|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:00 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Има такива, при това не малко... повечето разбира се са собственици, а не на заплата в държавна фирма. Като стане въпрос за доходи, винаги се сещам за оня виц дето един намерил 50лв. Навел се да ги вземе и докато ги взема усетил как ги заработва 
|
| Съб Апр 01, 2017 9:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Има има, и са си просто наети работници ... за предприятията няма да говорим, финансови директори, търговски и др. такива ако е чуждо предприятие достатъчно голямо са на по 10к евро мин, аз познавам няколко изпълнителни директора в такива предприятия които са на над 20к евро. И да ти кажа в подобен род предприятие в САЩ няма да получават повече за същата длъжност, но там има и доста по-големи, това е разликата. А за начина на живот, да ако си просто висок платен служител е така, но за другото и в САЩ отдавна не е така. Да в IT сферата е по-свободно, истина е, но май се изчерпваме с тази сфера, въпреки че имах един разговор с точно такъв човек от Калифорния, и каза май ще трябва да си купувам тесла .... ама не щото съм много зелен ....та не знам, и в тази сфера явно си има някакви норми за определени позиции.
|
| Съб Апр 01, 2017 10:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не са никак малко даже. И повечето дето знам аз са си наемници.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Апр 01, 2017 11:38 pm |
|
 |
|
Pif
|
Не говоря за мениджери, директори или финансисти. Нормално е хората работещи с пари да взимат пари. Те с това работят. Рискуват много - печелят много. Когато си собственик ти не правиш схеми и платки и не пишеш код. Ти управляваш хора. Мениджер. Това да си правиш кефа и да ти плащат много пари за софтуер или хардуер може но не и в БГ. За щатско и западна европа - да. Но тука в БГ - никакъв шанс.
|
| Съб Апр 01, 2017 11:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е аз тези пари които казах са точно за такива позици, а сега дали си правят кефа не знам, но им се плащат точно за това.
|
| Нед Апр 02, 2017 12:02 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Груби, сори ама си е точно градска легенда - това е Америка бе, никой не може да те задължи нищо, особено пък каква кола и къща да си купиш. Така че хич недей им вярва какво ти говорят щото са си точно приказки от 1001 нощ 
|
| Нед Апр 02, 2017 12:25 am |
|
 |
|
Pif
|
Най скъпо платения програмист който познавам в БГ е на 7к лева. Пращаха го по китайско да работи и докато беше там работеше и съботите и докарваше до 8-8.5к долара. Но там. Сега пак е тука и е на 7к лева. Коя фирма дава над 10к за не-мениджерска длъжност в БГ ?
|
| Нед Апр 02, 2017 12:28 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами не са му казали точно какво и къде да си премести, но леко са го подбутнали. А той все пак е бил пред пенсия, и не е от най-конфликтните личности - и така е направил. И преди това достатъчно се е напатил в България - сега поне си гледа старините, но е бил доста изненадан.
Америки много... може човека да го е посъветвал приятелски, а той да е разбрал друго. Или може би наистина е скочил на някакво сериозно ниво. Доста късно замина. Няма интерес да ме лъже или да ми приказва легенди, нито е тези които приказва или хвали в повече.
А тук уж всеки може да приказва каквото си иска, но след толкова много години се намери некой, който да ми каже пряко че открито и политическо некоректно обикновенно се говори на затворена врата... иначе са много свободни...уж
|
| Нед Апр 02, 2017 1:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кратко ръководство за оживяване на офисния планктон
Човек не може непрекъснато да живее в режим на автоцензура. Дори и на работното си място. . Въпреки това, има някои конкретни изрази, които според Business Insider определено е добре да избягваме. Бизнес сайтът ангажира екип да говори с мениджъри в САЩ и кариерни експерти, за да открие най-често срещаните вредни за работното развитие и мястото на служителите фрази. Според експертите те са следните:
"Това не може да се направи". Единодушно, според шефовете на различни фирми, този вид мислене противостои на бизнес етиката, която гласи, че в компанията хората могат да постигнат каквото си поставят за цел и в каквото положат усилия.
"Ама ние винаги сме правили това по този начин...". Фразата се противопоставя на бизнес ценностите на сътрудничество, лична отговорност, умение за работа в общност, прозрачност, отворена култура.
"Ако не получа повишение, напускам". Неприемливо е да се заплашва шефа, според кариерния експерт Вики Салеми, както и да се чувстваме, колкото и да сме важни.
"Реших да отида на друга работа, защото тук съм нещастен". Като не даваме на мениджъра възможност да коригира проблема, или да помогне да открием нова роля на работа, го лишаваме от шанса да поправи нещата и да ни задържи. Много често първият път, в който мениджърът разбира, че един служител е нещастен, е когато му бъде съобщено, че напуска.
"Имам махмурлук". Дори да имате близка връзка с шефа, избягвайте да казвате това рано сутрин, непрофесионално е.
"Какво трябва да направя?". Когато се обърнете към ръководителя във връзка с проблем, обикновено не е добра идея да показвате, че реално не знаете какво правите. "Предпочитам хората да ми казват, че управляват проблем или се справят с него, вместо да ме молят да им го реша", казва Пол Макдоналд, старши изпълнителен директор в компанията за подбор на персонал "Robert Half".
"Не си изпълнихме целите, защото...". Оправданията няма да ви отведат никъде.
"Отегчен съм". Шефът може да изтълкува скуката като непродуктивност или липса на вдъхновение, което да счете за възможен повод да бъде развален работният морал на целия екип. Ако искате свежо предизвикателство, кажете. И бъдете позитивни и проактивни във вашата комуникация.
"Не искам да работя с него / нея". Личните конфликти са реалност на работното място, но е неприемливо да казвате на шефа си, че не можете да работите с някого в организацията, без да сте поработили предварително да разрешите конфликта си с него.
"О, боже, това е огромна работа!". Никой не би искал да има за служител някой, който се оплаква.
"Това не е моя работа". Ако наистина искате да ядосате шефа си, може да изстреляте този отказ. Важно е служителите да работят в екип и да балансират един друг, за да се получава най-силната възможна и най-добре завършена компания. Съвременните шефове не ги е грижа, ако нещо излиза извън професионлната характеристика. Те имат нужда от екипни играчи, които да правят каквото е необходимо за по-голямото добро на компанията. А страхотните лидери ще поведат с добър пример по отношение на това.
|
| Нед Апр 02, 2017 9:28 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
както каза колегата, не е даже важно да си балансиран - важно е да си ентусиазиран  тва по повод, че едни мераклии искаха някой нов Айнщайн за 100 дни да им свърши работата, ако моце и без пари но в офиса си имаме двама българи (единия аз) и ние добре ги "балансираме" п.с. иначе колегата много обича Дилбърт комиксите 
|
| Нед Апр 02, 2017 10:10 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, имаш ли линк към това ръководство на английски, че не ми се превежда а искам да го покажа тук на едни планктони, дето използват постоянно почти всички фрази от него  .
|
| Нед Апр 02, 2017 3:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За заплатата: вече не съм на "новата работа", т.е. станах вашият многообещаван спамърски кошмар  То не друго, ама собственикът казал на един познат: "Средната заплата е над 800лв, какво повече искат?!". Да, ама работниците вземат 350-450лв (с извънредните) и малко ги интересува средната заплата. Майсторите масово напускат с изключение на откачалките и не-майсторите, а собственикът плаши , че ще докара еФтина работна ръка от съседните села. Мдааааа.... А предприятието е (беше) вървежно...
|
| Нед Апр 02, 2017 4:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
митак, взех го от нашенския нет. дори нямам идея дали е вярно, нито дали източникът е цитиран правилно.
|
| Нед Апр 02, 2017 5:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
|
| Нед Апр 02, 2017 7:46 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Това не може да се направи - много добър стоп сигнал за всякакви мераклии, които искат нещо без пари Имам махмурлук - добър начин да разкараш досадниците в понеделник сутрин Не си изпълнихме целите, защото - обикновен анализ на ситуацията, нищо особено, случва се постоянно (по-добре от крясъци и гледане накриво)
мога да продължавам...
иначе личните нападки и говоренето зад гърба на колегата или шефа си е отврат, в петък натрих носа на колега точно по такъв повод а и няма нищо по-добре от това да си кажеш, че не можеш - и да го кажеш навреме
|
| Нед Апр 02, 2017 8:26 pm |
|
|