Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Новини от страната
В Бг не винаги всичко е на светло и освен това често се практикува част от заплащането да се прави във вид на бонуси. Примерно договорил си се за 2000 (бруто), но ти дават всеки месец 300 лв под формата на купони за храна. Ако направиш проверка ще се окаже, че човека е осигуряван на 1700 (в най-добрия случай).

Сря Юни 14, 2017 2:50 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

tolstolob написа:
^ Ъ? Че откога това е незаконно?

Ами първо е незаконно, ако просто го кажеш как да е, ако го напишеш в формуляр си е чиста проба измама. Не е въпроса дали е незаконно обаче, просто не е лоялно, а е САЩ поне засега в повечето щати те уловняяат от днес за утре. Аз също бих уволнил такъв служител.
В БГ не се прави не. Има косвени методи, може да му се проверят осигуровките, но това не е много релевантно заради прага. За данъците не знам как може, през познати ясно, но дали има легален начинне знам. Може да се изискат документи, ние например имаме законово основание да изискваме, но изискваме минимума.
Има много фактори които определят разхода, заплатата не е основен при големите организяции. Ефективност на работа и на мениджмънт са много важни, достъп до финансов ресурс и цената на този ресурс. Избора на доставчици за каквото и да е, вкл.тоалетна хартия. Бизнес средата... САЩ имат един много серипзен проблем, свръх регулиране, и втория данъците но той е по-малкия. Сега вечв и социалистическите им забежки но това дано го зарежат.

Сря Юни 14, 2017 3:13 pm
Профил
Аватар

Мчи Тони, като всички се тикат да правят фирми у СофИята, така ще е. Виж в долната провинция заплатите са двойно по-ниски (поне).
Общо взето ако фирмите се поразпръснат из БГ ще има освежаващ ефект - на едно място заплатите ще паднат, на друго ще се вдигнат...

По нашия край обаче се води мутренска политика, градът да се превърне в туристическо гето (за някои хора това изглежда като светия граал). В резултат, масово се търсят сервитьорки, продавачки и обслужващ персонал, с 50 и нагоре часова седмица и 500лв (при много условия) заплата. Работи се събота, работи се извънредно, заплатите се орязват всеки месец с различни поводи, липсват прилични условия (липсват почивки, работи се прав по 8 часа, при ниски/високи температури, няма болнични, няма отпуски - това последното е за продавачка 8O ). Ако аз съм кадърен и млад що да стоя тука при тия условия (те са същите от поне 10 години). Следователно "матриала" се разрежда и става все по-кофти.

Фирмата в която аз работя е една от малкото свестни. И пак гледаме на софийските заплати с огромна завист. :)

Сря Юни 14, 2017 3:22 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Следователно "матриала" се разрежда и става все по-кофти.

не се разрежда...

в повечето държави съотношението умни и ентусиазирани към мързеливи идиоти е горе-долу съпоставимо с другите. но ако 27 години вадиш само от едните, другите растат, като съотношение.
у нас се получи наситен разтвор от идиоти.

Сря Юни 14, 2017 3:27 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

ToHu написа:
Ами първо е незаконно, ако просто го кажеш как да е, ако го напишеш в формуляр си е чиста проба измама...

Нещо не разбирам - каква е връзката между предишния доход и пазарлъка за заплата? И какъв е смисъла да се лъже, при условие, че има официална история на доходите?

Сря Юни 14, 2017 4:09 pm
Профил

Връзката е че шефа винаги дава толкова колкото да не се махнеш (или да дойдеш), затова м ного често новаци започват на повече от това което взима синиър работник в момента. Казвам го без пристрастност, защото съм бил от двете страни на ситуацията. Мисля че не е правилно, но такъв е пазара. Съответно тук всички плачещи ревът срещу пазара ама няма как — като има търсене и няма предлагане цените се вдигат :)

Сря Юни 14, 2017 4:25 pm
Профил

ToHu написа:
...java, .net и какви ли не драскачи.

Ако смяташ че читаво приложение или каквото и да е друго (ама наистина читаво) е по-лесна задача от нещо подобно на c++, мога съвсем уверено да ти кажа че не е. Прав си че има много драскачи, и точно заради тях се насажда такова мнение за конкретните езици - просто много малка часто от всичко написано е наистина добре написано.

Сря Юни 14, 2017 4:28 pm
Профил ICQ
Аватар

velio написа:
Мчи Тони, като всички се тикат да правят фирми у СофИята, така ще е. Виж в долната провинция заплатите са двойно по-ниски (поне).

Че това не е нашенско изключение, така е по целия развит свят. Не два пъти ами и по-големи разлики има. Нормално е.

sparkybg написа:
ToHu написа:
...java, .net и какви ли не драскачи.

Ако смяташ че читаво приложение или каквото и да е друго (ама наистина читаво) е по-лесна задача от нещо подобно на c++, мога съвсем уверено да ти кажа че не е. Прав си че има много драскачи, и точно заради тях се насажда такова мнение за конкретните езици - просто много малка часто от всичко написано е наистина добре написано.

Разликата е, че драскач на С не може да сътвори нищо продаваемо. Докато драскач на жаба, точка нет и прочие може да натвори тотална боза, да я продаде скъпо и да се гордее даже.

Сря Юни 14, 2017 4:35 pm
Профил ICQ

t_i_t_o написа:
Връзката е ...

Питам да не би да има закон, който да ги задължава да декларират предишната си заплата?

Сря Юни 14, 2017 4:58 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Че това не е нашенско изключение, така е по целия развит свят. Не два пъти ами и по-големи разлики има. Нормално е.

И аз споделям това мнение. Дрезден/Мюнхен разликата е 20-30%. Аустин/Калифорния 30-50%. Виж сега ако Бургас/София е 200-300% имайки предвид отношението заплата/храна/наем положението е серизно.

Сря Юни 14, 2017 5:05 pm
Профил WWW

Цецо написа:
Разликата е, че драскач на С не може да сътвори нищо продаваемо. Докато драскач на жаба, точка нет и прочие може да натвори тотална боза, да я продаде скъпо и да се гордее даже.

Според мен драскач на каквото-и-да-е не може да сътвори нищо продаваемо. Ще може да го продаде или на нищо не разбиращ човек или ако проекта е по конкурс специално нагласен за него.

Сря Юни 14, 2017 5:31 pm
Профил
Аватар

И аз не вдявам какво общо има предишната заплата при кандидатстване за нова работа. Едва ли изикванията са еднакви... Човека и да е гуру в дадена област, ако новата позиция не изисква подобни знания /умения, то тези знания/умения няма как да бъдат отчетени в заплатата.

Сря Юни 14, 2017 5:35 pm
Профил

Значи ако човека си няма работа и идва да си търси не ми пука колко е била предишната заплата. Обаче ако работи някъде, и аз искам да го превлека, естетсвено че има. Ако му дам по-малко той няма да дойде най-вероятно. Ако обаче ти каже че взема два пъти повече от колкото релано взема, реално те лъже. Съответно ти се съобразяваш с това което той ти казва, и му предлагаш повече. Това си е абсолютна измама. Той не казва аз искам да получавам толквоа, той казва аз сега вземам толкова, а той не взема естествено. Това изкривява още повече и без това кривия пазар.
Относно това за драскачите, ако трябва да сме точни който си разбира няма занчение на какво пише, и може да напише работещо нещо и на VB, и на Java и на PHP, все тая. Но в тези среди ако има и 1% такива ще е цяло чудо. При нас работят около 100 програмиста, има различни, интервюираме много, и за други наши фирми интервюирам основно web технологии. За последните 3 години, няма нито един читав появил се на интервю, нито един. идват всякакви, от начинаещи до такива които казват че са синиър, от такива които искат по 1000 лв до такива които искат по 7-8 хил лв, всичко това говорим за web технологии. Нямаше нито , ама нито един, който изобщо да се доближава не до синиър ами да средно напреднал. За това време сме интервюирали стотици хора, а колко CV-та сме рехвърлили изобщо не ми се мисли.
Какво заключение да си направя, ние сме най-куците и при нас са дошли най-смотаните кандидати ? Едва ли, това което мога да заключа че масово нивото е такова, нулево, под нулевото, рално трябва да ми плащат за да ги взема на работа. За този период имаше едно момче което не дойде с големи претенци, бързо навлезе и се разви, след кото реши че нкъде другаде ще му плащат малко повече ... Аз дори вече не искам да ги чувам тия web технологии, кадри в тази страна няма за нещо повече от прости web страници на някой малоумен фреймворк.
Та ако тук има някой който твори на жаба или .нет, нека не се чуства засегнат, нямам нищо лично към него, но това кеото виждам е много зле.
п.с. между другото това кеото Цецо казва също е много вярно.

Сря Юни 14, 2017 5:59 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
velio написа:
Следователно "матриала" се разрежда и става все по-кофти.

не се разрежда...

в повечето държави съотношението умни и ентусиазирани към мързеливи идиоти е горе-долу съпоставимо с другите. но ако 27 години вадиш само от едните, другите растат, като съотношение.
у нас се получи наситен разтвор от идиоти.

Е наситен откъм едните, разреден откъм другите ;), ефекта е един и същи - хора дето да вършат работа - малко.

Сря Юни 14, 2017 6:09 pm
Профил

Аз не виждам никаква измама в случая - блъфирал е, вързали са се. Пазар. Излиза, че тези дето го наемат са някакви гугутки и си нямат хабер кое колко струва. Да не говорим, че обикновено фирмите си имат лимит за позициите, които наемат (поне от моя опит). Ако ще и да си супермен, ако си извън рейнджа - не наемат.

Сря Юни 14, 2017 6:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485 ... 1080  Следваща