Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Понижаващ и Повишаващ Преобразувател 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Понижаващ и Повишаващ Преобразувател
Здравейте ,имам въпрос относно Понижаващи и Повишаващи Преобразуватели .Преди известно време си направих една караоке колонка от един стар касетофон получи се доста добре и вади хубав звук.Монтирах от едно радио което работи с флашка но той работи на 6 волта а самия траф на касетофона е на 15 волта.Купих си Преобразувател който да монтирам да свали напрежението от 15 на 6 волта но изгоря а го дават да издържа до 30 волта Захранващо напрежение.Закупих и друг с интегрална схема Lm2596 монтирах го и го пробвах с адаптер с изходно напрежение от 12 волта но и със него не издържа.Имам Понижаващ Преобразувател на вилата който го захранвам с акумулатор и подобно радио което монтирах на караоке колонката и той работи на 6 волта също така използвам друг Преобразувател който е със същата схема като тези които съм споменал и си работи вече два години без проблем .

Прикачени файлове:
33.jpg
33.jpg [ 2 MiB | Прегледано 4145 пъти ]
22 (1).jpg
22 (1).jpg [ 1.7 MiB | Прегледано 4145 пъти ]
22 (2).jpg
22 (2).jpg [ 2.44 MiB | Прегледано 4145 пъти ]

Последна промяна maxx271 на Съб Юни 10, 2017 1:04 pm, променена общо 1 път

Съб Юни 10, 2017 10:58 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Понижаващ и Повишаващ Преобразувател
15V и 12V - ако са променливо напрежение AC, трябва да сложиш и изправител - схема Грец с изглаждащ кондензатор.
Ако това са изправени напрежения - много чудно защо ще изгаря.

Съб Юни 10, 2017 11:41 am
Профил
Аватар

Щото китаеца слага 2576 SMD на една платчица и казва "3 ампера", само че за толкова му трябват поне 1-2 квадратни инча охлаждане а то тя цялата платка е 1 и просто си се опичат.

Съб Юни 10, 2017 12:12 pm
Профил ICQ

stefan63 написа:
15V и 12V - ако са променливо напрежение AC, трябва да сложиш и изправител - схема Грец с изглаждащ кондензатор.
Ако това са изправени напрежения - много чудно защо ще изгаря.

Тока не е променлив.Има и друг траф който излиза 13 и 15 вола но е променлив монтирах му диоди по схема но явно и с него няма да се получи .Не знам защо така се получава колоната увеличена до край харчи около 0,90А а Преобразувателите са дадени да работят без проблем с 2А .

Съб Юни 10, 2017 12:47 pm
Профил

Cekins написа:
Щото китаеца слага 2576 SMD на една платчица и казва "3 ампера", само че за толкова му трябват поне 1-2 квадратни инча охлаждане а то тя цялата платка е 1 и просто си се опичат.

А защо до сега нямам проблем с Преобразувателя който съм монтирал на акумулатора радиото ми харчи около 0,30 ампера а колоната увеличена до половината харчи 0,50 ампера явно проблема идва от трафа.

Съб Юни 10, 2017 12:53 pm
Профил

Този -дето ти работи добре - същият ли е като тези ,дето горят?
По-горе писа ,че си пробвал с адаптр на 12В и пак гори, та няма да е май от трнсформтора.

Съб Юни 10, 2017 1:13 pm
Профил

stefan63 написа:
Този -дето ти работи добре - същият ли е като тези ,дето горят?
По-горе писа ,че си пробвал с адаптр на 12В и пак гори, та няма да е май от трнсформтора.

Да този Преобразувател който работи сега е споменат по-горе .Колоната най добре работи с напрежение от 15 волта сега мисля да купя един Понижаващ Преобразувател да и вдигна напрежението от 12 на 15 волта когато я пускам на акумулатора но исакам да я направя да работи и с напрежение с 220 волта но за целта трябва да монтирам Преобразувател който да свържа към трафа който да ми изкара 6 волта да работи другото китайско радио което съм монтирал горе чрез него подавам сигнал чрез флашка .

Съб Юни 10, 2017 1:24 pm
Профил
Аватар

Да ти имам куража!
Обаче на говорителчетата пише 2.6 или 2.8 Ома, 4 Вата с макс 6 и нещо, а това не се връзва с 15 Волта - и на 12 си е добре.
Освен това плеърчето май е на 5 вместо на 6 Волта, освен ако няма вътрешен стабилизатор. Един 7805 с два 100нФ кондензатора ти е най-добрият преобразувател, пък ако държиш на 6В може да ръгнеш диод-два на извода към маса.

Съб Юни 10, 2017 3:51 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Да ти имам куража!
Обаче на говорителчетата пише 2.6 или 2.8 Ома, 4 Вата с макс 6 и нещо, а това не се връзва с 15 Волта - и на 12 си е добре.
Освен това плеърчето май е на 5 вместо на 6 Волта, освен ако няма вътрешен стабилизатор. Един 7805 с два 100нФ кондензатора ти е най-добрият преобразувател, пък ако държиш на 6В може да ръгнеш диод-два на извода към маса.

Касетофона от който съм извлякъл всичко това е hitachi trk-8200e
сега не ми се сваля всичко не помня с каква интегрална схема е. Проверил съм дават го да работи на 12 волта но с по малка мощност за това когато го увелича повече от половината изкривява а с трафа който е на 15 волта по-добре звучи .Всичко съм го свалил и монтирал от касетофона .Не съм сигурен за другото радио на колко работи него съм го пробвал и на 5 и на 6 волта на 6 волта работи по добре и компонентите не загряват .Можеш ли на ми начертаеш някаква схема че така ми е трудно да я създам кое как се свърза последователно да мога да го вържа на трафа и да го сваля на 6 волта .

Съб Юни 10, 2017 4:24 pm
Профил
Аватар

Мии отваряш един даташит като този и най-отдолу картинки да искаш. То има и 7806 , но е труден за намиране.

Съб Юни 10, 2017 9:23 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Мии отваряш един даташит като този и най-отдолу картинки да искаш. То има и 7806 , но е труден за намиране.

Тази схема ще ми свърши ли работа мога да намеря и 7806 има го в
Елимекс го имат в наличност и ще пробвам какво ще стане .

Прикачени файлове:
F5KD9XKHPG4ODUI.LARGE.jpg
F5KD9XKHPG4ODUI.LARGE.jpg [ 31.68 KiB | Прегледано 4077 пъти ]
Съб Юни 10, 2017 9:56 pm
Профил

сложи и малко керамични кондензатори 100n
добави подходящ радиатор! - ще пече !

Нед Юни 11, 2017 6:54 am
Профил ICQ
Аватар

Wise написа:
сложи и малко керамични кондензатори 100n
добави подходящ радиатор! - ще пече !

Ся, от дъъълги години не съм монтирал подобен чип, но като го правех запоявах 100-те нанофарада директно на крачетата, пък после може произволно дълга жица от радиатора до платката. В случая няма нужда от огромен радиатор де, може и на платката, ама 100-те нанофарада близо до крачетата са задължителни.

Edit: понеже ми хареса ентусиазмът ти ще ти дам джамба акъл: електретното микрофонче от касетофона не го изхвърляй и намери още такива. Научи как се прави регулатор с LM317 за от 1.25 до 9В да речем и захрани през него електретите. Ще бъдеш приятно изненадан при най-ниските и най-високите напрежения, освен ако не опушиш нещо.
П.С.: електретните микрофони дават в пъти по-силен сигнал от обикновените и искат резистор и кондензатор за да работят.

Пон Юни 12, 2017 12:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]