| Автор |
Съобщение |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
 Re: Изработка на платка в домашни условия
По руските сайтове са големи тарикати. Чертаят платката на принтер. Изваждат копие на ксерокс. И после ксерокопието с гореща ютия директно върху платката... Който желае - англицки не му треба...
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Нед Мар 26, 2017 11:14 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Отдавна е проиграно това. Няма нужда от ксерокс - директно на лазерен принтер, и после с ютията. Избира се режим с максимална плътност на тонера. Някога си бях набавил и от хартията, с която идват самозалепващите се етикети. Тая хлъзгавата дето после е отпадък. Печати се на нея, и понеже тонера се хваща съвсем рехаво, после всичкия остава върху платката. Тънканата е да докараш режима на "гладене". Мислех да си взимам ламинатор за целта.
...но най-доброто възможно е печат със струен принтер директно върху платката. Трябва мастило дето не е водоразтворимо. Имаше и клипчета из нета на преработени принтери.
|
| Пон Мар 27, 2017 12:58 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Е то това със директното печатане или фрезичките е за баш единични бройки. За малки серии фотометода си е по-добър.
|
| Пон Мар 27, 2017 11:19 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
хм, тия дни от Селектра-та имам платка към 20х10 см , за 5 раб. дни дялната , двустранна със зелено . Шаблони -4х3.38~13.50лв , платка-16.63лв. Ай наздраве 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
Последна промяна mitko_el на Пон Мар 27, 2017 11:38 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 27, 2017 11:36 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ехе те много евтини, аз си мислех, че са по 50-100 лв. шаблоните... на фотоплотери чертани.
|
| Пон Мар 27, 2017 11:38 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Беше тя тая с фотоплотерите. Вече всичко се дялка на растерни експонатори, в общия случай, в Булгед... Там и цената беше доста различна... Е, от клиентските файлове, до окончателния фотошаблон има допълнителна обработка, при това, май индивидуална за всяка платкарница...
|
| Пон Мар 27, 2017 11:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
За серии "готвенето" на домашни платки тотално не си струва, нито откъм пари, и особено никак като загубено време, съотнесено към крайния резултат, предвид наличието, цените и стоковете в Селектра и подобните и, които въпреки технологичните си недостатъци правят платки, които в домашни условия никак не могат да се направят.
|
| Вто Мар 28, 2017 1:15 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Имам чеп с 0.5 мм стъпка на платката , ми курдиса си се , даже и бичи... Засега дъна за ПЦ няма да дялкам...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Мар 28, 2017 8:10 am |
|
 |
|
Edesign
|
Явно хич не си наясно с горните две технологии. Откакто имам фреза (от 2007 година насам) повечето мостри правя на нея. Зависи от сложността на платката но например за SMDта 1206 (0,5 мм писти и толкова разстояния) платка с размери 400х300мм, разпробита и калайдисана може да стане за час. Та искам да ти кажа че едва ли има по-бърз метод за правене на платка в света от фрезата. Сам сметни шаблоните + цената за доставка на една платка и чакането минимум 5 дена. За мен това е критично, защото работата ми е проектантска и колкото повече се бавя със стартирането на реална серия заради чакане на платки за мострената тестова бройка толкова по зле финансово за мен. А и от поне 20тина години насам не лепя хвърчащ монтаж или на някаква експериментална платка. Гледам първата тестова бройка да е върху платка макс близо до крайния вариант за да няма "ефекта на кутията" накрая. . Да всякакви фотометоди са безсмислени, тъй като после пак трябва на фреза да режеш платката ако има някаква форма. За пробиването да не говорим. Ако ръчно ще сменяш N на брой свредла......
|
| Вто Мар 28, 2017 9:09 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Темата е за изработване в домашни условия. Колко хора имат фрези вкъщи?
|
| Вто Мар 28, 2017 10:38 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
Edesign говоря за малки серии 20-30 примерно, я умножи по 1 час . Ако правиш една платка на фрезата, съм съгласен, точно това ми беше мисълта. За повече зор. Пък аз със фотошаблон мога да ги правя по 10 на парче текстолит. Пак един шаблон, едно осветяване, едно проявяване, едно ецване. Дупките и дооформянето си е по 10. Да там наистина е удачно. Пък ако е една платка мога и на ръка да я дооформя. А то е ясно за голяма бройка платкаджийница. Пък в много случаи платките са правоъгълни.
|
| Вто Мар 28, 2017 11:34 am |
|
 |
|
michev
|
Честно, ако това го правите за да спестите пари - акъл нямата у главите си. Платка 100мм на 100мм с белия печат и маската, 10 броя, струва 10$ от Китай.
|
| Вто Мар 28, 2017 11:41 am |
|
 |
|
Edesign
|
Да и аз говоря за серии. Я сметни на този размер 400х300мм за един час колко малки платки ще събереш - може и да са над 100  Това ми е работната площ а на това голямо парче текстолит колко платки ще подредя, а и те може да са различни и т.н. Не можеш и за 10 пъти по-дълго време да ме догониш  . Т.е. за един час на това огромно парче може да направя 5 различни по 10 бройки. Ами ние за домашни говорим. А не за подръчни материали: Ако говорим за подръчни материали вариантите са 3: 1. лак за нокти 2. маркер 3. принтер пробиване машинка от Конрад за 8лв. Не знам какво трябва да се пише в 15 страници. А относно фрезата има китайски под 1000 лв. Пък да не говорим че на нея освен платки и лицеви панелчета и какво ли не още да се прави. Аз като правя поне 10 мостри на месец както беше сметката в Селектра Това са 30лв, т.е. има няма за 3 месеца съм го изплатил и после на печалба.....То както се вика от пръдня боя как да се направи
|
| Вто Мар 28, 2017 11:47 am |
|
 |
|
Edesign
|
Ако това го правя за мостри и ги чакам по един месец да дойдат и да се окаже, че съм сбъркал и отново то значи трябва да се храня през месец 
|
| Вто Мар 28, 2017 11:49 am |
|
 |
|
michev
|
За мострите е ясно, че няма да ти е изгодно. По-горе има цитирани разни серии от по 20-30 броя заради които писах че е безумие. Отделно да не говорим че самия дизайн на платката нито ще е оптимален нито ще е е бърз заради липсата на вии (особено такива дето се падат под чиповете) в домашно приготвените платки.
|
| Вто Мар 28, 2017 12:01 pm |
|
|