Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Питане за Microchip TCPIP stack 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Питане за Microchip TCPIP stack
Мен ако питаш сменяй модула ;-)
Аз отдавна не съм срещал такъв само с една конекция... значи е стар и трябва да се сменя :-)

Съб Яну 14, 2017 5:36 pm
Профил

То модулът поддържа 5-6 кънекшъна, но само на 1 порт :)
При положение, че ще минават максимум 200 байта 2 пъти на ден, просто не си заслужава да се слага по-нов...
Иначе се закачих за MAC-а. LAN-а работи чудесно. Утре ще лъжа GPRS-a...
То като гледам няма да е само това понеже не намирам никакви функции в стека, които да позволяват използване на повече от един порт на технология. Ще трябва и там да драсна някой ред, но да се надяваме да няма ексцесии...

Съб Яну 14, 2017 8:03 pm
Профил

Имам малък проблем. По незнайни за мен причини получавам голям брой пакети с грешка. Примерно 30% от пакетите съдържат грешка и съответно не минават проверката на чексумата. Обикновено грешката е в получаването на 1 допълнителен байт. Не мога да определя дали някой от информационните байтове е бил "срязан". Това, което ще направя утре, е да пусна контролера на по-висока скорост и да намаля baud rate на UART към модула. Надявам се, че проблемът да идва от това, че прекъсванията генерирани от стека, бъркат работа на UART-а. Сиреч контролера, не сварва да чете регистъра. Скоростта на UART е 112500, а кварца работи на 25MHz.
Има ли вариант проблемът да не е в моя телевизор? Това да е нормално и аз да трябва да пращам някакъв resend request, когато открия счупен пакет? Защото, когато работя със стека на модула, няма подобно нещо... Или глупавия модул да прави някакви парчета?!
Прави ми впечатление, че веднъж приет правилно пакета, при отговора на контролера (генерираният отговор) няма пропуск. Получава се от другата страна 100%. Предполагам това изключва варианта някакви радиосмущения от модула да ми влизат по пистите и да смущават комуникацията.
На доста ниско ниво работя и нещата стават сложни и в главата ми е каша...

Нед Яну 22, 2017 8:31 pm
Профил

Има ли начин да се направи разлика дали един TCPIP пакет е изпратен повторно?! Когато прекарам връзката през GPRS, се получава голямо забавяне. Това може да накара изпращачът да изпрати повторно информацията. Как се получателят може да регистрира подобно нещо?!
Благодаря!

Пон Фев 06, 2017 10:25 pm
Профил
Аватар

Какъв е GPRS модема и колко е забавянето.

Вто Фев 07, 2017 11:05 am
Профил

Модемът е от вашите - Quectel M95. Забавянето при изпращане на първи пакет е 1,5-2,5 секунди. Когато се използва автоматизирана система за връзка, този проблем не се наблюдава, защото забавянето е само за първия пакет или в такъв случай при установяване на връзката. След това пада на 300-400ms. Обаче ако отворя telnet терминал тогава винаги имам някакво забавяне след установяване на връзката. На практика се получава следното. Отваряш терминал и започваш да пишеш -> tarator! От другата страна първо се получава един пакет съдържащ само "t", а след него втори пакет, който съдържа "tarator". Ако се забави отговора, пристига и 3ти пакет с още един "tarator". В крайна сметки в буфера на получателя има следното -> "ttaratortarator". Съответно се потвърждава приемането на 15 байта при изпратени 7. Това изобщо не прави впечатления от другата страна, защото когато опитам да пратя инфо-> "musaka" със seq и ack потвърждаващи трансфера на 15 байта всичко е 6! Това, за което се сещам като решение, е като приема пакет да чакам следващия пакет да е с обновени seq и ack полета. Другото е да отхвърлям приета дублирана информация. Ако има друг вариант ще се редвам да го науча. Тези, за които аз си мисля, имат сериозни недостатъци.

Последната ми идея е да пазя първоначалната стойност на seq и спрямо нея, стойността на приетия пакет и данните в буфера да отчитам каква част от новата инфо на практика е нова за мен... Може и да се получи...
Благодаря!

Вто Фев 07, 2017 1:53 pm
Профил
Аватар

Нашите не са Quectel, ама както и да е. Пак си омазал пейзажа...
Огледай си командите на модема и най-вече тези за настройка на GPRS стека. Кой стои отсреща на модема?

Вто Фев 07, 2017 3:16 pm
Профил

Desert Leo написа:
Пак си омазал пейзажа...
Огледай си командите на модема и най-вече тези за настройка на GPRS стека.

Не съм омазал нищо! Не използвам стека на модема! Модемът е прозрачен! Виж по-горе в темата!

Вто Фев 07, 2017 3:27 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Desert Leo написа:
Пак си омазал пейзажа...
Огледай си командите на модема и най-вече тези за настройка на GPRS стека.

Не съм омазал нищо! Не използвам стека на модема! Модемът е прозрачен! Виж по-горе в темата!

Още по-зле...

Вто Фев 07, 2017 3:47 pm
Профил

Не е зле изобщо. Стекът на модема има ограничения - може да отвори само един порт! На мен ми трябват поне 5!
Гледам, че не ти се чете по-горе! На кратко - ще се предават малко данни(10-20 байта в посока), но трябва да се адресират различни крайни у-ва чрез порт. За това използвам този модем. Няма смисъл от по-скъп. Всичко е ОК. Като изключим тази малка подробност, когато се пращат данни ръчно.
Не е болка за умиране. Но искам да изпипам нещата..
Та ако имаш идея как се различава дублиран TCPIP пакет...
Или ако имаш идея как да симулирам това и да видя какво ще стане през wireshark?!

Вто Фев 07, 2017 4:10 pm
Профил
Аватар

просто не ползвай телнет, а си драсни една програмка да праща 'таратор', 'муска' и да чете 'шопска'.
телнета е протокол за CLI дисциплина, не е съвсем прозрачен.

Вто Фев 07, 2017 4:25 pm
Профил

Да, аз споменах по-горе. Като пусна приложението всичко е 6. :)

Вто Фев 07, 2017 4:42 pm
Профил

може да пробваш и с netcat може да работи като телнет а може и да работи и като cat.

Вто Фев 07, 2017 5:15 pm
Профил

stoyanoff написа:
Или ако имаш идея как да симулирам това и да видя какво ще стане през wireshark?!

За да използваш wireshark трябва компа ти да има реален адрес и от гсм-а да отваряш сокетите.
Това което описваш изглежда като че ли пакета не се потвърждава и поради тая причина всичко се повтаря отново от начало... По-точно потвърждението е грешно най-вероятно, защото таймоутите обикновено са много големи (над 20 секунди). Т.е. най-вероятно ти го юркаш да повтаря отначало, иначе би имал много по-голям таймоут между пакетите...

Вто Фев 07, 2017 5:24 pm
Профил

Когато изписвам буквите много бавно, този проблем го няма. Ще проверя отново. Но съм сигурен за потвърждението. То няма какво да се обърка там...

Вто Фев 07, 2017 10:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща