Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Кодиране и декодиране на инфо в аудиопоток 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Поне нашето задание беше с аналогов сигнал които да се обработи и подаде в озвучителна уредба и след това да се декодира след микрофонен предусилвател.

Само дето смисъла на това творение ми се губише и тогава когато се ровехме в това и сега след 2 години също.

Пет Дек 03, 2004 1:16 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Поне нашето задание беше с аналогов сигнал които да се обработи и подаде в озвучителна уредба и след това да се декодира след микрофонен предусилвател.

Само дето смисъла на това творение ми се губише и тогава когато се ровехме в това и сега след 2 години също.

Предполагам, че е било за някое радио, за да могат да подписват цифрово собствената си продукция. И ако някое друго радио изпиратства тяхна песен, да могат да докажат после кой от кого е крал.

Пет Дек 03, 2004 1:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@bateAz,
Съжалявам, но от поста не става ясно за кой вход става дума - за кодера или декодера. На входа на кодера може да се подава всякакъв аудио сигнал със стандартно ниво.

Последна промяна Lupus на Нед Дек 05, 2004 2:37 pm, променена общо 1 път

Пет Дек 03, 2004 1:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Точно в този проект основното е в принципа на кодирането тоест идеята. От bateAz можеш да искаш готов прототип коидо да се пробва,и ако удоблетворява изискванията си заплатиш проекта,откъде накъде bateAz трябва да споделя идеите си :D.

Точно това имах в предвид под идеен проект.
Цитат:
Предполагам, че е било за някое радио, за да могат да подписват цифрово собствената си продукция. И ако някое друго радио изпиратства тяхна песен, да могат да докажат после кой от кого е крал.

Това е едно от възможните приложения.
//offtopic
Някой ще ми обясни ли как да си махна пръстите от контакта (да променя надписа под Ника) :oops:

Пет Дек 03, 2004 1:30 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Явно задачата е малко по различна от тази по която съм работил.
То в такъв случаи не е необходимо входа на декодера да е микрофон. Така ли да се разбира? Ако е така много от проблемите отпадат.
А още 93 съобщения и ще спре мъката с контакта :D

Пет Дек 03, 2004 2:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
AАбе тва ми напомня за едно ус-во дето се пробвах да направя....Ако имах лентата до 19KHz щеше да е по лесно. Един тъп стерео-декодер би свършил чудесна работа. Оттам нататък може и даже с PIC :D

Пет Дек 03, 2004 2:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Явно задачата е малко по различна от тази по която съм работил.
То в такъв случаи не е необходимо входа на декодера да е микрофон.Така ли да се разбира? Ако е така много от проблемите отпадат. А още 93 съобщения и ще спре мъката с контакта :D

Задължително е!

Пет Дек 03, 2004 3:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
PS Никой ли няма смислена идея?
@Nikola Kirov,
Кажи поне в каква посока сте вървели, да не забиваме и ние натам? :roll:

Чет Дек 09, 2004 9:17 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Кодиране и декодиране на инфо в аудиопоток
Lupus написа:
Най-общо проблема е следния:
Да се намери метод и реализация за кодиране и декодиране ID код в аудиопоток - музика (вокална и инструментална), реч или тяхната комбинация. Минимални изисквания:
1. Дължина на кодовата дума - две цифри
2. Кода да е въведен така, че да не води до промени на звуковата картина, усещани "на ухо" от средностатистическия слушател (изключвам от това число музиканти и специалисти).
3. Кода да може да се декодира от звуковата картина, приемана чрез микрофон (т.е. да е "маскиран" в диапазона 20Hz-16KHz).
4. За кодиране и декодиране са допустими както софтуерни, така и хардуерни решения (вкл.DSP) както и тяхната комбинация.
5. Най-доброто и реализуемо решение с минимални производствени разходи подлежи на откупуване.

Много брадата история...
Мисля че най добре ще е да се вкара в ниските честоти.
Там най трудно ще се усети от слушателя.

Чет Дек 09, 2004 9:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз бих се опитал да направя нещо по проекта, но не знам дали си струва. Ще ми отнеме няколко месеца от свободното време и няма гаранция че ще проработи. Ако знам, че наградата при завършен и работещ макет е голяма, ще се захвана.

Пет Дек 10, 2004 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Точно в ниските честоти брадата е пълна, там не става. Аиде ще ви светна че наи стабилно работещото решение се получи с амплитудна модулация на входния сигнал,малка няколко процента,и може да се реализира и с PIC.Предимно аналогова електроника е устроиството. Но не работи съвсем добре.И времето му на реакция беше от порядъка на 30 секунди,като имаше и музикални парчета през коити просто не можеше да захапе. Трябва по изчанчен подход към въпроса.
Много неприятен проблем е постоянно променящата се звукова картина в която практически присъстват честоти от целия честотен диапазон,включително и инфраниски. И като добавиш към това и променливата звукова среда тоест че трябва да работи в всяккаво помещение и всякаква озвучителна система просто това убива всички опити за дигитално релизирана система.

Съб Дек 11, 2004 2:06 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
При използване на специална модулация сигнала може да се вади дори да е под нивото на шума.Аз от години се каня да си направя такъв предавател приемник за скрито предаване.Май тази технология ще си пасне тука.

Пон Дек 13, 2004 11:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Така е, един от методите за скриване на информация в цифров аудио поток е чрез използване на "spread spectrum".

Пон Дек 13, 2004 11:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Широколентовите модулации позволяват да се предават сигнали с голяма енергия при ниско ниво на излъчване толкова ниско че да остават под фоновия шум.Бил той топлинен, цифров или аналогов аудио поток.Една от най неподходящите модулации за решаване на този проблем е амплитудната.По лошиа вариант е единствено еднолентова амплитудна модулация.

Пон Дек 13, 2004 2:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кои методи за широколентова модулация имаш в предвид? Кой метод би препоръчал, ако трябва да се модулират DTMF тонове?

Пон Дек 13, 2004 4:53 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща