Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Amazon EC2 goes FPGA 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Amazon EC2 goes FPGA
След презентацията на Майкрософт за FPGA приложенията в облака им, сега Амазон избиха рибата. Cloud сървърите им очевидно имат PCIe карти с FPGA и достъпът до тях може да се плати на единица време. toolchain-a изглежда е безплатен. Освен това предлагат пазар на който можеш да си предложиш ускорителите за ползване. Мисля да започна с ускорена версия на някой от основните Unix tool-ове find/grep/sort/uniq като proof of concept и след това ще сканирам пазара къде им е тясна обувката на платежоспособните играчи. IP CoReUse MoreUse и т.н. може да излезе нещо интересно.

https://aws.amazon.com/ec2/instance-types/f1/
https://aws.amazon.com/ec2/faqs/

Сря Май 17, 2017 3:38 am
Профил WWW

Мнение Re: Amazon EC2 goes FPGA
Загледал съм ги амазонските фпга сървъри, даже вчера бях на една презентация Amazon Academy с надеждата да ги презентират и тях по темата Machine Learning - греда, показаха само сортиране на ягоди без много много детайли как са го направили. Та малко да се освободя от други неща и ги подхващам - но за обработка на изображения - мисля, че има много какво да се оптимизира с тях.

Сря Май 17, 2017 9:00 am
Профил
Аватар

Както ви казах преди много години, програмирането е на път да умре. ;)

Сря Май 17, 2017 2:18 pm
Профил
Аватар

ФПГА-тата им са на Xilinx и вървят инсталирани с 12 месечен безплатен достъп до Linux amazon cloud инстанция.

Архитектурата ще е нещо подобно, което означава, че най-голямото предизвикателство ще е пренаписването на алгоритмите да използват по оптимален начин ограничените ресурси от към памет и скорост на достъп до паметта.

Прикачени файлове:
nallatech-t510-block-diagram.jpg
nallatech-t510-block-diagram.jpg [ 46.37 KiB | Прегледано 6518 пъти ]
Пон Май 29, 2017 3:10 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
колега HCL,
Aria e intel/Altera не Xilinx :)
пък и защо да е ограничен обема рам и времето за достъпа и?
едва ли по сървърите на амазон ползват по - бърза от ддр4 памет(външна, не кеш)

Пон Май 29, 2017 11:53 am
Профил

То и аз се зачудих, но HCL казва
Цитат:
ще е нещо подобно
- картинката е май от някаква pci-e карта на интел, т.е. явно има информация че не е тя, а е подобна карта но с xilinx.

Пон Май 29, 2017 1:20 pm
Профил
Аватар

Да, сори за недомлъвките. Диаграмата е от 510T PCIe картата на Nallatech. Амазон засега избягаха при Xilinx, но това е не е толкова важно. Интересното е да се разбере как долу-горе ще изглеждат архитектурите по различните облаците. Ограничението е от гледна точка на алгоритмите защото по всяка вероятно изглежда, че по-голямата част ще дъвчат данните по-бързо от колкото тези ще им бъдат предоставяни. Иначе казано 16GB DDR4 няма да стигнат, нито като обем, нито като проходимост, за да се използват оптимално изчислителния капацитет на FPGA-то.

Пон Май 29, 2017 3:30 pm
Профил WWW
Аватар

Тези пичове от Берлин примерно правят компромис, като заменят DDR с SSD (по всяка вероятност NVMe). за MySQL ускорение. Което означава, че обемът за тях е по-критичен от проходимостта. Т.е. всичко е въпрос на приложение. За някой алгоритми Optane би било интересна алтернатива поради ускорения непоследователен достъп, за други пък HDD+Optane като кеш би дал предимство.

Разбирането на зависимостите между архитектурата и приложението ще е особено полезно. Пичовете от Берлин са около 25 човека и бизнес моделът им е базиран на собствен хардуер. А сега :)

http://swarm64.com/

Прикачени файлове:
SDA-Perspective-2-small.jpg
SDA-Perspective-2-small.jpg [ 344.33 KiB | Прегледано 6420 пъти ]
Пон Май 29, 2017 3:48 pm
Профил WWW
Аватар

Немец и електроника - как странно звучи...

