Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Батерии
Ако има място за 1 АА батерия тогава слагаш Li-ion 14500 Battery и си готов. Има такива размери със защитна платка, а има и такива дето са само гол елемент.

Вто Фев 07, 2017 2:52 pm
Профил

Цецо написа:
Всъщност ти никъде не споменаваш нищо за защитата на батерията - стандартно тя трябва да е вградена във батерията. Ако ползваш гол елемент в пружинно легло и защита след това, май нагазваш лука законово (в последното не съм убеден просто 6-то чувство).

Чакай малко! Аз имам интегралка за зареждане на платката, която има извод за терморезистор. Това не играе ли роля на защита?
Батерията е вътре в кутията и няма достъп ако не я разглобиш. Лично аз си мисля, че е по-добре да има някакъв държач и самата смяна да става лесно и удобно! И понеже няма готови държачи за плоските реших, че трябва да е кръгла. Ако батерията е плоска няма никакви ядове. Знам, че има такива с вградени защити и т. н. и с готови кабели за връзка.
Може ли малко повече инфо за защитата?

Като се замисля си много прав! Ако сложа една хубава плоска батерия 2-3000mAh, то на практика тази батерия ще се сменя на високосна година..

Вто Фев 07, 2017 3:46 pm
Профил
Аватар

Не мога да го покажа нормативно, но мисля, че имаше изискване за използването на Ли базирани акумулатори - батерията трябва да е обособен компонент и да има вградена защита.

Не мога да си спомня къде съм го виждал, както и да ли важи за всеки клас устройства или само за специфични. Но може би има логика, защото всеки сериозен комерсиален продукт на пазара е направен точно на тоя принцип (защитата е вградена в батерията). Изключваме китайските фенерчета естествено :)

Под защита в батерията се разбира едно платче което защитава от overcurrent, overvoltage и undervotage. Реално зареждачката дублира overvoltage, но за другите две защити практиката е да се разчита на вградените в батерията. Естествено ти можеш да си ги реализираш и на платката, ама какво става ако батерията се окъси откъм кабелчето например?

Виж например това (търси PCM):
http://www.farnell.com/datasheets/18069 ... 1457115136

Вто Фев 07, 2017 4:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мдаа, значи към акумулатори се ориентираме.
Щото аз тъпата алкална АА имах предвид.

Вто Фев 07, 2017 10:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2