|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:16 pm
Лазерни далекомери за индустриални приложения
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Лазерни далекомери за индустриални приложения
Извинете, че се намесвам, ама нещо не мога да разбера - ако е за асансьор, тези безконтактни измервания са малко афиф:!: има си functional safety изисквания - и там мисля е записано да има механични крайни изключватели, и механични сензори за дистанция(на няколко степени), налепени по релсата/релсите или по хидравличното бутало(ина и такива асансьори верно до 2-3 етажа). защото червени/инфрачервени/ ултразвуци и т.х. са податливи на прах+ влага и т.н.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Яну 25, 2017 3:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък на няколко пъти съм влизал в шахти на жилищни блокове да вадя ключове, но съм се обличал подходящо  Ама то може и отгоре да гледа, бе! Естествено, електромеханиката не трябва да се изключва. А, той Груби обяснил...
Последна промяна bongo_x2 на Сря Яну 25, 2017 3:53 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Яну 25, 2017 3:49 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
ами има разни стъклени аснсьори, и по тях се прожектират разни реклами (динамен сигнейдж или каквото е там), но ще ходя другата седмица при хората да гледам какъв точно им е проблема. Но в първия ми пост видеото е точно с такова приложение - мерене височина на кабината. Сега дали е за рекламата, или за съоветния етаж и за вратите е друго. Те си знаят, каквото искат - ще го разучим. Нали за това сме уЧенИ или учили.
|
| Сря Яну 25, 2017 3:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ей Груби, ако имаш такива клиенти да знаеш че имаме много хубав сайнидж, може почти всичко имам в превдид пере, готви и свирки даже прави, да го имаш в предвид, ако нещо изпадне, става за всичко и за реклама, и за информация и за къстъм приложения щото то си е почти гейм енджин, всичко е динамично и може да с епроменя в релано време бази данни , rss-и , евенти външни, драйвери за какъв ли не хардуер .. абе както казах прави почти всичко, сега го учим да точи кори 
|
| Сря Яну 25, 2017 7:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Ако не може да прави наденици, не ми го хвали - ми идвайте бре. Ей сега за семинара на R&S - тъкмо ще видите как нашего града расте. Ще има небостъргачи, мостове, закрита ски писта, лифт на двата бряга на канала от морето. Всичко може да се покрие. И на всичкото отгоре няма къде да се живее - та е златно време за строителите.
п.с.Но ние сме институт - работим само "На полза роду" и не искаме да сме на печалба...
Последна промяна Grubi на Сря Яну 25, 2017 8:01 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 25, 2017 7:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
е наденици, как бе, първо това го научихме, суджук какъвто искаш, оригинален Г.Оряховица, Шуменски, Бански и още 20-на вида, и наденици пълни, като почнеш от кърначета и стигнеш до абе до дето се сетиш 
|
| Сря Яну 25, 2017 7:50 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Сега, IFM не става, твърде бавен, твърде неточен, до 30Hz. Аcuity, цени между 1300 и 1900 долара, точно до милиметри, сканиране в килохерците. Оказва се използват система с ултразвуков импулс и метално въже, от години, и това прави магнитите или импулсния датчик ненужни (винаги има поне 2 датчика за безопасност, според някакъв стандарт SIL2-Safety integrity level...). https://www.google.se/url?sa=t&source=w ... gTQ2K4D3EgИнтересно е дали това не може да стане и с електрически импулс и рефлектометър (какъвто е датчика горе за ултразвук - или поне аз така го разбирам). Плюс, че има компенсация за свиване/разширяване според температирни разлики и т.н.
|
| Сря Фев 01, 2017 3:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
а какво 30 Hz е малко ? SIL ти дава вероятността за отказ, има SIL 1,2,3 .. не знаех че се изисква за асансьорите, иначе за индустрията си е масово прилаган, особбенно за химическата и петролната
|
| Сря Фев 01, 2017 8:58 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
А бе кой слага такива работи на асансьор?! Мога да ви гарантирам, че в БГ по такива машини се слагат само най-големите боклуци. За сертификати изобщо и дума да не става, камо ли за SIL. Масово чаркалаците са правени я в братски Китай, я в някое мазе в Анадола... Ако има някой, който не е потурчен, ще е трябва да го направим музеен експонат...
_________________www.elkran.com
|
| Сря Фев 01, 2017 9:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това не е за БГ, той е мааалко по на северозапад  Нормално да слагат, в нашите асансьори най-много някой мазен циганин да се повози, при тях трябва да внимават за белите мечки че са защитен вид, тежки са и може да претоварят асансьора.
|
| Сря Фев 01, 2017 9:40 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Значи има магнити и импулсен датчик(ФРП), и основния проблем е да има минимално разминаване на пода на кабинката с етажа( 5 до 10мм мах), т.е. да се калибрира добре в началото. Първо магнитите се слагат на око, после се взима дистанцията от ФРП-то, и се осреднява. Или аз така разбрах. Ако единия датчик не работи, лифта спира.Те си го казаха - ако монтажника/техника е смотан и асансьора ще е смотан. Още и те работят по някакви стари практики, но сега конкуренцията има такива ултразвукови, има и с лазер (примера в САЩ е от 2009).
Идеята е калибровката да се направи така, че да не зависи от техника/монтажника. Но хем искат модерно, хем без пари. Е няма как да стане... Може би някой нов Лидар/Ледар за хвърчащи, приспособен за тая цел или лазер само за калибровката. Температурните разлики и съоветното удължаване/скъсяване на сградата също е проблем. Дистанциите бяха до 150м, скорост до 4м/сек. Казвам всичко защото надали ще мога да им помогна... А 33Hz има са малко, защото искат опресняване на текущата дължина в порядъка на милисекунди (не микросекунди както бях написал отначало). Ние с шефа ми се учудихме, защо няма начини да се нагласи финно, защо е само един техни и т.н., но те така работят. И имат асансьори из целия широк свят...
Последна промяна Grubi на Чет Фев 02, 2017 12:55 am, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 01, 2017 11:18 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Те тия данни в порядъка на микросекунди през какъв интерфейс мислят да ги "поемат", с какъв контролер ще ги смятат и на какъв изпълнителен механизъм ще ги пращат че той да направи нещо значимо на атомно ниво за това време? Под друг ракурс погледнато, в смисъл ако забравим че е "асансьор", приложението изглежда като индустриално задвижване. С какво се движи кабината - в смисъл механиката с въжета ли е или нещо по-фешън? Имаше преди години едни асансьори дето "пълзяха" в шахтата нагоре с някакви валяци/ролки или нещо подобно фрикционно - извън кабината, между нея и стената на шахтата. Там клиента обаче знаеше какво прави - имам предвид че освен точност на позицията се искаше прецизно планиране на пътя - скорост/ускорение/тласък(jerk) и работата беше да се приложи серво за асансьорите. Щото едно е да спре с няколко см грешка и един-двама да се спънат, друго е 99% процента от пътниците да излизат повръщайки от спирането (1% го оставям за астронавти/пилоти дето сигурно ще се връщат да се повозят пак). Та тънката ми мисъл е че ако са си написали домашното сигурно задвижването им има мускулите, мозъка и зрението да спре където трябва (и когато трябва и както трябва). Ако не и сензор от стар трек да вземат няма да им помогне - т.е. да изконтролира голяма хидравлика и да спре заданието на честотен инвертор че да "закове" на рампата.
|
| Чет Фев 02, 2017 12:04 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами може и те нещо да са в грешка, но за интерфейсите казаха че използват CAN или нещо си тяхно. Грешката е моя, и е милисекунди - не микро.
Лазерите на американците имат 4-20мА, RS422 и RS232
Това е работеща фирма, всичко и е ОК, просто искат да са в крак с новостите. Ще ходя да гледам някакъв техен обект, като остане време.
|
| Чет Фев 02, 2017 12:49 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако не е секретно (NDA) ще ми е интересно да споделиш после какво и как правят - интересен технически проблем е и има проекция в доста области.
|
| Чет Фев 02, 2017 4:30 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ами аз вече написах всичко, то няма и никаква тайна те са с ФРП и магнити, а конкуренцията вероятно с магнити и това с ултразвука Американците сигурно са с магнити и лазер Те тайните неща няма да ни ги кажат, или поне докато не им покажем нещо което не са виждали и искат да им помогнем. Ще ходя да гледам някакви асансьори, но незнам какво ще науча. Най-добре е да ръчна един роднина, той беше асансьорен техник доста време от живота си - но както написаха тук, в БГ явно далече не използват, нито пък имат подобни технологични проблеми. И понеже няма нищо тайно, най-много да им направя малко реклама http://www.kindel.se/downloadsEng.htmима кратки брошури за разните контролни системи на английски. Предполагам и конкурнтите се познават, и знаят какво се прави, но състезанието е да се направи по-хитро, по ефективно и разбира се по-евтино.
|
| Чет Фев 02, 2017 5:53 pm |
|
|