|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Дупки…
Случвало се е, не е само при теб  . Пробвай със свредло за дърво или ламарина, което има остър връх за центриране в средата. Иначе и със добре заточено свредло за метал става, но трябва внимателно и на стабилна настолна бормашина, иначе с ръчна стават триъгълни.
|
| Вто Апр 04, 2017 11:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
В грешка си 1. Не ти трябва друго, това е всичко, с него пробиваш от 0 2. А на бор короната не са? 3. Да, но до 15 мм стомана става, с бор корона знаеш ли колко се пробива? За бор щангата, ако имаш алтернатива я забрави, има много недостатъци. Аз имам и то професионални, наказание си е, използвам го за големи диаметри. Предимства на това което ти давам : 1. Като скорост, в повечето случаи е по бързо и от бор корона, за бор щанга няма да говорим. 2. Качество, много по добро от другите две 3. Идеално за тънки материали, другите две с много уговорки 4. Може да се използва и без колонна машина. Бор короната също може, за борщангата забрави 5. Изисква по-малък момент от машината, тъй като пробива плавно. На стъпки. 6. Има дълъг живот и не иска точене 7. Прави точен размер. Боркороната е неточна. Трябва да е много скъп модел, и на колонна машина за да имаш точност. Още повече се отнася за бор щангата. Както е казано питай патило, имам ги всичките и ти казвам от опит.
|
| Сря Апр 05, 2017 12:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
п.с. не си купувай от ебей, еле пък нещо китайско. Хубави боркорони се продават в БГ, има na Хилти, и ташев продават добри. Добри Бор щанги съм виждал само по-големки, разбирай истински, като за фреза. Всички малки които съм виждал са пълен боклук, след третото рязане рамото започва или да се клати, или направо да се движи, същото важи и за ножа, забравяш за какъв и да е размер. Иначе този инструмент се нарича стъпаловидно свредло, на английски е step drilling bit. Хубавите не са евтини, тов ана хилти е около 250 лв, но си струва парите. Въпроса е че това на хилти май няма твоят размер. Но има такива които го имат, това кеото ти дадох като линк е да видиш какво да търсиш, а не да купуваш. Купи си от Камартон или Евромаркет, имат хубави. Бих ти препоръчал на Dewalt но не знам дали има техни в БГ. Мога да ти довлека от задокеания ако не ти е спешно, връщам се седл седмица или две по-скоро. Другото кеото не съм сигурен е дали тук ще намеря метричен размер, има ги в UK.
|
| Сря Апр 05, 2017 1:04 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Започвайки да дупчиш от 0 със стъпаловидното свредло, центърът на отвора със сигурност ще ти избяга. Говоря да ръчна дрелка.
Не съществува идеален инструмент.
|
| Сря Апр 05, 2017 10:46 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Значи се спирам на варианта боркорона. Имам налична 22 мм, пробвано - отворите стават достатъчно добре. Тестовата бройка я правих с тази боркорона, изглеждаше добре, после разширявах, и накрая се получи лош резултат, така че си трябва точен размер. Сега чакам да станат готови платките, че пуснах поръчката за 10 раб.дни, и дотогава ще реша и проблема с пробиването. 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Сря Апр 05, 2017 11:05 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ти платки ли искаш да пробиваш ?!?!
В платкаджийницата щяха да ти ги фрезоват и щеше да си е съвсем където трябва и колкото трябва отвора....
|
| Сря Апр 05, 2017 11:24 am |
|
 |
|
pechkov
|
Не, пластмасови кутийки. През дупката трябва да се покаже "шапката" на един PIR датчик. Изделието е реле за стълбищно осветление с PIR сензор. Ще пусна снимка като стане (ако стане  ) Междувременно вече си имам боркорона 23мм, леко ръчна изработка.  Малко по-късно ще снимам и нея, че направо паднах под масата като ми я донесе моя човек. Сега отивам до магазина да огледам една стойка за бормашина, за да превърна дрелката си в настолна. Наздраве. 
|
| Сря Апр 05, 2017 5:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
до сега да ги беше изрязал на лазер
|
| Сря Апр 05, 2017 5:40 pm |
|
 |
|
pechkov
|
И варианта с лазер го обмислях, но трябва да се боря с цените на китайските джвръчки.
|
| Сря Апр 05, 2017 6:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И защо така мислиш, от опит или ? Защото аз съм дупчил много, изобщо не бяга центъра никъде, всъщност понеже е късо, дебело и с голяма маса, става много по-добре от колкото ако дупчиш с нормално свредло. Изобщо няма проблеми, но колегата както реши. С боркорона може да псува по малко ама ... 
|
| Чет Апр 06, 2017 12:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ето едно което ми е под ръка, инчово 7/8 най-голямото .. като го гледам да ти кажа, има доста по-добра геометрия на върха от доста свредла.
|
| Чет Апр 06, 2017 1:38 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Не бих си позволил да давам съвети небазирани на личен опит. Проблем със стъпаловидното свредло е особено разпробиването на тънък и слаб материал поради простата причина, че няма, какво да ти води инструмента. В случая го води единствено и само режещият ръб, което не е добра оферта. Далеч преди да се появят боркорони стъпаловидни свредла за такива нужди се заточвеха обикновени свредла именно за да държат центъра и да не пилят излишно материал. Има и друго - защо трябва да правиш на стружки целия материал и да хабиш инструмента докато стигнеш до желания размер?
|
| Чет Апр 06, 2017 1:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Които като заточване много приличаха на свредло за дърво... 
|
| Чет Апр 06, 2017 2:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за тънкия материал е така ако отдолу не е подпрян, но това е за наистина тънки, масово пробиваме между 1 и 2.5 и там проблеми нямаме. Конкретно за колегата, той дупчи пластмаса и за него това е перфектното според мен.
|
| Чет Апр 06, 2017 6:35 pm |
|
 |
|
Roumen
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 05, 2012 7:31 am Мнения: 209 Местоположение: гр.София
|
Здравей Pechkov! Ето друг инструмент за дупки. Имам два различни комплекта: милиметров и инчов. Нямат 23мм. Милиметровият:16-18-20-25-30 Инчовият: 1 3/32-1-3/4-11/16-5/8 Нямам линк за тях. Купил съм ги когато нямаше Интернет... Ако ти вършат работа са на твое разположение до като приключиш проекта си. Поздрави / Румен
|
| Пет Апр 14, 2017 11:39 am |
|
|