|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:05 am
Logic analyzer saleae clone
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Logic analyzer saleae clone
Е помогнете му на човека де, то и аз ако бях щях да псувам, ако знаете как се подкарва това добиче ... аз най-мразя да си взема нещо и да трябва да изчета 20 форума за да си свърша елементарна работа, все пак времето не е безкрайно.
|
| Нед Мар 19, 2017 1:30 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на мен времето едвам ми стига да разбера защо нещо все пак работи. и ако случайно попадна на някакво, евентуално работещо китайче, гледам много подозрително и с 95% вероятност да не съм разбрал, че не работи. защо не работи конкретното китайче... нито ми е интересно, нито имам боб за хвърляне.
ако въпроса е защо не работи прома, може да погадаем, но както човека е забелязал, трябва да имаме някакви верни измервания.
|
| Нед Мар 19, 2017 3:11 am |
|
 |
|
ToHu
|
Неведоми са пътищата китайски ...но може да се окаже че си работи но има някакъв трик. Верно цената много ниска но знае ли човек, понякога имат евтини и работещи неща. П.с. времето навън е супер, много освежаващо ...
|
| Нед Мар 19, 2017 5:35 am |
|
 |
|
stom1
Ранг: Новодошъл
|
Добро утро на всички и благодаря,че запазихте добрия тон! Аз наистина съм лекар и електрониката ми е хоби.За съжаление в средата в която работя няма хора занимаващи се с електроника и съм принуден и за най-елеменарния проблем да прочитам много ненужни страници с информация... Само за едно не сте прави :  Не съм от цифровото поколение!И малко извън темата:Преди 32 години бях един от малкото късметлии любители който можеха да си наравят любителска радиостанция като ползуват двойно-балансен смесител във вид на ИС.Споменавам го,защото въпросния чип ми беше подарен от инж.Стефан Калоянов,който осигуряваше радиовръзката по време на първата Българске експедиция на Еверест през 1984г.
|
| Нед Мар 19, 2017 10:58 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добро утро и на тебе, док! тук тона много рядко се влошава. въпреки липсата на модерация. стефчо беше рядка кръпка, работил съм с него по доста проекти и като му свикнеш се получаваше добър екип. лека му пръст. така и не разбрах от какво е починал. от твоята професия няма начин да не си наясно, че "диагностик" е най-трудно достижимата квалификация. някой може и само със слушалка да определи посоката на проблема, други, дори и с купчина изследвания, само гадаят на случаен принцип. и за съжаление всичко идва с опита. не бих се изказал съвсем категорично, но съвременната електроника има тенденция да гони като сложност на функциониране дори човешкото тяло  - понякога работи, ама как? аз не мога да помогна защо китайчето се дъни. имаш не лош осцилоскоп (нещо като слушалката, с която си свикнал). по принцип би могъл да подкараш паметта и само с него, малко трябва да си чешеш главата и да имаш време. иначе май ще е по-лесно да ти дадем някой LA да си пребориш проблема.
|
| Нед Мар 19, 2017 11:14 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе хора само на ike ли му правят впечатление полвинчатите нива на SDA? Сигналите са му кофти, т.е не му трябва анализатор, а скоп!
Мога да се обзаложа, че като си оправи постановката и ще стане чудо - анализатора магически ще проработи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 19, 2017 12:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това е 9-тия бит (ACK) слейва очевидно се опитва да го свали (правилно е адресиран), иначе пулъпа би трябвало да го държи в 1. нещо масите ли не са наред, или имаме смесване на нива 5/3.3/2.5, не го виждам добре. малко е странно - 1 ~= 2V, а средното ниво е ~=1V тази индикация на екрана се появява, когато е врътнато потенциометърчето на вертикалната чувствителност (май), така че картинката е в дименсия "пръсти и лакти".
|
| Нед Мар 19, 2017 1:20 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Няма да ми се смеете ако напиша някоя глупост - все пак съм прос програмист и закона на Ом никак не ми е ясен - та точно с оригинален Saleae съм имал проблеми с нивата като го закача да меря нещо и то до такава степен, че като разкача анализатора и проблема изчезва закача ли го пак се появява. Грешно бях предположил, че след като струва 200-300 евро ще е направен да не влияе на схемата която се анализира с него - всъщност са си обикновенни цифрови входове.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Мар 19, 2017 1:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е обикновенни, обикновенни .... ще кажеш че е с релта на входа, това са цифрови сигнали, онова сигурно е с MOS входове, колко да консумират та да му променят нивата, е освен ако пулъпите не са от порядъка на стотици килооми, ама те ако са такива и с анализатора и без него пак няма да работи. Скопа с каква сонда мери, да не е на 50 Ом входа, то ако е на 50 съвсем нищ няма да се види ама ... по скоро нещо в схематиката. п.с. глупости пиша, аз сега видях осцилограмата .. нито е от скопа нито е от анализатора, нещо друго се случва, да беше обратното, всички да бяха на половин ниво а само тук там да отиеаше пълен размах по-разбираемо, но това ...
Последна промяна ToHu на Нед Мар 19, 2017 2:44 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 19, 2017 2:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Това е добре. В общия случай, си намерил нещо което бачка на кантар. Като добавиш няколко пикофарада и мегаома, и системата се срива. Естествено, има и изключения - при някои схеми е нормално да спрат да работят при добавяне на горните... Скоро се забавлявах с едно такова чуждо устройство. Като позагрее малко, започва да бачка като пияно. Като позагрее още малко, спира. В студено състояние, като пипнеш проблемния сигнал, пак загиваше...
|
| Нед Мар 19, 2017 2:43 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Само за протокола! Аз го харесах това чудо и си поръчах. Още не съм разцъквал софта, но да не би авторът да е задал много ниска трансферна скорост(или малък буфер на компа) и му се препълва буфера на нещото?!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Мар 19, 2017 2:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
образователно погледнато, предването на сигнал има 2 части - предвател и приемник. за да става както трябва преноса на сигнал, двете страни трябва да са импедансно съгласувани.
ако в сигнала има няколко участника (най-често приемници), трябва да им се знаят параметрите и цялата верига да е балансирана. ако това е постоянен дизайн, не е проблем. проблем възниква, когато се закачи нещо временно, за измерване (сонда). целта на всяко измерване е да не влияе на самия процес. затова трябва да се вземат мерки привнесеното изменение да е многократно по-малко от наблюдаваното.
когато всички цифрови схеми бяха TTL, имахме тичпино нисък изходен импеданс, към типично малко по-висок (5-10 пъти). и когато закачиш сонда, която е 1000 пъти по-високо импедансна, тя не окзва никакво влиение върху сигналите. при преминаване на CMOS нещата малко се влошиха откъм импеданси на самите участници, но все още сондите са поне 100 пъти по-високо и меренето не е проблем в повечето случаи.
стандартно входното стъпало на сондата съдържа някакъв нормировател (усилвател/делител) за напасване на нивото и импеданса на входния сигнал към измерващата част; и компаратор, който задава началото на меренето по ниво. в почти всички 'логически анализатори' от въпросния тип тези блокчета ги няма. ако входовете са FPGA, теоретично, чрез различни битстримове може да се сменят нивата на входния сигнал и съгласуването, но и това си има граници. във всички случай обаче това е стандартен вход от съответния тип, който не е високоомен и ще влияе на измерването в някаква степен.
въпросния LA обаче дори не е с FPGA, а е просто 8051 с USB със супер ограничен избор на входове по тип. не съм се зачитал дали е 5V (заради USB-то), 5V толерантен, 3.3, 2.5 и т.н, но каквото може чипа - това е. навярно има и някакви пулупи, клампи, които също влияят. може и да работи в някоя конкретна ситуация, но в никакъв случай не е универсален и изолиран откъм влияние инструмент. възможно е също, поради невъзможно ниската цена, да са използвани чипове с дефекти, дори сваляни от някъде. съвсем нормална китайщина.
|
| Нед Мар 19, 2017 2:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Данни за оригиналната джаджа: Тоест, стандартна сонда за осцилоскоп х1...
|
| Нед Мар 19, 2017 3:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
С тоя прецакан акнолидж, много интересно колко скъп анализатор трябва да имаме, та да пророкува какво има предвид шината. Ще трябва да има ясновидски способности.
Протоклния анализатор е инструмент от високо ниво, той е за поправка на протоклни грешки. За това и така се казва. Когато имаш проблем със самата шина, анализатора е безполезен.
Следващото е да обясни каква му е постановката и как е постигнал тая осцилограма. И може и да разплетем пъзела.
Салето е високоомно, едва ли то му скапва шината., но за по сигурно прави осцилограма без него и готово.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Нед Мар 19, 2017 3:26 pm, променена общо 3 пъти
|
| Нед Мар 19, 2017 3:20 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Шапки долу на колегите за добрия тон! Аз съм на едно поле със жерави - много интересни животни и голяма олелия.
|
| Нед Мар 19, 2017 3:21 pm |
|
|