Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
проблем с TPS61030 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение проблем с TPS61030
От година и малко повече произвеждаме едни платки с TPS61030.
Това е boost от 3,6 волта (LiPo батерия) на 5V. Консумация (без кратки пикове, които достигат до 3А но те не са проблем защото ефекта е и на празен ход) около 1А.
Схемата работи и то добре обаче спорадично ИЗГАРЯ. Видимо без причина.
Дава на късо входа си. Някой работил ли е с този чип и има ли подобни наблюдения.
Има една темата пусната по същия въпрос във форума на Ti обаче отговори няма.
https://e2e.ti.com/support/power_manage ... 090/781141

Някой може ли да сподели друг НО стабилен и малогабаритен като този чип.

Сря Май 10, 2017 11:06 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: проблем с TPS61030
http://www.analog.com/en/products/power ... p1614.html

Чет Май 11, 2017 1:08 am
Профил

А какъв е процента дефектирали платки?
P.s. ти сигурен ли си че не излизаш извън възможностите му? Има едни графики които дават тока спрямо входа, за 30 не е дадено но едва ли е мбого по различно от това на 31 и 32. Ако имаш 3А па било и пикова не е много учудващо, особенно ако храниш я радио я gsm.

Чет Май 11, 2017 3:13 am
Профил

Чак сега се зачетох подробно в ТИ форума и там си го пише

I would also recommend using a different device if your power needs allow it. We have many. Our TPS6125x series is our latest generation of boost converters that is much more integrated and reliable. And check back often. We release new devices frequently.
Your best bet is to use another part and avoid the TPS61030 in favor of a higher power replacement.

А аз навремето се подведох защото този чип беше използван в демо платка от adafruit и така по инерцията...... катастрофа

Чет Май 11, 2017 2:21 pm
Профил WWW

Толкова ли е трудно да се направи power чип, дето да си следи напрежението, тока и температурата и ако излезне извън граници да се деактивира за 2 минути?

Чет Май 11, 2017 9:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Да бе много са зле, на флашове и еепроми дават гаранция Write/Erase Cycles: 10,000 Flash/100,000 EEPROM, Data retention: 20 years at 85°C/100 years at 25°C, нема ли да пуснат захранване с 20 год. гаранция или 10 000 къси съединения, мафия. :D

Чет Май 11, 2017 9:43 pm
Профил

то чипа ако изгаряше от късо или някакво друго обяснимо събитие щеше да е добре и лесно поправимо обаче чипа изгаря
- случайно при включване на захранване
- случайно при изключване на захранване
- ей така както си работи с активен товар (мощен резистор - няма пикове) нищо не грее а той изпушва след 10 дена работа нон стоп...... Обаче има и такива които при същите условия вече работят месеци не 10 дена.
Т.е. досега закономерност не съм видял.....

Чет Май 11, 2017 11:00 pm
Профил WWW

Абе днес нищо не би ме учудило, не е и да не сме виждали краварски недоразумения, но все пак това което описваш е доста .. странно. Този цитат по горе от някой форум на TI ли е изваден, предполагам се касае за конкретен случай. Едва ли имат чип който знаят че дефектира ей така от нищо и го държат в продажба.
Казваш с резистор, но при какви условия, при какъв ток и какво входно ?

Пет Май 12, 2017 1:20 am
Профил

Да цитатът по-горе е от техния форум. Линкът е в първия ми пост. Отговаря явно някакъв техен съпорт инж.
В самата схема елементи почти няма, така че да е елемент, какъв да е? 2 резистора за обратна връзка, кондензатори и дросел. На входа е LiPo батерия, на изхода за тест съм свързал обикновена лампа (по-точно няколко за да наглася около 1А консумация на 5волта). Чипа иначе работи много добре. КПД докарвам около 88%.
Самата схема работи в стайни условия. Не е на открито, няма влага, слънце и т.н.

Пет Май 12, 2017 9:14 am
Профил WWW

Да де, ама аз виждам че първото за което са ти писали са кондензаторите и положението им. Другото което виждам е, че изпозлваш танталови и тук идва третото ми питане, какви са точно. ако ги купуваш от комет, аз там не видяхнито един с наистина ниско ESR. Друго което виждам е сравнението с ev.кита, имай в предвид че на TI най-дбре изобщо да не гледаш схемите в самите дейта шити, за повечето чипове имат app nots или демо китове, погледни там как са го направили, в дейта шита особенно на DC/DC-та често пропускат по това онова което се оказва важно.
Като нищо можеш да имаш проблем точно заради кондензаторите, между другот и индуктивността е важна.
Казваш че го храниш от батерия като тестваш, аз за на1ало бих го хранил от източник за да елеминирам проблеми от типа твърде ниско входно. Както писах по-горе, чипът има лимит спрямо входното напрежение, верно че с 1А всякак си в лимита но ... Дросела какъв е ?

Пет Май 12, 2017 9:33 am
Профил

Ако има проблем с кондензаторите или някакъв елемент то няма да имам КПД, ще има пулсации и т.н. Затова изключвам проблем с елементите тъй като изходното захранване е супер няма пулсации и т.н. А и как едни кондензатори ще изгорят чипа - загряване няма както и каквито и да са аудио визуални ефекти.

Пет Май 12, 2017 9:42 am
Профил WWW

Това че няма пулсации не е гаранция, при мен скоро имах такъв проблем, с едно DC/DC точно TPS, аз иползвам MLC големи. Не знам от къде бяха взети, но тези които бяха наситени водеха до зверски осцилации на изхода при сравнително малък товар. При голям беше ОК, в момента в който се поразтовари, но не остане ан празен ход и ела да видиш. Оказа се че кондензаторите са виновниците, смених ги с тези които съм си купувла от маузер и заспа.
Проблема и при теб може да се получава от липсата на компенсация, специално този чип с който имах проблем е доста капризен от към компенсация, просто при определено натоварване / напрежение на входа и изхода схемата става нестабилна. Може да има и стрнаични фактори, шум, топлина кой знае. Другото важно, не четох аппнот на твоя чип, обаче входният кондензатор също може да се окаже доста критичен.

Пет Май 12, 2017 9:49 am
Профил

По-добре за тестовете смени лампите с резистори. Преди да се нагреят лампите, съпротивлението им е много ниско и от там началния ток е голям.

Пет Май 12, 2017 12:29 pm
Профил

Да това което ike казва наистина е така, една 220 V лампа си мени съпротивлението около 30 пъти ... малката няма да е много по-различно, освен ако не ги държиш студени.

Пет Май 12, 2017 7:46 pm
Профил

Не е от лампите. Не се хващайте за сламката :) Физичните закони всички ги знаем.
Както казах на късо става входа на чипа не изхода.
Схемата умира така както си работи (лампите отдавна - часове, дни и т.н. светнали)
Или при изключване.
Проблема го има и без товар и с нормалния си товар и т.н.

След отговорите в ТИ форума е ясно че ще сменя чипа.
Още другата седмица ще пробвам варианта на MYXATA

Съб Май 13, 2017 10:34 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща