Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Изграждане на схеми с ниска консумация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изграждане на схеми с ниска консумация
При 50% PWM мощността е наполовина, обаче ако сметнем ефективната стойност на тока тя е 0.7 т.е. 0.7х2.35 = 1.645. И светодиодите трябва да отдават 0.7х55lux = 38.5 лукса, пък те светят само със 34 :) Ако беше линейно спрямо тока. Това за бял цвят.
Или примерно при зелен цвят 30 лукса при 100% а при 50% трябва да отдават 21 лукса а тока е 0.75А пък те светят с 14
Само не ми стана ясно тока как е измерен. Това което съм посочил е ефективна стойност. Така по-скоро спрямо мощността е линейна характеристиката им. Тоя ток обаче който си посочил нз защо не отговаря на моите сметки.

Сря Апр 19, 2017 4:58 pm
Профил

Не разбирам защо намесваш човешкото зрение - нали мерим лумени и луксове? Зрението е нелинейно и адаптивно и за мерене не става.

Просто болшинството бели диоди при намаляване на DC тока през тях с 50% си намаляват лумените с около 40%, а не с 50, и това за почти целия им диапазон от нула до номинал. Вижда се от чаршафите - поне в тия на CREE има и графика.

Сря Апр 19, 2017 5:05 pm
Профил ICQ

slav4o.com написа:
При 50% PWM мощността е наполовина, обаче ако сметнем ефективната стойност на тока тя е 0.7

Я пак си помисли, ама хубаво. :) При PWM синусоиди няма. ;)

Сря Апр 19, 2017 5:07 pm
Профил ICQ

Отделно като се намали DC тока, пада на напрежение също намалява, мощността спада с повече от 50%, т.е. още по-добра ефективност.
sparkybg написа:
slav4o.com написа:
При 50% PWM мощността е наполовина, обаче ако сметнем ефективната стойност на тока тя е 0.7

Я пак си помисли, ама хубаво. :) При PWM синусоиди няма. ;)

Ами при 50% имаме 0.707 ток и 0.707 напрежение 0.707х0.707 = 0.5 :roll:
Само моментната стойност на напрежението и тока се запазват.

Сря Апр 19, 2017 5:10 pm
Профил
Аватар

1 / 2 = 0.707 !!!

Сря Апр 19, 2017 5:12 pm
Профил

Ами тока е мерен верно, ако това те притеснява, веднъж от източника, втори път през друго HP което не е на рисунката, ама и двете показват едно и също, измерено и със скоп като ефективна стойност се получава същото, та приемаме че това от източника е ОК.
Относно разликата в PWM и изменението на тока, казах вече, това е PWM който идва по интерфейса, той обаче влиза в LED контролера който прави гама корекция, ако нямаш гама корекция при промяна на PWM ти се мени и цветът, не можеш да променяш PWM линейно на трите цвята, т.е. 50% PWM който ми определя яркостта, не прави 50% PWM на трите цвята, не ми се отваря проекта да ти кажа с колко се променя всеки цвят.
Спарки, включвам човешкото око, защото в повечето случаи със светодиоди не е важно колко лумена и лукса имаш, а как се възприема. Измерванията горе не отчитат спецификата на човешкото око, но регулацията би следвало да я отчита, тя като нелинейност и разделителна способност е много по-важна за икономията от характеристиката на светодиода. Точно заради спецификата на човешкото око може да се работи далеч от 100% без това да е осезаемо. Как е определено дали е осезаемо. Два еднакви продукта, при еднаква осветеност но в различни помещения. N на брой двукраки влизат в 1 в 2 след това в 1, и определят кой продукт е по-ярък. Това се прави за няколко цвята за да може да се определи мин. граница. Също така се прави при няколко различни нива на околното осветление. Дори с няколк оиндивида съм го пробвал при еднакво околно осветление но разменени параметри на LED в различни дни. Разрешаващата способност, или по скоро зоната на чуствителност я определям на база максималната разлика в PWM при която няма еднозначен резултат кой е по-ярък, т.е. резултатите са 50/50 или са определени като еднакво ярки.
Това не е медицинско или иниверситетско изследване, а конкретно на продукт за определено приложение. Не казвам че резултата е абсолютно миродавен, но за мен дде много важен отговор, първо че самата нелинейност на диода няма никакво значение за конкретното приложение, и това че ми даде долна граница съответстваща на максимална яркост, от където ми падна консумацията, което намали изискванията веднъж за захранващият блок, втори път за DC/DC конвертора на контролера от където пък ми падна цената. Имам физически ограничения, охлаждането става през термален интерфейс, но ако трябваше да осигуря възможност за работа на 100% при възможно най-дългата лента трябваше да изпозлвам по скъп интерфейс, 4 слойна платка, евентуално по-скъпи ключови елементи, въпреки че то нямаше голям избор тъй като съм близо до границата на това което се намира, та варианта ми беше нещо в друг корпус за което най-малкото нямам място.

Сря Апр 19, 2017 5:23 pm
Профил

Тони, разбира се че нещата, за които говориш имат значение, когато например проектираш осветление, само дето говорим за различни неща. Аз говоря за бял диод. Няма гама корекции и прочие неща, които да се месят в сметките. Говоря само за излъчени лумени и нищо повече.

Например от тук:
http://pct.cree.com/dt/index.html

За диод Cree HXP70 N7:
- При 2А ток дава 1885.4lm , с мощност 12.067W
- При 1А ток дава 1021.3lm, вместо 942.7lm, което е 0.55, вместо 0.50.

Ако вземем мощността за показател:
- При 10W дава нещо като 1619 лумена
- При 5W дава нещо като 899 лумена, което е 0.56 вместо 0.5.

Това е един от най-новите им диоди. При по-стари поколения разликата е по-голяма.

Това че може да пуснеш даден диод на много нисък ток и той пак да е използваем е комбинация както от повишената ефективност на диода при ниски токове (по-малко), така и от нелинейното адаптивно възприятие на човешкото око (повече), е факт и няма никакъв спор. Важен е повече контраста спрямо околните неща около диода (и като цвят, и като яркост), а не самата яркост сама по себе си. Това за индикаторни диоди.

За другото - аз поне съм в състояние да различа 10% разлика в яркостта на 2 диода един до друг, както и 10% разлика в яркостта на осветеност, ако се превключва примерно през 1 секунда на 90 и 100%. За другото си има норми в зависимост от предназначението на помещението, за което се проектира осветление, ама за тия неща съм наясно че си много по-навътре от мен.

Сря Апр 19, 2017 6:51 pm
Профил ICQ

Именно. Да ти кажа, първоначално и аз очаквах доста по-голяма нелинейност от измерената, обаче не знам защо измерването което съм направил показва доста по-линейна зависимост от тока. Някой ден като ми остане време може да направя по сериозен тест, че тетовата установка вече е в историята. Това че очаквах по-голяма нелинейност а не я получих малко ме разочарова, защото си правех сметка от там да спестя повечко ток, но останах само с нелинейността на човешкото око. Значи мен най-вече ме интересуваше линейността спрямо PWM който се задава на входа, за да упределя границите на регулиране. Токът го мерих с два уреда, проверих и със скоп, но мен токът ме интересуваше индиректно. Той ми трябваше за да сметна граничните натоварвания в метри лента при различни настройки. Диодите са адресируеми, но едва ли консумацията на логиката им е толкова голяма, че да повлияе измерването. Току що проверих на 2 м лента консумацията при PWM 0 от самата лента е 0.6 W а при 70% е 6.36 но само за единият цвят.

Сря Апр 19, 2017 8:54 pm
Профил

Само, че тези ленти на каква честота им работи PWMто ? Ако са на висока честота, е възможно да се проявява някакъв изглаждащ импулсите ефект, индуктивност, капацитет на прехода на диода. Това може да накара светодиодите да работят в аналогов режим и да повиши малко ефективността.

Сря Апр 19, 2017 9:57 pm
Профил

PWM е вътре в тях, на 1.13 khz са но индуктивностите и капацитетите са минимални.

Сря Апр 19, 2017 10:16 pm
Профил
Аватар

Ми гледам аз на Cree и... са си баш линейни.
На Аваго и те са чат-пат линейни, дори се наблюдава обратната тенденция - при нарастване на тока интензитета се увеличава с коефициент по-голям от 1.
Да се има предвид че въпреки дадените характеристики в някои случаи дори до 100-200mA, допустимия продължителен ток е около 20-25mA.
Като цяло има и трите варианта, важи каквото пише в даташита. Средностатистически може да се приеме че характеристиката до около 25mA е линейна (светлинен поток/ток).
Това как се възприема яркостта от човешкото око е съвсем друга бира и няма отношение към случая.

Долу са картинките на трима производителя.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: AVAGO
led3.png
led3.png [ 103.1 KiB | Прегледано 3379 пъти ]
Коментар на файл: OPTEK
led2.png
led2.png [ 109.88 KiB | Прегледано 3379 пъти ]
Коментар на файл: CREE
led.png
led.png [ 133.57 KiB | Прегледано 3379 пъти ]
Пет Апр 21, 2017 12:11 pm
Профил
Аватар

От друга страна, като се замислим че възприятието на човешкото око е в логаритмична скала, такива разлики в ефективността на излъчване от 10% стават съвсем безпредметни за анализ.

Пет Апр 21, 2017 12:16 pm
Профил

Да тя характеристиката на възприятие спрямо лумените е друга бира...
Ние говорим за лумени. Обаче ако лумените намаляват линейно с намаляване на тока, то пада в права посока също намалява. Това ще рече, че мощността не пада линейно т.е. при половината лумени мощността е под 0.5 . При PWM 50% обаче лумените падат точно с 50%, а мощността е 0.5 . Т.е. в него режим не можем да получим въпросната икономия. Е при новите диоди може и малка да е наистина...

Пет Апр 21, 2017 2:39 pm
Профил

Аз пък си мисля, че точно човешкото око е това което е важно, ако изключим светодиоди в разни датчици, оптоизолатори и трансмитери, всички останали са предназначени за виждане от нас двукраките. Има два случая, изпозлваме ги за осветление, тогава целим колкото може повече при оптимална консумация, и за индикация, тогава за нас е важно да са видими, и търсим най-ниският ток при който са видими.

Пет Апр 21, 2017 7:18 pm
Профил

Искаш да кажеш, че ако трепкането на светодиода не е с някаква много висока честота, окото го възприема по ярко ? :)

Пет Апр 21, 2017 8:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща