Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Grubi написа:
Защо, БГ ВПК не продава ли на НАТО? Докато беше войната в Ираки сега в Афганистан, май доста неща заминаха към американците, нашите и приятелите им там- от Стършели до конвенционални оръжия.

Швеция все още не е в НАТО, но продава и на СА, и на НАТО, и на България и на който си поиска (и плаща).

в смисъл?
ак и лпк и рпг не са на въоръжение в нато :)

Пон Май 22, 2017 1:44 pm
Профил
Аватар

последните години нашия "ВПК" продават като бесни съвеЦки модели джапане на точно СА през сложна врътка, но всичко е легално.
после СА ги прехвърлят през пустияната при чалмите, дето се водят опозиция, бунтовници и т.н. на Асад. до кога ще е така - нямам идея.
слагам ВПК в кавички, защото трябваше да направят много яки кинти в тази обстановка, а най-добрия ръст, който отчитат е от порядъка на 175%. разбира се, много малка част кините влизат в самите предприятия или държавата.

Пон Май 22, 2017 1:52 pm
Профил
Аватар

А най впечатляващото е, че зад много от продуктите на нашия съвременен "ВПК", се мъдри института по металознание на БАН :) Може би единствения институт, който никога не мрънка за недостиг на средства :)

Пон Май 22, 2017 2:04 pm
Профил ICQ
Аватар

едно време се деляха на металознаещи и металоможещи :D
имам някакво съвременно наблюдение отвътре в института. не е нито добро нито лошо положението.

приятел бачкаше там преди демокрацията. докторската му беше по едни сплави в много буквички, за колела за нашето МТЛБ.
още 90-та го глътнаха, първо в Германия, после в НАСА. преди 2 масеца беше в немъчко, та отфърчах да се видиме. удари ми едно рамо по мой си ЦАМ проект.

текущо бъркат титан с другата половина от менделеевата таблица. лопатки за турбини с кухини, които да се подлагат на минимална обработка след това. събра ми очите :rolleyes: малко е тъжно, като се замисли човек, че у нас вече и фабрика за пирони нямаме

Пон Май 22, 2017 3:03 pm
Профил
Аватар

Дедо - глобален свят, т.е. фабриката за железни пирони няма шанс да се пребори с НАСА и титаниевите сплави за лопатки за турбини :) . Нали уж борбата беше за демокрация - всеки да си ходи където си иска :) . Аз затова още не мога да схвана от къде на къде образованието в страни като България ще е безплатно, но дето се вика - имали сте едни пари, дали сте ги :D .

Пон Май 22, 2017 3:30 pm
Профил
Аватар

@MYXATA Така е - в момента наистина имат работа и ще имат докато стихне конфликта и после пак съкращения...

По отношение на приемането на въоръжение в Нато, едно време това си беше индивидуално решение на всяка държава-членка. В Турция имаха на въоръжение в армията и жандармерията РПГ-7, затова купуваха гранати за него от нас, които съответно също бяха официално приети на въоръжение.

От доста години много старо джепане преминава през страната ни и излиза като ново българско. Това създава илюзията великото нашенско "впк". А иначе не само хамериканците купуват от нас. Продавахме и чрез британски компании. Едната беше с офис в едно британско село, а разрешителното се издава от местната община. При проверка от британския военен аташе в тяхното местно посолство се оказа, че всичко е легално в т.ч. и EUC, ако и да ставаше въпрос за износ към Камерун и май имаше някакво ембарго... :wink: Тази сделка беше моят удар за краткото ми подвизаване като оръжеен търговец. :)
По онова време се въведе изискването в EUC (Сертификат за краен потребител) да се впише клаузата, че страната краен потребител няма правата да предава по никой начин джепането на друга страна без изричното съгласие на продавача. Но механизъм за следене на това няма. Та сега и да изскочи наше оръжие у терористи, нашите бюрократи са чисти.

Пон Май 22, 2017 3:32 pm
Профил

Dimitar написа:
Аз затова още не мога да схвана от къде на къде образованието в страни като България ще е безплатно

Логиката не е очевадна, но все пак по-добре да плащаме образованието на изтичащи кадри, отколкото да издържаме и изнасяме неграмотни циганета ;-)

Пон Май 22, 2017 3:54 pm
Профил
Аватар

на мен образованието ми беше съвсем безплатно. но имаше задължение да изкараш 3 години разпределение, там, където държавата те прати.
аз изкарах 2 от тях, после всичко се срути, заплатите изчезнаха и никой не отваряше и дума за разпределение.
това, че вече 27 години държавата не иска или не може да си настрои вижданията колко е часа, си е друг проблем. в парламента едните викат "часовника се върти надясно", други "наляво", трети "на изток", четвърти "на запад", пети пък облагат оборотите на стрелките с данък. и никой не ще да види, че часовника е спрял.

и в момента половината произведени специалисти са "държавна поръчка", но нещо не мога да го обвържа с последваща "държавна работа". юрисити, икономисти и финансисти не ги слагам в графата "специалисти". лекарите са друга каста.

а, и в казарма съм ходил. мисля, че съм си изплатил дълга. дано не се наложи на стари години да плащам и по друг начин.

Пон Май 22, 2017 4:15 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Dimitar написа:
Аз затова още не мога да схвана от къде на къде образованието в страни като България ще е безплатно

Логиката не е очевадна, но все пак по-добре да плащаме образованието на изтичащи кадри, отколкото да издържаме и изнасяме неграмотни циганета ;-)

Миро, явно имаш някаква странна според мен логика :D . Ама щом ти се субсидират най-богатите страни аз лично нямам нищо против - парите са си твои :) .
Германците махнаха таксите с цел да задържат поне малко чужденци, които отидат там да учат и сега е доста популярно тук да си пратиш детето да се изучи в Германия (особено технически специалности) и после да си се върне тук на големите заплати. Ама Германия за разлика от България явно може да си го позволи - данъкоплатците им цяла Европа хрантутят та какво остава за някакви студенти :D .

Пон Май 22, 2017 4:18 pm
Профил

Dimitar написа:

Миро, явно имаш някаква странна според мен логика :D

Не, просто ти казвам че не всичко е въпрос на логика, щото ако тръгнем да търсим логиката то не само в образованието ами и на много други места няма да я намерим. Да, факт е. Бедни сме, некадърни сме е и кво... да мрем ли ни предлагаш?

А и според мен лично това че плащаме на образованието на кадърни пишлемета не е голям проблем. По-добре да им платим и да избягат, откото да си ги държим тук необразовани. Даже и при вас университите като надушат умно хлапе не само го обучават безплатно ами и стипендии му уреждат, само и само за да го обучат те, а не някой друг.
Далеч по-голям проблем за мен е, че плащаме и за такива дето нито бягат нито като останат има файда от тяхното образУвание. Много пъти съм казвал, че дори при соца образУванието не беше чак толкова безплатно. За едно място имаше куп кандидати и цедката беше жестока. Сега за местата са повече от кандидатите... смех!

Пон Май 22, 2017 4:54 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Бедни сме, некадърни сме е и кво... да мрем ли ни предлагаш?

Това червеното държа да се отбележи, че ти го каза :) .

miro_atc написа:
Даже и при вас университите като надушат умно хлапе не само го обучават безплатно ами и стипендии му уреждат, само и само за да го обучат те, а не някой друг.

Ето тук ти убягва логиката - тук могат да си позволят да обучават няколко умни хлапета, защото после те няма къде да избягат с безплатното научено.

miro_atc написа:
Далеч по-голям проблем за мен е, че плащаме и за такива дето нито бягат нито като останат има файда от тяхното образУвание.

Ако всеки си плащаше щеше да има много по-голяма инициатива или да научи нещо или да не си харчи парите само за да си окачи дипломата, дето за нищо не става на стената.

miro_atc написа:
Много пъти съм казвал, че дори при соца образУванието не беше чак толкова безплатно. За едно място имаше куп кандидати и цедката беше жестока. Сега за местата са повече от кандидатите... смех!

Местата са повече, защото и с безплатното образование в Европа не можем да се конкурираме.

Пак ти казвам - логиката ти да се похарчат едни пари, само за да се похарчат е странна и то при положение че вече много пъти е доказвано, че социализма не работи, защото деманда за фри стаф по принцип е безкраен. Аз лично недоумявам как умни хора не могат да го разберат тоя прост факт, че както е казала Желязната лейди - в социализма няма нищо лошо, докато не свършат парите на другите :D .

Пон Май 22, 2017 5:48 pm
Профил

Парите не свършват. Те са постоянен ресурс. Просто отиват в някой джоб.
Щом имам ресурс за образование - нека да има такова. Материала калпав, парите малко, преподавателите лоши, резултата лош.
Така или иначе човечеството е презадоволено от блага. Как ще се разпределят е друга тема. Не всеки трябва да работи къртовски труд за да живее. Какво пречи да се дават пари на едни хора за да учат. Какво като после тези хора няма да работят за някой тарикат бизнесмен който ще им плаща жълти стотинки с цел да наптрупа много блага с които да си купи скъпа кола и да си построи поредния палат.
По-доброто образование генерира по-качествени хора които пък дърпат цялото човечество напред независимо в коя държава работят. В нашата държава е ясно, че няма нужда от умни и образовани хора. Или има до толкова до колкото пълнят гушата на поредния който е решил, че ще си носи парите в гробищата.
Все по-забавно ми става да гледам как едни хора имат толкова пари, че не могат не само да ги увеличат ами ги губят заради инфлацията и заради липсата на сфера в която да ги инвестират успешно. Рано или късно този баланс ще се възстанови. По какъв начин - не знам. А това, че някой си бил обучаван без пари - не виждам никакъв проблем.

Пон Май 22, 2017 6:09 pm
Профил

Dimitar написа:
miro_atc написа:
Бедни сме, некадърни сме е и кво... да мрем ли ни предлагаш?

Това червеното държа да се отбележи, че ти го каза :) .

Аз никога не съм отричал фактите бре.

Цитат:
Ето тук ти убягва логиката - тук могат да си позволят да обучават няколко умни хлапета, защото после те няма къде да избягат с безплатното научено.

Не мисля... Един частен университет изобщо не го интересува къде ще бяга или няма да бяга. Това е инвестиция в реклама и тя ще има възращаемост, само ако хлапето стане добър и известен учен. Ако вземе че спечели нобелова награда, това си е джакпот за университета щото рейтинга му скача.
Естествено ползите от науката най-добре се кешират там където тя се среща с приложенията. Иначе казано който успее да привлече нобеловите лауреати може да спечели най-много. Но интересът е общ и ползи от науката има цял свят. Ние като малка държава трудно можем да предоставим условия и да наемаме нобелови лауреати. Това, което можем да правим е единствено да търсим генийчета щото такива се раждат навсякъде по света и евентуално да им помогнем да получат някакво прилично начално образование и да ги изритаме навън, там където имат най-голям шанс за успех.

Цитат:
miro_atc написа:
Много пъти съм казвал, че дори при соца образУванието не беше чак толкова безплатно. За едно място имаше куп кандидати и цедката беше жестока. Сега за местата са повече от кандидатите... смех!

Местата са повече, защото и с безплатното образование в Европа не можем да се конкурираме.

Не, местата са повече защото нашите са толкова некадърни, че не могат да разпределят държавната поръчка и затова дават по малко на всеки. Това е адски тъпо, щото идеята и публичният интерес е да се хванат генийчетата, а не сульо и пульо...

Пон Май 22, 2017 6:57 pm
Профил
Аватар

това ще е така, докато сульо и пульо седят на върха на хранителната верига.
и друг път съм го казвал - ако премира ни беше цугулар, всички щяха да отбират от музика.

Пон Май 22, 2017 7:30 pm
Профил

ДедоБоре написа:
това ще е така, докато сульо и пульо седят на върха на хранителната верига.
и друг път съм го казвал - ако премира ни беше цугулар, всички щяха да отбират от музика.

Ми и с теб не съм съгласен. Демокрацията работи, когато няма значение кой седи на върха. За това се иска тия отдолу на веригата да са си изградили умения да контролират тия по-нагоре. Без такъв механизъм аз пък обичам да казвам, че и Дева Мария да изберем вместо ние да станем по-религиозни, тя ще се стане грешница за нула време.

Пон Май 22, 2017 8:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388 ... 1194  Следваща