Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Изграждане на схеми с ниска консумация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Изграждане на схеми с ниска консумация
Здравейте! Искам да намаля консумацията на проста схемичка, за да осигуря възможно по-дълъг живот на батерия. Избрал съм контролер с nanoWatt технология(да е икономичен). В момента съм поставил 10к резистори за pull-up. Колко мога да ги увелича? Говорим за работа в индустриални условия. Не съм сигурен дали ако просто тествам с 50к или 100к има вариант при мен да е ок, а като се замъкне в някой по-зашумен цех, няма да започнат парчетата... Колко е максималната стойност, с която сте тествали и всичко е 6?!

Другото, което ме притеснява, е индикацията. Имам 4 светодиода (единият е на интегралката за зареждане и на практика може да не се брои). Разбирам, че това е компромис м/у това колко ярко искам да светят и колко малко ток искам да харчат.
Благодаря!

Вто Мар 28, 2017 10:07 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: Изграждане на схеми с ниска консумация
За пул-ъпите силно зависи от това какви честоти ще треперят на въпросните жици и според реализацията на платката какви паразитни капацитети ще се получат. Захранващите вериги за чиповете също са от значение. В случай, че има импулсно управление - подбери подходящи индуктивности за филтрация.

За светодиодите - има различни светодиоди. Стандартните си харчат едни 10-15 mA, но има и такива, които за индикация светят достатъчно добре и при 1 mA.

П.П. Самите пул-ъп съпротивления не харчат ток, докато линията е в покой.

Вто Мар 28, 2017 10:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Консумацията на светодиодите може да смъкнеш и като ги размигаш, напр. за 0.1с на всеки 2с (разумният максимум). Някои може да светят само при натискане на копче.

За ниски честоти 10к наистина са разумният максимум, но за високи така или иначе ще трябва да си оправиш дизайна и да не ги мислиш. Пък и не може ли без пулъпи?
Горното е твърде общо казано, защото и инфото е такова.

Сря Мар 29, 2017 1:44 pm
Профил
Аватар

Е, ще пиша нов постинг, понеже предишния не може да се редактира…

Пробвах току-що светодиод L934LSRD закачен на 5V с резистор 10 kohm, свети си доволно като само да се вижда някаква индикация. Приблизителна консумация 0.35 mA. По дейташийта не е точно така, ама те, свети. За размигване - ако се иска все пак постоянно светене, а не мигане, може да се пусне с ШИМ на някаква честота над 100 херца, и за окото ще изглежда, че свети постоянно.

Сря Мар 29, 2017 4:47 pm
Профил ICQ

Pull up-ите са на бутони. И ще се използват постоянно. Има един пул-ъп на 10Hz. Ще ги оставя на 10k за сега. Светодиодите искам да са от "енерогоспестяващите" обаче ми трябват с дълги крака. Тези на 27мм ми идват къси. Ако не намеря ще са си стандартни...

Сря Мар 29, 2017 6:18 pm
Профил
Аватар

Като са на бутони можеш да ги вдигнеш и да сложиш кондензатор (през токоограничаващ резистор) за филтрация, също така и софтуерно да вдигнеш шумоустойчивостта. Десетте херца са си направо бутон.
Силносветещи светодиоди най-лесно се намират от зелените - ей ся пробвах един и при 0.1мА вече си се вижда прилично. Но всичко зависи от околното осветление и затова предложих да мигат доловимо за окото, например на 1мА за 1/3 или 1/5 от секундата, така е далеч по-забележимо.
А вместо да ръгаш дълги крака е по практично и шумоустойчиво да ползваш прозрачни пластмасички за светловоди, може и леко сивкави.

Чет Мар 30, 2017 11:09 am
Профил

Когато диода работи с малък ток има голямо КПД. Ако светодиода се захранва на 1/4 от времето ( 25% ) на номинален ток, вероятно ще свети по-слабо, отколкото ако му се подаде направо 1/4 от този ток.

Чет Мар 30, 2017 11:17 am
Профил
Аватар

Ай ся, 1мА било голям ток за 20мА светодиод! А ако мигането не се виждаше далеч по-добре - полицаите просто щяха да запалват по една синя и червена крушка :)

Чет Мар 30, 2017 11:22 am
Профил

bongo_x2 написа:
А вместо да ръгаш дълги крака е по практично и шумоустойчиво да ползваш прозрачни пластмасички за светловоди, може и леко сивкави.

Знам за тези пластмасички, но не намерих от къде да си купя и си взех държачи за обикновени светодиоди!

ПП: Филтровите кондензатори са поставени!

Чет Мар 30, 2017 12:52 pm
Профил

Според мен подхода не е точния, кажи с какво ще се храниш, и каква автономност търсиш, както и какъв ъи е бюджета при другите консуматори. На мен светодиод не ми се връзва с ниска консумация, разбирай микроампери. Много е важно какъв е източника, някои батерии не обичат пикови токове, затова пвм не е ок. Също така постоянното свртенв ми се вижда разхищение от много гледни точки. Ако ми трябва светодиод бих го направил да мига веднъж в секунда, бих му сложил кондензатор който се зарежда през резистор и бих махнал токоограничаващият резистор. Ако си подбереш правилно кондензатора и периода за който светкаш диода ще имаш висока яркост без допълнителни загуби.

Чет Мар 30, 2017 5:44 pm
Профил

Принципно е така, но искам у-вото да има индикация - за това, че включено, че е готово за работа или се приготвя. За low battery и за зареждане са частен случай и не ги броя. Но трябва някакси да сигнализира за горните 2 неща, защото когато не се използва ще заспива :) Мога да се огранича до 1 св диод, но не мисля че ще се мине без. Иначе ще използвам li-poly батерия около 1200mA. До сега съм тествал с 800mA батерия и при постоянна работа(само през деня) изкарва 2 седмици(4,7k pull-up, обикновен контролер без nanoWatt и само 1 светодиод). Искам да вдигна малко батерията и да намаля консумацията, за да докарам толкова при денонощна работа. Да не се налага зареждане през 2 дни като телефон...

Чет Мар 30, 2017 9:24 pm
Профил

Eeeee ти имаш цяла електростанция бре, с толкова 2 години трябва да изкараш, не две седмици, аз мислех, че говориш за нещо 50-60 mAh и гониш месеци работа.
Въпреки това, добре би било да не светят постоянно, нека да дават индикация но с мигания, кратки по нарядко .....

Пет Мар 31, 2017 5:52 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Може да индикираш само при натиснат бутон. Така няма да се свети излишно, а само когато има човек да го гледа.

Пет Мар 31, 2017 8:28 am
Профил
Аватар

Мии то било лесно, пример: щом святка нещо си значи е включено. Зелен светодиод: при инициализация може да свети постоянно, ако върши нещо може да примигва бързо, ако чака команда може да присветва за малко през 1-2 секунди. При слаба батерия се включва червен светодиод вместо зеления, при зареждане червеният започва да свети постоянно и зеленият възвръща функциите си.
Работи само един светодиод. Ако го храниш с 1мА и от мигането намаляш на 1/3 до 1/10 консумацията става пей сърце - месеци.

П.С. пък за пулъпите стана ясно, че търпят увеличение.

П.С.2 пък за пластмасите светловоди: не е точно за в този случай, но да споделя идеята. Взема се прозрачна нишка, за рибарска корда не знам, аз съм си накупил евтинджос лампи тип таралеж. Нарязват се парчета, единият им край се напъхва в дупчици през непрозрачния панел, така че да оформят необходимия символ, а другият се свива на снопче и се докарва пред светодиода. Звучи ужасно, но не е чак толкова пипкаво, а резултатът е поразителен.

Пет Мар 31, 2017 10:24 am
Профил

Можеш ли да качиш снимка на това, което си направил, че малко трудно си го представям така?!

Пон Апр 03, 2017 6:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща