Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
Когато се взриви първия път, погледнах и кондензаторите на захранването. Бяха си като истински.
Новите които сложих са полимерни, с по-малък ESR и живот 5к ч. Ще ги видим колко ще устискат.

Вто Окт 18, 2016 2:23 pm
Профил
Аватар

Мнение Само аз не бях спамил тук :D
Поразчистих си място и реших да пенсионирам най-после 14"-вия дисплей. Сетих се за умрелия Syncmaster 2243BW . Отворих го - захранването за 12В (ламбите) дава на късо, всичко друго е на 5В и изглежда добре на омаж. Оказа се, че са икономисали резисторите за обратна връзка на 12В, но са му ръгнали последователно два suppressors P6KE12A с Reverse Stand-off Voltage 10.2V , които смело и безотговорно замених с два 0.5Вт ценера за 9.1В и мониторът възкръсна. Убедих се, че ценерите не греят и при заспал режим и затворих.
Вече няколко дни ровичкам по-комфортно из нетя, но мисли за пушеци и гърмежи взеха да ме човъркат. Иначе: затопля се откъм екрана, при платките отзад е ледено.
Това животно suppressor го нямаше по мое време, чудя се защо е сдало багажа и до колко е сполучлива заменката?

Сря Дек 21, 2016 2:37 pm
Профил

Абе Бонго, текат празници, мисли за свинско и винско, за булки - ясно. Щом работи няколко дена не барай :)

Сря Дек 21, 2016 11:25 pm
Профил
Аватар

Мнение Батерии...
Не изкопах подходящите по-древни теми :oops: , пък в случая не ми се отваря нова тема.
Но ми се струва добра идея да се ковне тема "Батерии" с подтеми.
Ако някой се досети за "импулсно възстановяване на оловни акумулатори" (един колега беше споделил личен опит) - да пусне линк.

В случая обаче: ходих на село, но преди това някакво предчувствие ме зачовърка и извадих повечето батерии, а всичко възможно издърпах от контакта.
Връщам се и: две литиеви батерии са "бременни"!
Хванах по-дебелата, излязох навън и я замлатих с чукче, че скоро гледах филм за пожари от изтървани батерии. Да, ама нищо! Карантиите се показаха, а тя дори не се затопли. Помогнах й със запалката: някакво пластмасово фолио се позапали и пак нищо.
Въпросът ми е: да повторя ли опита и с другата по-малко бременна, която обаче ми трябва, или...?

Вто Яну 03, 2017 4:11 pm
Профил

itso.t написа:
Когато се взриви първия път, погледнах и кондензаторите на захранването. Бяха си като истински.
Новите които сложих са полимерни, с по-малък ESR и живот 5к ч. Ще ги видим колко ще устискат.

Снес сменях служебното захранване. Пуска случайно AIDA64 и гледам - още не съм пуснал теста за стабилност, и процесора "тротли". Свалил и честотата от 2.66 на 1.9. И така незнайно от кога. Викам си - разсъхнал се е. Хоп на бюрото, пархосмукачаки, пасти-масти и прочие, сглобявам - няма никой. Захранването сдало без хич да стреля. Имаше един дребен леко подпухнал и толкоз. Без никакви признаци. Та и обратния вариант го има. :) ама, на 7-8 години е, та му е простено.

Вто Яну 03, 2017 6:05 pm
Профил ICQ
Аватар

А, това с подутите кондензатори е банално. Ама да стрелят в мое присъствие... Това е истинско безобразие!
Както и да е. Взел съм шепа и половина кондензатори, и като ме пусне мързела, ще заменя и останалите.

Вто Яну 03, 2017 6:19 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Батерии...
bongo_x2 написа:
В случая обаче: ходих на село, но преди това някакво предчувствие ме зачовърка и извадих повечето батерии, а всичко възможно издърпах от контакта.
Връщам се и: две литиеви батерии са "бременни"!
Хванах по-дебелата, излязох навън и я замлатих с чукче, че скоро гледах филм за пожари от изтървани батерии. Да, ама нищо! Карантиите се показаха, а тя дори не се затопли. Помогнах й със запалката: някакво пластмасово фолио се позапали и пак нищо.
Въпросът ми е: да повторя ли опита и с другата по-малко бременна, която обаче ми трябва, или...?

Мм, не с чук, с пирон трябва - трябва да се пробият и да окъсят няколко слоя (пирона го прави това)... знам ли.

Сря Яну 11, 2017 2:58 pm
Профил
Аватар

За протокола: втората не се наду повече. Явно всичко е било заради ретроградния Меркурий.

Ся, друго се чудя: тези дни посетих бакалийката за комп-салата и о, небеса :!: - насреща ми се блещи ситничко и напълно истинско Sony Vaio за по-малко от 100лв!!!
- К'во му има, бе?
- Дърто е и батерията не бачка.
- Само това ли?
- Мии виж го.
- Ей ся ще си играя. Давай го тука!
Оказа се, че вентилаторът бръмчи на моменти (не съм го отварял), LAN-ът също не бачка но има WiFi, DVD-то не чете нищо, но за сметка на това RAM-ът си е 2GB Dual Chanell. Е, процът и видеото са отчайващо древни, но под WinXP и Linux се справят с това за което съм го взел - ровичкане из нетя, четене на книжки и някои други дреболийки. А бе читав заместител на грамофоня, аз телефон с фенерче си имам.

Обаче екранът си е Sony! Почна да ме сърби: дали не става да го преместя на нетбука Packard Bell DOT_SE725 иначе PAV80 , който е по-съвременен, бачка му всичкото и го ползвам ежедневно, само дето е без собствен екран. Проблемът е, че резолюцията му е била 1024х600 а на Сонито 1366х768.
Преди да кажа на магарето "Чуш!" и да се вкарам във филми реших да попитам тук :wink:

П.С.: Варианти като "Зарежи тези боклуци и си купи нещо свястно!" ги знам предварително. Само дето съвременното "свястно" нито ми допада, нито бих искал да го платя.

Вто Апр 25, 2017 3:24 pm
Профил

Вчера сменях кондензатори на много китайски диодни драйвери. Единия от няколко деня сутрин бил премигвал, вчера сутринта просто си мигаше пред половин-една секунда и толкоз. Отворих - изпръцкал се входящия. Капацитет около микрофарад и килоом ESR. Имаше още два - същата програма, но външно си изглеждаха екстра. Всичките 105 градусови, неизвестни китайски "марки".

Викам я да видя и другата ламБа дали трепти - през камерата на телефона трептенето вади очи. Втора серия - нямаше гръмнали но найголемия капацитет, дето измерух беше нещо като 3 микрофарада, на кондензатор дето трябва да е 220. А си работи. ESR-то десетки омове.

Чак на такова чудо не бях попадал. Сигурно поне половин година са работили с почти никакъв капацитет и на входа, и на изхода, и на захранването на чипа.

Преди вземе окондензаторих дъртия Tektronix - в захранването имаше 2 протекли и изсъхнали, обаче капацитет си имаха, а ESR-то се беше вдигнало примерно тройно спрямо съседните им непротекли от същия вид. А скопа e на над 20 години.

Вто Апр 25, 2017 3:49 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg, не розовото, бе човек, синьото хапче! :D

Аз друго да кажа: на нетбукчето PB нарочно обновявам до дупка Linux Mint за да видя кога ще откаже. Уж все си е добре, ама още от kernel 4.8 нещо взе да ме дразни, пък с 4.10 сърфирането стана доловимо по-бавно. Вчера открих, че и SD карти е спряло да чете. Покрай Сонито научих, че е добре за много дърти неща да не надвишаваш 3.х и ей ся го рестартирах с kernel 3.16 и... пей сърдце! Значи да не надвишавам 4.4!
А Ментата ми е последната за сега 18.1 Xfce.

Вто Апр 25, 2017 4:07 pm
Профил
Аватар

Затова, полимерни кондензатори. Е, няма такива за високи напрежения. Не държат и на претоварване по напрежение. Появява се постоянна утечка. Не текат и не гърмят. Може би... :D

Вто Апр 25, 2017 4:53 pm
Профил
Аватар

Вие защо спамите, бре :evil:
Бременните кондензатори бяха актуални преди 4-5 месеца - да сте ги коментирали до сега, иначе ще се оплача на Рек!!! :)
Аман от спамъри!

Вто Апр 25, 2017 5:01 pm
Профил
Аватар

бонго,
имаш ли малко разсад за биволско сърце?

Вто Апр 25, 2017 6:45 pm
Профил
Аватар

Тая година нямах никакво участие, както и предната, и майка ми най-вероятно пак едни бабешки ги е натворила... Пък и разсадът е на село и е още малък за садене.
То българското Биволско сърце се изгуби отдавна, испанското му прилича до някъде...

Ей това е сериозна тема!!!
Все пак дайте акъл и за екранчето, де...

Вто Апр 25, 2017 6:56 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Екрана на Сони-то е 11.1 инча, на камбаната- 10.1 и не се знае механично дали ще се събере. Освен това задължително трябва да се отворят капаците, за да се видят моделите- че току-виж единия е лява букса отдолу, другия- с дясна отгоре и т.н.

Вто Апр 25, 2017 7:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 94  Следваща