Отговори на тема  [ 135 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Генератор за 77.5kHz (DCF77) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Генератор за 77.5kHz (DCF77)
е, аз не говоря по принцип, а специално за аудио.
иначе какво е честотна лента, апертура, честота на семплиране и приятели, си мисля че знам донякъде.
тая диаграмка конкретно не съм я виждал, но границите в главата ми са горе-долу такива.

тук иде реч за сигнали извън тези граници и отвъд физическите закони.
хората правят 32 бита звук, 480 мегасемпъла, 80-битови DSP обработки, като при това слизат на опора с 33fS джитер.
не че това ми разваля съня, просто искам да си изясня къде е границата между реалния свят и аудио света.

Пон Яну 16, 2017 6:29 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Ами, да... има класическа физика, квантова механика и Аудио. Това, което е невъзможно в първите две, е реалност в третата област :) И то не е само над-Шанънова информация - има и проводници с посока, и какво ли още не.

Пон Яну 16, 2017 9:08 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
добре де, има ли някакви стандарти по темата или всичко е на ухомер?

Че има стандарти, има. Но във високия клас техника не им се обръща особено внимание. При някои изделия не се обръща такова и на техническите данни. Има изделия с по "пет реда" резюме, казано съвсем образно. Което донякъде си има и своето обяснение де. Това че АЧХ била равна в някакъв диапазон, че изкривяванията били с емнайсе нули, не е критерий за някакъв задоволителен краен резултат. Та и ухомера е меродавен. Друг е въпроса, че тъй като не минават метрология, няма два еднакви... :D
А и за да се дуеш с технически данни, трябва да имаш сериозна подплата. Тоест, те да са наистина нещо впечатляващо. Например, като ЦАП-а на MSB.
ДедоБоре написа:
като начало, каква е честотната лента при Hi-тралала и има ли нормирано ограничение на високите честоти?

То някакво ограничение винаги има. Дали защото железата не могат повече, дали за да не "хващат" мобилните телефони, уайрлеси и прочие модерности... Като цяло зависи от подхода на конструктора. Разумните залагат такова. На каква честота ще е, зависи пак от конструктора. В общия случай се гони относително равна ФЧХ в чуваеми диапазон, плюс изброените нагоре.
Отделно, някаква част от цаповете и звуковите карти имат приличен спектър от боклуци извън звуковия диапазон, и по ред причини е хубаво да се резнат преди/в усилвателя.
ДедоБоре написа:
THD как се нормира?
има 2 метода за мерене.

(1) пускаш един много чист сигнал, който с свръх селективен филтър режеш при меренето. всичко останало се счита за изкривяеане (хармоници) и се мери накуп. но ако си с много чувствително 'ухо' и радио София ще влезе вътре и без антена, на дълги или дори на средни вълни. така че е редно да имаш някакъв low-pass филтър на входа.

(2) мериш всички хармоници (до кой?), после ги събираш и получаваш THD. тук вече е важна честотната лента, защото на 20KHz сигнал до кой хармоник трябва да се мери?

Зависи какво е измерваното устройство, но обикновено се измерва THD+N. Че само THD, на електронно устройство си е предизвикателство за измерване. Зависи и от порядъците на двете величини. Ако изкривяванията са около нивото на шум, трудна работа. Имаше някакви алгоритми за измерване само на шума, след това на шума и изкривяванията и някакви математики, ама малко бие на стъкмистика.

Като методи за измерване, вероятно се използват и двата метода. Не съм задълбавал в детайли.

Сещам се, че на "шварца" може да се наблюдава до 50-и хароник, но за сметките май използваше до девети или които си избрал.

Тия дни ще спретна едно измерване, за да се види накрая, тия звукови карти имат ли филтри на 20 кила или цък. Не че не знам какъв ще е резултатът де...

Вто Яну 17, 2017 2:19 am
Профил
Аватар

да, погледнато от този ъгъл, това е по-скоро форма на изящно изкуство, отколко инженерна материя.
и като при всяка форма на изкуство, въприятието е строго индивидуално и трудно подлежи на измерване. в крайна сметка няма рубесометър или веласкесометър... в крайна сметка всичко става в главата, независимо от индивидуалните особеностите на сензорите.

разбирам и защо някои апаратури имат 5 реда резюме. защото ако се зачетеш внимателно, излиза че слушателя трябва да може да чуе генерациите на кварца на ръчния си часовник, докато слуша Вивалди. опитите за пренасяне на информация под нивото на шума са отколешни и противоречиви. не бих искал да се фукам, ама имам положителен опит от преди 30 години по въпроса.

повечето хора си имат някаква мания - пиене, коли, жени, някой събират марки, други скачат с парашут. имам позната, която може да чуе страдивариус на сцената, а ако послуша повече, дори ще познае кой точно е. веднъж бяхме седнали на един балкон в гръчко - пием си кротко узото, гледаме залеза и лениво дърдорим празни приказки. каза ми че съм голям задръстеняк, глухар и т.н. и защо имам такова пренебрежително отношение към музиката. отговорих й, че тя си е прекарала живота в дърпане на лъка, а аз в четене на pdf-и и гледане на чертежи. използвайки почти същите нейни думи й описах изяществото на конструкцията, полировката, хармонията в работата на помпите и маркучите, кохерентността в потока от въприятия на звуци, вибрации и миризми, кадифения звук на ... лайнарката, която бръмчеше една пресечка от нас. нацупи се, 2 дена се мусеше, дори на шрезлонга на плажа. по пътя обратно към нас ми заяви, че съм бил много интересен човек със странно фолософски мироглед. жалко, че като бях млад, даскала по философия не беше на същото мнение, едвам изкарах силно дотирана тройка на изпита.

имам чувството, че ако успеят да вкарат циклотон в по-малка кутия, съответните маниаци ще се изпотрепят да го купуват, защото Манхатън трансфер звучал уникално на циклотрон със свръх-проводими магнити в течен хелий. идеята за 2 потока данни (амплитуда и фаза) може да се реализира с тривиален IQ демодулатор, но това ще се нарича сигурно перпендикулярен или ортодоксален ЦАП... чета описанието на MSB:

Цитат:
The Ladder DAC technology used by MSB gives our designers the opportunity to adjust both parameters independently. The DAC V family provides two levels of DAC precision, both of which exceed the Analog DAC precision. The Analog DAC provides time performance equivalent to the DAC V, giving the listener a truly fatigue-free analog experience.

ъъъ...
какво ли значи 'аналогов ЦАП'? явно мина модата на 'цифрово АЦП', а защо не и квантово АЦП, нютоново, или дори с цикъл на Карно :|
ренесанса на винила до къде може да стигне - парен двигател, въглища, камилски впряг?
Ladder DAC technology сигурно си е нормална лазерно тримната R-2R 'стълбичка' от нихромови резистори. само че са тримнати по уникален аудио-начин.

но изкуството не търпи граници, особено модерното. и докато има фенове, ще има и продавачи.

Вто Яну 17, 2017 11:46 am
Профил

Дедо, объркването ти е разбираемо... и аз бяха така навремето. Не точно за аудио... имах колеги/приятели дето бачкаха в Агфа на тема цветове, профили и т.н. иначе казано color managment. На пук на всичката техника, спектометри и всякакви метри няма стандарт за цвят. Това че ти ще отпечаташ или ще светенеш нещо в някакво синьо или около синьото това не означава, че всички хора ще го видят в тоя цвят който го виждаш ти.
Просто хората виждат и/или чуват различно. Съответно няма точен стандарт кое как трябва да изглежда или да се чува. Поне при цветовете целта на профилите и калибрациите е да се докара до нещо което е по-скоро статистическа величина, а не еталон с някаква абсолютна стойност. Точните еталони нямат смисъл, да странно е! Но пак ти казвам - ти може да направиш "точно синьо", само че това не означава че всичко ще го виждат като синьо. Целта в тоя бизнес е на повечето хора да им изглежда като синьо, а не то самото в действителност да е синьо ;-)

Вто Яну 17, 2017 12:29 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
...чета описанието на MSB:

Цитат:
The Ladder DAC technology used by MSB gives our designers the opportunity to adjust both parameters independently. The DAC V family provides two levels of DAC precision, both of which exceed the Analog DAC precision. The Analog DAC provides time performance equivalent to the DAC V, giving the listener a truly fatigue-free analog experience.

ъъъ...
какво ли значи 'аналогов ЦАП'? явно мина модата на 'цифрово АЦП', а защо не и квантово АЦП, нютоново, или дори с цикъл на Карно :|
ренесанса на винила до къде може да стигне - парен двигател, въглища, камилски впряг?
Ladder DAC technology сигурно си е нормална лазерно тримната R-2R 'стълбичка' от нихромови резистори. само че са тримнати по уникален аудио-начин.

но изкуството не търпи граници, особено модерното. и докато има фенове, ще има и продавачи.

Това съм го пропуснал... Но както и сам си отбелязал, не може да си успешен търговец, без умението да теглиш локуми.
А е безсмислено да имаш добър инженерен екип, ако търговецът ти не умее да продава продукцията...
Горните са валидни за почти всички браншове де.

Вто Яну 17, 2017 12:39 pm
Профил
Аватар

ми аз съм далтонист в някакво специфично синьо. от онези картинки с числата, дето ги гледаш при очния доктор, 2-3 не ги виждам и за да нямам проблеми с медицинското за шофиране си купих навремето една книжка и я наизустих по номера на страници :P иначе в печатарската индустрия все още има клиенти които си поръчват 'синьо като ротманс' и 'червено като кока-кола'. то дори бялото и особено черното също са условни понятия.

Вто Яну 17, 2017 12:51 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
...Ако не, имам идея как ще се уточним с няколко картинки. Едновременно измерване с тежката артилерия и звуковата карта ще приключи спора. :D...

Ами да приключваме :D
Звуковата карта е различна от предишната, серийно изпълнение (без тунинг). И с предишната карта резултатът ще е сходен. Най-много двете карти да имат различна неравномерност в АЧХ, но тя няма да е кой знае каква.

Разбира се, с тоя пост по никакъв не бих искал да ограничавам Бонго или Айк да разяснят, че това не може да стане, както и да обясняват надълго и нашироко защо не може.
Прикачени файлове:
1kHz_RS.PNG
1kHz_RS.PNG [ 34.75 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Прикачени файлове:
1kHz_SC.png
1kHz_SC.png [ 143.16 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Прикачени файлове:
30kHz_RS.PNG
30kHz_RS.PNG [ 26.58 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Прикачени файлове:
30kHz_SC.png
30kHz_SC.png [ 127.42 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Прикачени файлове:
80kHz_RS.PNG
80kHz_RS.PNG [ 27.38 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Прикачени файлове:
80kHz_SC.png
80kHz_SC.png [ 124.12 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Прикачени файлове:
White_noise_RS.PNG
White_noise_RS.PNG [ 36.01 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Прикачени файлове:
White_noise_SC.png
White_noise_SC.png [ 144.51 KiB | Прегледано 5098 пъти ]

Вто Яну 31, 2017 3:42 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
ми аз съм далтонист в някакво специфично синьо. от онези картинки с числата, дето ги гледаш при очния доктор, 2-3 не ги виждам и за да нямам проблеми с медицинското за шофиране си купих навремето една книжка и я наизустих по номера на страници :P иначе в печатарската индустрия все още има клиенти които си поръчват 'синьо като ротманс' и 'червено като кока-кола'. то дори бялото и особено черното също са условни понятия.

Офтопик: Ще те учуди колко много хора са така. Под хора разбирам мъже, щото жени далтонисти няма :) Аз също съм като теб и познавам още 4-5 човека. Наследявало се от дядото по майчина линия... Всъщност майката го има, но не го развива, а го предава на сина си. Поне така ми каза един доктор преди много години, когато го откриха и на мен. И наистина, оказа се, че дядо ми, бог да го прости, също го е имал. Правиха ми тогава по-пълно изследване и заключиха, че съм имал проблем с някакъв синьо-зелено-сив нюанс. Най-интересното е, че имаше картички, които аз виждах, а "нормалните" хора не виждаха, демек от мойта гледна точка, аз съм си нормален, а другите са сбъркани :)

Вто Яну 31, 2017 4:27 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Офтопик: Ще те учуди колко много хора са така. Под хора разбирам мъже, щото жени далтонисти няма :)

Мда... покрай светофарите е пълно с "далтонисти" ;-)
Иначе ставаше дума че *всички* хора са далтонисти и затова не може да се разчита на инструментите. Това съвсем сериозно. Прост пример - Слънцето, както и повечето звезди по небето имат пик... познайте в кой цвят :D

(отг. зелено)

Вто Яну 31, 2017 5:03 pm
Профил

Ааа ама слънцето и звездите са друга бира, светлината минава през километри атмосфера която си казва думата. Че няма два човека дето да виждат едно и също сигурно няма, затова има стандарти около които са се обединили, те тоя цвят е такъв, пък как на на сни изглежда няма значение, но това не прави хората далтонисти. Не че това е лошо, но едното е заболяване което рефлектира върху възприятието за цветове, а другото са си просто нормално отклонения от нормата, като при датчиците за температура например, един може да я измерва 20 градуса, другия 20.5 ио двата да са наред, просто това да им е грешката, но ако някой я измерва -15 очевидно е повреден. Може и аз да съм далтонис, проблем с ония книжки съм нямал, но с жената редовно спорим за цветове, и щом жените не страдат от това заболяване остава аз да не съм повредения.

Вто Яну 31, 2017 7:11 pm
Профил
Аватар

Ся, itso.t , пусни един як на 25КХц и дай картинка до 20КХц - това имах предвид.

Вто Яну 31, 2017 11:00 pm
Профил
Аватар

мерси Ице, сега ги видях картинките.
озадачаващи картинки, поне за мен.

1KHz изглежда нормално. повишения фазов шум в приемника очевидно се гължи на по-лошия клик на картата.
висшите хармоници са ясни.

обаче на другите картинки не мога да си обясня пика около 64-66KHz. явно е свързано с нещо друго, а не със сигнала.
това при каква честота на сеплиране е?

---

жените винаги са прави при какъвто и да е спор. влючая и такъв за цветове.
а монолога започне ли с "миличко", просто бягай надалеч, или веднага отговаряш "добре, ще поправя този счупен контакт, отивам до мазето за отвертка". това ги вади от сценария и си осигуряваш малко място за маневри. по-сложно е с жена-инженер, че може да извади отвертка от пеньоара си.

Вто Яну 31, 2017 11:42 pm
Профил

ДедоБоре написа:
..

обаче на другите картинки не мога да си обясня пика около 64-66KHz. явно е свързано с нещо друго, а не със сигнала.
това при каква честота на сеплиране е?
...

Роде-и-Шварцът също показва този пик, явно си го има.

Сря Фев 01, 2017 12:14 am
Профил
Аватар

да, има го още в генератора. интересно от къде идва?

itso.t написа:
Отделно, някаква част от цаповете и звуковите карти имат приличен спектър от боклуци извън звуковия диапазон, и по ред причини е хубаво да се резнат преди/в усилвателя.

Сря Фев 01, 2017 12:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 135 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща