Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Лазерни далекомери за индустриални приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лазерни далекомери за индустриални приложения
Не е истина какво точност има това с въжето и ултразвука (или поне те му дават)
https://stevenengineering.com/Tech_Supp ... ALATOR.pdf
Страница 10
Точност 1мм при калибровъчна температура, и 1 мм при нормални условия, раб. температура
-20 до +60C, 130m въже, скорост на кабинката до 8m/s, консумация 180mA@24V

Незнам колко струва, но явно защо е на пазара от толкова време. Никакво износване защото няма механичен контакт с движещата част...

Принцип на работа
https://www.youtube.com/watch?v=6i9w791rEK4
http://www.controldesign.com/assets/wp_ ... ensors.pdf
https://www.google.com/patents/US5883345
https://www.google.com/patents/US5115195

Пак наУчихме нещо. Лека нощ!

Пет Фев 03, 2017 2:40 am
Профил
Аватар

Още един подобен, при това SIL3 категория, стр.5, серия APS
http://www.movetec.fi/images/pdf/Cedes-hissianturit.pdf

Нед Фев 05, 2017 10:36 pm
Профил
Аватар

За да не отварям нова тема...
При настройката на асансьор с няколко етажа,
точната позиция на спиране не етажа е относително
лесно занимание (още по-лесно ако е повече от един техник).

Упс - говорим само за плъзгащи се врати.

Сега си представете, че една фирма прави (или е направила вратите),
друга доставя кабината, трета електрониката. Сградата има план с
височина на етажите, но размерите се разминават. Накрая идва един (сам)
техник и трябва да настрои перфектно спирането на всеки етаж. Е сега си
представете, че имате 20 или повече етажа. Техника обикновенно седи на
покрива на кабината и се движи бавно нагоре-надолу в ръчен режим. Като
прецени, че е уцелил нивото - монтира два магнитни маркера на една от носещите греди
и освен това маркира стойността на ФРПто (т.е. следят се винаги поне два датчика и се взима средна стойност,
откаже ли единия асансьора спира за сервиз).
Има и по прецизен ФРП в машината, но той май не се използва за позициониране.

Както писах преди - признават си хората, че ако техника е добър и асансьора ще е настроен добре.
Ако не - идват проблемите. Затова искат да го автоматизират - да не зависи от техника (или поне толкова колкото е днес),
всички искат да решават проблемите с едно копче...

Идеята ми е, че повечето етажи би трябвало са с относително еднаква височина,
както и че размерите на кабината са относителни константи (какъв оксиморон).
Т.е. може да се направи относителна калибровка по първия етаж. Но разбира се има
и изключения, т.е. етажи с различна височина - примерно партера на един хотел винаги е по-висок.

Освен това около всяка врата се случва че имаме метална рамка и престилка.
И точно тук според мен може да има различни датчици, за да може техника да разбере
кога точно вратата на кабината и вратата на етажа се изравняват
(кога двата ръба се изравняват, или да се детектира ръба метал/въздух, метал§липса на метал,
отражение/липса на отражение на минимално разстояние). Дали ще е индуктивен датчик,
дали ще е камера монтирана на пододящото място, или някаква оптика...
Това ще е един вид калибратор, който може да е скъп и да се използва само при първоначална
настройка или сериозни промени.

Предполагам не откривам топлата вода - някой да го е виждал реализирано? (ако сте чели дотук)
Много ми е странно, че досега не са го измислили, но явно разминаванията между реална реализация
и впечатлението, че всичко вече е измислено и автоматизирано.

Пет Мар 10, 2017 10:48 am
Профил

Българските "майстори" са го измислили тоя проблем... Виждал съм го при дограмаджии, тия дето правят интериорни врати и при мебелния обков също. Та решението е просто - шаблони.
Шаблоните са различни, някои по-универсални, други не съвсем... Но той проблемът е общ, всъщност даже при дограмаджиите и тия с обкова е по-голям, тъй като грешките са непоправими щото една евтина турска панта (за разликите от немските) няма как да я изместиш после. Тъй че имаш право на един опит само, защото после няма как да направиш други дупки наблизо.
В твоя случай шаблонът предполагам трябва да се центрира по нивото, което искаш и да ти дава точна позиция за дюбелите на датчиците (каквито и да са те).

Пет Мар 10, 2017 11:11 am
Профил
Аватар

Шаблона си е шаблон - но ти просто имаш една греда от мазето до тавана. И шаблона за дупките на двата магнита за всеки етаж трябва да го сложиш къде? Където ти казва колегата, но не искат да има колега.
Понеже всичко е навързано по CAN, и вече някои от таблата имат и 3G/4G става така, че тия от офиса помагат на техника по телефона с показанието на ФРПто и си правят сметката за етажа (или може той може да го вижда или да го чете от покрива на кабината). Но иначе според мен е на око, и разбира се всеки си има хитрини за конкретния случай.

И най-накрая идва типичната история - искаме да пробваме нещо ново, ама лазера няма ли да има проблеми с праха, ама той е скъп, ама няма ли други сензори?

В края на краищата проблемите са два - мерене на абсолютно разстояние/височина и автоматична настройка. Но ако може без пари - ами не може. Странно ми е, че подобни фирми са в бизнеса от две поколения и пак имат подобни "искания". Но вероятно не трябва да се учудвам.

Пет Мар 10, 2017 11:23 am
Профил

Не съм в час, но все си мисля че ако асансьора е с плъзгащи врати, то някак си е редно първо вратите да са монтирани преди всякакви настройки. А те доколкото знам са монтират към етажа. Как точно не е от значение, важното е да накараш асансьора да спре точно на нивото на врата, нали?
Е след като имаш врата тя ти дава позицията и единия край на шаблонът трябва да стъпи на нея. В другия край на шаблона трябва да имаш дупки, там където ще дупчиш за датчиците. И там около дупките трябва да е здраво и солидно, така че с перфоратора да не видиш сметката на шаблона още на първата дупка ;-)
Останалото е въпрос на дизайн на шаблона така че като се "пренася" нивото то да не "избяга".

Пет Мар 10, 2017 11:37 am
Профил
Аватар

Трябва да го видиш, или да ти го обесня на бира :)

Винаги имаш двойни плъзгащи врати - по една за всеки етаж, и една на кабината. Двете врати се отварят едновременно, когато асансьорът спре на етажа. Магнитния датчик (Хол или ампула), е закачен на кабината. Като мине първият датчик, мотора забавя и спира кабината (позиция на датчика между двата магнита, движение нагоре). Вратите се отварят. Като няма магнити, има магнитострикционен кабел с ултразвук, оптична лента или линеен магнитен датчик за разстояние. Или лазер - и тия датчици се комбинират с ФРПто (мин. два за надежност и осредняване на резултата).

Вратите може да са от един доставчик (или останали от стара инсталация), кабина с нейните врати от друг, електрониката ор 3ти, интериора от 4ти. монтажа от 5ти - ето оттам идват основните проблеми, но така работят, няма как да го променя аз. И всичко идва по-различно време, монтира се от различни хора и т.н. Всеки си спазва някакви негови стандарти, и вероятно общ проект - но като трябва да се подкара, последния техник май вижда най-много проблеми, защото трябва да подкара всичко в една добре смазана система.

И аз се чудих как така - но ей така - или "тука е така"...какво да се прави. Не са ми някакъв основен проект, поскоро ми гъделичка любопитството.
p.s. старите асансьори с механични ключове и врати на панти даже не са ги и чували тия проблеми. Още повече когато имаш поне оше един колега, или целия асансьор се изпълнява от една фирма. Но пусти икономии, ефективност и мениджърски тактики...и после искат от нас да им сваляме звезди от небето.

Пет Мар 10, 2017 12:01 pm
Профил
Аватар

Убаво де. Монтираш на пода на асансьора датчик с чупещо се рамо (шарнир) който да излиза през портите и да може да опира в пода, а при преминаване между етажите да се сгъва. Датчикът детектира ъгъл 180 градуса между рамото на което е закрепен и това което се показва през вратата.
Отваряш портите и започваш да се возиш с асансьора отгоре надолу. Когато ъгълът между двете рамена стане 180 градуса, подът на кабината е равен с пода на къщата.
За разкош, датчикът може да измерва и точна позиция на подвижното рамо - да кажем някакъв енкодер.
Или нещо такова... :D

Пет Мар 10, 2017 1:00 pm
Профил
Аватар

Нещо такова :) Точно под врата, в шахтата отвесно има едни листове ли са (престилки ли са), които според мен са с декоративна и безопасна цел (хем пътуващия да не вижда шахтата и кабелажи, мръсотии и т.н.), хем някой да не може да ръчка точно под ръба или да хвърля някакви боклуци). Та това може да запре малко шарнира. Но и това е идея.

Много добре се вижда по разни остъклени машини, които са с въжета, хидравличните сигурно си имат други проблеми.

Пет Мар 10, 2017 1:31 pm
Профил
Аватар

Е, след първоначалната идея, следват емнайсе вариации... :D

Вирлес: на пода на сградата поставяш светлинен източник. Да кажем, нещо подобно на лазерните джаджи чертаещи хоризонтална линия.
В кабината се поставя съответния приемник. Когато двете се изравнят, имаме бинго.

Пет Мар 10, 2017 1:48 pm
Профил

Един поясняващ въпрос - казваш че целта е да се улесни пускането в ескплоатация - начална настройка, а и по-късно сервизиране при нужда.
Та можеш ли да уточниш заданието - с какво разполагаме като дадености? Понеже ни трябва обратна връзка за управлението, или по-точно задания за позициониране щото обратната връзка е фрп-то, какво е допустимо да има извън асансьора? Т.е. по какви маркери да се ориентира управлението? Старото казваш са магнити или нещо подобно по етажите. Какво е допустимо според клиента за новото?
Говорим за сервизна процедура по обучение на асансьора къде са му етажите. Т.е. ако приемем че асансьора си знае "височината" на която е, в мм, трябва управлението да знае освен тази височина ("къде съм в момента, в тая милисекунда?") така и къде му е целта - "8-ми етаж -> индекс 8 в масива - задание[8] = 28345.65мм. Значи трябва сервизно да напълним масива с данните? Това на CNC-тата става баш дето си го описал в ръчен режим - отиваш и "заучаваш" - "ей тука ще спираш като ти поискат 8-ми етаж".
Относно ФРП-то - за safety минава и с две отделни измервателни системи (две ФРП-та) и контрол между тях.
Другото е това което наричаш "старото" - датчик дето казва "наближихме" и друг който казва "стигнахме" - пак по CNC-тата и сервата това е homing режима. Това изисква оня с хилтито да забочи дюбела на вярното място (шаблона на Миро).
Въпросът е явно какво може да се ползва за автоматично маркиране - тук не мисля че може да се дефинира нещо - в крайна сметка конструкцията отпред е променлива?
Има ли насрещна част - "каса" която да се монтира на всеки етаж, тия вторите врати там ли са? Ако се гледат те ще се хване ли реалната позиция? Ако да остава да се мисли нещо да ги чете. Но доколкото разбирам от писанието ти не е вярно - иначе щяха да слагат по един магнит на всяка "каса" и дюлгерите като я сложат всичко заспива?

Пет Мар 10, 2017 2:58 pm
Профил
Аватар

Уф , вярно е че трябва да се изчисти, но
- системата с магнитите работи и днес, и те това нямат проблем да го използват. Искат поставянето на магнитите да не зависи толкова от опита и вниманието на техника
- магнитите се слагат на вътрешна за шахтата релса, не се дупчат в стената
- да има каса с врата и механизъм на всеки етаж, но маркерите не са на вратата, не ме питайте защо - може аз да ги питам (вероятно ще ми отговорят, един доставя или вече е сложил вратитите, после идва ние и реконструираме или инсталираме нова кабина и т.н.)
- имат някакви референсни точки и математика, която използват и днес, но пак са зависими от техника
- ако си спомням правилно всичко е навързано така, че да приказва на честотния регулатор кога да забързва, забавя, спира и приготвя/отваря вратите

Много ми стана за днес, кото избистря малко положението ще си кажа

Пет Мар 10, 2017 3:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3