|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Юли 29, 2026 10:07 pm
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
kombainer
Ранг: Минаващ
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Да попитам, някой знае ли, дали има платкаджийница, освен оригиналната, която приема поръчки във формат ExpressPCB ?
|
| Сря Мар 15, 2017 10:31 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
митът че в китай е много евтино започва да се пропуква, да наистина е евтино, ако имаш голямо масово производство и работиш с професионална компания, както правят Apple, Samsung, и другите големи. но при долният сегмент положението е такова че ако нямаш свой човек там на място единствената ти печалба ще са изпилени нерви китаец ВИНАГИ ще се опита да излъже белият човек  цената която ще ти дадат или ще е 2-3 пъти по-висока от местната реална или просто няма да се занимава с теб, трябва да си намериш китаец който е наясно с пазара и няма да те натовари, това обаче става само след като си работил няколко години с него и му докарваш поне по $10-20К на месец като заплата, а това ще значи ако искаш да ти работи с 10% надценка да му осигуриш $100-200К поръчки не забравяй че там има страшно много ментета, дори опитни хора горят постоянно, а заплатите в развитите части на китай отдавна са настигнали и задминали тези в България така че като добавиш и транспорти напред назад, митници, забавяния е много по изгодно да си направиш серията до 10 000 бр тук, вече има изобилие от мощности, много хора имат машини и опит, всичко е въпрос на пазарлък, виждал съм БГ фирми да се пазарят в Германия на панаир за асемблиране на компоненти от 0.01 лв за елемент, става въпроси за прости LED платки с много еднотипни елементи по тях нормално вземат по 0.02 лв за машинно поставяне за серии като творята за 12 000 елемента си вземи една от тези ръчните машинки с вакум пипети и рамо, един човек с тях поставя към 600 ел, час при 6лв/час надница ще постигнеш себестойност 0.01 лв на компонент и за 3-4 дни ще са ти наситени платките
|
| Вто Мар 21, 2017 12:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Ами първо това не е мит а е факт, обаче това е било факт преди 20 години. С времето даденостите се променят. В момента не е много евтино дори и за големите, обаче има еидн малък проблем, нито Епъл нито Самсунг имат избор, в моента тези фабрики и инфраструктура не могат да бъдат преместени без сериозно да повлияят производството. От друга страна да ги преместиш, да ги накараш да работят, да създадеш същата екосистема отнема време, а дали за това време новото място на което отидеш нама също да е станало скъпо? За лъгането, и да и не, зависи много . Китай в никакъв случай не е втино вече, но за някои неща е неизбежно.
|
| Вто Мар 21, 2017 3:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9120 Местоположение: Разград
|
Абе гледам много сте ги наредили по адрес на Селектра. Не че нещо ама си е ефтинийка и като им се хване чалъма се постигат 1 кофти платка на 200. Най големия им проблем са "късите" ама те стават от мнооого тънки остатъци "плътна маса" между писти - обикновено единия край се надига при ецването и застава напреки на пистите. След солдермаската понякога не се вижда дори и с лупа. Такива къси ги оправям с голям електролитен кондензатор. За целта си гледам платките и такива критични места ги махам.
|
| Сря Мар 29, 2017 9:15 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12100 Местоположение: Гьотеборг
|
става и с акумулатор от Трабант... така едно време оправяхме многослойка за PLX PCI карта..., производство Микрон с позлатен слот
|
| Сря Мар 29, 2017 11:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Що не казвате, че е свършила революцията бе хора, ние тук още влакове взривяваме...
Как имате нерви да се занимавате с глупости? Колко по-ниска цена ще ти даде Селектра, та да ти плати времето да им оправяш бакиите? Да не се окаже, че като удариш чертата и се оказало, че времето дето се "забавляваш" да търсиш къси и да правиш магии с кондензатори и акумулатори си работил за 0.50 евро на час?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 30, 2017 8:44 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12100 Местоположение: Гьотеборг
|
Цецо, що си хабиш нервите - приеми, че им хора с време до края на света и не ги интересува часовата ставка. Място има за всички... а моята случка е от 2001 година, все още покрепяхме БГ производството...иначе и тогава шефовете ми говореха колко ми било скъпо времето...но аз вече не им вярвам
|
| Чет Мар 30, 2017 9:31 am |
|
 |
|
Цецо
|
Кой говори за нерви тука?  Просто ви показвам, че всичко е въпрос на проста аритметика. Време=пари. Ако имат време бол, да правят деца и да им се радват, що да го хабят в търсене на късо, щото някой е решил да оплешивява докато налага шаблона?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 30, 2017 10:53 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12767 Местоположение: София
|
Ехееее, какви са тия буржоазни залитания като акумулатор от Трабант? Откъде такива екзотики? В днешно време е по-лесно да намериш акумулатор от Ягуар, отколкото от Трабант... 
|
| Чет Мар 30, 2017 11:32 am |
|
 |
|
Grubi
|
Цецо -за мен и за теб, и за повечето - време=пари За радост (според мен), за някои хора все още времето си е време. Парите или ги няма, или не са от голямо значение. Пожелавам си да стигна някой ден до там (справка - Големия Лебовски)
Метода с Трабанта не е моя / на колега който имаше такъв кашон (въпреки че жена ми също имаше, и го бутах почти всяка сутрин, 6V акумулатор)
|
| Чет Мар 30, 2017 12:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Grubi, даже и да имаш време, не е нужно да го прахосваш да оправяш бакиите на Селектра, това имам предвид. Това е като да си купуваш евтино сирене от магазина и да го чакаш да доузрее в къщи. Ми резултата никога няма да е приличен. Това е фирма производител на определена стока. Ако не умее да я произвежда, за чии да им плащаш и после да инвестираш време да им "поправяш" бакиите?
Аз лично с тях съм работил 2-3 пъти само и като цяло не съм доволен. Проблема на кофтито платкаджии в БГ е един и той е вродената генно в българина мърлявщина. Добре бе, нямаш космически технологии, казал си 200/200 и дупка 0.5. Ми постарай се това поне да изпълниш, технологията им го покрива, ако се работи чисто е псотижимо. Дънят се от мърлявщина.
Всичко ни е така. Плащам за огледална стомана, тя надрана. Плащам за кабелчета - не калайдисани добре. Плащам за лицеви фолиа - те с косми или петна (при това сериализирани на всичките). Всичко ни е така - метачката не мете, а замита. Бояджията не боадисва, а клепа.
Толкова ли е трудно, лелката в платкаджийницата да сложи една шапка за баня мама му стара? И да спазва процеса точно, не е голяма философия - разтвора се знае как се бърка, времето за експозиция е ясно... Всичко е щото някой вместо да работи, отбива време.
|
| Чет Мар 30, 2017 12:32 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Ние се правим че работим, те се правят че ни плащат... Всичко българско и родно е така, Цецо е много прав
|
| Чет Мар 30, 2017 12:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Все едно да се опитам да разбера баща ми и майка ми ми защо не иска да ремонтират, или държат да си запази Перла-та, щото все още работила. Как работи нема значение... правих скандали...Но се отказах...
А другото е липса на желяние за учене, липса на усет, липса на шефове, липса на "материал", липса на стандарти Изобщо ентропия... За горното си прав...
|
| Чет Мар 30, 2017 12:55 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Понеже навсякъде има текучество, основно заради заплатите, постъпват всякакви хора. А и още едно "понеже" манталитета на шефовете им е такъв по отношение на заплатите и кадрите, то няма и какво повече да искат от сбор случайни хора. Пък и самият им манталитет позволява подобен резултат от работата и явно "няма" проблем. Но и технологията им предполагам е много зле.
|
| Чет Мар 30, 2017 1:09 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Нищо им няма на технологията. Каквато-такава. Технологична култура и дисциплина нямат. Понякога пистите са преецнати (по-тънки), пончкога недоецнати (по-дебели). Понякога има очеизвадни къси по платки, дето нямат по-малко разстояние от половин милиметър между пистите. Получавал съм и платки никел-злато, на които златото вместо матово е лъскаво и се люпи. Отдолу излиза пак злато, ама окислено. Дупките понякога ги наместват, понякога не, белия печат и той така. Фрезоването пак е "около", с до половин милиметър разлика. Всичкото това говори за неспазване на елементарни технологични правила и е въпрос именно на организация и контрол, а не на някакви велики инвестиции. Те и най-модерна линия да имат, крайни продукт все ще е тоя, ако го карат така организационно. ПП: А като не е никел-злато, калая е и под солдер маската. И като правиш спойки дръпва припой под солдермаската и става много "приятно" за гледане. ППП: Ама, то като гледам какво разправят за "чистите" стаи по заводите още от едно време, явно толкова си можем.
|
| Чет Мар 30, 2017 2:04 pm |
|
|