Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Последната година през новата работа се изнизаха 4ма студенти (3ти курс) на стаж, като шефовете ги подпираха. Трима от четиримата и за чеп за зеле не стават, хем са прости, хем нагли. Четвъртия обаче се оказа съвсем друга бира. Не че знае кой знае какво, но съобразява нещата, експериментира... За съжаление му липсва систематичност на подхода и все се караме с него, но аз го оставям да си счупи главата ( и да загуби по някоя седмица :) ), след което разбира какво и защо е сбъркал. А и е симпатяга, не е някой задръстен зубрач. Жалко, че не ми остава повече време да се занимавам с него, има хляб в момчето.
Та има всякакви. За съжаление в ТУ-София нивото наистина върви надолу, а аз съм горе-долу пресен техен кадър. Дет' се вика, щом аз съм завършил, значи е наистина зле :)

Вто Май 23, 2017 1:47 pm
Профил
Аватар

Цецо, демек според теб хем държавата плаща прескъпо за образование, хем образованите после не стават за нищо. Това не те ли замисля, че е още по-зле положението и че е наложително още повече тая държава да спре да троши пари за тоя, дето духа? Винаги, когато харчиш чужди пари ставабтака без значение за обучение ли говорим, за здравеопазване или пък за нещо друго. Доказано е толкова безброй пъти, че просто няма на къде :) .

Вто Май 23, 2017 1:50 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
е, и аз това викам, - до хора си е....
имна много хора дето им иде отвътре да учат и да правят неща и в България, и навън, същия този дене не знае закона на ом дойде с една групичка от 5 други пряснозавършили и другите са направо от друга вселена :) единия го лапнаха в емц лаба и не искат да го пускат, другият иот-тата го придърпаха,и ръсят суперлативи за него, а нашия "отличник" - си го харесват в вшейцарският университет да прави вртори мастърс, после сигур и пхд ще прави, и като нищо ще се прилепи към голяма компания да разтяга локуми, без грам покритие :)

Вто Май 23, 2017 1:50 pm
Профил
Аватар

Цитат:
И това са хора наистина завършили с високи оценки.... Преди време ми носиха за предварителна рецензия една дипломна работа. Срам, трагедия. Направо я хвърлих след бързо прелистване. Тоя не само, че се дипломира, ами и с висока оценка. И в момента работи за втрещяваща за мен заплата. Вътре имаше глупости, та глупости. Какви са тия критерии, как ги изпитват тия хора, какви са тия дето им плащат заплати после. Не знам.

Цецо, нищо не се е променило. И преди си е било така и сега си е така.
Когато завършвах преди 12 години, заедно с мен защити един "колега", който БУКВАЛНО не отговори на НИТО ЕДИН въпрос след "презентацията си". Направо останах втрещен тогава. Как решиха да му пишат 5 не знам.
Та в нашите среди явно е нормално 10% от започналите обучение (1-ви курс) да я добутат до защита. Съответно 10% от защитилите да имат някакъв минимум познания, позволяващи им да работят някаква работа в областта. Всичко останало или рови по кофите или е началник в държавна служба или има "собствен бизнес"... Уви.
Разликата с едно време е, че тогава тая професия е била по-популярна, съответно тоя 1% е представлявал по-масивна абсолютна стойност...

Вто Май 23, 2017 1:52 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цецо, демек според теб хем държавата плаща прескъпо за образование, хем образованите после не стават за нищо. Това не те ли замисля, че е още по-зле положението и че е наложително още повече тая държава да спре да троши пари за тоя, дето духа? Винаги, когато харчиш чужди пари ставабтака без значение за обучение ли говорим, за здравеопазване или пък за нещо друго. Доказано е толкова безброй пъти, че просто няма на къде :) .

Прескъпо??? Не ставай смешен.

Вто Май 23, 2017 2:13 pm
Профил ICQ

Dimitar написа:
Винаги, когато харчиш чужди пари ставабтака без значение за обучение ли говорим, за здравеопазване или пък за нещо друго. Доказано е толкова безброй пъти, че просто няма на къде :) .

