Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Мембранни ключове (малко нестандартно приложение) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Мембранни ключове (малко нестандартно приложение)
Мембрани ключове или клавиатура - трябват ми с обща, завършена дебелина 0.5мм или по-малко(или пък малко повече, но 1мм вече е твърде много). Никакви цветове, светодиоди и допълнителни защити. Основа, пътеки/контакти, ключове/домове, маска и покривен слой. Покривния слой може би не е задължителен.

Няма да работи в екстремни температури, корозивна среда и т.н. Може би да има известно запрашаване, или пък отнякъде да има някакъв конденз - но според мен мембранните са направени да бъдат устойчиви на такива условия. А може даже и тези екстремизми да ги няма.

Стоманените ламаринки (домове) за мембранните бутони май можеха да бъдат 0.3мм (така правеха 2006г. "умни" кредитни карти с батерия, бутонче и светодиод вътре, ламинирана дебелина 0.7мм).

Стандартните гъвкави печатни платки започват от 0.6мм, сигурно има и по-тънки, но ще са по-скъпи, а може би не ми и трябва платка.

Приложение - присъствие или отсъствие на налягане/натиск между гумена тръба и дълго бутало -колко е този натиск (10кг/см2 или 10бара например).

Друг вариант е фолиева клавиатура без домове (не ми трябва тактилно усещане, но това ще работи под сериозен натиск дълго, не искам да "залепне"), гумена клавиатура или може би резистивен тъч в подходящ вариант?

Идеи?

Пет Фев 24, 2017 7:27 pm
Профил

Мнение Re: Мембранни ключове (малко нестандартно приложение)
https://www.tekscan.com/product-group/e ... ce-sensors

Айде , и да почерпиш.

Пет Фев 24, 2017 9:21 pm
Профил
Аватар

Спомням си, че имаше някаква уловка в тези.
Или имаше проблем при статично налягане (т.е. плуваха насам, натам) или че не са абсолютни сензори, а относителни.
Работата е че се мери съпротивление. Чудя се ако меря капацитета на подобно нещо какво ще излезе.

Примерно двустранно метализиран каптоп, или две едностранно метализирани каптона със нещо помежду.
Но ще тествам, благодаря че ми припомни точното име.

Пет Фев 24, 2017 10:27 pm
Профил

Нямаш никакъв проблем за флексове 100-200 микрона. 2х20 мед, 60 подложка и 2х20 маска отгоре. 140.
Каптона не знам с какво ще ти помогне. Помисли за капацитивни сензори. Въпроса е какво да компресираш с това налягане което да не си загуби еластичността при дълго натискане.

Съб Фев 25, 2017 1:14 am
Профил
Аватар

Айде да си кажа постановката - цилиндър/ос с подвижни шлицове или вложки(под всеки има маркуче, което при подаване на налягане повдига шлица). Това крепи макари разни с хартия, фолио и т.н. Понякога един или няколко сегмента изпускат наляганети и производството спира (спукан маркуч, прецакан вентил и т.н.)
Изискване - мерим налягане във всеки шлиц,безконтактно с RFID или BLE. Казах им на хората, че вероятно и едно или двустепенен ключ, или капацитивен датчик ще им свърши работа. Може и датчик за налягане, вътре във всяко маркуче но има повече недостатъци.

Съб Фев 25, 2017 1:10 pm
Профил

А защо трябва да е тънко ? 0.5-1мм ?
Ултразвук ?

Съб Фев 25, 2017 4:42 pm
Профил
Аватар

Ами няма разстояние между тръбичката и вложката.
Когато няма въздух, вложката лежи върху тръбичката и имаме идеална ос/цилиндър.
При подаване на въздух тръбичката се надува и избутва вложката/фиксатора - имаме оребрена ос/цилиндър.

В случай на фал, единия или всички фиксатори не могат да си вършат работата и ролката няма как да се се върти нормално.
Ако сложа нещо по дебело от 0.5мм фиксатора няма да може да се върне на мястото си и няма как да вкараш ролката без проблеми (въпреки че сигурно и така може).

Има разни интересни въпроси - защо вложката. Няма да е ултразвук, няма никакво място - ситуацията е малко като с прасето, но малко по-лека.
Но клиента ми харесва - произвежда го сам, знае какво иска и какво може и какво не може.

Съб Фев 25, 2017 4:55 pm
Профил

Дай някаква скица .. днес въображението ми е в почивка, не мога да си предствя чисто механичната постановка, а и глава нещо ме мъчи ....

п.с. не е махмурлук но усещането е същото

Съб Фев 25, 2017 5:53 pm
Профил
Аватар

Втора страница, долу е чертежа на цялото чудо
http://www.hofpartner.com/uploads/AS_maintenance.pdf

Идеята е ключовете или сензора да е между части 4 и 5, а електрониката разположена в кухина в 2 и/или 3 (понякога там има едни допълнителни пластмасови ограничители, които не е проблем да бъдат кухи)

Как се работи с него
http://www.hofpartner.com/uploads/AS_us ... ctions.pdf

Маркучета/Шлангове 6стр.
http://www.reelshafts.com/pdf/Spare_parts.pdf

Шарени картинки на различни типове
http://www.hofpartner.com/CoreShaftsandChucks/

Вече не ти трябва въобржение :) има и модификации, но засега ще спестим фентъзи вариантите

Съб Фев 25, 2017 6:41 pm
Профил

Така вече всичко се изясни. Аз започвам от тов акоето виждам като потенциални проблеми по които да помислиш. Забеляза ли че 2,3 осигуряват херметичността на тръбата. Ако има нещо под вътрешният борд на детайл 2 или 3, това може да доведе до проблемно уплътняване на тръбата и тя да изпуска въздух, това не знам доколко ще е критично, но в зависимост от разчета и налягането може да не може да поддържа достатъчно налягане вътре за да притиска достатъчно силно шлицовете. Тук капацитивни неща май няма да свършат работа, деформацията на диелектрика която мериш ще е много малка, ще имаш много проблеми. По скоро като тези които колегата е дал във вторият пост, всякакви тензометри стига да са с нужната дебелина.
Остава въпроса това като мине под маркуча ще влоши ли по някакъв начин ъплътняването. Това зависи от дебелината на фолиото спрямо дебелината на маркуча. Ако маркуча е с 1 мм стена, 0.1-0.2 мм фолио няма да му повлияе. Ако фолиото е точно с размера на канала няма да имаш такъв проблем разбира се, проблема е ако е по тясно.
Тук обаче трябва и нещо друго да предвидиш, това че няма налягане в тръбата не значи че няма да имаш натиск, въпроса е колко ще намалее.Тези тръби които са здрави ще бутат и съответно в-у твоят шлиц ще продължи да има някакъв натиск, та ако е само ключе най-вероятно няма да е вярно, ще трябва измерване и задаване на граници.

Съб Фев 25, 2017 8:17 pm
Профил
Аватар

2 и 3 всъщност няма да ги пипам, има едни допълнителни пластмасови елементи до всеки от тях(няма ги на картинката) - с които мога да правя какво искам, без да пипам уплътнениято.
Всяка тръбичка е дебела / има поне 1мм, издържа налягане до 10 бара и повече.
Ясно е, че ще трябват граници - но според мен и идеята с ключовете не е лоша, само да се намери точния тип и размер, или място където да се сложи (освен между тръбата и буталото). Освен това тия бутала са алуминиви, и си мислих дали те не могат да са част от ключа... но ще видим.

Е поне картинката е ясна :) Но проблема е интересен, плаче за добър сензор, добро радио и добра интеграция. Нещо като няколко години работа преди да стане истински продукт.

Тия имат при тях едно симпатично 5 метрово стругче за големите оси и други приятни машини... ако на някой му трябва такава обработка.

Съб Фев 25, 2017 9:56 pm
Профил

Сега ми хрумва друго, но ще си иска копане, капацитивно но като изпозлваш буталото като електрод, а не нещо да компресираш от усилието. Но това има и минус който може да се укаже сериозен, така ще определяш положението на буталото а не дали има усилие в-у него,което в случая са две доста различни неща. За да работи според мен трябва да мериш усилието а не положението на буталото, дори съм сигурен че това трябва да мериш, защото идеята е буталото да указва усилие в-у ролката отвън, съответно различни ролки различен диаметър, може да извадено но да не упражнява нужната сила.

Съб Фев 25, 2017 10:03 pm
Профил

След като горе си самоуборих предложението ето нещо друго, а какво ако смениш единият от тези детайли с къстъм такъв, говоря за 2 или 3 ? Детайла е прост, верно детайл е но ... това ще ти позволида мериш налягането в конкретната тръба и ако смениш детайл 3 ще си от правилният край за целта.

Съб Фев 25, 2017 10:11 pm
Профил
Аватар

Да де, не четеш какво съм написал / до тия две и три има по-едно малко пластмасово квадратче, което ще напълним с електрониката.
Иначе идеята е да се използва не само за новите изделия, но и да се бутне в старите.
Но това с мембранни ключета / други ключове ми се струва възможно най-простия вариант. Отвън ще има RFID и няма да има нужда от батерия.

Даже си мислих, ако във всеки канал имаш по един прост уникален таг, и при липса на налягане това разкачва (или окъсява) антенката на тага - четеца веднага ще регистрира какво се случва. По пет тага на ос - евтино и надеждно, няма четене на сензор и обработка на сигнала. Разбира се ако искам да виждам лекаж и т.н. ще си трябва истински сензор.

Съб Фев 25, 2017 10:19 pm
Профил

Аз за квадратчето разбрах. Идеята ми е че каквото и да правиш то трябва да реагира от натиска, а не от положението. И тук идва следвщаият момент, какво става ако натиск има но не е достатъчен ? Да речем този маркуч е спукан, той продължава да натиска но недостатъчно, какъвто сигурно е случая. Може да е спукан маркуч, може да е кофти уплътнение, може да е кофти връзка, задръстена връзка и т.н. При всички тези положения ще имаш натиск но не този който ти трябва. Трудно ще направиш нещо чисто механично в микроизпълнение което да е достатъчно точно, например да различи натиска при 10 бара от този при 8 бара, но за буталото това е огромна разлика. Теб те интересува дали има натиск в-у буталото от страна на маркуча. Можеш да го измерваш директно като сила упраженена в-у него или реакцията към вала, или пък индиректно измервайки налягането в маркуча, по възможност в срещуположният край на този от който се подава въздух.
Обаче дали ти е нужно точно това ? Какво показва случаите, какви са най-честите проблеми, загуба на налягане в следствие теч /спукване, уплътнения и т.н./ или също толкова чести са проблемите свързани с запушвания ?
От тук може да тръгнеш по съвсем друг път който ще ти спести много мислене и ще увеличи надеждността в пъти и ще съкрати времето за монтаж в пъти.
Ако в болшинството от случаите е някакъв вид теч изобщо не се знаимавай да мериш сили налягания или каквото и друго да било в самият вал, мери разход на въздух на входа. При нормална работа би следвало разхода на въздух да е съвсем малък и константен. Следиш dV на интегрираният разход, т.е. rate of rise ... това ти решава проблема, ще бъде малко, просто за монтаж, елегантно, надежно .... еФтино :D

Съб Фев 25, 2017 11:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща