горе писах ско е прост кодер или форморедач абсолютно може да се дефинира. Ако е истински февелопер е много трудно. Тук е мястото на мениджмънта, но не тоя масовия тип елселски плъх а този който можеда прецени реално сложността и проблематиката.

Чет Юни 15, 2017 11:36 am
Профил

П.с. То и друго има, трябва да разбира кога някой си е изгубил времето гледайки цял ден ютуб, и кога някой си е свършил работата гледайки ютуб. Но това пак е за специалистите, драскачите и пишман художниците са на норма. Аз между другото май не съм срещал читав девелопър който да му тръгне писането, или да подхване проблем и да почне да гледа ютуб или фейсбук и т.н. Може да гледа 5 часа преди и след това, но като захване определена задама или проблем обикновенно забравя и да яде и да спи. Та тоя тип изобщо няма какво да ги мониторираш, там времевия критерий не значи нищо.

Чет Юни 15, 2017 11:42 am
Профил

Именно де - просто е различно за всеки. По моите критерии програмист не е тоя, който днес трябва да нареди 15 форми, или да вмъкне 50 картинки. Даже и кодер не е. Повече се доближава до нещо като машинописка, дето е на норма символи за ден. Това е работа, която просто трябва да се свърши и толкоз - там почти няма мислене а просто нариване на дадено количество еднакъв или почти еднакъв код. Такова ако дадеш на програмист той просто на втория месец ще си тръгне, освен ако заплатата му не е много над това, което може да изкара като реален тежащ си на мястото програмист другаде. И пак е до време, защото от такава работа се "ръждясва" и после е тегаво да влезеш в час.

Чет Юни 15, 2017 11:52 am
Профил ICQ
Аватар

ToHu написа:
Значи ако човека си няма работа и идва да си търси не ми пука колко е била предишната заплата. Обаче ако работи някъде, и аз искам да го превлека, естетсвено че има. Ако му дам по-малко той няма да дойде най-вероятно. Ако обаче ти каже че взема два пъти повече от колкото релано взема, реално те лъже. Съответно ти се съобразяваш с това което той ти казва, и му предлагаш повече. Това си е абсолютна измама. Той не казва аз искам да получавам толквоа, той казва аз сега вземам толкова, а той не взема естествено. Това изкривява още повече и без това кривия пазар...

Е, ако ще привличаш някой се предполага, че му знаеш възможностите и затова искаш да го привлечеш и отделно заплатата, която му предлагаш той ще си я заработва. Иначе каква е файдата. Но както и да е...

Бях в една фирма с програмисти в гръчко. Направо комунизъм. Уж уеба, базата данни и сървърите са готови, но назначават още хора. В базата данни се чоплят трима. По толкова или повече за останалите направления...
Сутрин идват между 9 и 10, към 11 започват подготовка за обедната почивка, която свършва между 2 и 3, а към 5 започва изнасянето и в 5:30 бомбата е паднала.

Чет Юни 15, 2017 2:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486 ... 1080  Следваща