Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Плаващ ключ за помпа с едно или повече състояния 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Плаващ ключ за помпа с едно или повече състояния
аз бих сложил датчик на налягане/натиск.
имаш воден стълб , надморска височина на населеното място демек знаеш колко е налягането/натиска без вода или с номиналното количество вода в шахтата.
трябва да си измериш коефициентите за пълна до половина шахта, и до пълна до критичният максимум шахта.

няма да работи само ако имаш корава спечена кал/ла*йна върху датчика.

Такова нещо проектирах едно време за пълнене на вани...
чиста и проста работа - като полицай след баня ;)

Чет Мар 09, 2017 5:20 pm
Профил
Аватар

Точно такива неприятни покрития ще имам... засега ще почна с ключовете.

Чет Мар 09, 2017 6:22 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

В самолетите от селскостопанската авиация има една система "Минимум/Максимум", която следи за нивото на разтвора в резервоара за химикали, да не се препълва при зареждане и да не остава помпата "на сухо" при работа.
Та, тази така наречена система представлява една месингова тръба, с диаметър около 15 милиметра (по спомен) и дълга към 2 метра, запоена отдолу, на която е надянат и се движи свободно нагоре-надолу един поплавък с тороидална форма, в който има магнит, а в тръбата са вкарани два двупроводни кабела с по един рид-контакт запоен накрая - единият се наглася на нивото на минимума, а другият на максимума. Просто и надеждно.

Чет Мар 09, 2017 10:08 pm
Профил
Аватар

Да, така също става - с пластмасова, месингова или друга тръба, магнит и рид контакти.
Може да направя един такъв сензор за експеримента.

Иначе преди имах оптични датчици, но те лесно се зацапват в тия канали.
Иначе за ниво има и ултразвукови, доста прецизни от един друг проект
http://www.maxbotix.com/articles/126.htm

Но цените не са толкова приятни. А и хапват повечко ток.

Пет Мар 10, 2017 12:22 am
Профил

Предполагам се търси нещо готово, но ми хареса идеята от първия пост ...
Хрумна ми как може да се побългари. Тяхната шамандурка изглежда готино, но може да се ползва някаква рибарска плувка или в краен случай бурканче дето се затваря плътно. Отвън по стените може да се налепят спиралки, така че цялото нещо като се повлече от течението освен да се накланя и да се върти. Трябва само въженцето или каквото там ще го държи да има поне на няколко места да може да превърта.
Идеята е, че доколкото си спомням Grubi искаше ниво и скорост. Така по наклона ще се определя нивото, а от въртенето скоростта на потока. Цялата електроника може да е вътре (на сухо) в бурканчето. Може да се ползва механизъм с колелце като това на офисните столове или детските колички. Демек хем колелцето да се върти около оста си, хем цялото колело около окачването. Естествено за да се върти колелцето трябва да има тежест в една точка. Мисля че каубойците имаха някакви примери за следене на позиция със суперниско консумиращи хол, но има и други решения. Просто трябва да се избере нещо дето наистина не харчи.
Има и друг луд вариант... ако вътре в бурканчето (или втори съд вътре) се облепи с пиезокристали и се пусне едно по-тежко топче да ги натиска. Май Максим ли бяха имаха готови чипове за energy harvesting за пиезота. Идеята е хам да се следи "куртака" хем да се самозахранва цялата работа ;-)

Сори, май идеите ми са за един друг раздел ;-)

Пет Мар 10, 2017 10:03 am
Профил
Аватар

Ами не са ти лоши идеите, даже според мен някои от датчиците работят по този начин. Но на този етап ще почнем с готови.
Тия, с до 4 нива тъкмо ми изпратиха оферта / датчик с две нива, 10м кабел и тежест струва 45Евро тук... питах ги колко струва най-скъпия.
Патента на това чудо е от 1960 и работи и до днес, като си говорим за надеждност.

Обикновенните единични сигурно са наполовина.

А аз продължавам в другата темата с асансьорите, edge detection...

Пет Мар 10, 2017 10:21 am
Профил

Grubi написа:
10м кабел и тежест струва 45Евро

мда, цената не е лоша... Предполагам кабелът има не малък дял в нея, а ти ако ще слагаш LoRа май по-добре да ги питаш за решение вътре да ти е електрониката.
Като знам в нашите канализации какви гризачи се разхождат и как обичат кабели сякаш по-добре да е безжично решение ;-)

Пет Мар 10, 2017 10:45 am
Профил
Аватар

Чак сега видях чуденката и се чудя... :)
Мии във всяка пералня или миячка на чинии има подобно устройство и то почти не се поврежда, т.е. поврежда се само ако му прегорят контактите защото често и нагревателят се захранва през него. Значи, поставя се "въздохоуловител": достатъчно широка тръба за да не се задръства от боклуци, поставена вертикално. Единият й край е над минималното ниво на водата, а другият е над максималното ниво. Горният край е запушен и през маркуче налягането се подава към пресостатния ключ, който си има хистерезис. Чрез позициониране на долния край на тръбата и регулиране на пресостата може да варираш с нивата в широки граници. Друго предимство е, че няма подвижни части, тръбата почти не се пълни/цапа пък и се очиства като падне нивото.
В сервиза помпата на отходната шахта беше с поплавъци които постоянно даваха фира и мирясахме чак когато направихме системата с пресостат.

П.С. пресостатът струва 5-10 евра, а ПВЦ тръби и маркучета бол. То има и електронни пресостати, де, ама харчат ток.

Съб Мар 11, 2017 12:28 pm
Профил

Бонго, идеята ти наистина е добра за ниво, хем я знаех но не се сетих ;-)

Тъкмо май Grubi имаше опит с BMP280 ако не се лъжа...

Съб Мар 11, 2017 12:40 pm
Профил
Аватар

Благодаря за идеята, може и така. То има и датчици за хидростатично малягане, затворени като поплавъците. Но да видим проблема с плъховете, и тук ги има...

Съб Мар 11, 2017 7:20 pm
Профил

Маркучето е пило първо вода, чичо плъх го гризка като солетки. То и кабела на поплавъковия може да има същата участ ...

Съб Мар 11, 2017 7:30 pm
Профил
Аватар

То "Сбогом, гадини!" е допълнителна тема... Но като за начало - бронираш.

Съб Мар 11, 2017 7:47 pm
Профил
Аватар

Бонго, имам една помпа, дето изпомпва вода от под на къщата основите и е в шахта - точно както Груби има задание. Първо имаше механичен ключ с поплавък и ме беше страх че ще се скапе и затова сложих две тръби точно както ти си го описал. Сложих две независими за по-сигурно и даже сложих моторолски датчик за налягане, за да го меря нивото точно и успях да постигна 2 мм точност. Обаче - с времето взе да натрупва грешка и трябваше периодично да изпразвам водата под долния край на тръбата, за да се ресетне един вид. После пък забелязах че много зависи от температурата и на въздуха и на водата. Написах програма да прави статистика, сложих температурен датчик във водата и взех да правя температурна корекция. На края пак не ми хареса и сложих едни поплавъци с магнити само за долно и горно ниво обаче пък тоя за долното ниво взе да се затлачва и изоставих и тая идея. След това купих от спаркфън една аналогова резистивна лента за ниво на течности (ползвали ги били и в резервоари за горива) струваше $40 за около 30 см и с нея се родих :)

Последна промяна Dimitar на Съб Мар 11, 2017 9:19 pm, променена общо 1 път

Съб Мар 11, 2017 8:03 pm
Профил

Хмм аз изобщо не съм проверявал дали датчика на нашата помпа работи, ама не сме се наводнили от към основите :)

Съб Мар 11, 2017 8:07 pm
Профил
Аватар

Ето, подобно на адаша
https://www.vegetronix.com/Products/AquaPlumb/

Но точно ми пасва на шахтата, има и 1 и 3 метра. Но ония с ЛоРа -то толкова ги мързи, че искат само ключове...

П.с. повтарям се с другата тема, но пак е добре че тук е по-специализирано

Съб Мар 11, 2017 8:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща