Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Наблюдаване на прекъсанията по RS232 с LEDs .. Kak ?! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Наблюдаване на прекъсанията по RS232 с LEDs .. Kak ?!
Аммм трябва ми ако някой има под ръка схема на устройство с което да наблюдавам със светодиоди прекъсванията по RS232..аз го направих с мултивибратор от таймерите LMC555 аналози на стандартните 555 но са CMOS...обаче нещо RC веригите колкото ида ги смятам в схема делител на честота все няма стабилна работа тоя мултивирбатор и на осцилоскопа го гледам че вади някфи смущения в изхода и нищо друго ....ако някой може да даде схема на нещо правено че да не бъркам аз някаде...Мерси !

Пет Мар 17, 2006 9:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Я обясни какво точно искаш да направиш че да ти помогнем

Пет Мар 17, 2006 9:52 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Чакай! Я обясни малко! Какво значи да "наблюдавам прекъсванията"? Ми те прекъсванията не са физическо
явление. Обикновено под този термин се разбира поредица от действия на процесор във връзка с някакво
събитие. Ако искаш да наблюдаваш пакетите предавани по RS-232, може да стане с чакащ мултивибратор
с 555, само трябва да подбереш времеконстантата според скоростта на данните. И да имаш предвид нивата
по RS-а.

Пет Мар 17, 2006 9:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами значи.. трябва да стане следното. Тъй като скороста на предаване на данни по RS232 е много висока (поне според мен) за да се наблюдава като вържа светодиод през транзистор към TxD или RxD...смисал такъв искам като минава информация да виждам всеки бит но при тази скорост светодиода не мига....искам преди него да сваля честотата на самите поредици идващи от COM порта които отиват към светодиода и го постигам като сложа преди светодиода мултивибратор след MAX-а ... свързвам го като делител на чстотата за да увелича периода на изходния импулс спрямо входните които са с голяма честотата...така на изхода получава по ниска честота спрямо входната и мога да наблюдавам мигане на светодиода пр самия трансвер..това МИ е идеята...обаче нещо не смятам явно добре време константите явно защото светодиода не мига при някой честоти а при мига мн бързо..изменям RC веригите на таймера на самия мултвибратор обаче промените са на към зле....дайте идея някаква..

Пет Мар 17, 2006 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това е защото се занимаваш с глупости. Какво ще ти помага първо това че ще ти мига светодиода.
Теб те интересува имаш ли в момента някакъв трансфер на данни по съответната линия или нямаш. Като имаш свети ти светодиода като нямаш не свети. Това се прави с тъп моновибратор .

Пет Мар 17, 2006 10:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...или делител на честота :)

Пет Мар 17, 2006 10:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами мисля, нещо такова ще ти свърши работа. Игнорирай логическия елемент. Вместо него си
ползвай пак 555 като светодиода го сложиш на инвертирания изход. И само сметни времекон-
стантата, която трябва да е два пъти по-голяма от бодовата честота. Смята се Т=К*R*C, където
К зависи от това на кой вход на 555 подаваш сигнала. Но да кажем като грубо, можеш да полз-
ваш 0,5 за начало. И пак напомням за нивата на RS-232!

Прикачени файлове:
Sheet1.pdf [55.36 KiB]
199 пъти

Пет Мар 17, 2006 11:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
CorosanD написа:
Ами значи.. трябва да стане следното. Тъй като скороста на предаване на данни по RS232 е много висока (поне според мен) за да се наблюдава като вържа светодиод през транзистор към TxD или RxD...смисал такъв искам като минава информация да виждам всеки бит но при тази скорост светодиода не мига....искам преди него да сваля честотата на самите поредици идващи от COM порта които отиват към светодиода и го постигам като сложа преди светодиода мултивибратор след MAX-а ...

Не след max-a а преди него или по точно направо на крачетата RxD TxD на процесора слагаш ето това , смяташ си времеконстантата за около 100-200мс и това е мисля какво искаш да правиш.

Прикачени файлове:
555_mono.gif
555_mono.gif [ 2.08 KiB | Прегледано 3065 пъти ]
Пет Мар 17, 2006 11:49 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Ами мерси оказа се друг проблема иначе и аз го бях смятал за 200ms самоче таймера ми беше серия LMC мерси все пак !

Нед Мар 19, 2006 2:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]