Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
WIFI рутер със SATA? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение WIFI рутер със SATA?
Някой виждал ли е нещо подобно в продажба:

http://www.cnx-software.com/2015/08/12/ ... wdfunding/

Идеята е за домашно ползване kato рутер, nas, vpn и каквото друго там ми хрумне, като задължителното е да има WIFI 5G, 1G switch, SATA и USB 3.0 и някаква по-солидна сборка на Linux или OpenWRT?

Сря Апр 19, 2017 5:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: WIFI рутер със SATA?
Ми що не купиш тая платка от линка направо?
Иначе като гледам май китайците още превеждат на английски с гугъл :D .

Сря Апр 19, 2017 6:09 pm
Профил
Аватар

хммм... в 7621 сложили GE суич, бре!
паметта наистина е ограничена до 256МВ (DDR3)
има 3 PCIe (вероятно х1, версия 2)
1 USB 3.0 и 2 USB 2.0
за разлика от 7620 няма радио.
няма и SATA

предполагаемата топология е
- еФтин чип PCIe - SATA (SiliconImage)
- един или 2 чипа за WiFi на PCIe (по-скоро са два).
- 2 RGMII PHY
ако трябва да се връзва 4G, ще трябва да е на единствения USB 3.0

предвид китайската сборка, WiFi чиповете вероятно ще са на Ralink.
чипа е на 0.65мм, нормално BGA с топки.
---
тая платка от твоя линк ми се вижда малко човека взе парите и каза 'ще видим'
---
знаеш какъв фен съм на такайските чипове.
дори в таобао излизат само 2 платки, които покриват донякъде изискванията ти (с този чип). цените са ~$100 там. ако си на място, би могъл да рискуваш и да пробваш, но от тук - надали.
а и като цяло, силно се съмнявам не само в заявените параметри, но и в работоспособността като цяло.
за софтуера съм още по-скептичен - как ти се вижда някой бледен жълтурко да сглобява лайнукси по нощите от документ само на китайски?
---
Митак,
аз не видях къде може да се купи тая платка?

Сря Апр 19, 2017 6:55 pm
Профил
Аватар

Странното е, че тая концепция рутер със SATA никой не я лансира, освен две китайски платки, друго не съм открил. Те и въпросните китайчета няма откъде да се купят напрактика.

Мога да го събера от отделни модули, ама няма да е същото...

То реално и сusb 3.0 би трябвало да ми е достатъчно за файлов сървър, ама трябва да има барем 2 порта.

Сря Апр 19, 2017 7:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, в офиса се търкаля някаква подобна платка, с mini-PCIe слотчета.
Може да е било това, но не съм напълно сигурен. Стои си и събира прах, ако ти се играе ..

Сря Апр 19, 2017 7:48 pm
Профил

Рутер с САТА сигурно ще излезне по-скъпо от някое ново евтино PC. Та преди да се кихнеш за нещо провери дали с PC няма да ти излезне по-евтино.
Ето пример: Gigabyte N3050M-D3P: http://www.emag.bg/dynna-platka-gigabyt ... DTFT52BBM/

Сря Апр 19, 2017 7:49 pm
Профил
Аватар

Цитат:
The board can be had for $59 (early bird) or $69 via the Indiegogo campaign (flexible funding) with shipping being $20 for most of the world, except China, where it will be shipped for just $5. Delivery is scheduled for September 2015.

Ами аз видях това и реших, че може да се купи :) .

Сря Апр 19, 2017 9:21 pm
Профил
Аватар

Не е въпрос на пари. Пц-то заема място, шуми, грее и трябва отделно да навържа 5г рутер и гигабитов суич...

Ще си карам със стария рутер явно, той прави всичко с изключение на бърз nas, ще му туря един външен и те така...

Сря Апр 19, 2017 11:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Каква е идеята да имаш sata в рутера като в най-добрия случай връзката ти с него ще е по гигабит кабел? Не е ли достатъчно рутер с usb3?

Чет Апр 20, 2017 5:32 am
Профил
Аватар

Ами четох ревютата, народа масово псува, че уж USB3.0 на цвят ама се влачат много като трафик към диск (много далеч от трафика по лана). Явно проблема е в процесорите, не успяват да пълнят канала към USB-то.

То като се замисля, то не му пречи и SATA-та да се влачи в такъв случай. Отказвам се, ще карам по традиционния начин.

Чет Апр 20, 2017 8:16 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Да не говорим, че ако искаш читаво 5G покритие ти трябва по АП във всяка стая ... първата стена и сигнала отива по дяволите :-) Особено пък при мен в това ЕПК ... 2.4 има проблем да покрие две съседни стаи, камо ли 5G. Отделно от това напоследък с одъртяването ставам или по-мързелив, или по-прагматичен, не е ясно кое от двете ... та предпочитам да си използвам специализирана техника вместо къстъм решения ... един микротик на входа, две ап-та на микротик в CAPsMAN, отделно 4 дисков сторидж на синолоджи ... и всички са доволни и щастливи :-)

Чет Апр 20, 2017 8:43 am
Профил

Цецо написа:
Не е въпрос на пари. Пц-то заема място, шуми, грее и трябва отделно да навържа 5г рутер и гигабитов суич...

Това са врели-некипели. Сегашните компютри хабят ток и шумят колкото ги натовариш. Ако не ги товариш не харчат ток. Ако ти трявба SATA ще ти трябва сравнително бърз процесор - по бърз от на обикновенните рутерчета, за да върти криптиранията и протоколите. Гигабитов суич ще ти трябва, но те са евтини. Това дъно си има PCI слотове и там можеш да сложиш AP мрежова карта, а и има и USB и на тях можеш да накачулиш wifi карти, дори можеш да ги изнесеш на 5 метра тоест до другата стая.
Но си иска занимаване и познания докато се подкара софтуера, така както на теб ти е нужно.

Чет Апр 20, 2017 9:37 am
Профил
Аватар

аз по принцип го карам класика - една машина за рутер, една за NAS. отделно www, мейл и т.н.
но напоследък забелязвам, че се е появило търсене на всичко-в-едно. може би не чак търсене, по-скоро запитвания.

не съм особено убеден в правотата на подобно решение, нито в техническите му превъзходства. но си има определен чар в това, да обгрижваш само едно устройство, консумацията също не е за пренебрегване (у нас не мога да намаля сметката за ток под 60лв, като сме на ТЕЦ и готвим на газ -> тока е за компютри и хладилници; и почти не зависи дали сме на море или всички сме в къщи)

проблема в митологичното устройство всичко-в-едно е, че ако харчи малко - няма мускули. ако има мускули - няма да харчи малко.
не знам дали е свързано с IoT, но напоследък се появи вълна от SoC-ове, които може би са подходящи за такова устройство. обаче нямам (все още) практически наблюдения за производителност. доколко обаче трябват мускули в къщи? само преди 15 години се радвахме на модемна връзка с нета от 64К, а днес искаме гигабит в къщи, че и безжичен, да се пъхнеш тубата в леглото. а дали трябва? дали наистина файла с филмчето трябва да се дръпне за 30 сек, а не за 2-3 мин? разглезихме се нещо... да не говорим на каква цена се постигат стотиците мегабити по WiFi, в какво си превръщаме леговището, слагайки АР с по 4 антенки във всяка стая.

като цяло май и самите прозиводители на чипове още се лутат в таргетирането, поне ако съдя по развойните средства и китове, които предлагат. все още не съм склонен да налея едни кинти, за да си изясня ситуацията по темата. да, сърби ме да разбера повече, ама не чак толкова.

проблема със софтуера също е важен - с какво ще се движи хипотетичния универсал. поддръжката от самите производители често се свежда до 'работи, някак си'. NXP избиха рибата с цена от 25 хилки за ADK за техните QorIQ, а още не съм разбрал какво точно включва и дали наистина ми трябва. пристигат едни продавачи, често костюмирани, които тракат като картечница наизустено текстче, докато не ги засечеш с някакъв конкретен въпрос. то и няма как да е друго яче, pdf-а за LS1012 (примерно) е Rev. 0, 01/2017 :D

та явно са ни намислили някаква революция, дали ще ни накарт да я изядем, надявам се, зависи от нас.

Чет Апр 20, 2017 11:19 am
Профил

ДедоБоре написа:
... преди 15 години се радвахме на модемна връзка с нета от 64К, а днес искаме гигабит в къщи, че и безжичен, да се пъхнеш тубата в леглото. а дали трябва? дали наистина файла с филмчето трябва да се дръпне за 30 сек, а не за 2-3 мин? разглезихме се нещо...

Е нали(дали) треба да сме модерни.
Колкото повече си улесняваме живота , толкова по трудно става да живеем... :)

Чет Апр 20, 2017 11:34 am
Профил ICQ

https://omnia.turris.cz/en/

Тези юнаци се излагаха тази година на FOSDEM - нямам идея дали ще свършат работа но поне не са китайци и личното впечатление от момчетата беше добро.

Чет Апр 20, 2017 11:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща