Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Търся управление/мотор 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Търся управление/мотор
Здравейте ,
търся управление/серво мотор за шпиндел. Мощност 2.2kw - 3kw , максимални обороти 8500-10000 обр/мин . Намира ли се такова животно на поносима цена ? :roll:

Пон Яну 30, 2017 4:44 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търся управление/мотор
По мои наблюдения, високооборотните серво-двигатели са за доста високи напрежения - малко на око, но да кажем че са в диапазона 450 - 550V DC. Предполагам че преди драйвера ще трябва да се сложи повишаващ трансформатор...
Ако не е секретно, сподели какъв подходящ двигател си намерил?

Пон Яну 30, 2017 4:51 pm
Профил

Не съм се изразил правилно , търсят се и двете мотир и драйвер . За предпочитане е AC асинхронен двигател !

Пон Яну 30, 2017 6:04 pm
Профил
Аватар

В ибей имаше някакви оферти за подобни двигатели и управления за тях.
А какво му е на сегашния ти шпиндел? Имам спомен че беше нещо прилично...
Апропо, ще правиш ли следващата логична стъпка - ATC? Ако да, какво си предвидил да използваш?

Абе много секретен го държиш тоя проект. Кажи това, онова, да изкопираме някоя и друга свежа идея... :D

Пон Яну 30, 2017 7:23 pm
Профил

itso.t написа:
Апропо, ще правиш ли следващата логична стъпка - ATC? Ако да, какво си предвидил да използваш?

Абе много секретен го държиш тоя проект. Кажи това, онова, да изкопираме някоя и друга свежа идея... :D

И аз все още не знам какво да правя . . .
Имам взет шпиндел на Colombo 4.4кв с ATC , но имам мерак за нова машина :D Шпиндела е напълно ревизиран с нови лагери на NSK клас P3 . Всичко ми стъпи на 2400лв + 150лв държач . Предполагам че спокойно ще си му взема парите в Ebay , но продам ли го вероятността да си намеря отново такъв шпиндел на тая цена е нищожна .
Идеята ми е ако се намери евтино серво управление за шпиндел , ще се бръкна за нов тайвански шпиндел който е direct drive и е направен за металообработка :D . Плюсовете са че ще мога да нарязвам резби , ще има достатъчна мощност в ниски обороти за фрезоване/пробиване . С тази разлика че този сетъп ще е за новия проект :D :D

Пон Яну 30, 2017 8:13 pm
Профил
Аватар

Е да де, аз за новия проект питам, че е обвит в информационна мъгла.

Аз съм се огледал на едни линейни двигатели, ама още размишлявам дали да се мятам в тоя филм... :D

Пон Яну 30, 2017 8:21 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
По мои наблюдения, високооборотните серво-двигатели са за доста високи напрежения - малко на око, но да кажем че са в диапазона 450 - 550V DC...

Нещо подобно имах предвид:

Прикачени файлове:
Servo_motor_8krpm.jpg
Servo_motor_8krpm.jpg [ 209.5 KiB | Прегледано 5271 пъти ]

Пон Яну 30, 2017 8:49 pm
Профил

Е при мен няма нищо секретно , по скоро твоя проект е top secret :D ..все още си чакам снимките :) :)
Няма развитие по проекта , накупил съм разни неща като серво управление 750W, линукски контролер , български шлайфани винтове от хебрус 38мм/10мм стъпка с двоен лагер (тия от машините) , 1т. чугун за основа 900х600х115mm 500kg плътен чугун от работна маса на преса . Този път неподвижен мост и по малка работна площ ~ 400х300х250мм . За шпиндела съм метнал око на тайванските Posa направляващи ще са за X и Y последн клас стегнати/втори клас прецизност на hiwin 45мм -релса :D , по Z 25mm -релса . Моста 2 чугунени крака по с размери 200х150х350мм по 110-130кг всеки , моста чугунен биенометър 315х900х170мм оребрен заводски :D а от мен ще се набуха с епоксидна смола и гранит . За маса предвиждам квадратна тръба 100х100х10мм очаквани килограми над 1500кг .
Иначе за шпиндела ако останем на варианта тайванския Posa ще трябва да се мисли охлаждане с масло идеи ?
Мъглата вдигана ли се ?

Пон Яну 30, 2017 8:54 pm
Профил
Аватар

s7ama7 написа:
....Този път неподвижен мост и по малка работна площ ~ 400х300х250мм ...

Да не ти се бъркам в творчески те планове, но това не е ли малко като работна площ? Особено по "Z". Като метнеш едно менгеме, и не остана място за работа. Особено ако трябва да работиш с някакъв по-дълъг инструмент...

Пон Яну 30, 2017 9:08 pm
Профил

Отворен съм за идеи/съвети ,
250mm това е максималната височина на детайл който може да мине под моста , но самия ход на Z ос ще е по голям . 8)

Упорито отказваш да пуснеш снимки на твоята машина :D , пък аз тайничко се надявах и на видео клипче . :rolleyes:

Вто Яну 31, 2017 12:00 am
Профил
Аватар

s7ama7 написа:
...Упорито отказваш да пуснеш снимки на твоята машина :D , пък аз тайничко се надявах и на видео клипче . :rolleyes:

Ами моят проект е доста ала хоби. Базата е Sieg SX3, понапудрена със СВД, стъпкови двигатели, моушън контролер на Галил, и съпътстващите глупости.
Цялото управление още си седи във временната къщичка, така както е направено преди няколко години. Че нали временните неща били много постоянни...
В кашона отлежава известно количество серво-двигатели, както и съответните драйвери за тях.
Но както споменах и по-нагоре, в момента се почесвам умно по главата за едни линейни двигатели. Та още не е ясно накъде ще кривне като концепция.

Ето какво е било на младини: http://www.google.bg/search?q=Sieg+SX3& ... AvMQ_AUIBQ

Вто Яну 31, 2017 5:17 pm
Профил

Е най-накрая изгря слънце :D
Проект ли замисляш ?

Сря Фев 01, 2017 2:08 am
Профил
Аватар

s7ama7 написа:
Е най-накрая изгря слънце :D
Проект ли замисляш ?

Да, но слънцето е локално - само при теб. :D
Всичко което написах по-нагоре, повтаря написаното преди доста време, пак тук.

Сря Фев 01, 2017 12:23 pm
Профил

:D :D
Не съм го видял .

И един много важен въпрос ...

Новия проект изцяло ще се проектира в solidworks и ще има възможност да се направи някоя друга симулация .
Има калкулатори които изчисляват при различните инструменти , материали подавания необходимата сила на рязане .
Въпроса ми е симулационно как бих могъл да разбера г/д какъв ще и е тавана на машината .
пр:
Хипотетично ако силата на рязане е 500N , каква ще бъде необходимата сила която машината трябва да понася ,за да бъде в допустимите граници за едно нормално рязане .
И всъщност колко микрона е приемливото отдаване ?

Сря Фев 01, 2017 4:31 pm
Профил
Аватар

Може би е по-удачно да се пусне отделна тема в която да обсъдим материята, че тая хем е с друга тематика, хем е в друг раздел на форума...

Сря Фев 08, 2017 3:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]