Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
аз не коментирам цифрите, а мърлявото изпълнение.
ако беше курсова работа в ТУ, би трябвало да получи 4 - изпълнение на задоволително ниво.

да си продават и да си печелят, това е чудесно.
но по правило тяхната таргет група е 'учещи се на занаят', хора които правят първи стъпки, по някакви причини не им се прави платка, или въобще не могат. та на такива хора е добре да има се покаже/продаде по-изпипан продукт, за да не останат с впечатлението, че всичко е позволено.
честно, не знам с какво самучувствие на платкаджия трябва да си да пуснеш проект пред публиката, който дори не е минал елементарен чек в САМ350

цецо,
твои платки май наистина не съм гледал. аз съм навит да седнем и да ти коментирам онлайн.
на фитила му правих коментари, дали ги е чул - не знам. напоследък не съм му гледал герберите.
ама ти, или барт ти - сменяхте един чип на Владо върху платка на олимекс. псувните трябва да са били със сходна продължителност, като моите :D

Сря Фев 08, 2017 5:16 pm
Профил

ДедоБоре написа:
..ако беше курсова работа в ТУ...

И ако ТУ беше това, което трябва да е, за да мине за ВУЗ. В момента ще получи не 6, а 66 като оценка, защото на фона на останалите от курса му ще изглежда като бог на електрониката и информатиката.

Сря Фев 08, 2017 6:08 pm
Профил ICQ

ДедоБоре написа:
аз не коментирам цифрите, а мърлявото изпълнение.
ако беше курсова работа в ТУ, би трябвало да получи 4 - изпълнение на задоволително ниво.

Ако беше преподавател в ТУ един завършил студент нямаше да има последните 15-на години, но може би щеше и да е по-добре така, не знам :).

ДедоБоре написа:
да си продават и да си печелят, това е чудесно.
но по правило тяхната таргет група е 'учещи се на занаят', хора които правят първи стъпки, по някакви причини не им се прави платка, или въобще не могат. та на такива хора е добре да има се покаже/продаде по-изпипан продукт, за да не останат с впечатлението, че всичко е позволено.
...
цецо,
твои платки май наистина не съм гледал. аз съм навит да седнем и да ти коментирам онлайн.

При наличие на време и мерак, коментирай на Олимекс платката. Aко е дълго за писане, може едно видео на screen capture да се вижда съответната част на схемата/платката и ти да говориш отгоре на какъвто език предпочиташ. Ако е на български аз обещавам да направя субтитри на английски. Като даваш съвети за дизайните на Цецо или други от форума, които не са публични, само те могат да се научат, а в този случай на много повече хора ще е от полза. Това е основният плюс като са отворени всички файлове.

Аз всъщност не разбрах основните проблеми от изчертаването на платката ли са, или от гербер файловете генерирани от KiCAD-a? Ако е второто, то тогава може да напишем бъг репорти към разработчиците на KiCAD.

Сря Фев 08, 2017 6:58 pm
Профил
Аватар

в трети курс имах проект на универсален струг. от А до Я
сложнотия. някъде към 20 чертежа А0 и куп други малки. сметките бяха към стотина страници, на ръка.
асистента, който ми го приемаше, ми писа 4.
оплю ме ... от А до Я - никой не прави 4-степенна скоростна кутия, нямаш синхронизатори, на ниски скорости ще влиза в резонас, тия лагери на вретеното ще заминават за една година и т.н.

скоро се видях с него на една конференция. станал професор. разказах му как ми е писал четворка. "верно ли? че и помниш! вече не правим такива неща"
имаше предвид, че вече не пише четворки за такива дреболии. аз пък му отговорих, че вече не правим стругове.
посмяхме се за повестта на Стругатски "Понеделник зачва в събота", където преподавателя по вълшебство караше струдентите в час да правят плодове. условието беше на края на часа да ги изядат.

Сря Фев 08, 2017 7:21 pm
Профил
Аватар

radolin написа:
При наличие на време и мерак...

надали. нито съм фен на фейса, нито на тубата, още по-малко ме вълнува дали някой ме лайква :D
нямам никакво желание да пиша монументална монография "Критика на ...".
пък и не знам доколко е коректно. виж, ако олимекс им е интересно какъв ми е коментара, ще им осигуря конферентна зала в София с кафе на корем и ще им го кажа на на затворена врата.

radolin написа:
Като даваш съвети за дизайните на Цецо или други от форума, които не са публични, само те могат да се научат, а в този случай на много повече хора ще е от полза. Това е основният плюс като са отворени всички файлове.

това е друг случай, касае споделяне на професионален опит с приятел, а не волни пожертвования. все пак с това си вадя хляба \:D/ и аз си преценявам на кого и колко да давам съвети. при олимекс, като българска фирма, пробила на един тежък пазар, по-скоро имам сантимент като сънародник към репутацията на родна фирма и няма да си позволя да ги критикувам в тубата (демек, да не се излагаме пред чужденците)

radolin написа:
Аз всъщност не разбрах основните проблеми от изчертаването на платката ли са, или от гербер файловете генерирани от KiCAD-a? Ако е второто, то тогава може да напишем бъг репорти към разработчиците на KiCAD.

нормално е качеството на един безплатен софтуер да е различно от платения. и никой не очаква ки-када да прави нещата като ментора.
в случая става въпрос за комбинация от двата фактора, най-вероятно. не го познавам ки-када и нямам идея доколко може да се контролират нещата при него, но някои уродливости би трябвало да дразнят платкаджията, независимо от продукта.

заливката, колкото и да не се поддава на контрол - липса на чафки и поленца с цифрови параметри, не трябва да се изчерпва с начертаването на един правоъгълник по цялата платка. почти няма квадратен сантиметър от платката, който да ми харесва като заливка. не само, че не изглежда красиво, но има и странични ефекти.
Прикачени файлове:
01.jpg
01.jpg [ 57.17 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
02.jpg
02.jpg [ 45.47 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
03.jpg
03.jpg [ 7.83 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
04.jpg
04.jpg [ 15.23 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
05.jpg
05.jpg [ 76.26 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
06.jpg
06.jpg [ 67.04 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
07.jpg
07.jpg [ 36.68 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
08.jpg
08.jpg [ 95.69 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
09.jpg
09.jpg [ 144.79 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

Прикачени файлове:
10.jpg
10.jpg [ 45.91 KiB | Прегледано 1461 пъти ]

последната картинка дори не знам какво е

Сря Фев 08, 2017 9:15 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
последната картинка дори не знам какво е

Ще цитирам един колега: "Конструкторска немощ". :?

За съжаление доста от платките на Олимекс са опроводени по този начин(поне тези които съм гледал)...

Сря Фев 08, 2017 9:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Kicad-a си има страница с ценоразпис за дарения и съпорт:
https://giving.web.cern.ch/civicrm/cont ... set=1&id=6

Kicad го използават в ЦЕРН, който плаща и серизона част от развойната им дейност, доколкото разбирам.
Досега не са отворили черната дупка, може би заради PCB дизайна. Не съм им рекламист,
даже никога не съм го използвал въпреки че май го инсталирах един/два пъти.

Олимекс - нещата не ми харесват кой знае колко, но повеето консултантски компании тук
по масите им се мотаят Олимекс кутийки, и ми харесва да им разкажа откъде идват.
И са доволни, и ги използват за развой. Цветан си е намерил нишата, и посоката - и вече не я пуска
20 години, май - може и повече да са. Нивото е достатъчно за развой, и може би това е начина да е конкурентен.

Едно време след като едва ли не на шега почнах да пиша на FTDI, и Комет станаха
дистрибутор - Цветан беше човека който купуваше FT232 в индустриални количества. Името ми още стои там, и то за Румъния :)
Правеше и прави вероятно още китовете на TI, на ST, може би и на Атмел. Ако това му е и хоби, още по-добре.

Сря Фев 08, 2017 11:55 pm
Профил
Аватар

Дедо е прав - полигоните са пълна скръб и дори това да е ефект на калпавия кад ( няма как да го пуснат опън сорс с професионален кад, щото няма как хобистите да го отворят така че тук ги разбирам защо ползват кикад), тоя дето е проектирал платката е могъл да си поиграе малко повече, а не дето вика Дедо да пльосне един голям правоъгълник на цялата платка и да остави кикада да се олее :). Дедо, това последното май са два полигона долепени и кикада е оставил малко разстояние между тях :). Иначе аз също много пъти съм се чудил що някои платкаджии не им пука дали платката им изглежда красива - всяка платка може да се направи и да работи и да изглежда красива :)

Чет Фев 09, 2017 3:23 am
Профил
Аватар

неправилно конфигуриран полигон(ако има настройки - не съм работил с кикада) но с Алтиума мога да го направя и по грозен :)

Чет Фев 09, 2017 8:02 am
Профил ICQ
Аватар

Дедо е прав - не споря. Но само си помислете че ти тия хора гонят срокове, изложби, съпорт, нямат безкрайни ресурси (щото иначе фирмата досега да се е гътнала). Може и някой софтуерист да я е правил на коляно, а може и Цветан по нощите... Всеки път като видя в лаба висящи кабели, платки и т.н. си "виждам червата" и гълча тоя и оня, но хората са математици, доктори, професори - за тях е важно да работи, не да е красиво, не да е завършено. На тях не им идва даже идея, че точно заради тази паяжина всичко отива или може да отиде по дяволите...

Затова:
Първа версия - работи ли? Работи!
Проблеми има ли? Има!
Юзерите харесват, купуват, критикуват и дебъгват!
Във втората версия ще оправим едно, ще омажем друго. А може и да е за добро!
Ей ви го новия свят, а може и да е малко стар :)

Наздраве!

п.п. ей го на - 5мм сняг навън, но повечето са си изчистили колите. А други правят по няколко чисти дупки на всяко стъкло, и после ръсят по целия път (когато има 50см сняг). И едните и другите пътуват... Вторите правят ситуации, но пък ги виждаш отдалече и така.

Чет Фев 09, 2017 9:40 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Дедо е прав - полигоните са пълна скръб и дори това да е ефект на калпавия кад ( няма как да го пуснат опън сорс с професионален кад, щото няма как хобистите да го отворят така че тук ги разбирам защо ползват кикад), тоя дето е проектирал платката е могъл да си поиграе малко повече, а не дето вика Дедо да пльосне един голям правоъгълник на цялата платка и да остави кикада да се олее :). Дедо, това последното май са два полигона долепени и кикада е оставил малко разстояние между тях :). Иначе аз също много пъти съм се чудил що някои платкаджии не им пука дали платката им изглежда красива - всяка платка може да се направи и да работи и да изглежда красива :)

1. Те терберите се пускат в независим формат, не в КитКат или някой професионален, така, че това не е оправдание.
2. Относно платкаджията. Много ми е интересно, ако правите китове дето трябва да се конкурират по цени с китайски, какви платкаджии ще наемете? Едва ли ще можете да си позволите да плащате заплатата на Дедо. ;) Освен това, Дедо тая платка ще я мисли 1 месец ще я рути още 3 и после още 1 месец ще я прави "красива". За това време платкаджията от по-горе ще е избълвал 10 тина кита и 2 такива лаптопа за 1/n от заплатата на Дедо.

За тия пари толкова. Такъв е бизнес модела и очевидно работи. Оказват и съпорт хората, може би това примамва клиентите, незнам.

П.С. Какви китове и с каква документация имат TI - не ви трябва да знаете. Тотална трагедия са краварите в това отношение, ама никой не им казва, че са аматьори, нали? Ако ви дам техните гербери и схеми, Дедо сигурно ще ме замери със сутрешното си кафе.

TheWizard написа:
неправилно конфигуриран полигон(ако има настройки - не съм работил с кикада) но с Алтиума мога да го направя и по грозен :)

Алтиума и до ден днешен прави полигони, които са грозни. Колкото и да го конфигурираш, то правенето на перфектния полигон си иска изкуствен интелект. Дедо на Алтиумските им намира кусури винаги :) Ама колкото и да са грозни с Ментор не можеш ме накара да работя, ни ми е по портфейла, ни ми е по интелекта.

Чет Фев 09, 2017 10:09 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Grubi написа:
Kicad-a си има страница с ценоразпис за дарения и съпорт:
https://giving.web.cern.ch/civicrm/cont ... set=1&id=6

Kicad го използават в ЦЕРН, който плаща и серизона част от развойната им дейност, доколкото разбирам.
Досега не са отворили черната дупка, може би заради PCB дизайна. Не съм им рекламист,
даже никога не съм го използвал въпреки че май го инсталирах един/два пъти.

Всъщност основно ползваме Алтиум, тия с KiCad са група open-hardware ентусиасти. Миналата седмица се чух с един от тях, още не съм му ходил на гости. Доколкото разбрах, идеята им е да си аутсорсват по-лесно определени проекти, примерно неща като тези:
http://www.ohwr.org/projects/fmc-adc-100m14b4cha/wiki

Ако някой може да го произведе, да покрие изискванията и да има конкурентна цена - купуват от него. Така заобикалят леко тромавата система с местните под-изпълнители. Тия, които работят на място, обикновено са френски или италиански фирми, та с тях и комуникацията върви по-трудно.

Чет Фев 09, 2017 10:58 am
Профил

Както казахме в една друга тема за ембедеда - чалгата завладява всичко. Няма да струва кой-знае колко повече да се направи като хората. Дали толкова си могат или толкова искат да могат - не знам.

Преди време гледах герберите на Дискъавъри бордове на STM32F429 и STM32F769. Едното направено читаво по учебник. Другото направено почти ... като Олимекс. Не е само при нас чалгата но тук преобладава.

Чет Фев 09, 2017 12:03 pm
Профил
Аватар

Ще е много хубаво ако всички са про, спазват стандарта, канона, физиката и т.н.
А това дали това затрива индустрията или я съживява - ще бъде история някой ден.

п.с. приказвах аз с Дедо да организираме една PCB конференция в Комет или Техническия,
за ден или събота-неделя. всеки да си каже каквото иска, да видим сравнения, да се
запознаем и т.н. Има много хора, които само четт във форума, има такива които не
са се вясвали тук - но биха участвали в конференция, дори да не е безплатна

Последна промяна Grubi на Чет Фев 09, 2017 12:29 pm, променена общо 1 път

Чет Фев 09, 2017 12:15 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Незнам защо го джавкате олимекс толкова - все пак това си е за лоу-енд и ентусиасти. и не мисля , че качеството на платката е заради неглижиране и ли незнание, ами както Цецо каза за тез пари топлкоз(даже е в повече) :)

а за тоталното изпростяване... какво да ви кажа тука на такива неща се нагледах, че мисля след около 10 години трабва да има тотален колапс при високотехнологичните фирми - идват стажанти, минали през две интервюта и ми казват на събеседването нещо от сорта "аз това не съм го учил (теория на сигналите) онова не искам да го правя", а пък един наглец каза че не искал да го отегчавам да пише тестбенчи(или тестбенчове незнам как е по-правилно).
и аз му казах че не мисля че аз съм назначен да го ентертайтвам.. и в крайна сметка го взеха за 6 месеца, защото участвал б благотворитени дейности, биул лидер на тима по ръгби в университета....
те така - революция трябва :!:

Чет Фев 09, 2017 12:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459 ... 1080  Следваща