Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Баси това Ардуино... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Баси това Ардуино...
trakon написа:
Гледате го точно от гледната точка на ембед-програмисти, но чакайте да ви дам и една
малко по-различна- на ембед - полу- програмист :D , който си изкарва хляба с друга професия.
Та - Ардуино оупън проджект е тръгнало като чудесна идея на времето - отворен C++ код,
че и с обяснителни бележки отстрани, готови библеотеки , та нещо като мозъчен пул, в който
работни групи да се сбират и да работят над решаването на определен проблем.
И каква стана тя - във всяка работна група допринасят двама трима и то с доста грамотно
написан код, а останалите слушкат и крадат. Та - сигурно в 90 процента ако не и в повече в това Ардуино , което стърчи от машина продаваща се за хиляди и в хиляди бройки , кода и алгоритмите не са писани от този, който пройзвежда машината . Така Ардуино се превърна
в поредната платформа за лесна кражба на чужда интелектуална собственост... А света - място пълно с млади и амбициозни Бил Гейове и Марк Зукърбърк - уонаби -та които мечтаят да натрупат милиони, от чуждия труд без да споделят пет стотинки със създателя на алгоритъма
и идеята, та човека да си купи ляп и да се на-рани ... и да напише нещо ново утре - няма братче -тук, сега, на момента и на 100 процента...
Подчертавам - алгоритъма и подхода за решаването на даден проблем, защото всеки може да каже - че аз не мога ли да го напиша същото, даже и по-грамотно, щото съм "профи" Ц програмист. Едно е обаче да се пише грамотно и съвсем друго- да имаш в главата история и да напишеш роман.
Да сте гледали наскоро добър филм, или добра електронна игра, или да е излезнал някакъв софтуер с фунтаментално нова идея, а не просто стария с нови дрешки?
Няма и да видим. А машините с ембед-кода ще почнат да кютат като работници в края на комунизъм-а....

Според мен пък използването на вече написан код е добра идея. Колкото е по-висока ре-използваемостта на кода - толкова по-добре. Това важи както за чужд код, така и за собствен. Би било тъпо да трябва във всеки проект да пишеш всичко отново и отново! Затова платформи който позволяват лесно използване на писани от други хора и публикувани като open source библиотеки си повишават популярността. Появяват се две, три или повече библиотеки за едно и също нещо и така хората имат избор коя да използват. Лека-полека с течение на времето най-добрата библиотека става най-популярна, още разработчици се присъединяват и така тя става нещо като стандарт. Мен всичко това ме кефи! Явно тук нещата опират до характера на човека - дали ти харесва да си един от много или ти харесва да си един от малко. Ако си един от многото - харесва ли ти да си един от многото посредствени или ти харесва да си един от малкото наистина добри. Аз лично предпочитам да има много хора с които да мога да си разменя по някоя прикзака за работа пред това да съм единствен и да няма с кого да обсъдя проблем, постижение или нещо друго!

Нед Яну 29, 2017 2:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Използваемостта на кода в много случай е правопропорционална на ресурсите и обратно пропорционална на сложносттана решаваната задача. Има разбира се специфични проблеми, usb и tcp стекове които са сложни но могат да се използват в много проекти, остаева въпроса да си сигурен че това което използваш работи. Колкото повече си изписал ти, толкова по-лесно е да го използваш.
С армовете е лесно, ресурс много, много по лесно да използваш чужд код неоптимизиран за твоето приложение. Горе долу ембедеда стана като РС писането, няма лошо, но се изграждат кадри неспособни да напишат нещо наисти ембедед, и такива които идея си нямат какво всъщност има отдолу и как работи.
Аз не съм никакъв писач, обаче виждам разликата между едните и другите и я изпитвам на гърба си.

Нед Яну 29, 2017 5:28 pm
Профил
Би било чудесно човек да е един от многото, ако в оупън проджект работните групи имаше поне някакъв етичен кодекс. Но както казах -в една работна група от десетки или стотици ,трима -четирима допринасят и тези трима четирима почти никога не са сред хората които пускат в пройзводство, защото не притежават средствата за пройзводство и ресурсите, а само знанията и уменията за решаване на даден проблем. Въобще....
на където и да погледнем напоследък има някаква мода към пропагандиране на безплатния
труд без обратна връзка и стимул към този, който го полага, отслояване на
капитала от труда, както е било в монархиите преди индустриалната революция. Явно такъв е новия полит-икономически модел , който се върти в главите на броячите на боб в банките и
партийните секретари, шушукащи си на ушенце по Ню Иорк и Лондонските джентълментс клубове. Образованието бълва хора със знания като по калъп и без икономически възможности да започнат нещо свое. Завършил си аеродинамика - ами бягай стажант за без пари в Ролс Ройс Дарби, ама как ще откажеш на Ролс Ройс? Ама и пари ли искаш? Имаш фрозен АТПЛ, ми бягай да летиш за Райън Ер да трупаш часове, ако имаш пари да си платиш за да им работиш. Подобно ще се случи и по фирмите за пройзводство на електроника и машини - механиката, тупа, лупа, бам едно Ардуино с безплатен код писан от уона-би та
и професионалните програмисти бягайте да играете в къщи без да ви се плаща и докато не се у-кензи нещо сериозно ,та агенцията да ви звънне, и ако през това време не сте станали такиметрови шофери.
Та в заключение - дисоциация между труда и капитала, липса на обратен стимул към
авторите и екипите на оупън проджектите. Тяхното замиране и затваряне, последвано от загуби за собствениците на машини останали без поддръжка, намаляне на заплати на професионалните инженери и демотивация, бързи но временни печалби за стари и новоизлюпени фирми.
Да перефразирам примера на колегата по-горе - чалгаризация на индустрията и пеене
на плейбек, само че с това уточнение че артиста никога не е пял и дори не може да пее.
Някой друг който е яко на стимуланти за да го може му е записал плейбека, но понеже
този някой е с доста кратка продължителност на живота, на банкерски език - "шорт шелф лайф",
затова са го дрогирали, записали и наели една кукла за малко пари да си мърда устата на сцената.
Май вече на половината от софтуера , който се продава от фирмите за пресни пари,
създателите му са на преклонна 80 год. възраст по старческите домове, ( това съвсем сериозно- миналата година ходих до старчески дом на един мой познат англичанин да ми обясни логиката на интерфейс който е писал и в момента в който аз го обясних в интернет, сто човека се яхнаха веднага на хорото) а ще дойде време,
в което 100% опъващ с мишката от тук от там нечий труд, налепяш без да знаеш как функционира и айде юруш, без човещина, без нищо...само с идеята за бърза и лесна печалба. В момента в който видях на къде отиват нещата и спрях да обяснявам,
някой хора станаха агресивни, като куче на което му дърпаш кокала и така ударихме кепенците на този конкретен оупън проджект. Някой да седне, да си напъне дупцето и да напише нещо сам.
Между другото -вижте сток новините - няма творчески колективи , само говорители на едно и също.

Последна промяна trakon на Нед Яну 29, 2017 6:10 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 29, 2017 5:48 pm

ToHu написа:
Използваемостта на кода в много случай е правопропорционална на ресурсите и обратно пропорционална на сложносттана решаваната задача. Има разбира се специфични проблеми, usb и tcp стекове които са сложни но могат да се използват в много проекти, остаева въпроса да си сигурен че това което използваш работи. Колкото повече си изписал ти, толкова по-лесно е да го използваш.
С армовете е лесно, ресурс много, много по лесно да използваш чужд код неоптимизиран за твоето приложение. Горе долу ембедеда стана като РС писането, няма лошо, но се изграждат кадри неспособни да напишат нещо наисти ембедед, и такива които идея си нямат какво всъщност има отдолу и как работи.
Аз не съм никакъв писач, обаче виждам разликата между едните и другите и я изпитвам на гърба си.

А виждаш ли разликата в качеството на кода в двата случая:
1. когато е писан по нареждане на мениджъра и срещу пари
2. когато е писан по собствено убеждение за без пари ?

:)

Разбира се, че когато правиш бизнес - има огромен обем софтуер, който просто трябва да се напише, независимо дали им е приятно или не на програмистите. В общи линии резултата ще е по-добър ако на въпросните програмисти им се даде повече свобода да си избират инструментите с които да си постигнат целта. Твоята работа е да им дадеш достатъчно читаво задание, да контролираш качеството, да им правиш редовно код-ревюта и накрая да тестваш резултата по всевъзможни начини. Ако кода им мине всички тестове - какво ти пука по какъв начин е написан!?

Нед Яну 29, 2017 6:08 pm
Профил

Ами пука ми поради две причини, първо дали може да се разчита на поддръжка, може да е сложил нещо което дори да работи към настоящият момент, и което след 3 месеца да спре да работи щото видиш ли нов кърнъл, или нова ревизия на чипа или ебеш ли майка му ... да ама тоя който го е писал не му дреме щото го е рпавил за без пари като е бил студент, или просто да си запълва времето.
Другият момент, той някога го е писал и е било фри, но в един момент решава че от тук насетне ще иска пари за новите си версии, не е нещо ново, да ама се оказваш в ситуация в която могта да те изнудват. За пример Unity, помня когато едно младо негърче идва да ми показва по какво работят, да са били на една година, обяснява, гледа ние какво сме правили, макар и не съвсем същото, и тогава лиценза беше сранително евтин. Е отиди сега си вземи лиценз, да ама не, вече е по индустрии, и за гейминга лиценза е безумно скъп. Да имат много неща, намериха финансиране, развиха се много, в началото имаха малко повече от нашия софт, в момента изобщо не може да се сравнява.
Другият момент, не е въпроса дали е писан по нареждане и срещу пари, а дали е писан с желание или не. Ако си програмист само заради това че се плаща добре, едва ли можеш да напишеш нещо без нзачнеие дали ти плаат, дали ти го искаш, или животати зависи от това.
Това е разликата между професионалиста и драскача, директно ти давам пример, Жорката /PredatorMF/ не винаги му харесва какво искам да напише но никога не си е оставял ръцете и дори да не му харесва и да го прави защото съм му казал го прави както трябва.
Просто това кеото правиш е призвание, и дори 20 човека на високи заплати не могта да заменят един такъв, каквито и мениджъри да им сложиш, каквито и средства да им дадеш.
И с мен е така, да не мислиш, че ми е кеф всичко което правя, 90% дори не ми се заплаща защото ни е такъв бизнеса, има много работа за тоя дето духа, въпреки това не си позволявам да правя нещо през пръсти дори да знам, че клиента ще избере някое по-евтино решение, повярвай не ми е детската мечта да естимейтвам и планирам проекти и да дращя визуализации до 4 сутринта, но работата си е работа.
Та те нещата не опират до софтуер, това е до всичко, и всичко в днешно време е чалга. Дали ще пише някой софтуер, дали ще проектира хардуер, дали ще строи кучешка колиба или небостъргач, дори чистачката която ти чисти у вас, ако не подхожда професионално, т.е. да отдава най-доброто от себе си без значение дали това което прави се харесва или не, резултата винаги ще е компромисен.
Според мен това е разликата между професионалиста и аматьора, единия прави едно нещо влагайки най-доброто от себе си защото това му е професията, другоя прави каквото му харесва, ама и там си оставя ръцето, той манталитета не действа изборно.

Нед Яну 29, 2017 7:01 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
За арма съм съгласен, ама къде прочете за ардуиното? Самото отчитам факти. Всъщност според мен си има своето приложение, и то доста. Просто много ме учуди :)

Сори, криво съм те разбрал значи - помислих, че и него не го харесваш :D .

Нед Яну 29, 2017 7:33 pm
Профил
Аватар

trakon написа:
Така Ардуино се превърна
в поредната платформа за лесна кражба на чужда интелектуална собственост...

Ардуиното не е ли опън сорс, т.е. няма как да се краде нещо, дето автора му го е предоставил свободно на всеки.

Нед Яну 29, 2017 7:35 pm
Профил
Оупън сорс е докато някой го ползва за собствена употреба или самообучение, или да
проучва уменията на различни писачи решили задача с която той самия отдавна си блъска главата. И в момента ,в който го яхне за пройзводство и печелене на пари, се предполага да покани на трапезата и автора от някаква професионална етика или поне да му плати за собствено успокоение за по-нататъшна доработка и поддръжка на кода, ако нещо се у-кензи. Само че познай колко хора се замислят да се свържат с автора на кода, преди да яхнат нещо на машините, или как нещо веднъж компилирано се доказва кой го е писал . После се почва и един тормоз спрямо писача и за безплатна поддръжка на нещо, от което той не е видял и един долар. Даже мога да ти дам и лична класиция по народности кои са най-алчни и агресивни да забогатеят с чуждия труд, без да споделят. Най зле са канадците и американците - направо заплашват и тормозят. По средата са англичани, децата на китайски милионери и индийски първенюта от Бангалор - като видят че няма да се поставиш в услуга и угода на техни величества ей-така, почват да обиждат тебе и кода ти . И накрая най-ларж са Австралийци и кивитата от Нова Зеландия , християнски настроени , комюнити спирит от всякъде през повечето време, допринасят повече, и т.н.

Нед Яну 29, 2017 8:15 pm
Аватар

Цитат:
се предполага да покани на трапезата и автора от някаква професионална етика или поне да му плати за собствено успокоение за по-нататъшна доработка и поддръжка на кода, ако нещо се у-кензи

Това са някакви твои интерпретации и нямат нищо общо с реалността, където си има лицензи за опън сорса, които дефинират как точно може и не може да се ползва въпросния опън сорс. Такива неща като "покана на трапезата", "професионална етика", "собствено успокоение" и т.н. са някакви имагинерни понятия и не значат нищо. Само ще ти дам един пример - ние сме дифенс контрактор и във всички проекти, в които участваме съм се нагледал на много и най-различни решения базирани на опън соурс (линукси, опън ссл, и т.н.). Дали не си мислиш, че дипартмънт ъф дифенс ще покани Линус Торвалдс (или някой от другите) "на трапезата" само щото бил измислил нещо като опън сорс? Дето се вика - това е бизнес и то за много милиарди, няма нищо лично и всичко се прави по някакви правила, а не по емоционалните залитания и въжделения на разни хора. Така че ако лиценза те освобождава да ползваш опън сорса както намериш за добре ти го ползваш и всичко си е ОК. Повярвай ми тия хора, дето ги мислят тия опън сорсове печелят достатъчно покрай тях. Опън сорса никога не е замислян с идеята да е само опън сорс и създателите му да са някакви добри самаряни, на които много им пука за обществото. В 99% от случаите зад всеки опън сорс има скрит комерсиален интерес и опън сорса се ползва само като един вид реклама.

Нед Яну 29, 2017 8:26 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Дали не си мислиш, че дипартмънт ъф дифенс ще покани Линус Торвалдс (или някой от другите) "на трапезата" само щото бил измислил нещо като опън сорс?

:D :D :D

Нед Яну 29, 2017 8:36 pm
Профил
:D ... Както казах по-горе , най-зле са американците , имат си ясни и строги правила защо ти трябва да си беден, а те богати :D
Димитър, виж сега, тука говорим не за Линукс оупън сорс и за програмисти от класата на Л. Торвалдс, а за Ардуино ембед програмиране под C++, (дори не знаех че може под Линукс) ,
от старт-ъп програмисти, под GNU лиценз, в който има подварианти и автора избира кой подвариант. В почти всички читави библитотеки ,качени на гитхъб и др. ще видиш че автора е избрал точно подвариянта с " поканване на трапезата или поне малко за джобни" образно казано при евентуална бъдеща комерсиална употреба.
Но както се казва- който плаща , той поръчва музиката, който пише кода, той решава дали да тегли една майна, включително и на стойностен проект, за да не стане просто нечия реколта.
Обаче научихме поне нещо полезно- дипартмент ъф дифенс на Юнайтед Стейстс ъф Америка и те от скръндзълък ползват Ардуинота с код писан от неизвестни писачи.
Утре ще напиша нещо,ще го кача на ГитХъб-а и като натисна едно копче, кеф ти сателитчета, кеф ти ракети и дронове :)

Нед Яну 29, 2017 9:00 pm

Димитър го каза много добре: рекламираш се с малко на брой open source проекти, а печелиш от други продукти и услуги - просто е. :-)

Нед Яну 29, 2017 9:18 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Обаче научихме поне нещо полезно- дипартмент ъф дифенс на Юнайтед Стейстс ъф Америка и те от скръндзълък ползват Ардуинота с код писан от неизвестни писачи.

Научил си звънци. Казах че ползват линукси и опънссл, а не ардуино. Най-малкото ардуиното като хардуер посмъртно няма да издържи необходимите тестове и сертификации, за да го сложат в нещо, дето ще го ползва DoD. Така че имаш избор - или да пишеш сериозно по темата или просто да ръсиш бисери и да се правиш на интересен и никой да не те взема на сериозно.

Цитат:
Утре ще напиша нещо,ще го кача на ГитХъб-а и като натисна едно копче, кеф ти сателитчета, кеф ти ракети и дронове

Мечтай си :D .

Нед Яну 29, 2017 9:32 pm
Профил

Не е въпроса изобщо в това кой какво печели, това е много грешен поглед над нещата. Споделянето на знание също не е проблем, въпроса е какво занание споделяш и как. Редовно споделям знание и дори с конкуренти, но по начин по който то няма да им свърши никаква работа, дори в определени случаи може да ги вкара в разходи. В същото време това носи дивиденти, защото 1. Клиенти попадат на псоделеното знание и се интересуват от източника , 2. други клиенти поапдат на него и се опитат да го прилагат сами, рано или късно пак стгат до източника, 3. Конкуренцията се опитва да го прилага, рядко успешно и част от клиентите отново стигат до източника. И да ти кажа случаи 2 и 3 са най-печеливши защото клиента вече е направил разход, т.е. инвестиция както на пари така и на време, и тук въпросът е да почвам ли отначало и колко това ще ми струва, или да се пробвам с този който казва че го прави по този начин макар и да не е много евтин. Това по принцип е приложимо навсякъде, разбира се в много малки области знанието е толкова много или толкова специфично, по скоро тези които се опитват да го прилагат са некадърни или мързеливи или и двете, но така или иначе нещата работят.
Мога да ти дам прост пример, скоро публикувах статия в линк ин, между другото правя го за първи път, относно обезопасяване на определн тип машини, реално статията казва ето там има проблеми, но не казва и дума за това как да се решат. Вече получих няколко предложения защото някой си го правил така, но не можел да реши проблема с загуба на топлина, друг го правел иначе но не можел да закрепи нещо си ... няма никакво реално know how в цялата тази работа, иска някой да си напрегне поне 2-3 мозъчни клетки, и да има някаква представа от механика, за мой късмет хората които проектират тези системи не са механични инженери и нямат въображение, механичните инженери пък не разбират от такива системи не искат да разбират и не се интересуват и те така.
Това по повод опън сорса, същата работа, хитрите хора го правят да се рекламират, баламите го правят от някакъв криворазбран алтруизъм, а тарикатите го изпозлват съвсем по капиталистически.
Друг е като цяло въпроса, все ендо в моя пример аз да пусна в производство тия толкова "секретни" детайли с които топлоизолирам, да ще направя пари от продажбата им, разни други ще ги изпозлват и само защото ги имат е си мислят че са направили нещо, но това решава 1/10 от всичките им проблеми. Да може да има 20-30% потребители които знаят много добре какво правят и защо го правят, купуват моя детайл защото им е по-лесно от колкото да си го правят сами .. въпроса е за останалите 70-80% ще произвеждат неработещи решения, или най-малкото компромисни такива.

Нед Яну 29, 2017 9:44 pm
Профил

Цитат:
Утре ще напиша нещо,ще го кача на ГитХъб-а и като натисна едно копче, кеф ти сателитчета, кеф ти ракети и дронове

Мечтай си :D .[/quote]

Абе за гитхъба не знам, но ако напишеш в туитъра на Тръмп че не му стиска да затрие оня ненормалник в южна корея имаш по-голям шанс.

п.с. нищо лично към Тръмп, малко нервак но то няма как.

Нед Яну 29, 2017 9:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща