Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
охлаждане на триак 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение охлаждане на триак
Ползвам този триак https://store.comet.bg/Catalogue/Product/20971/ за да комутирам захранването на готварска печка с цел защита от неправомерно включване. Печката е с върхова мощност 10 kW, но рядко се ползва на повече от 6. Триакът съм монтирал на радиатор с площ около 40 кв. см. и при това положение, се нагрява до около 60 гр. при товар от 2 kW. Цялото нещо съм поместил в затворена кутия с размери 110Х110Х60 мм.
Ясно е, че или трябва да правя принудителна вентилация на кутията или трябва да изнеса радиатора отвън. Според документацията, корпусът му е галванично развързан и не би трябвало да избие фаза по радиатора и да утрепе някой, но.........

Някой има ли преки наблюдения по въпроса, че мен това леко ме притеснява и започвам да умувам дали да не заместя триака с добрите стари релета. Примерно с 2 такива https://store.comet.bg/Catalogue/Product/44007/ и да не се занимавам с глупости.

Нед Фев 26, 2017 5:15 pm
Профил

Мнение Re: охлаждане на триак
или с такива
https://www.google.bg/search?q=solid+st ... gQ_AUIBigB

Нед Фев 26, 2017 5:21 pm
Профил

Ами първо ти е грешен разчета, този е 40 А, казваш че печката е 10 kW което са да речем 45А, т.е. до тук вече си над границите му.
Да предположим че няма да ги нахвърлиш, при 6 kW имаш 30-на A, и ако погледнеш грефиуката това са ти 30 W. Ако си заложиш 120 С максимална температура и околна 50, означава че не трябва да качваш повече от 70. При 30 W това са ти 2.3 C/W, като вземеш в предвид че кристал корпус ти е 1.2 C/W радиатора трябва да е не повече от 1.1 C/W.

Нед Фев 26, 2017 5:26 pm
Профил

ToHu написа:
Ами първо ти е грешен разчета, този е 40 А, казваш че печката е 10 kW което са да речем 45А, т.е. до тук вече си над границите му.
Да предположим че няма да ги нахвърлиш, при 6 kW имаш 30-на A, и ако погледнеш грефиуката това са ти 30 W. Ако си заложиш 120 С максимална температура и околна 50, означава че не трябва да качваш повече от 70. При 30 W това са ти 2.3 C/W, като вземеш в предвид че кристал корпус ти е 1.2 C/W радиатора трябва да е не повече от 1.1 C/W.

Благодаря на насоките. Те потвърждават и моите изводи, че ако ще ползвам въпросния триак, трябва да му обезпеча и сериозно охлаждане. Впредвид липсата на достатъчно пространство на този етап ще ползвам горепосочените релета. Мисля, че китаецът малко се е поизхвърлил с посочения ток, защото пиновете реално са със сечение под 2 кв. мм. Мисля да вържа 3 в паралел.

Вто Фев 28, 2017 11:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]