|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:06 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
не знам, аз отдавна съм изтървал модата в офисното говорене. половината неща ми звучат точно наобратното. почти не познавам инженери, които да не казват 'днес не ми е де, не ме закачай'/имам махмурлук. и не мога и да си представя, че има инженери, на които всеки ден да им е ден... чета някакво писание за рейтинговата система на университетите у нас. защо го наричам писание, а не статия? някой, някъде, направил рейтингова система. нещо като пийпълметрията за рекламодатели, рейтинга на политиците ... или какво да/не говорим на шефа.  |  |  |  | Цитат: Информатика и компютърни науки
Както е известно, информатиката в момента е сред най-перспективните, а и търсени, специалности. Заплатите на висшистите, завършили това направление, по правило са доста високи - от порядъка на 2-3 хил. лв. в доста от висшите училища, които го предлагат. Има и вузове обаче, където доходите падат под 1000 лв., затова студентите трябва да бъдат особено внимателни при огромния избор, който имат измежду цели 12 университета.
Софийският университет тук е лидер с 3237 лв. облагаем доход на завършилите и едно от най-ниските нива на безработица - 1.1%.
На второ място е частният НБУ, чиито студенти могат да разчитат на 2641 лв. заплата, след като завършат перспективната специалност (1.47% безработни младежи).
Американският университет също "осигурява" добри доходи - 2066 лв., както и най-малко безработни - едва 0.6 на сто.
На доходи между 1000 и 1500 лв. могат да разчитат възпитаниците на Югозападния университет (тук безработните висшисти са най-много - 6.21 на сто), Варненския свободен университет, Бургаския свободен университет, УниБИТ, Икономическия университет във Варна, Великотърновския и Пловдивския.
Най-ниски са доходите на завършилите информатика и компютърни науки в Шуменския университет - 830 лв., както и в Русенския - 979 лв. |  |  |  |  |
12 университета, преброих ги. липсва ТУ-София. и някак си, без да искам, ми светва асоциация с 'правилното говорене' и първото място на Американския университет, само с 0.6% завършили студенти програмисти, които не са си намерили работа. на другия край е текущия скандал с невалидните дипломи на СУ от 2009-та. щото били с подпис на ректора във формата на печат, а не с химикалка. образователна степен се получава след набиране на необходимия хорариум от курсове, полагане на изпити по тях, защита на дипломна работа. това е същественото, а не дали хартийката е подписана лично от ректора. да, може би е несериозно, но това се отразява на репутацията на университета, а не прави невалиден труда и успеха на студента. днес лично министъра на образУванието твърди, че за да е валидна дипломата, трябва да се преподпише лично от тогавашния ректор... ами те и снимките на всички 20-годишни дипломанти се различават значително от побелелите дебели чичковци 40 години по-късно. защо е възникнал проблема? ами СУ произвежда по около 9000 висшисти всяка година и на ректора му се откъсвала ръката от подписи. и тия водят горната класация?
|
| Нед Апр 02, 2017 9:11 pm |
|
 |
|
michev
|
Не само ТУ-София липсва. Липсва и ТУ-Варна. А интереснотно е че фигурира СУ-Варна..
|
| Нед Апр 02, 2017 9:57 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Ади на Жигули-ту
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Апр 03, 2017 10:55 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Много са ми странни тия джипки... на предно. За кал не става, за сняг не става.... Единственото приложение, което виждам е да се катериш по тротоарите и градинките из София.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 03, 2017 11:14 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Дачия Сандеро не е джипка а изтумбен хечбек. Както и почти всички нови коли в тоя сегмент - мода, търсят се.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Апр 03, 2017 11:24 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Еми то на "кросоувър" общо взето това му е предназначението. Джип категорично не е, даже и в 4x4 конфигурацията си. Като му погледнеш разположението и дебелината на щангичките по окачването, се изясняват доста неща по отношение на предназначението му. Даже и умерено висок бордюр, който обикновена жигула би могла да качи, може да му дойде байгън.
|
| Пон Апр 03, 2017 11:36 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе то че не е джип ми е ясно, ама се чудя кой би взел такова само на предно? Купуваш нова кола, тури там 2-3-5 хиляди отгоре и поне да има и заден диференциал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 03, 2017 12:16 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Румънеца 'Дъстър' с предни дърпащи търкалета предимно се прай...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Апр 03, 2017 12:21 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ако 2-3-5 хилки над цената на дъстъра не са ти проблем ей-така за идеята, ми се чини че изобщо няма да си купиш дъстър.  Руско Рено, Румънско Рено, Френско Рено, все си е Рено - понашему Лайно. 
|
| Пон Апр 03, 2017 12:59 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Я пък вие пък, не става - у Шведско бедните селяни си бичат с Дачия Дъстър отвсякъде. И не са им асфалтираните локалните пътища.
|
| Пон Апр 03, 2017 1:04 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това че един път не е асфалтиран не значи че ти трябва джип за да минеш. Има и такива на които се кара спокойно с примерно 80км/ч с нормален автомобил, даже и не у Швецко, а и у наше село.
|
| Пон Апр 03, 2017 1:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За работна кола е идеална. Не дъстъра, там наблюдения нямам. Но Логана си е прилична работна кола. Ебеш - хвърляш. В интерес на истината са относително здрави, на фона на повсеместния боклучарник наречен първичен автопазар. Изкарват си гаранцията без съществени ядове, после в Надин. За тия пари е екстра.
|
| Пон Апр 03, 2017 1:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Логан-а може и да е така ама лоджи-тата са малко скъпички за да влязат в подобна формула. Имаме 3, като едната е с най-малкия бензинов двигател. И трите са на газ естествено. Та с първата е убийство да се пътува на разстояние повече от 50-100 км. Другите пък вървят ама горят толкова много че директно се вижда смисъла от газовите инсталации. Като качество за мен са боклуци - всичките от нови имат някакви дребни и дразнещи дефекти. Вратите им вече се затварят с трясък (след има-няма 30х.км). Не стават за товарни - капака на багажника е с половин метър по-тесен от самия багажник - налагало ми се е със серия от сложни движения да вкарам някое по-едро джелезо. Задните два реда седалки са си живи пейки. Особено първите - даже и дръгливия ми опел му се сгъват седалките - на тва чудо на румънската технология се маха цялата седалка ако ти трябва място.
|
| Пон Апр 03, 2017 4:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За джипки не знам, за баничарки кади, има ги на фабричен метан, железни са. Караш 3 години или 200к и ново, старото се купува като топъл хляб. Имаме.. не знам колко такива, никакви грижи, и редовна подмяна. Да търкаляш таботна кола на над 3 години си е безсмислено, няма вече такива коли.
|
| Пон Апр 03, 2017 8:43 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е те лоджи-тата ги взеха заради 7-те места ама мисля, че можеше поне едната да е докер. Един колега си взе докер и изглежда доста по добра за товарна кола а ние с нашите железа имаме нужда и от такова. Кади-тата май им идват скъпички на шефовете.
|
| Пон Апр 03, 2017 9:22 pm |
|
|