Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Избор на осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: Избор на осцилоскоп
Завиждам. :D
Благородно, разбира се, доколкото това е възможно по принцип. :-P

Да ти е здрав, и да върши работа. Честито.
:partyman:

Пон Апр 03, 2017 9:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Благодаря много колеги, пожелавам на всеки да се появи възможност да вземе добра машинка!
Купен е от Batronix -> Rigol-MSO2072A
Още нямам време да седна да му развъртя всички "копчета", че нещо тази и следващата седмица се очартаха доста уплътнени. Само за бърз поглед, че мери, имах време :)

Сря Апр 05, 2017 9:07 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

За тези пари си взел най-доброто за една домашна лаборатория - чисто субективно мнение, без да съм специалист или пък да симпатизирам на Ригол. На работа все с Тектроникс, Роде Шварц, Йокогава и Лекрой работя, на такива машини са адски скъпи. Непосилно е да дадеш 20 или 30 хиляли лева (че и повече понякога) за свой осцилоскоп от тези марки. Ригол са насочили развоя си към домашните потребители и малки фирми, и успяват да го правят много успешно. Информация за това как да си го "ъпдейтнеш" в нета има много (даже и в тубата), освен това вече е и доста просто, без да се налага да отваряш машината и да ползваш JTAG. Това - ако искаш, разбира се, аз засега устоявам на изкушението. 70MHz Ригол работи безпроблемно докъм 120MHz. Подобна информация за скъпите марки е невъзможна според мен, те просто няма да оставят подобни форуми и инструкции без съдебни действия. А Ригол използва този недостатък като предимство и продава милиони машини за година. Инак не мога да си обясня как официални форуми и сайтове като eevblog или youtube още не са свалили темите.
MSO серията на Ригол има толкова много функции, (които няма как да изброявам, не съм изучил всичките, а и няма да ползвам голяма част от тях, както изглежда), че се явява една солидна конкуренция на "лидерите" на пазара.
Купих преди 3 години един нов Тектроникс TDS1002 на 60MHz, промоция от Фарнел и си събира прах в кашона, защото просто не ми върши работа като Ригол-а. Имам и един стар 4-канален 200MHz HP, който се включва само ако имам повече аналогови канали за мерене, ама си е голяма тухла. С малкия Ригол вече си меря всичко, а и ти прави удоволствие да ползваш функциите му, защото си е модерна машина.
Струва си да отбележим като първо впечатление широкия дисплей за такава малка машинка, цифровите канали, record/play или например навигационната врътка. Още като пипнеш бутоните, усещаш качеството - солидни и лесни за управление, без "прескачания". Пипал съм евтини нови "осцилоскопи", които ще се разпаднат в ръцете ти, а да синхронизирам някой сигнал си е повече от предизвикателство там. А цените им са почти сходни с Ригол... Просто няма как да не му станеш фен, след като го разцъкаш.
Един съвет - не си сменяй вентилатора с оригиналния. Дори да бръмчи малко по-силно, не слагай "по-тих", че ще си прегрееш машината. Аз това го научих по трудния начин, защото се направих на много умен и креативен. Хората от Канада са си сметнали какво охлаждане им трябва.
Поздрави!

Нед Апр 23, 2017 3:30 pm
Профил

Но можеш да вземеш нещо на старо което не само е доста над ригола, ами и доста над днешните висок клас уреди за по 20-30 хил $, или най-малкото не им отстъпв апо нищо, освен някои глезотии, но конкретно глезотии за скоп .. знам ли .. :) Недостатъка е че трудно му се инсталират софтуери.

Нед Апр 23, 2017 4:26 pm
Профил

И тук си прав, който търси, ще намери. Ето един пример за добра машина на добра цена:

http://www.ebay.com/itm/Lecroy-WaveRunn ... SwpP9Y5lk5

Тази серия излиза някъде 2003/2004 година, но все още е много вървежна като параметри. Обаче е габаритен осцилоскоп, три пъти по-голям от следващото поколение MXi-A.

Но друго си е чувството да си имаш нова машина, с гаранция. И компактна.

Нед Апр 23, 2017 5:37 pm
Профил
Аватар

Само за 4 сонди за това нещо ще се ръснеш повече. А точно този скоп е малко овъркил за всекидневна употреба. Не знам новите модели от 2000 сериите на Keysight (след като се преименуваха от Agilent) дали могат да се кракват лесно като старите, но като цяло аз съм предоволен от моя и не съжалявам че се поизръсих леко за личен скоп. Сондите естествено се оказаха боклуци и сега съм само с 1.

Нед Апр 23, 2017 7:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Това със сондите е болен проблем и на марковите. Поне тия на Агилент са си чупливи. Не носят на настъпване :)

Това в рамките на майтапа, но да ти се откине земята след година интензивно ползване е нещо нормално за тях. Аз затова дебна из ибей в щатите като се появят и се запасявам винаги да имам поне 2-3 нови запас. По 70-100$ бройката според зависи от честотната лента.

Пон Апр 24, 2017 8:43 am
Профил ICQ

WaveRunner-а не съм убеден че е голямата работа. Само като си спомня че беше с WinXP - можеш да си представиш каква мъка му е интерфейса. Не споря че като технически параметри е много добре, но е тягостна работата с него. Тръгва по половин час, въртиш скалирането - то я хване, я не, или пък прескочи 5 стъпки наведнъж.
При нас си отиде единия канал и панела с бутоните работи от дъжд на вятър - сума ти и пари хвърлихме за ремонт и пак не работят тия неща. Сега го караме с мишката - работи, ама за чий ни е такъв скоп като ще го ровя с мишката? То и затова стои наказан в ъгъла ...
Скоро гледах това нещо - като за "програмиски" осцилоскоп трябва да върши работа:
http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Siglent-SDS1202X-E.html
Цената е добра, мисля че и сливенската фирма го имаше (или поне могат да го докарат).
Но пак си търся убав и изгоден usb3.0 логически анализатор а-ла-салеае.

Пон Апр 24, 2017 9:22 am
Профил
Аватар

Като цяло, осцилоскопите на Лекрой от ония години са мислени от идиоти. Например, докато преместя "лъча" от единия край на киното до другия, ми се изтриват папиларните линии от въртене... :D
А най-готини са когато решат че си има техни си задачи. И така няколко секунди. Няма съобщения от типа "чакай да се почеша където не ме сърби" или каквото и да е друго. И се чудиш - увисна ли, овъгли ли се или така си работи... :D

Пон Апр 24, 2017 10:35 am
Профил
Аватар

Масите на мойте сонди отдавна се откинаха и то на по-малко от година ползване "от време на време". Лошото е че на едната сигнала и се прекъсна и то вътре в гумата на самата сонда... Сега още се чудя дали да и правя "хирургическа интервенция" или и аз да търся нещо на примоция. 200 МХз ми требе.

Пон Апр 24, 2017 3:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Убу де, к'во толкова има в една сонда?!
Аз само от любопитство, де...

Пон Апр 24, 2017 3:11 pm
Профил

Нищо. Ама нищото в китайските сонди е по-различно от нищото в читавите.

Пон Апр 24, 2017 3:39 pm
Профил ICQ
Аватар

То и аз така знам, но да се дават $100 за "нищо" и то от майстори 8O
И понеже всички рИвът колко скапани правят входните стъпала днес аз бих си направил моя сонда: готин повторител със вси защити, а в другия край на жицата - останалите изгъзици + усилвател х10 например.

Пон Апр 24, 2017 3:51 pm
Профил
Аватар

Мда, сонда 10:1 с усилвател х10 накрая е блестящо като решение... :D

Пон Апр 24, 2017 4:40 pm
Профил
Аватар

По-добре ще е от пасивната, ама аз казах за повторител + усилвател...

Пон Апр 24, 2017 4:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща