| Автор |
Съобщение |
|
emosms
Ранг: Минаващ
|
 Връзка между аналогово и цифрово захранване
Един много тъп въпрос, който ми става все по-мътен.
Нужно ли е в едно устройство, където имаме аналогова и цифрова част, да има каквато и да била връзка между двете захранвания? Двете захранвания са с отделни трафове, изправители, филтриращи кондензатори, абсолютно отделни.
Приложение - дигитален потенциометър, контролиран от х'ардуино. Дигипота, случайно видях че има ограничение за напреженията на 'потенциометровите' пинове: -0,3v спрямо Vss (минуса, нулата на цифровото захранване Vcc (плюса) +0,3 волта Другите пинове са за I2C и изводите на дигиталния потенциометър. Няма други захранващи.
Значи, ако двете захранвания нямат връзка, как аналоговия сигнал ще има какъвто и да било потенциал спрямо Vss и Vcc?
|
| Чет Фев 09, 2017 10:35 pm |
|
 |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Връзка между аналогово и цифрово захранване
никак, поне масите трябва да се свържат.
|
| Чет Фев 09, 2017 11:25 pm |
|
 |
|
bobihot
|
В апликейшъните на пота трябва да има описание. Някъде имат отделни аналогови и цифрови земи, някъде е обща и трябва да ти е връзката само там. Ако са отделни земи на чипа могат да се свържат с дросел, за филтрация на високочестотните смущения. Ако ти трябва добра шумозащитеност- галванично развръзване на цифровият сигнал.
|
| Чет Фев 09, 2017 11:47 pm |
|
 |
|
emosms
|
Засега не съм намерил неща в спецификациите, относно такова захранване Дойде ми на ум шашавата идея, да повдигна потенциала на аналоговото захранване. От цифровото, да имам +2.5 волта и +5 волта. Земята на аналоговото (двуполярно), да я свържа с +2.5 волта  . Земята на цифровото, да не е свързана никъде. Освен някакви развързващи кондензатори на Vcc спрямо неговата си земя. Като цяло съм избрал грешните потенциометри, но дали ще стане трика с това повдигане на аналоговата земя? Имам едно пакетче неразпечатано, ще пробвам да го върна в комет 
|
| Пет Фев 10, 2017 2:21 am |
|
 |
|
timt
|
Каква е разликата между земя, нула и маса? Ползваш често земя земя .....
|
| Пет Фев 10, 2017 2:34 am |
|
 |
|
emosms
|
Не мога да обясня доре разликата.
За еднополярно захранване - минус, маса... нула... Цифровото ще е такова. Ако има 2.5 волта, това ще е средна точка, или "нулата", към която мисля да свържа нулата на аналоговото двуполярно.
За двуполярното на аналоговата част - нулата е средната точка. Нула, маса...
Земя всъщност няма да има, ако може да го съотнесем към заземяването на електрическата мрежа. Т.е. връзка с корпус на устройството, свързан със заземяването на ел. мрежата.
|
| Пет Фев 10, 2017 3:09 am |
|
 |
|
TheWizard
|
99% в схемите "масите" са логически символ с ОБЯСНЕНИЕ коя за кое се отнася... някъде за схематичното решение, някъде за разположението и на монтажната "платка" Логиката е свързана са с паразитни ефекти от индуктивност и капацитет, вихрови токове и всевъзможни шумотевици, която създава тя и средата в която са поставени
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Фев 10, 2017 8:27 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Трябва да се чете внимателно документацията на конкретния чип. Има такива, на които ако е подадено едното захранване, е другото липсва, те се разлютяват и се преселват във вечните силиконови полета...
|
| Пет Фев 10, 2017 3:50 pm |
|
 |
|
emosms
|
Препрочетох спецификациите, горе долу нищо не открих относно това.. засега реших да не се занимавам с конкретните потенциоментри 
|
| Пет Фев 10, 2017 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Кои спецификации прочете, тия на потенциометрите, тия на някакъв развоен кит или на некой чип от тоя кит ?
|
| Пет Фев 10, 2017 9:18 pm |
|
 |
|
emosms
|
На чипа MCP4631, 129 съпки, dual, 50к, I2C, TSSOP14 корпус Бях си играл имам 4 запоени на преходни платки. Също и пакет от 5 неразпечатани. Евтини са, ама нямаше нужда http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22096b.pdf
|
| Пет Фев 10, 2017 9:31 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Защо нямаше нужда? Какво им е на потенциометрите?Нещо си объркал концепцията?
|
| Съб Фев 11, 2017 9:48 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Нещо аудио ли правиш или друго ?
|
| Нед Фев 12, 2017 12:29 pm |
|
 |
|
emosms
|
Да аудио. Не знам как съм пропуснал тези ограничения за волтажа. Дигипот, който позволява +-15 волта на пиновете си струва бая пари. Аз мислих да ползвам поне 4 двойни, да си базикам най-различни настройки  . Сега изцяло тр. да преосмисля концепцията, по простичко, по пестеливо...
|
| Пон Фев 13, 2017 4:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Този не е много добър за Аудио, шуми.
|