|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:10 pm
Схема за дозареждане на батерия
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Схема за дозареждане на батерия
Има засечка! Реализирах ето това: ЦъкЕдинствено съм заменил MPSA92/MPSA42 с MJE350/MJE340, които според мен са със сходни параметри, но с по-голяма мощност(такива имаше). На празен ход схемата работи, както се очаква. Добавил съм потенциометър във веригата на R4(R4 се изменя от 20к до 30к). Иходното напрежение беше в граници 190-270V. Днес изрових едни реотани и реших да проверя как се държи под товар - изходното напрежение се срива до 10тина волта! Аз не виждам верига, която да се влияе от изходния ток. Аналоговщините не са ми силна стана! Под товар Vbetr2=1.04V, Vbetr3=0.4V. Без товар Vbetr2=0.7, Vbetr3=4V. Някакви идеи какво се случва? ПП: Аз лично си мисля, че през TR1 тече много малък ток(това не знам как да го обясня) и когато започне да се черпи от изходните кондензатори, те се зареждат до много ниска стойност. Не знам до колко е валидна тези теория, защото напреженията са много високи и управляващите токове са сериозни, независико от високите стойности на съпротивленията.
_________________www.elkran.com
|
| Пет Апр 21, 2017 5:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Нормално, първия са го подорели с 470к което са има мяма 0.6 ма, ако усилването му е около 60, това са 18 мА от там онзи отгоре с усилване около 30 оптимистично, ще изкара 480 мА.... Реотан май гълта повече.
|
| Пет Апр 21, 2017 6:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
П.с. Транзисторите как ги сравняваш, при тях напрежение, ток и мощност не са толкова важни, не там са разликите. П.с.2 аз като гледам оригиналния, тя е праврна за още по нисък ток, на него макс усилване му е 40.
Последна промяна ToHu на Пет Апр 21, 2017 6:09 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 21, 2017 6:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, ми той трафа им е 40мА - за колко да оразмерят транзисторите тогава  . Сега ако нашия човек е сложил по-мощен траф и иска повече ток ще трябва да пипне някой и друг резистор  .
|
| Пет Апр 21, 2017 6:08 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това, че е за по-малък техния ток го видях! Но понеже не видях токоограничителна верига, реших, че няма проблем! Сложих си як радиатор на силовия транзистор  Ще опитам утре да намаля малко стойностите! То вярно, че биполярните имат нисък коефициент на усилване. ПП: Аз и верига за ограничаване на тока съм сложил!  ППП: Без проблем мога да намаля съпротивлението до 50к. Би трябвало при базов ток около 4мА на управляващите да може да изкара приличен изходен ток. Ама ще има малко играчка, но ще стане!
|
| Пет Апр 21, 2017 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то зависи какъв е трафа ти. Аз не казвам, че схемата е сбъркана а, че просто толкова си дава. Само с намалвване на резистори може и да не стане. Трябва да смяташ и мощности, щото като вземе да регулира да не се окаже че ще имаш и пушек машина като екстра ... Значи коефициента на усилване не е стабилна величина, тя зависи от температурата и от самият ток. Аз не бих заложил повече от 10-15 за изходният транзистор, т.е. ако искаш 1 А трябва да му осигуриш 100 мА в базата. Тия 100 mA ако минат през този 1 k отгоре, той трябва да е 10 W. Също така пък третия транзистор като започне да регулира ще грее зверски, ценера също може да не издържи. По добре да сложиш горе дарлингтон ако ще гониш по-голям ток.
|
| Пет Апр 21, 2017 7:11 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
100-200мА са ми напълно достатъчни. Тя схемата дозарежда! Аз тъкмо смятах мощностите на съпростивленията. Мога без проблем да сложа по 1-2W резистори и ценера съм сложил да е 1.3W. Управляващите транзистори са на по 20W по каталог. Добре, че се запасих като чертах схемата... Явно ще трябва няколко теста, но се чудя друго - ако товарът е батерия, мога ли да използвам тази особеност на схемата като естествен токоограничител? Аз съм поставил допълнителен токоограничаващ транзистор на изхода, но ако си имам естествено ограничение... На практика батерията ще е заредена примерно до някакъв волтаж(примерно 200В, това е спекулация) и моята схема ще напомпва някакъв заряд в изходните кондензатори и от там към батерията. Като ги източи, ще спре за кафе и като се зареди пак мандрата, пак ще подаде. Ако имам токоограничител, той намалява изходното напрежение и съответно батерията пак ще спре да черпи... Мисля, че ефектът е подобен?!
|
| Пет Апр 21, 2017 7:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ей, хайлази, ще ви плющя!  Мии поогледайте схемата малко - елементарна е. Значи TR2 го играе генератор на ток за 0.7мА (много грубо казано), което е гаранция, че изходният ток нЕма начин да надскочи 0.7 * h21 на TR1, т.е дори в един оптимистичен и светъл вариант ще е под 40мА. По-точно и задълбочено не ми се изследва, че ме мързи  П.С. stoyanoff писал междувременно...
|
| Пет Апр 21, 2017 7:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
прав си бат бонго, диодите ги скипнах .... толкоз то от телефона ...
|
| Пет Апр 21, 2017 7:52 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ето как става(според мен!) калкулацията на схемата. 1. Изчисляваме необходимият базов ток през TR1 Ibtr1=k*Ictr1(k-коеф. на усилване) 2. Изчисляваме необходимото съпротивление R1 Vcetr2sat+Vr1=Vbetr1 R1=Vr1/Ibtr1 3. Изчисляваме необходимото базово съпротивление R2=Vin/(Ibtr1/Ktr2) 4. Изчисляваме R3 Ibtr3=Ibtr1 R3=Vout/Ibtr3 5. R4 трябва да бъде така подбрано, че Vd7-Vr4<Vbetr3max
Търпя всякаква критика, понеже съм ги по-забравил тези неща. Аз опитно докарах схемата да работи и тези сметки са на база опитните резултати. Даже за R2 не съм сигурен дали това е достатъчно условие, понеже съм подбрал доста по-ниска стойност за по-голям ток през базата на TR2. Т. е. задал съм Ibtr2=Ibtr1. Не съм проверявал дали ще работи с по-нисък ток... Поздрави!
|
| Пон Апр 24, 2017 5:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Както бонго вметна Q2 ти я генертор на ток, токът зависи единствено от напрежението на неговата база, което идва от двата диода, т.е. около 1.2 V, напрежението му база емитер, и емитерното съпротивление. Най-общо толът който може да осигури е 0.6/R1. Ако искаш да ти дава ток 1 А, при коефициент на усилване на Q1 да речем 20, то в базата му трябва да имаш 50 мА, или R1 трябва да е 12 Ом ... или трябва да имаш повече диоди, или по скоро ценер. Горе долу така се смята.
|
| Вто Апр 25, 2017 1:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пъ двата диода да са един зелен силно светещ LED на 0.3мА да речем: хем ще има полза от него, хем температурните коефициенти ще са близки. Върху емитерният резистор смятай да е около 1.5В, но най-добре е да измериш. П.С.: Че текът и базови токове вече ти обясниха  А полеваци нЕмаш ли си?!
|
| Вто Апр 25, 2017 1:23 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Така! След малко играчка със схемата, успях да я изгоря! Подмених всички компоненти! Въпреки това обаче главният транзистор стои постоянно отпушен и подава цялото входно напрежение към изхода и изходният ток е голям. Обратната връзка през делителя не оказва никакво влияние! Току що започна да ме човърка една тъпа мисъл - има ли вариант(примерно ако са били от различни партиди) краката на транзистор да са обърнати в корпуса? Специално проверих и не съм го монтирал наобратно! Но ако самите пинове не са, както предните, в ляво на надписа да е първи... Смених въпросният транзистор няколко пъти - без резултат. Без него на изхода има няколко волта - съответно там е проблемата. Добитъкът е MJE350 в корпус ТО126. Утре ще проверя специано! На някой случвало ли му се е подобно нещо? Или нещо друго да ми прави бела? То са 2 диода и 2 резистора... Не виждам къси или нещо разкачено...
|
| Нед Апр 30, 2017 8:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това не е транзистора в обратната връзка, това е генератора на ток. Дали работи можеш лесно да разбереш, измери тока между Колектора му и -, трябва колктоо дава формулата която ти дадох по горе, ако не си бутал компонентите 0.7 mA, нищо друго няма значение при него. Друг вариант да го мериш е да дадеш колектора на - и да мериш напрежението върху R1, то трябва да е около 0,6 V. Краците едва ли са разменени, има транзистори които предполагат два типа корпус, но на този не виждам такова нещо в PDF-а. Аз бих проверил ценера, дали е все още ценер, и Т3, те са много по-подозрителни, както и Т1 де. Да ги сменяш на поразия смисъл няма, транзисторите се мерят и еднозначно може да определелиш дали работят или не. Ти малко си го подкарал като техник в ТВ сервиз  .
|
| Нед Апр 30, 2017 9:02 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами ядосах се! Както казах, подмених всичко. Ценера беше отишъл също! Ще видя да купя още  Върнах оригиналните стойности на резисторите - никакъв ефект. Въпросният генератор държи T1 винаги отпушен. Пробвах и двата диода при T2 да сменям - никакъв ефект. Ще видя утре, че съм се изнервил яко. Някаква тъпа схема тука с 2 диода и 1 кондензатор да ми дава зор ...
|
| Нед Апр 30, 2017 9:40 pm |
|
|