|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: избор на RF
не съм чел целия пост - ама вкараш ли и мощноста в "простия" стек хептен ще го омоташ.... някой RF предават автоматично в хидъра RSSI/LQI да си правиш сметка как и къде да предаваш
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Фев 21, 2017 6:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Малко ъпдейт... Още не съм разгледал всичко за всички модули, засега повече съм се съсредоточил в най-ниския клас nrf24xxx и RFM73. Но поне за този клас не намирам нищо на тема регулиране на нито един параметър. За сметка на това дори и в тези евтини модули хардуерът не само го позволява ами и за някои неща е задължително да има управление. Примерно модули с +30dBm могат да се ползват в ISM банда само ако си менят честотата. И това че софтуера не го прави е меко казано некоректно... За сметка на това пък има библиотеки за различни мрежови нива (RadioHead, RF24 xxx на Tmrh20 ). Има даже емулация на BLE (само адвертайзинга), макар че с RFM имам едни предположения че може и повече. С две думи има мнооого какво да се желае от към библеотеки/стекове. Пак казвам говоря за ниския клас модули. Макар че като гледам как и в малко по-високия (Si4432/CC110x) регистрите се смятат с разни калкулатори без документация, малко ме съмнява да има по-читави библиотеки... Ще се мъчим явно 
|
| Пет Фев 24, 2017 10:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Добре де, след 7 страници мнения, какво точно се избира - модул със стек, модул без стек, само стек или чип?
|
| Съб Фев 25, 2017 8:17 am |
|
 |
|
miro_atc
|
За съжаление доста време се моткам наистина и нищо не правя, но уж почнах вече, да видим... Стекът очевидно ще си го пиша сам тъй като не намирам нищо подходящо. Масово примерите са елементарни колкото да се подкара някаква комуникация на възможно най-слаб хардуер (Ардуино, ПИК и т.н.). Разбира се на слаб хардуер няма как да подкарат пълноценен стек, така че не ги критикувам. Тия с АРМ и други 32-бит обаче що се скатават не знам  Иначе както казах "малките" стекове имат и сложни неща като mesh и като TCP/IP, което е добрата новина. По отношение на хардуера, аз мисля го казах още в началото, предпочитам да не се женя за конкретен модул. Да в началото няма да поддържам много модули, засега боря по 1-2 от клас и мисля да направя 2-3 класа. От там насетне ще добавям само ако и когато се наложи. Като класове казах - най-елементарния е 2.4Ghz nrf24xxx и rf70 (rfm73/75). Много се чудех дали да се занимавам с тия модули щото те не стават за доста проекти, има и доста негативни мнения за тях. Но след като ги разгледах по-подробно мисля че те не са просто "евтини" и цената им не бива да заблуждава. В средния клас съм сложил Si4432, CC110x и май имаше някакво RFM-че. Просто такива имам налични иначе на пазара има и други. За съжаление не всички са съвместими, но долу-горе като функционалност са сходни, та затова ги пиша един клас. Има и други класове радиа (според функционалност) но засега ще се въздържа и последния клас който мисля да подкарам са LoRa. Все пак LoRa-та си заслужава да е отделен клас, въпреки че от към стек не знам дали няма да се наложи отделен... ще го мисля по-натам 
|
| Съб Фев 25, 2017 11:00 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Правилно си се насочил към собствен стек. В повечето случаи, стек предложен от производителя на желязото е предназначен ... да демонстрира възможностите на желязото и толкоз.  Ако смениш желязото, ще трябва и стека да пипнеш. Не гледай само модулите, а виж и чиповете и най-вече избора на подходящата работна честота. И аз копам подобно лозе, но при мен нещата са доста сложни - нодовете хвъркат и не се знае кой и кога ще влезе и излезе от обхвата на координатора, та понятието "мрежа" е малко условно. Отделно, че нодовете трябва да консумират малко, та няма време за дълги разговори. Радиото ще е AX5243 на ON Semi, защото трябва да покрива бандовете около 151, 169 и 216 MHz. Погледни го, може да ти хареса. 
|
| Съб Фев 25, 2017 12:39 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
miro_atc сигурно го знаеш, ама да си го кажа. Si4432 го замениха с si4463 и вече него препоръчват и според мен е по-добре да направиш подръжката на Si4432 като пач към модула/драйвера за si4463, а не обратното. Хубавото е, че би трябвало чиповете да са много подобни от към интерфейс и цената на si4463 падна доста напоследък. 2.4GHz модулите като nrf24 са по-подходящи за трансфери на много данни (100-200КБ/с) на късо разстояние(10м), а тези на 433 като Si4432 са по-подходящи за малко данни(100-200Б/с) на дълго разстояние (1КМ) и си мисля че трябва да имаш, може би 2 стека с различни изисквания от към скорост и разстояние.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Фев 25, 2017 2:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам дали е правилно... Надявах се да намеря малко по-читаво направени стандартните алгоритми за контрол на мощност, разните там синхронизиране на честоти, евентуално frequency hopping, тайминги и т.н. Тези неща ги има като изисквания както в нормативните уредби (разните FCC-та и т.н.), има ги теоретично разписани в разните академични публикации има ги в затворените стекове, има ги и коментирани на много места, но само дето под формата на сорс код не ги намирам, мамка му... Лошото и че са свързани, в смисъл не е толкова просто да се бъзикаш само с един параметър, трябва да се мисли и за останалите. И ще по-лошото е, че си е специализирана област и си иска съответните познания, няма да стане само с програмиране. Не че се имам за голям програмист де, но в случая програмирането ми е най-малкият проблем. И от тая гледна точка съм доста притеснен какво ще се получи... но каквото - таквоз! Относно избора на хардуер, просто преди нова година седнах и си заръчах от най-популярните модулчета и сега тва имам в чекмеджето. Мисля че наличното джелязо ще ми свърши работа за да напиша някакъв софт. Модулите съм ги избирал не само като джелезарски параметри, а и от гледна точка как се клатят софтуерно и по-точно функционалност. Така че веднъж като имам определена функционалност да мога лесно да портна всеки нов модул ако разликата е само в параметри. Ех, ако излезе нов модул с различна функционалност, тва ясно че ще ми отвори много повече работа...Иначе който и да е модул - днес го има, утре може и да го няма, това е в реда на нещата  Теб пък хептен не ти завиждам... Моята е цел поне от кумова срама да докарам "нещо" на тема консумация, "нещо" като поведение в ефира и т.н. А при теб какво да е "нещо" може и да не ти свърши работа  Лошото е че реално няма "нищо" върху което да стъпиш, поне аз не съм намерил. Иначе хич не държа да измислям топлата вода. Не съм задълбавал в каубойските и другите по-специализирани решения. Те може и да са малко по-добре в това отношение, но на мен не ми харесват точно щото са прекалено специализирани... Примерно CC1130, хубаво сложили добро радио, сложили куртекс. По принцип би трябвало да ми хареса, ама не ми харесва... Реално повечето му параметри са толкоз добри щото ги мерят преди DC/DC-то. Да ама аз съм си харесал много добро DC/DC, харесал съм си и много по-добър куртекс от техния кур... Верно, тяхното може би е по-евтино, но аз ако гоня цена няма нито тяхното нито това дето съм си харесал да ползвам... Тъй че подобен сорт "специализации" и "оптимизации" гледам да избягвам, освен ако не е за конкретен проект "now"... Това AX5243 не е лошо, макар че на теб няма ли LoRa и по-специално WAN-а да ти е по-правилно решение? То у нас не знам дали има достатъчно AP-та, но да се надяваме...
|
| Съб Фев 25, 2017 3:47 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
мисля че трябваше да напишеш - Разработвам нещо като.... дайте RF, щото RF са категоризирани за определени цели
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Фев 25, 2017 5:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
E...  Аз на горе-долу разписан алгоритъм бих бил доволен. Виж тук http://it-ebooks.directory/search.html?query=SENSOR&in=title&page=2 дали няма да намериш нещо полезно, за теб. Аз не успях... С консумацията проблем нямам - повечето пилета хвъркат през дена и соларните панели си вършат работата, даже най-лекото радио ще е без батерия. AX5243 избрах заради широкия честотен диапазон - гони се легална и автономна работа навсякъде по света. Още не съм го пробвал - работя по схемата.
|
| Съб Фев 25, 2017 6:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
как без батерия? Предполагам я заместваш с як кондензатор, щото радиото си харчи пиково доста. Но доколкото помня ти имаше някакви дребни батерийки, не бяха ли грам или под грам? Поне тия дето съм виждал при RC-тата са достатъчно миниатюрни и не виждам как биха могли да се заместят с капове... Мерси за библиотечката, ще се просвещавам 
|
| Нед Фев 26, 2017 11:40 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не, наистина няма батерия.  Кондензатора ще е между 100 и 470uF тантал. Пробвано е с Si4012 (също с широк честотен диапазон, но за съжаление е само трансмитер). Настройката е с мощността на предавателя. Солара е Si монокристал и при ярко слънце дори сега през зимата докарва 7-8mA, та и той помага по време на бърста. Това е за най-дребните пилета. Гони се колкото може по-надолу от 5g. Варианта радио+gps вече ще трябва да има Li-Po, но той по-"тежкия" клас.  Ако гониш дистанция и ниска консумация - сваляй честотата, и скоростта на трансфер на данни.
|
| Нед Фев 26, 2017 12:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Тия пилета голяма работа, един клиент пък произвежда храна за диви пилета, и изглежда доста добре да му върви бизнеса ... а някъде деца умират от глад ...не че има някакви скрупули, просто отбелязвам.
|
| Нед Фев 26, 2017 1:59 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ако са от бялата раса, къде?
|