Не е това логиката... Дали ще пръска или няма да пръска пари държавата (освен ако количеството не е астрономическо разбира се) резултатите няма да се променят. Пазарните принципи не са всемогъщи, а са само инструмент и като всеки инструмент си имат място, където са ефективни и където не са. И което е по-важно, за да са ефективни трябва и други неща да са налице.
Може много да ни се иска два български отбора да играят финал на шампионска лига, но с пазар или без пазар с държава или без държава във футбола няма никаква гаранция че такъв резултат ще бъде постигнат. По същия начин Каспичанския университет и тия от бръшлянената лига трудно ще се изравнят, ако ще и кълбета да правим.
Това което ще се получи, ако оставим само по пазарна логика да се управляват нещата е, че такива области в които нямаме шанс най-вероятно ще фалират тотално, а парите ще отидат другаде. Може и да отидат в области дето ни харесва, а може и в такива дето не ни харесва като чалга примерно. Вероятността, обаче да не ни хареса се опасявам че е по-голяма, въпреки по-добрите финансови резултати. При всички случаи обаче правилното решение е вместо да си играем на зарчета и да чакаме пазара, логиката е че по-добре да помислим с главите си какво искаме и какъв е пътя това да се случи. Защото освен частни интереси има и такова животно наречено публичен интерес. И ако публичният интерес е да се дават пари на вятъра, то това е напълно и достатъчно условие и нямаме нужда от пазар за да го постигнем.
В много държави има политика по отношение на спорт, наука, образование и т.н. Казвам политика, защото не винаги е просто наливане на пари. Въпросът е, че в тия области се прави нещо и се прави НЕ заради пазарната логика, а просто защото има публичен интерес. Точка.

Вто Май 23, 2017 2:25 pm
Профил

Абе в момента всеки с матура може да кандидатства в университет. Тази година за пореден път местата са повече от кандидатите. Т.е. Потенциално НЕ ВСЕКИ, А ВСИЧКИ могат да станат вишисти. Миналата година в техническия са приемали и без взети матури, но с декларация "че в рамките на една година ще си я вземат". Какво качество искате на образованието, при условие, че то е масовка???

Вто Май 23, 2017 2:38 pm
Профил
Аватар

dan написа:
Миналата година в техническия са приемали и без взети матури, но с декларация "че в рамките на една година ще си я вземат".

Е това ако е вярно, еби му майката без извинение....

Вто Май 23, 2017 2:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Миро и какъв точно е публичния интерес да се харчат едни пари и да се произвеждат "специалисти", дето всеки тук се оплаква, че не стават за нищо?

Вто Май 23, 2017 2:43 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Прескъпо??? Не ставай смешен.

Не е ли скъпо?

Вто Май 23, 2017 2:44 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро и какъв точно е публичния интерес да се харчат едни пари и да се произвеждат "специалисти", дето всеки тук се оплаква, че не стават за нищо?

Не съм казвал че имаме "някакъв" публичен интерес, а че трябва да имаме такъв ПРЕДИ реформите и че той (интересът) трябва да е водещ. Иначе ще се получи поредната реформа, поредния преход който и ние не знаем защо сме го правили...

Вто Май 23, 2017 2:49 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Не е ли скъпо?

Не. Относително е ниско, а абсолютно е смешно ниско.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_spending_on_education_(%25_of_GDP)

Вто Май 23, 2017 2:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Е, тая мантра - че от младото поколение и чеп за каца не става, не е нова. Има откакто свят светува, и ще продължи да я има дълго след нас...

Вто Май 23, 2017 2:56 pm
Профил
Аватар

Мии не ставаат - с айфони си играят! А едно време какви логаритмични линийки имаше...

Ама съвсем ме отчаяхте! Женурята все спорят къде да се висше образУва малкият, пък аз категорично заявявах, че ако е БГ вариантът е единствено София.
Да е жив и здрав кръстникът му в Германия!

Вто Май 23, 2017 3:50 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
bongo_x2 написа:
... Женурята все спорят къде да се висше образУва малкият, пък аз категорично заявявах, че ако е БГ вариантът е единствено София.
Да е жив и здрав кръстникът му в Германия!

Ти остай женорята да спорят, но научи малкият да обича да чете. всичко друго ще си дойде на мястото.

Тука при нас има всеки последен петък от месеца(или нещо подобно) reading hours. демек доброволци в училищата отиват и по 40 мин четат книги на деца/та/тийнове - да се били запалили по четене. и то не може да се стане така лесно доброволец - пък справка от полицията, пък препоръка от уважавани люде - свещенник или доктор....
Та иде реч - да се запалели децата по четене - 'ебемти поколението дето на по 10 - 13 години не е чело една книга.

Имам колега дето каза, че до 17 си годишна възраст са нямали книги в къщи - просто родителите му не са обичали да четат и той като веднъж си харесал някаква книга и си я купил ....

абе ожаст :!:

Вто Май 23, 2017 4:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390 ... 1194  Следваща