Пон Май 29, 2017 7:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Що бре, последният бастион на европейското производство :D Siemens aka Infineon е с местни корени

Пон Май 29, 2017 8:47 pm
Профил WWW
Аватар

HCL,
от къде я изсмука тая информация за немците?
преди време бях мярнал, че ги има и събираха кинти, ама явно са напреднали, може и платка да са направили дори.
но сайта им е постен като войнишка боб чорба (дето и бобчета се намират трудно).

а пък (хипотезата за) optane изобщо свързана ли е с тях?

то и за самия optane има само филмчета и pdf-и по 2 странички, та човек трябва да си напрегне въображението кое къде влиза.
гледам, че само дъна с z270 чипсет има в списъка?
не го бутат в ксеонния клас, или просто е замислено за десктопи/кифли?

---

някои немски марки са вечни. сигурно се надяват да гепят поръчки и след ТСВ/ПСВ

Пон Май 29, 2017 10:47 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре, следя немската tech startup сцена от близо. Тези пичове стартираха плахо с половин милион seed, но преди около година намериха series A инвеститори за около 7 милиона, което при големината на екипа им е силна индикация, че има интерес в тематиката.

Не мисля, че продуктът им има голямо бъдеще, основно поради агресивното поведение на големите играчи и предстоящата клаудификация, но са в ниша и е не-малко вероятно някой да ги купи заради експертизата.

Хипотезата ми за optane не е специфично свързана с тях и е по-скоро наблюдение относно потенциала на технологията. Актуално optane се предлага като SSD NVMe с идеята да функционира като HDD cache и изисква новия чипсет 200. Но не мисля, че ще чакаме дълго преди да видим първите optane DIMM модули и тогава ще стане интересно около ксеоните. Това би означавало нови архитектури комбиниращи DDR и optane и евентуално възраждането на HDD.

За Информацията е много оскъдна, освен ако човек на работи в съответното отделение на интел, майкрософт или гуугъл :(

Е, терминът Deutschland GmbH не е случаен... но проспаха нещо с потокът на кадри от чужбина и няма да се размине без последствия. Но се стараят да компенсират, ще видим.

Вто Май 30, 2017 12:39 am
Профил WWW
Аватар

ми не знам...
Z200 си е за типичен десктоп. има само 24 линий PCIe. типично не му връзват х16 слот.
врно, вътрешното видео е триглаво (640К трябва да стигнат на всички), имаше торба USB3 и USB2 (по над 10, не помня), май и SATA бяха 6.
та не видях нищо специфично за NVMe. е, то и само един вентилатор съм му теглил, но не ми се наби в очите нещо непознато в PCI десктрипторите.

колкото до хардуерното ускорение на SQL.
концепцията е горе-долу ясна, но и аз не съм сигурен, че има кой знае какъв потенциал. четох им патентите - или кафето ми беше малко, или в мъглата не видях кораба. липсва конкретика какво са направили, едно голо заявление, че ускорятват 10 пъти нещо си е като рустоко 'безаналогово'

ще е пробив, ако оракъл я харесат идеята, ама те напоследък са заети предимно с трудоустрояване на индианските сънародници, че и междукланови борбички си спретват. ако не бяха на практика задължителни в някой 'индустрии' заради сертификати и одитиране, не знам кой ще ги купува.

Вто Май 30, 2017 7:27 am
Профил
Аватар

Идеята с Z200 и М.2 NVMe (само две PCIе линии) явно е да засилят интереса в Kaby Lake (7-та core генерация), т.е. десктоп. Мен ако питаш даже се притесняват някой да не ги подкара извън десктопа, че ще изядат печалбата на P4800X, който е с четири PCIе линии и по-късно идва и в U.2 форм фактор. Последният е предвиден за сървъри и съответно струва една камара пари, мисля около 1500$ за 400 GB.

Просто няма как да реализират очакваните 5 милярда оборот с M.2. Амбициозните геймъри имат дебели NAND-Flash NVMe SSD и няма да сложат Optane, а обикновеният потребител няма никаква мотивация да сменя H100/Z100 чипсета.

Вто Май 30, 2017 12:27 pm
Профил WWW
Аватар

bobihot току що пусна в другата тема слух от Anandtech, който ако е верен означава 44 PCIe линий в 9-тата генерация. Чипът е с 10 ядра и OC ще мине 5 GHz, което означава че ще струва майка си и баща си. Най-вероятно ще има някаква врътка, но на тези 44 PCIe линий колко FPGA-та и оптани могат да се навържат...

https://forums.anandtech.com/threads/in ... t-38889905

Вто Май 30, 2017 12:41 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща