Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Увисва компа. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Увисва компа.
Може ли от кофти захранване да ми увисва компа, както си работи и спира да приема мишка и клавиатура и до там, после бучкам ресет и тръгва, работи различно време докато увисне. Ся турих друго уж по-читаво, а да видим дали е от него. Некви други идеи какво да ръчкам ако не е от захранването.

Вто Фев 07, 2017 5:18 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Увисва компа.
Паметта

Вто Фев 07, 2017 5:35 am
Профил

ОК ще я прегледам, аз по принцип търкам контактите с една гумичка за химикалка стават като нови ако имат окис малко, но не знам как да почистя щепсела на дъното.
Ами до сега работи добре, одеве ми отрови живота 10 пъти увисна.
Изображение
Е тва е гумичката, за контакти ползвам синята част.

Вто Фев 07, 2017 7:53 am
Профил
Ранг: Популярен

Може да е от една камара неща ... кофти захранване, памет, надути кондензатори по дъното, прегряващи мостове заради прахоляци и контактна паста ... просто вариантите са страшно много :-)

Вто Фев 07, 2017 8:47 am
Профил
Аватар

HDD

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Вто Фев 07, 2017 9:14 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Да първо тест на RAM и на HDD

Вто Фев 07, 2017 10:07 am
Профил
Аватар

Първо виж дали ти се въртят всички вентилатори. Това е най-честата причина

Вто Фев 07, 2017 10:19 am
Профил
Аватар

ако е на повече от 2 години, смени кондензаторите в захранването
после огледай и по дъното. ако има поне един надут - сменяй всичко
разбира се, вентилаторите също. най-добре ги смени, смаването не върши работа за повече от 6 месеца. а 'модерните' модели рядко изкарват повече от 2 години вееене.
чак след почни с тестове на памет и дискове

Вто Фев 07, 2017 10:23 am
Профил

ДедоБоре написа:
ако е на повече от 2 години, смени кондензаторите в захранването ...
чак след почни с тестове на памет и дискове

Аз бих подходил по обратния начин. Първо визуална проверка на вентилатори, кондензатори и ако няма нищо съмнително на пръв поглед тест на RAM и HDD.

Просто е много по-лесно да пуснеш тествовете и да ги оставиш да си вървят, отколкото да разпояваш кондензатори. Естествено, ако тестовете не паметта и диска не покажат никакви проблеми може да се премине към останалите заподозрени.

Вто Фев 07, 2017 10:50 am
Профил
Аватар

ако има проблем със захранванията, теста на паметта няма да мине в общия случай. от което не следва автоматично, че паметта е дефектна :D

по захранванията масово се слага един кондензатор 85С, който е оптимизиран по цена, а не по ресурс. и като ти се рашуми 5V или 12V, локалните DC/DC за паметта/процесора не могат да го махнат. от там трешхолдите на паметта заминават на кино. ако дъното поддържа динамична калибрация на DDR в милисекундната област, дъното ще е по-кораво на шумови въздействия и захранванията ще трябва да деградират по-сериозно, за да почне да 'висва', но все пак настъпва момент, в който излизаш от окото. този процес зависи твърде много от биос и чипсет и е малко хвърляне на боб какъв е точния случай. в стандартния мемтест поне, се разчита на каквото е надробил биоса, няма и един ред за динамична калибрация.

може би тест на паметта на скапаното дъно, което казва, че паметта е счупена, а същата памет на друго дъно си работи, ще покаже този проблем. но кондензаторите в захранването така или иначе са консуматив и размахването на поялника е наложително. не знам кое е по-бързо или трудоемко, аз казах какво бих направил. с осцилоскоп по захранванията се вижда веднага, ама не знам дали Ники има таквоз ненужно нещо.

Вто Фев 07, 2017 11:29 am
Профил

И видеокартата ми е правила такъв проблем, ако е външна. И по тоя повод реших че е дъното та се ъпгрейднах едно хубаво, само за да установя че и на новото дъно се случва същото. :oops: Не беше нито вентилатори, нито изсъхнали термолепенки, нито кондензатори, нито захранване. В крайна сметка се оказа че едно от захранванията на видеокартата беше сдало и ня моменти правеше въртели.

...не че съжалявам де...

Вто Фев 07, 2017 3:18 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
И видеокартата ми е правила такъв проблем, ако е външна.....

И моята преди 2 месеца ме изненада. HD5670 - първо забиваше цялото PC без видима причина и малко преди тотално да сдаде багажа, започна да показва цветни ивици на екрана.

Вто Фев 07, 2017 4:46 pm
Профил

А тва не е добре за видеото, при стартиране минават буквите на биоса после излизат едни вертикални шарени ивици и идва логото на вина, зле ли е.
И един въпрос за кондерите в захранването, понеже за леко нагъчкани вътре и има наклепано с някъв компаунд дали ще е удачно да изтръгна подутите и новите да запоя на самите кабели, струва ми се по-лесно, е тия преди дросела ще се опитам да ги навра някакси. Нещо не мога да намеря в Комет low ESR да имат, нещо да ми препоръчате за дъно щото има един леко подут и в захранването тоже. Ся трябва да чопкам нещо, неща ново захранване.

Вто Фев 07, 2017 11:06 pm
Профил
Аватар

Мии то Memtest+ не го ли инегрираха даже и в Бозъта? Пусни го за една нощ да проверява, че да знаем. Не е лошо от време на време да хлопаш по тенекето :)

Вто Фев 07, 2017 11:08 pm
Профил

Такива случки много, но най-странната беше на домашния компутер, захранен през разклонител, както повечето де. От време на време увисва и толкуз. С линукс, уиндоус - няма значение, ефекта е един и същ. Въртене на памети, дискове, захранвания - нищо. Нали обущаря бос ходел...
След 2-3 дена случайно вадя щепсела на разклонителя - и изненада - в контакта остана единия щифт от щепсела, леко топъл. Нов щепсел и компа се кротна.

Сря Фев 08, 2017 3:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща