Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Проблем с LAN9500A 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Проблем с LAN9500A
Здравейте,

От няколко дни се боря със запояването на този чип LAN9500A (SMSC, сега Microchip) -- корпуса е от приятните -- QFN 56. На платката имам още един QFN 40, с който нямам проблем, а ги правя по един и същ начин -- с духалката и оловна паста INTERFLUX IF9009ltSC от Комет (https://store.comet.bg/Catalogue/Product/28340/). На пастата и дават температура на топене 179 градуса, ама моята духалка под 250-260 не ще и да чуе, запоявам го на 300. В същото време тинол Sn62Pb36Ag2 на 200 градуса си го топи (също му дават 179 градуса).

Слагам паста, духам, после слагам малко течен флюс и минавам с поялника. Спойките изглеждат ОК. Мия със спрей за почистване на флюс нищо, че всичко е уж No-clean.

Обаче устройството като поработи известно време и почва да вдига консумацията, а чипа да грее, накрая да пари и не прави пушек само защото сработва защитата на захранването. Ако чипа го няма консумацията ми е около 90mA, като го сложа става около 120mA (idle) и след няма и един час отива в киреча ... почва да вдига на 130, 140, 150, 160 и т.н.

Ще съм благодарен ако някой посочи мотиката.
То, че най-вероятно част от проблема съм аз е ясно -- ама пък искам да се науча.

Благодаря!

Сря Мар 01, 2017 4:52 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Проблем с LAN9500A
Няма ли начин да се избегне духалката? Или поне да подгряваш платката? 300 градуса с охлаждащ пад- отгоре се опича, отдолу- мръзне.

Сря Мар 01, 2017 5:24 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

А ясно ли е защо грее чипа, късо или липса на някой крак, и от двете може да е. Корпуса е гаден, но по описаният начин би следвало да можеш да го поиш. Всъщност аз не бих слагал паста изобщо. Калайдисай площадките, те ве че са от пастата. Махни чипа, изчисти внимателно площадките от припой, ако си обрал много добре, нанеси малко припой с поялника, не паста. Сложи флюс, не течен , нещо пастообразно, сложи чипа, духай на възможно най-ниска за тоя припой, като усетиш че почва да се разтопява може лекичко да вдигнеш, бутни чипа с игла или пинсета, трябва да плава и да се връща обратно на точногто си място. Спри да духаш, гледай платката да не е на проветриво място докато изстива, важно е да си изстине бавно, трябва да стане.

Сря Мар 01, 2017 8:29 pm
Профил

Според мен е късо, ама защо не става веднага, а след време. Между захранване и маса се получават няколко стотин ома.

Иначе така с пастата поя PN532 на съшата платка, който също е QFN и става от раз.
Имам и от тия BGA флюсове на INTERFLUX -- IF8300 BGA (https://store.comet.bg/Catalogue/Product/27820/). Ще пробвам с него както предлагаш, може резултатите да са по-добри.

Благодаря!

Сря Мар 01, 2017 8:43 pm
Профил

Точно с BGA флюс, имам един не го знам какъв е, китайски някакъв, Хищника си го беше взел да си ремонтра видеото на лапатопа, та него изпозлвам, върши страхотна работа. Едни транзисторчета поя, и те като QFN, ама на QFN му се виждат пиновете отстрани, на това нищо, обаче стават от раз, и то добре защот тая въшка клати 30А точец на DC/-то.

Сря Мар 01, 2017 9:04 pm
Профил
Аватар

А може ли да се бъзика някой друг компонент? Например някой керамичен или танталов кондензатор. И двата типа имат склонност към подобни дивотии...

Сря Мар 01, 2017 9:13 pm
Профил

Мда, като нищо. Утре ще меря и ще му бая. Понеже ги знам що за гадост са тия корпуси реших, че е от запояването. Ама слагах, махах -- пак така. Това са прототипи и сега ги оживявам. Пуснах захранването, пуснах PoE-то, буутнах Линукс и си викам, ей го на -- пушка. Ама на другия ден почна да пече. Направих още една платка -- тръгна. Реших, че нещо от запояването, непочистен флюс, нещо такова. Обаче после и тя се отели. Борбата продължава.

Сря Мар 01, 2017 9:56 pm
Профил

Хмм това няма да спойка, схематика по скоро, убиваш го някак.....

Сря Мар 01, 2017 10:26 pm
Профил
Аватар

Трафа към етернет кабела? Какъв е?

Другото което се сещам е резистора на средната точка на трафа. Според буквата накрая (по спомени карам) трябваше да е или 10 ома или 0. Заради този резистор може да умориш PHY частта точно по начина който описваш.

Чет Мар 02, 2017 3:23 pm
Профил ICQ

Ползвам RJ45 предназначено за PoE с вграден траф (http://www.mouser.bg/ProductDetail/Wurt ... GprNoAE%3d).

Платката се захранва или от 12V с buck-конвертор към 3.3V, или от PoE. Проблема го има независимо от това как е захранено. Даже на втората платка, която пуснах мрежовия вход нарочно изобщо не го наситих.

Прикачил съм схемата с Етернет-чипа. Не съм пускал досега подобен, та може и да съм осрал нещо кардинално. Общо взето съм се водил според документацията и препоръките на производителя. А може и дизайна на платката да съм се изложил (програмист съм през повечето време, въпреки че Спарки например и като хардуерист се справя отлично :)
Платката е 6-слойна ... има 2 плейна маса и 1 захранване (3.3V).

Отново благодаря!

Прикачени файлове:
Schematic Prints.pdf [29.55 KiB]
259 пъти
Чет Мар 02, 2017 4:24 pm
Профил
Аватар

Сгрешил си захранванията.
VDDCore не се свързва към 3.3V.
За това ти гори чипа.

Изобщо цялото свързване на захранванията ти е грешно. Виж Figure 4.1 в даташиит-а на 25 страница.

VDDCORE е изход от вътрешно LDO(вътре в чипа си има връзка да храни Core-то), то храни VDDPLL и VDDUSBPLL. :) VDDPLL и VDDUSBPLL не се свързват към 3.3V! :!:

Междодругото това е доста дърт чип и ако не е obsolete то предстои в много близко бъдеще да стане.

Чет Мар 02, 2017 5:05 pm
Профил ICQ

Чак такава глупост не бях правил! Поне не скоро. И понеже схемата съм я правил много отдавна и не е нещо сложно, даже не я и поставих под въпрос първоначално.

Иначе чипа е корав де ... дори така работи вече над половин час :)

И без друго се налага втора ревизия на платката :)

Много благодаря!

Чет Мар 02, 2017 6:02 pm
Профил

Иначе чипа е LAN9500A, който замества LAN9500 та се надявам да го има още няколко години поне.

Чет Мар 02, 2017 8:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]