Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
I/O expander MCP23S17 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: I/O expander MCP23S17
stefan63 написа:
I2c нямаш ли към външния свят?

Ти пък, я да си стои на SPI, за къв чеп му е I2C, на баир лозе ...

Съб Апр 29, 2017 6:17 pm
Профил

Ами тоз разширител си го има и в тоя i2c вариант - да си прави допълнителни чип селекти оттам.
Тва, дето го е замислил да прави битбанг на СПИ ... не е по красио.

Съб Апр 29, 2017 7:03 pm
Профил

Значи тук има ен до основно неразбиране, ако той ще връзва този разширител на SPI то няма нужда за него да прави отделен софтуерен SPI, тъй като може да го върже с другата периферия на SPI а пиновте които ще изпозлва за софтуерния да изпозлва за чип селект. Ако Пък няма друг хардуерен и този ще е единственият SPI да си го клати софтуерно и не му трябват чип селекти.
Ако иска да сложи повече от един разширители, и те не могат да се навържат последователно, не съм ги гледал тия, и няма пинове за техниче тип селект, по добре да мине на нещо което може д анавърже последователно, най-обикновенни преместващи регистри например, и пак не му трябва чип селект.
I2C по никакъв начин не му решава проблема, ще влезе в по-голямо приклчение, особенно със софтуерна реализация. Изобщо софтуерна имплементация на I2C е безсмислена за нещо като I/O освен ако не се изпозлва от дъжд на вятър, да губиш толкова ресурс за една комуникация няма смисъл. И ако наистина е толквоа на зор, по добре да пусне един сериен порт, па било той и софтуерен, и разирителите да ги направи с други процесори. А пък ако е нещо такова, не е изключено и хибридно решение, SPI но в нещо като мултидроп ... всички слушат на една линия, обаче всеки си има адрес и действа посред адреса ....
Аз така и не разбрах какво точно е положението, единствено че няма краци, ма какво друго има не става ясно, и какво точно ще се експандва също, ако е дисплей е едно, ако просто се мисли за универсално експандване на вх./изходи е друго.

Съб Апр 29, 2017 8:03 pm
Профил

Аз така го разбрах - има МИСО,МОСИ,ЦЛК и един свободен пин.
На прима виста е наясно, че ще закача СПИ дисплей , който изисква чип селект. Дотука нищо не изисква разширител. Обаче не може да върже нищо друго по СПИ изискващо И чипселект. И се появява разширителят, през неговите крака ще се прави битбанг СПИ-2.
Което си е още по интересна библитека, в сравнение с коя да е и2ц библиотека. Та И2Ц разширител ми изглежда съвсем приемливо решение. Обсъждният тука разширител има чипселект крак .
Ако може динамично да преконфигурира МОСИ към режим на ГПИО - заедно със свободния пин ще направят една И2ц шина.
Стандартен регистър 595 е някакво решение - но само за момента.

Съб Апр 29, 2017 8:40 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Аз това esp32 така съм го накачулил, че не знам дали изобщо ще тръгне :).
Имам по spi шина вързани - пиk18 като слейв, споменатия I/O разширител и enc28j60 за хардуерен етернет (това май ще е зорно откъм софтуер за реализация, но не исках да използвам RMII пиновете)
Отделно имам вързан към esp32 I2C ключ TCA9548A 8 към 1. Извел съм и втория I2C от esp-то.
Отделно spi flash ( на мястото на sd card пиновете).

пс: какво ви е мнението за изменения АЦП на Микрочип - analog to digital converter with computation. Има някакви postprocessing джаджи..

Нед Апр 30, 2017 11:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2