Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
CNC циркуляр .. или банциги ...разкрой на MDF 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение CNC циркуляр .. или банциги ...разкрой на MDF
Търся някой който да ми прави разкрой на MDF. Говорим за регулярни поръчки, да речем окло 100-150 изделия на месец, но е възможно и да с енаправят 500 или 1000 на вееднъж, няма особенно значение. Изделието включва 8 детайла всички от MDF 10 мм. Детайлите са със сравнително малки размери, най-големият е 340х250, като 6 от детайлите са правоъгълници, а 2 са нещо като трапец, по скоро шестоъгълник но не е с равни страни.
Колегите са пускали на няколко места и учудващо са им отказали на всякъде. Сега има една особенност, на някои от детайлите срезовете по късите страни са под ъгъл, за да може сглобката да е ръб в ръб, и както сигурно с едосещат ене става въпрос за ъгъл от 45 градуса.
Лични аз не виждам никакъв проблем, дали ще ена ръчен или на CNC циркуляр или банцинг, не нзам кое е по удобно, просто като режеш серия детайли си наместваш ъгъла за цялата серия.
В единият детайл има и фрезова операция, един стъпален отвор, но това може и да се прави и другаде, дори и при нас, ще направя инструмент и всички ще е слънче. Не търся и сглобяване, само разкрой.
Ако някой тук извършва подобни услуги, или се сеща за някой който може да свърши работа да казва.
100 изделия са около 30 кв.м материал ..

Нед Апр 30, 2017 5:21 pm
Профил

Мнение Re: CNC циркуляр .. или банциги ...разкрой на MDF
Къв е МДФ-а, гол или е с покритие, фурнир, ламинат. Пусни някъв чертеж да видя за какво става дума. Това дето го искаш е доста въртел и за това ти отказват.
Тия пита ли ги, имат голям ЦНЦ циркуляр.
http://www.dimboss.com/kontakti

Пон Май 01, 2017 12:07 am
Профил

Ами не знам дали са питани, по принцип имаме отдел който се занимава с това но онзи ден се оплакаха че им отказвали. В крайна сметка ще се задоволя и само с рязане под прав ъгъл, ъглите ще ги резнем при нас. Едно време имахме дърводелна, някои неща още стоят, та ъгъла в краен случай ще си го режем сами, както и отвора можем да го правим сами.
Ето го най-общо.
п.с. радиусите по ръба също ще си ги правим ние.

Прикачени файлове:
SUB 03.001.pdf [18.37 KiB]
351 пъти
Пон Май 01, 2017 12:28 am
Профил

Много сложна кутия, трябва ти доста прецизна машина. Малко хора ще се наемат на тези количества дето ги искаш. За да режеш ъглите при вас трябва да поръчаш детайла с надмерка, на какво мислиш да отрежеш тия ъгли. Ако поръчаш с прави ъгли мисля че тези от линка ще ти свършат работа, техния циркуляр, то всъщност е огромен CNC рутер, качват плоча 2800/2070 и може да реже всякакви форми.
Във вторник ще се обадя ако искаш, лично се познавам с шефа.

Пон Май 01, 2017 2:29 am
Профил

Ами ще съм ти благодарен.
Да ясно е че ако ъглите са при нас ще трябва да са изрязани с надмерка. Сега самите ъгли не са толкова критични, разбира се ако бягат много сглобката няма да стане, но това само ако са в +, ако са в - отвътре ще има фуга и не може да с езалепи челно, но това не ме притеснява тъй като отвътре така или иначе се минава с полиуретан, той ще запълни и заздрави връзката, а всъщност аз разчитам основно на връзката с двете страници, там ще бъде и заковано.
Мисля да ги режа на циркуляр, такъв с маса де ... вече и аз е знамима ли друго име на Български, table saw на хамерикански. С доста прости приспособление може да се реже под ъгъл и то с висока точност и по размер и по наклон.
Ако се реже на рутер, предисмтвото е че ще може да се направи и стъпаловидния отвор, което си е улеснение, аз при мен мислях да го правя с цилиндричен трион, а стъпалото на обер фрезата.
За сглобката съм направил една маса с шаблон по вътрешен размер и стяги, та сглобката не ме притеснява, ще става без проблем при нас.
То за ъглите има още два варианта, може да станат на оберфрезата, трябва поръчков инструмент, но не е голяма болка, другия вариант на абрихта пак с приспособление, но там май е най-лесно да го прецакат.
Аз не съм ходил в работилницата от години, не знам всъщност какво от всичко е останало и работи, циркуляр има, оберфреза също мисля че мернах последния път, иначе имаше всичко, едно време разкроявахме по 3-4 хил кв на месец, ама това беше преди 15 години :D
п.с. сега загледах ъглите, малко ще ги попроменя, така че ъглите да има общо взето три вариации, 60, 45 и 75, това са стандартни ъгли за оберфрезери, дори няма да са нужни къстъм.

Пон Май 01, 2017 1:58 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

pipilicа написа:
...ще се обадя ако искаш, лично се познавам с шефа.

8O :? ... Доживяхме корупция и в дърводелството! Нема такава държава....

Вто Май 02, 2017 7:55 am
Профил

Не е нещо ново, за държава в която всеки се оплаква че няма работа и пари, очудващо много фирми и хора отказват работа. Интересно е, че ако им се стори сложно вместо да ти дадът цена която ги идволетворява, много фирми отказват. Ясно че са малки различни детайли, но какво от това, дай тройна цена и ако стане ще си на печалба, не ги разбирам ама...

Вто Май 02, 2017 8:18 am
Профил

Тони пишеш непрестанно във форума. Явно имаш доста свободно време ..... По въпроса за работата както писах в друга тема, работа има колкото щеш. Пари няма. А защо няма пари, защото пазара в Европа е такъв. Ако си в хамериката и с продажба на семки ще живееш добре, а тук непрестанно се извиват ръцете на производителите и трябва да правят "совалки".
Тия ъгли където си ги написал никой няма да ти ги прави освен ако не подпишете договор за хиляди бройки месечно. Всичко друго и като качество и цена ще е ден до пладне.
А пък някой да ти ги реже и после да качваш детайл отново на машина (например за стъпалния отвор) и по този начин да делиш операциите на Х на брой пак никой няма да ти ги прави.... а дори и да се навие качеството и количеството ще са мизерни...
Трябва технологичност, която в твоите чертежи изобщо няма. Все едно гледам чертежи на студентче по дизайн.... да ама някой трябва да го изработи после.

Вто Май 02, 2017 9:39 am
Профил WWW

Значи като стигнем до дума технологичност и много може да се говори. Всичко може всякак, не е въпрос на технологичност а на желание и мислене. Интересно лак в Мексико нямат проблем с технологичността. Време е да се разбере че на принципа правим каквото можем не става. Това е формата, не подлежо на промяна, от формата идват ъглите, ако на някой не му изнася да не оферира. Пари има, бяма кой да ги вземе. А колко ще струва и кое е по оптимално ако иакаш може да поспорим, аман от специлисти.
А за времвто ми ти не се притеснявай, денят е 24 часа, движа производатво на 3 континента и нямам проблем с времето.
Това е изделието, формата е фиксирана от там насетне е въпрос на желание. Ако визираш ъглъти, както писах малка оптимизация е възможна, нищо повече.
А ако си спец, дай предложение, цена и ще ти се плати. Нямам време да си губяс чертежи на 5 дъски, мисля е достатъчно за всеки с идея какво прави.

Вто Май 02, 2017 11:00 am
Профил

В мексико естествено че нямат проблем с технологичността. Там производството е градено с мисъл и субсидия от америка в течение на десетки години. Докато тук в БГ е ясно че правим каквото можем защото субсидия и държава няма и всичко правим със собствени сили. Т.е. ето един (не се обиждай) фалшив клиент като теб и казва имам ей тия прости детайли хайде сега направете ги и давам кинти. Обаче на всеки му е ясно че пътеката е утъпкана и вече тези детайли се правят някъде където се правят само подобни изчанчени неща и тук някой и да си счупи мозъка няма как да ги произведе по-евтино, че да замени утъпканата пътека.
Пак ти казвам на рутер всичко без ъглите може да стане.
А и от твоите хиляди бройки месечно от една друга тема не си ми пратил някой плексигласов детайл ей така за проба

Вто Май 02, 2017 11:59 am
Профил WWW

Не съм ти пратил защото не е стигнсло до теб, дал съм контакта ти на снабдителите, нали не мислиш че само това мисля. Който ме познаеа знае с какво се занимавам, всичко е реално, но многп често ми е по лесно да произвеждам извън БГ.
П.с. Доколкото разбирам на теб проблема е не в технологията, а че технологията не пасва на твоето оборудване.
Казах че съм ок и ние да си правим скосението, нр ми е проблем и няма да ми струва почти нищо.
А ако говорим за технология и ефективност рутера е най-неефективния начин за разкрой на тези детайли, но на мен ми е все тая ако ни устройва ценово.
Иначе между другото, освен за нашето се занимавам точно с оптимизация на технологии и процеси, и макар да е основно за листов материал се сещам поне 3 технологии за производство на тези детайли с минимлно между процесно време и време за настройки и установки.
Честно да ти кажа почвам да се замислям дали изобщо да търся такъв разкрой или да не мина на заготовки на размер които да се доразкрояват при нас. Ако с всички доставчици ще има подобни обеснения...

Вто Май 02, 2017 1:54 pm
Профил
Аватар

Докато си ги мерите да се изръся и аз: българинът не само че нЕма традиция в частното (забравена е), ами не иска/не може да се научи, щото нЕма такава държава! Залита се от комунизъма до измислен капитализъм, но не и нещо човешко и реално, което да върши работа.

Нали бях почнал работа: мии поръчки бол щото машините стабилни пък цените доста умерени. Отделно, че марката беше по желание на клиента (законно, де).
Собственикът най-вероятно беше взел куфарче от Луканов и го интересуваше единствено уголемяването му - кракът му стъпваше в халетата само с някоя важна делегация.
По-долните "чинове" вземаха камара пари за да си клатят краката и да внимават да не се ядоса собственикът, нищо друго. Е, някои ако са мнооо съвестни вършеха работата и на някой работник...
Лазери, CNC-та, скъпи стругове, прахово боядисване и... некачествени детайли щото няма контрол и регламент. Всичко това отива в ръцете на монтажника който със стъргалка, спрей, шмиргел и дрелка трябва да отстрани недостатъците и да направи пИрфектна машина.
Питал съм ги: "ТОВА ЗАЩО НЕ ГО ВРЪЩАТЕ ОБРАТНО, БРЕ?!" - "Мии пробвай, да видим какво ще ти каже началството.". Случи се да го каже и пред мен: "Бля, да нЕмаме проблеми....".
Да не мислите, че тези монтажници-факири-магьосници вземаха пари?! Ньеее, под минималната, защото не си изпълняват нормата от 2.5лв/час! Масово напускат, а който (луд) остане и бръмчи го плашат с попълнение от Долно Уйно.
Е па има ли такава държава?

Вто Май 02, 2017 2:50 pm
Профил

ToHu написа:
Не е нещо ново, за държава в която всеки се оплаква че няма работа и пари, очудващо много фирми и хора отказват работа. Интересно е, че ако им се стори сложно вместо да ти дадът цена която ги идволетворява, много фирми отказват. Ясно че са малки различни детайли, но какво от това, дай тройна цена и ако стане ще си на печалба, не ги разбирам ама...

Да, за съжаление във всички области на услугите е така. Проблемът естествено е двустранен. Болшинството от клиентите като чуят малко по-висока цена и почват да мрънкат и се отказват. Поради това предлагащите услуги не смеят да обявят по-висока цена за пипкава и времеотнемаща работа. Предпочитат да отпратят клиента и вместо това да свършят 2-3 рутинни задачи на цена на която повечето клиенти кандисват. Явно има предостатъчно такава рутинна работа.

Съответно като търсиш някой да ти свърши нещо малко по-особенно или просто по-качествено много трудно се намира такъв. Ето аз сега търсих някой да сложи гипсокартон в две стаи. Питам познат от бранша колко горе-долу ще струва тази операция. Той ми отговори: Абе не е скъпо, 25лв/м2, но проблемът е, че в момента няма кой да го направи. Всички били заети по-големи обекти. Ако работеха законите на пазарната икономика би трябвало просто да ми поискат 35 лв/м2 примерно, но не се случва така.

Вто Май 02, 2017 3:37 pm
Профил

Малка икономика, бедно население ...май все така ще бъде.
Радолине, защо искаш гипскартон?

Вто Май 02, 2017 7:45 pm
Профил

Всичко това го разбирам, но какво им пречи да си кажат цената, ако са го сметнали 10 лв на срез, да кажат 10 лв на срез, пък клиента ще си прецени дали го устройва или не. Може ли 4 големи фирми с които работим да увъртат и да не ти казват нищо, не можели да го направят, да кажат по скъпо е, да кажат поне както колегата по горе "смени технологията" нещо да кажат, а не не можем .... И сами ще си го направим, не ми е там проблема, просот не исках да го влача от София до Правец и обратно.
Ще си поръчвам ленти на 105 мм и ще си ги разкрояваме при нас, не ми е проблем, дори мога още сега да дам точно време на детайл, и от самото начало знам, че така ще е най-евтино, но не съм търсил евтиното, исках някой да ми даде цена да ми достави детайлите и при нас да се сглоби, пък ако иска и да ми го сглабя както в Мексико. Не сме дърводелци, не искам да бъдем и от мого време се опитвам да изнеса всякакви несвойствени дейности към такива за които са свойствени. Явно обаче някъде става другаде не. Най-интересното е че не е свързано с цената на труда. В Чехия, ми го оферираха, но на доста неприлична цена цялото изделие, да но там заплатите не са мого високи се оказа след като разпитах, в САЩ където са доста по-високи ми го оферираха на по-добра цена от тази в Чехия, а в Мексико на подобна на тази в САЩ само дето там заплатите не са като в САЩ ... какво излиза, там където трудът е най-скъп цената на изделието е най-добра ... ха сега задачка как се прави, аз знам за тези които са все недоволни.

п.с. аз все така си търся някой да го прави в БГ, нямам никакво намерение да разхождам кутийка за 10$ през океана, а и е напълно безмислено. Ако намеря някой в следвщаите 2-3 седмици ОК, ако не като се върна в БГ ще отида, ще купя каквото е нужно ако го нямаме и ще си го произвеждаме сами.

Вто Май 02, 2017 9:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща