Евтин BLDC - има ли такова животно и кои ширини обитава?
Здравейте,
за едно приложение тук ми трябва да захранвам електрониката чрез малко динамо или алтернаторче. Електрониката харчи около ват, респективно има една литиево-йонна батерия и динамото я подзарежда в движение. 10 вата мощност ще стигнат. Модели дето са конкретно мислени за генератори не намирам много, затова смених концепцията и тръгнах търся за моторчета (четкови и безчеткови).
Искаше ми се да сложа безчетков, понеже нали модерната работа и са уж вечни, обаче удрям на камък да намеря евтин такъв. Примерно отиваш на
MaxonMotor и там моделите почват от 200 евро. Намирам в интернет марката Namiki, която в Европа ги дистрибутират примерно Electrocraft, и там ми дадоха цена 115 паунда/бр при количества. Тръгнах да търся в ebay и alibaba - и там не е много по-добре. Примерно намирам в Alibaba прекрасни модели, даже водозащитени, и макар и китайски са си по $40 за единични бройки и $25 за количества. В същото време един нормален четков мотор, джапонски (Mitsumi) e 6-7 долара, а конструкцията си му е много добра (поръчах един, вътре е с 10 фази (? не знам фази ли се наричат или полюси, но формата на генерираното напрежение е DC с малък AC компонент с 10 пълни синусоидчета на оборот) и като генератор е супер, пулсациите са съвсем прилични).
Доколкото разбирам, проблемът е отчасти защото BLDC-тата ги правят за много сериозни приложения, с акцент върху добро отношение мощност:тегло и дълговечност, респективно са с неодимови магнити вътре, с премиум лагеруване, CNC-фрезовани корпуси и т.н., обаче това вдига цената до неприемлива за приложението. Например спокойно бих взел по-маломощен мотор с феромагнити, ама засега не съм намерил.
Другият дерт (ама той не толкова голям) е, че почти винаги се опитват да ти ги пробутат с някакво ESC, понякога даже вградено в мотора, а на мен ми е напълно ненужно ...
Някой намирал ли е нещо на този хоризонт - безчетков мотор 5-20 вата, оптимизиран за цена, не толкова за производителност?
Благодаря за вниманието!