|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:04 am
Logic analyzer saleae clone
| Автор |
Съобщение |
|
stom1
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Logic analyzer saleae clone
Не съм зъболекар,но жена ми е 
|
| Пон Мар 20, 2017 10:27 pm |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Нямат буфер, всичко се стриймва към пц-то. Това със семпъл рейта се случва понякога, затова смъкван една стъпка надолу и няма проблем. Не съм го хващал да прави микита без да се обади за проблем - но не си залагам главата за това. То разлика между usbee и saleae принципна няма - на ония софта не е по-добър, а и там иска баене с лицензите. Салеае-то си е ок. Оглеждам се за usb 3.0 вариант, но не съм попадал на евтин. Не че оригиналния не си избива парите, но циганийката ме тресе и мен. Някой виждал ли е такова чудо?
|
| Вто Мар 21, 2017 12:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пак почнахте около анализатора да се въртите. На езика на доктора - имаме пациент с гъбички по краката, обаче се съмняваме в рентгеновия апарат.
Успех.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 21, 2017 12:42 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако ги светнем достатъчно дълго с рентгена, дали няма да решим проблема с гъбичките? не знам, доктора да каже --- на мен ми е интересно защо втората осцилограма се различава от първата?
|
| Вто Мар 21, 2017 12:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
А на мен освен това ми е интересно дали наистина се различава ... не чисто визуално, това макар и сляп го виждам  Кое кара сигнала да слиза почти до нула, и защо е почти. На защо е почти може да има няколко отговора, някои са от добрите с две думи нормално е, други обаче са лоши и са пряко свързани с предната осцилограма.
|
| Вто Мар 21, 2017 12:55 am |
|
 |
|
stom1
|
Разликата в осцилограмите се дължи на невнимание от моя страна.Не бях работил с осцилоскопа близо 2 години. Интерфейсът който ползувам има възможност да захранва I2C шината с 5V,3.3V 1.8V и 1.3V.Контролни точки има преди и след IC PCA9306 /Dual Bidirectional I2C Voltage-Level Translator.В зависимост от чипа който ползувам си избирам подходящото захранване. Най-вероятно съм закачил сондите на неподходящо място,за което се извинявам.На последната осцилограма използувам 3.3 v захранване.Осцилоскопа ми е 20MHz,ако това има значение. Тъй като темата беше само LA,не смятах ,че ще обсъждаме целия ми проект и естествено информацията е оскъдна.След като имате желание да ми помогнете ще кача фърмуера,който съм съчинил,схемата на платката и използувания процесор. В крайна сметка целта ми е от Терминал през VCM да пиша и чета от EEPROM и PIC MCU,посредством I2C. Синът ми е запален на тема embedded devices и е решил кандидатствува в университет.За това се опитвам посредством една такава опитна постановка да получи реална представа как става комуникация по тази шина,как се създават команди и т.н.
|
| Вто Мар 21, 2017 8:21 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Хайде и аз да споделя нещо… Няма да преразказвам видео-урока на Дейв, но най-общо казано, софтуера е не по-малко важен от хардуера. Важно е не просто да може да покаже на екрана сигналите, а да има избор от възможни тригери и да може да декодира разни протоколи за комуникация. Хардуерната част - оригинал е най-добре, но и клонингите работят, стига да не са прекалено фЪШливи. Възможностите за настройка на нивата при които да се възприема "0" и "1" и други подобни благинки са налични предимно в оригиналите (които изобщо го имат като опция), докато клонингите винаги са орязани колкото е било възможно. Също така кепчъра на анализатора има два възможни режима - постоянен запис или с компресия. И единия и другия вариант си имат предимства и недостатъци, но при нас обикновено се съобразяваме най-вече с бюджета, така че ще ползваме това, което успеем да си вземем.  Но съм забелязал, че някои ЛА имат сериозни разлики между обикновените и "Pro" версиите. В ebay и ali не можах да намеря "Pro" нито на Saleae, нито на DSLogic. ( видеото на Дейв, специално за Saleae) За работата с LA - дава удобство при декодирането на данните. Не бих седнал да броя импулсите на клока през осцилоскопа, и анализатора е именно за тази цел - да даде наготово крайния резултат. Но анализатора не може да покаже ако има смущения и/или лоши нива на сигнала, както вече се забелязва от осцилограмите. Така че ако се разчита само на анализатора - може да се получи голяма цицина на челото (от дръжката на мотиката). С осцилоскопа обаче е достатъчно да се видят нивата и формата на импулсите, за да се знае дали някъде някой пул-ъп не може да устиска, или се е закачил някой невидим кондензатор. След като е проверено качеството на сигналите - преминаваме към ЛА без притеснения. (между другото - за I2C ползвам обикновено пул-ъп 10 кОм, и досега не ми се е случвало да се влошат сигналите) Имам Saleae Logic 16, излезе ми около $34 с доставката преди време, и досега не съм забелязал да дава различни резултати при четене на едни и същи неща, но съм се ровил най-много до 400kHz I2C шина и OneWire, без да гоня максимални честоти на анализатора. Май до 10 MHz съм го пускал, най-вече на мои проекти, в които съм наясно какво точно търся, и каквото е прочитал - винаги си е било вярно. На мен лично повече ми харесва софтуера на DSLogic, въпреки, че му промениха цветовата схема, и стана доста тъмен във версия 0.9.6, но декодерите ми харесват повече, а и разработчиците продължават да допълват. Също позволява човек да си добави собствени декодери (ако може да си ги напише де) или да модифицира някой. За I2C специално има "второ ниво" (прилагам снимка) на декодера, в което се вижда направо написана операцията, а не само байтовете, които минават по шината. … И понеже преди време писах конвертор, с който да прехвърлям записани от джобния ми осцилоскоп данни към софтуера на DSLogic - си дописах и конверсия от Saleae софтуера към DSLogic. Ако някой го иска - да драсне един ред, ще го кача някъде. Неудобството е, че се налага да се прави "Save" от единия софтуер, конверсия и после "Open" от другия софтуер, но кой знае, може на някой да му потрябва протокол, който го има в DSLogic… Джобния ми осцилоскоп е DSO203 на Seeed Studio, на който в свободната памет съм инсталирал кепчъра, който наричат Logic Analyzer. Но ми вършеше работа преди да купя Saleae-то, макар и по-бавно, защото то самото не може да прави декодиране на сигнала, и прехвърлям записа като файл към софтуера на DSLogic. Някой ден ако ме ударят по главата едни $279, ще си взема DSLogic Pro + DSCope Kit.  stom1, имай предвид за EEPROM-ите, че когато почнеш да пишеш в тях прекалено бързо, имат навика да не запомнят какво си им пратил. Необходимо е софтуерно в програмата да правиш малки паузи, и/или да проверяваш дали slave е в готовност преди да пращаш следващия байт. За по-сигурно - преглеждай datasheet-а на съответния чип. Настъпвал съм тая мотика, неприятно е. Но си зависи с каква развойна среда работиш, дали си свикнал с нея, какви удобства ти дава и прочие. Ако използваш развойна платка заедно със софтуера, може да има възможност за дебъгване, което също спестява главоболия, ако разбира се умееш да го използваш. Аз така и не можах да премина към софтуера на Майкрочип, пари за развойна платка от Mikroelektronika също не можах да заделя настрани, и копам по трудния начин, но на мен така си ми харесва де.  Стана малко дълго, но по-добре наведнъж, отколкото да се разводнява темата. Наздраве. 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Мар 26, 2017 4:20 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Този DSView може ли да е ползва със saleae хардуер, или само с техните си? Гледам 70 долара на алито са. Или си показал експортирани данни от скопа?
|
| Пон Мар 27, 2017 9:42 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Този сигнал съм го записвал със Saleae през Saleae софтуера. От Saleae софтуера правя експорт, написал съм конвертор, с който конвертирам получения файл, и после мога да го отворя в DSLogic и да му направя декодиране. Софта на DSLogic може да работи без хардуера си в Demo-режим, и отваря записи. В случая просто исках да покажа как изглежда декодера за I2C в този софтуер. Тригерите му също са по-добри, но за тази цел е нужен неговия си хардуер. За $70 от Али-то ще получиш "DSLogic", а за $99 от " DreamSourceLab" можеш да получиш "DSLogic Pro". Има доста сериозна разлика. Не е сигурно, че клонинга ще достига скоростите, които са написали. А на Про-то входовете може да се превключват като аналогови. Също така с "Pro" версията може да си добавиш и приставката за осцилоскоп. Разгледай Wiki-то, има показани картинки, има и клипове на сайта им. Двете в комплект са $279, но ми се вижда много добро изделие. П.П. Всъщност не разполагам с DSLogic, и не мога да бъда сигурен тези от Али-то дали и колко точно се различават. Просто гледам, че спестяват малко неща в описанието, и предимно пропускат "Pro" в заглавието. Някои търговци го пишат "DSLogic Pro" малко по-надолу в описанието на продукта, но на мен просто ми изглежда съмнително така.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пон Мар 27, 2017 10:51 am |
|
 |
|
stom1
|
Днес инсталирах v.1.2.13 на Saleae Logic.До днес бях с v.1.2.11,просто не бях проверявал скоро за нови версии. Мога да кажа,че сега моят клонинг чете всичко,макар,че пак не ще да работи на 24 Mhz,но и на 16 Mhz ми върши добра работа.Със старата версия четеше на-много до 15-20 Bytes,докато сега чете цялата памет.
|
| Чет Мар 30, 2017 11:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пет Апр 28, 2017 5:34 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
DSLogic е добре работещо нещо. Потвърждавам.
|
| Нед Апр 30, 2017 10:11 am |
|
|