|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:21 am
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Ааа, не ни връщай старите спомени!  Вторият: viewtopic.php?p=208474#p208474То не друго, но хората които не са ги учили в детската градина за пчеличките и цветенцата на дърти години дават хилядарки за парник и после пръскат ли, пръскат...
|
| Нед Май 21, 2017 1:47 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ми да глей къв навес имаш от лани, насади ли го вече, или още не си го покрил. Ти не ги мисли пчеличките те като надушат цветенца и в парник влизат.
|
| Нед Май 21, 2017 2:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Есента го боядисах, а сега всичкото домат е строено отдолу. И капково си имат. А пчеличките не са като ... да влизат навсякъде, пък и значително намаляха.
|
| Нед Май 21, 2017 2:15 am |
|
 |
|
pipilica
|
Мда това е лошо, и комшията се оплака че има 4-5 кошера умрели тотално, а той се грижи доста добре за тях.
|
| Нед Май 21, 2017 3:08 am |
|
 |
|
sthx
|
Нищо не щяхте да кажете за листното и капковото наторяване.
Покриването на доматите е добро като идея. Само не ми е ясно дали на следващата година местите доматите на друго място. Щото и това е необходимо. Бонго, оборският тор не е панацея. Зависи от колоичеството. Един познат така си беше наторил двора с овчи тор, че две години всичко съхнеше на него. После, дали е съхнало и какво се е родило - не зная. Пък като се замислиш какво преставлява - ферментирала до неузнаваемост трева, в която се предполага, че има всичко необходимо. Със сигурност подобрява структурата на почвата, но номерът със стъблата на старите растения и аз го правя. Няма кой да се занимава вече с оборския тор. Комлексни изкуствени торове има всякакви.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Май 21, 2017 9:14 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
O-o оборският тор прави чудеса, но трябва да е чист и да е прегорял няколко години. Торенето, обаче е за хора дето се интересуват от добивите. Мен това не ме вълнува чак толкова, предпочитам вкусни неща, а не количества. За добрия вкус е важно добра пропорция слънце+вода. За съжаление върху Слънцето нямам пряк контрол, но косвено чрез правилно отстояние между разстенията, така че хем да си пазят влагата и малко сянка, но без да се засенчват. В нашия край гледам тия с оранжериите началото на лятото ги отркиват на 100%, но през август ако има големи жеги слагат от тия мрежи за шарена сянка. Това ми изглежда като добра идея, но нямам оранжерия засега...
|
| Нед Май 21, 2017 6:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Братчеда напръсква найлона с варова вода. Каза, че ефекта бил поразяващ - бялото отразява и съответно не нагрява найлона.
|
| Нед Май 21, 2017 6:55 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Оборската тор е як концентратор на семена от всякакви плевели, повечето семки минават без щети през добитъка, отделно е концентратор и на химикали дето ги е изпапкал добитъка, та тябва да се внимава с него, отделно че е с неизвестен състав на микро елементи, пък и хубавия прегорял е на неоправдано висока цена. Торенето има малко общо с добива, виж ако наториш марули със амониева селитра ще има ефект но при доматите ще е съвсем малко.
Да пръскането с варова вода има голям ефект но сега има химикал дето спира само инфра лъчите и под найлона е хладно и светло, но пък е цифра ако имаш доста найлони. Аз на единя оранжер дето е с поликарбонат слагам от зелената мрежа на два ката и е почти понсимо вътре.
|
| Пон Май 22, 2017 1:51 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Пък на село все още се намират всякакви лайна, включително престояли Ама и те искат дозировка, бе! Само компостът е "на корем".
|
| Пон Май 22, 2017 8:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Много важен аграрен въпрос
Имам на село една градина малко над декар и половина на идеално място - за всичко става. Оградена е и има екстри. До сега вуйчо ми я сееше със жито колкото да не буреняса, но вече му дотежа. Дилемата е дали да буреняса (не става), да се продаде за без пари или да я обработвам. Лошото е, че не съм постоянно там и в близките години няма да бъда, иначе изобщо нямаше да се чудя. Приемам предложения за засяване с лесни за поддържане неща, които да си избият поне труда. Овошките също са оферта, защото докато порастнат... Хъх, аз се сетих за ябълки. Заради промяната в климата започнаха да се чувстват чудесно по нашенско, но не и тази година. Може би защото много се хвалих миналата година, а Grubi се закани да ми изкупи реколтата  Все пак докато станат овошките трябва да се сее и нещо за пари...
|
| Вто Май 23, 2017 10:52 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Ми щом те няма там лошо, насади коприва, не се бъзикам провери в нета. Не иска грижи никакви, косиш и продаваш по два-три пъти в годината. Аз имам под наем, за смешни пари, към 25-30 дка и мислех да садя, ма ся давали некви европари за краставици та тъста насади малко да видим ква е офертата.
|
| Сря Май 24, 2017 12:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в холандско гледах някакви ждобни кошерчета, колкото голяма кутия за сок. точно за придворни пчелички по парниците, за опрашване, а не за мед. потърси по нета. там парниците за затворени с мрежа да не влизат паразити отвън. и по принцип почти всичко е хидропоника - торбички със зеолит и пръскалки. краставиците стават по 6м, а доматите стигат и до 30м, навити са на спирала по редовете, хоризонтално. водата от покрива я събират в буферни басейни и после поливат. в цистерни е бъркоча за торене. хазяина вадеше 90-110К краставици на 4 дена (бере ги робот и има транспортна лента до сортировъчната линия). цена на брой, на който ги изкупува борсата 8-12 афроцента, зависи от сезона и размера. сортирани в кашони, 12 или 24 бройки. ~25 дка оранжерия. 13 работника, 2 мотокара и един нехладилен тир да ги кара.
|
| Сря Май 24, 2017 7:57 am |
|
 |
|
sthx
|
 Re: Много важен аграрен въпрос
Aми Бонго, аз имам същата мъка и нищо не мога да ти препоръчам. Баща ми (бог да го прости) със същата идея насади стотина дръвчета сини сливи. Друго почти не става при нас. Като родят много, мъката е голяма - изкупуват ги по 20-30 стотинки и то трябва да им се молиш, за да дойдат. После ги продават по черноморието на цени ,които по добре и да не знаех. Като капак на всичко - и ракия не пия. Не си струва брането, камо ли и гледането, ама какво да правя - наследство. Дребното земеделие е обречено. Само на дворчето за собствена консумация наблягам - хем знаем какво ядем, хем ми е кеф занимавката. За цената там не искам да правя сметка - вероятно пак няма да излезе. Между дугото - ябълките искат много пръскане. И не всяка година раждат много. Обикновено през година. Зависи и от сорта де. И да се похваля - заради сливите си другите плодове си направих електрическа бъркалка за мармалад и лютеница и електрическа сушилня за плодове.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Май 24, 2017 8:53 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Цената в магазина е около 60-80 цента - яко - почти х10 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Май 24, 2017 10:46 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да не е х10, ама поне х3. по онова време краставицата в местния лидъл беше 30 цента. и всички са щастливи. хазяина нещо не ми рабра въпроса "и какво става ако от борсата не ти вземат камиона с краставици?" трябва да отидеш и да го видиш с очите си, как търгуват. особено е впечатлителна борсата за цветя в Ротердам. кривите краставици линията ги изплюваше в едно огромно ремарке за трактор с гриндер. беше му голям трън в задника, защото обикаляше околните полета и ги мелеше, уж за тор. като му поисках да си вземам от тях, че да не харча за краставици, той: "ти лид ли си да ядеш краставици?! те не са за ядене, те са за продаване. аз краставици не ям..." е, примласкаше от удоволствие таратора, който му правех със заквасено на място мляко. даже беше спретнал бизнес-план да правим на кооперация оранжерия у нас. от него кинти, технология и опит, от мен земята. говорихме си 3-4 часа и го отказах. най-трудно му беше да разбере ситуацията с мутрите и принудителните "съдружници".
|
| Сря Май 24, 2017 2:36 pm |
|
|