| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Схема за дозареждане на батерия
Ще скапеш батерията за нула време така, замисли се как работи ШИМ-а и какво се получава. Тук нямаш реактвен товар който го е грижа само за резултатният ок, товара се интересува от форма и размах на напрежението.
|
| Нед Мар 12, 2017 6:51 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами аз си мислех, че ако 2-та PWM-a работят последователно - първият напомпва заряд в кондензатора, спира, вторият се отпушва като се прави токов контрол на половин А примерно, като падне нивото се спира и първият отново напомпва. Аз казах, че не съм много добър при зареждането на батерии. Ако съм те разбрал правилно, зареждащият ток не може да бъде импулсен. Трябва да е постоянен и плавно регулиран, а източникът стабилен с добра филтрация?
_________________www.elkran.com
|
| Нед Мар 12, 2017 8:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Идеята ти с двата транзистор ане съм я разбрал. Не е невъзможно, но по добре в този случай направи switching capacitors конвертор, което си е същото като да имаш кондензаторен делител на входа само дето можеш да вдигнеш честотата и намалиш капацитета. Батериите няма д с енакефят на напрежение над това за заряд, както и на такова под. При батериите не е важно само да ги натъпчеш с някакъв ток, трябва да си сигурен че и напрежението е в определени граници, и то за много батерии тов анапрежение е температурно зависимо. Т.е. тук не говорим за чистия вид генератор на ток, много по-важно е напрежението да е в допустимите граници от колкото да ги натъпчеш с определен ток. Възможно е при опредлени условия да не можеш да получиш желаният от теб ток и това не може да става с безкрайно увеличаване на напрежението.
|
| Нед Мар 12, 2017 9:12 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами аз точно това реализирам. Първия транзистор(ключ) зарежда кондензатора, като си има и обратна връзка(шунтовия резистор, който ще служи за измерване). Така посредством малък потенциометър, потребителят ще може да контролира това напрежение и да го регулира в малки граници според предпочитанията си. Вече споменах, че батерията е оргиналдъ! А и това напрежение трябва да е малко по-високо от номиналното на батерията заради обратни диоди и др. падове! След това вторият транзистор, върху който е приложено постоянно напрежение равно на номиналното на батерията пуска ток, докато не достигне лимита по ток или докато напрежението на батерията не се качи до необходимото ниво. Тук не съм сигурен дали трябва да задам някакъв PWM или да работи просто на прекъсвач по ток... Ще оставя опция да се регулира макс изходен ток и напрежение номинално напрежение в/у батерията. И като поставя един светодиод да показва кога зарежда и кога не, мисля че трябва да може да се настрои добре. По желание на клиента. 
|
| Нед Мар 12, 2017 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ама ако ти е ключ няма как да регулираш тока, PWM за батерия не е добър варинт. Направи го да работи като източник на ток, като максималното напрежение го ограничаваш от предходния конвертор, можеш да си местиш напрежението преди генератор ана ток така че да имаш малък пад върху него и да не грее.
|
| Нед Мар 12, 2017 10:38 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ей това ми трябваше да знам! Ще му сложа един оптоизолиран ОУ вместо драйвер и някаква RC група от другия край и трябва да стане работата. Може и DAC ама става много кичозно  То може и първият да управлявам така, а не с PWM. По-малки ще са флуксациите... Но switching cap го дават с ключ...
|
| Нед Мар 12, 2017 11:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
При switching cap имаш превключване на кондензатори, примерно зареждаш 1 uF след което от него зареждаш 10 uF, така става делител 1:10. Така можеш да свалиш от 300 до напрежение близо на това което ти трябва, след което вторият да е в ключов режим. Не разделяш нищо галванично, всичко ти е живо, ако имаш някаква комуникация разделяш само нея.
|
| Нед Мар 12, 2017 11:56 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Тони, май прекалявам със сложността. Като започнах да чертая схемата, тя стана много дебела работата. Не може ли просто да си сложа един глупав стабилизатор с транзистор и ценери, който да ми свали до 220V. След него да сложа един стабилизатор по ток с обратна връзка сметнат за някакъв ток. С прости думи глупав стабилизатор, който да поддържа напрежението в/у батерията константа и ограничител по ток... Изцяло аналогово и просто...
|
| Пон Мар 13, 2017 10:11 pm |
|
 |
|
stefan63
|
За можене- можеш. Проблемът с ретрото е - защо са го направили така, а не като твоята идея? - те ли са сбъркали нещо , или ти не довиждаш нещо? Май ще трябва още четене. И после -да не забравиш да споделиш.
|
| Пон Мар 13, 2017 10:42 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Може би , само може би , оригиналната схема предвижда и бързо (с по-голям ток) зареждане на батерията - когато тя действително е била използвана , а не е стояла в стенд-бай. А ти си мислиш само,как да закърпиш положението "стенд бай дозареждане". Някой му трябва да възстанови нещо за без пари и ти се набутваш във филм. Да вземеш кинти става, но не това е подходът , според мене. Дано не е някоя медицинска техника.
|
| Пон Мар 13, 2017 10:46 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не е медицинска. Някаква промишлена машина, която даже не съм ходил да видя. Добри клиенти са ни и им правим услуга. Оригиналната схема не може да зарежда с по-голям ток от 0,5А. Просто при писти 0,5мм няма как да стане. И по-скоро аз недовиждам нещо! Аз си казах - не разбирам от зареждане на батерии. Ако е да направя стабилизатор - ще го докарам някакси. Аз мисля намерих нещо подобно като дойчовското, но е много по-просто. Те явно са го донастройвали ръчно и са правили магии. И филтри са слагали с тези индуктивности. Но вариантът, при който го изпълнявам цифрово, е много мощен като схема. Мин една седмица играчка. Говорим с индикация, контрол на регулираното напрежение и изходния ток...
|
| Пон Мар 13, 2017 11:19 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Печатна писта 1,5 пуска ток 4 А, май. Отделно зависи от дебелината.
|
| Пон Мар 13, 2017 11:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами 0.5 пътечка не е толкова малко, и повече от 0.5 А ще пусне. Въпросът е че ако искаш такъв ток задължително трябва да минеш с по-сложно захранване. 0.5 A при тези 80 V разлика са си има няма 40 W .. ако искаш да зареждаш на 1А отиваш на 80 W ...
|
| Пон Мар 13, 2017 11:44 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
За мощността съм съгласен. Ако погледнеш оригиналната схема, там са сложили вместо истински филтър RC група - C=100nF, R=550k. Така напрежението не се качва до 300В. Това обаче вероятно създава грижи по-натам. Ето това мисля да използвам - ЦъкВ комбинация със същата RC група трябва да наподоби оргиналдъ-то... Като сложа и радиатори на транзисторите би трябвало да стане грамотно... Като за единична бройка...
|
| Вто Мар 14, 2017 12:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А какво и е на оригиналната схема, че ще ръгаш транзистори? Просто R5 да мине отдясно на V9 за да опира на масата, разкарваш всичко останало и го заместваш с контролер, а тиристорът да се отпушва през оптрон.
|
| Нед Мар 19, 2017 11:35 am |
|
|