|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:39 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12905 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Интересно как се процедира със занитеният заден номер. Служителите на КАТ са правоспособни шлосери? Или се занимават с несвойствени им задачи? Ами ако се контузят с отвертката, какво следва и кой е виновен? А само бегло ще спомена, че на някои мепесета номерата са занитени е по няколко нита. И? Катаджията разпробива по автомобила ми? Хм.
|
| Нед Яну 22, 2017 4:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тука за тия неща важат тъй наречените Implied consent laws - т.е. само заради това, че си решил да караш по пътищата си се съгласил да бъдеш тестван. Разбира се има хора, които отказват. Ако откажеш тъй наречения field test, дето полицая те кара да ходиш по права линия и да си пипаш носа няма никакви последствия, но номера е че ако го направиш той веднага ще поиска тест на дъха, кръв или урина и тези вече не можеш да ги откажеш. Ако го направиш накаьанието е по-тежко, от колкото ако си пиян и се съгласиш да те тестват и обикновено ще включва комбинация от глоба, вземане на книжката и затвор. Разбира се в различните щати е различно, но както Тони е споменал - частната собственост е неприкосновена и никой няма да ти вземе номера, да ти спре колата и т.н. Даже когато ти съспеднат книжката и ти забранят да караш за няколко години не могат да те лишат от възможността да ходиш на работа, затова ти слагат джаджа в колата, която не позволява да я запалиш ако си пиян и ти разрешават да я караш само до работа и обратно по строго определен маршрут и ако те хванат извън тоя маршрут вдигат наказанието. Иначе тук номера е собственост на притежателя на колата и когато колата се продаде трябва да се вади нов номер ако купувача няма такъв. Т.е. не е както в БГ номера да върви с колата.
|
| Нед Яну 22, 2017 5:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Абе това тук си е пълна простотия. И за еидн месец да е свален, кой ще ми осигури кола за този един месец, или заради малоумието на някой недоебан олигофрен пазител на малоумните пешеходци и некадърните шьофьори, трябва да държа по една резервна, ами ако ми свалят два номера ... или колкото коли толкова и резервни ... я да си го начукат на майка си у гъза а след това и у техните и ако могат да си го оближат, само ги чакам такива, по скоро ще платя 100 хил на адвокати за да разкарат закона отколкото да им играя по свирката на тия малоумници. Ако искат да вземат книжки, да отнемат права, да вкарват в затвора ако искат да разстрелват, но да не пипат това което не е тяхно. Интересно кой го е вкарал това предложение, нарежда ми се в челото на списъка за публична екзекуция.
|
| Нед Яну 22, 2017 6:36 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ти имаш служебна кола. Дал си я на твой служител който се напива и убива човек. Ти си съучастник защото си предоставил оръжието на убийството. Ти си длъжен да се грижиш за своята собственост. По същия начин утре някой от охраната ти ще вземе служебния пистолет и ще избие 5 майки с деца в мола и ти пак не си виновен, така ли? Не може този автомобил да е на никой. Когато е собственост на фирмата - шефа на фирмата или отговорното лице е длъжен да не предоставя автомобила на пиян водач. Ако се е напил докато кара - проблема си е на собственика. А ако убие твоите деца същия пияница? Трябва да се засили контрола и това е един от опитите да се случи. Ако имаш по-добра идея - кажи я.
|
| Нед Яну 22, 2017 9:48 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Трябва да се тества дали убиеца е пиел вода, ако е пил вода се спира ВИК. ВИК е дала вода на убиеца, за това убиеца е жив и за това е извършил престъплението и ВИК са пряко отговорни. А може просто КАТ да проверява с дрегера и който е пиян 5 години зад решетките, където нито няма нито коли да кара нито да убива който и да е.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 22, 2017 10:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пиф, говориш неща които изобщо не са така, а този който произвежда ножове, този който ги продава, а производителите на колите, а продавачите им ? Това не може да стане, няма как да стане и със сигурност в един момент съдът ще го отмени. Дали ще вземе моят пистолет, или ще открадне от полицая на улицата е все там, няма таков анещо като съучастие. Ами утре може да удари някого с чука и да го убие, какво съучастник съм че съм му дал чук за да работи ? Не е проблема в закона а в налагането му, контрол може да се наложи и най-сигурноят начин е ако се отнемат абсолютно всички правомощия на проверяващите освен едно, да извършват и да докладват. И на второ място да се направи невъзможно да скатсват нарушителите, това с по една камера в кла не става, в Австралия носят камери на ревера си, те записват и видео и звук. Ако няма запис 5 минути глоба 5000 лв ако няма запис 10 минути 1 година затвор, ако няма запис цял ден 10 години затвор ... ще видиш как полицаите сами ще се грижат да има винаги записи, ако трябва по три камери ще си слагат и ще си носят по една торба с батерии. И без това им е раздут щата, всички мижатурки дето си клатят краката по цял ден започват да проверяват записи, на всеки 10 мижатурки по един супервайзор на заплата 20 хил лв, работатат му е да проверява на случаен принцип. На всеки 10 супервайзора още по един на заплата 50 хил лв ... всеки недокладван случай наказание от солена глоба до затвор, пропорционално растящи с нивото на което са ... повярвай има начин, но начина не е да се тормозят гражданите а тези които контролират, защото точно от тях тръгва всичко. Но нищо от това не е нужно, нужно е да има ефективно осъдени полицаи и то със сериозни присъди, вкарани в обикновенни затвори, със сигурност почти никой няма да вземе 50-100 или 500 лв ако знае че може да изкара 5 години в затвора. Това не са опити за решаване на проблема, това са мижатурски идеи как да изглежда че правят нещо без да засягат социалния мир.
|
| Нед Яну 22, 2017 10:37 pm |
|
 |
|
Pif
|
Преди 15-ина години предложих на един приятел който беше по върховете на КАТ да им направим напълно безплатно система за улеснение на работата на пътните полицаи. Нещо подобно на таблети което сканира книжката и талона, проверява в базата данни и освен това печата на принтер акта. Излизаше по 500 лева на кола и общо взето имаше кой да го финансира безвъзмездно. Отговориха ми, че системата е добре смазана и работи добре и никой по веригата няма интерес от това. В САЩ колите имат камери от началото на 80-те години. Тука все още нямат. Методи има много - но в нашите условия не работят. Процедурата по осъждане изисква много сериозни законодателни промени. Тея кретени в парламента нямат толкоз мозък. Освен това се изисква и добър професионализъм от пътните полицаи а това също е трудно реализуемо. Знаем кой става катаджия. На почти всяко кръстовище в София на ден стават по няколко хиляди нарушения. Специално за кръстовищата от двете страни на тунела за Люлин бяха около 4500 на ден. След една промяна на организацията на кръстовището от страната на центъра там паднаха до към 1500-2000 на ден. Нека глобят всеки от нарушителите по 10 лева. Да не е по 100. Дали това няма да са заплатите на 5 човека и парите за камерите плюс инсталацията само за 1-вия ден от работата на тези камери. Преди няколко години снимахме точно тези кръстовища и точно беше готов материала един ден гледам полицаи застанали и спират нарушителите. Викам си - явно не всичко е загубено. Ще снимам и положителната част. Спрях колата и отидох да снимам. Полицаите спираха и пускаха по 2 коли в минута. Никой не се задържаше повече от 20-30 секунди. Като видяха на 10-тата минута, че ги снимам спряха да спират. Последния дето бяха спряли започнаха да му обясняват нещо, да му показват някакви документи. И пак не му написаха акт. Пуснаха го и започнаха да четът някаква карта. След има няма 5 минути дойде някакъв татуиран с кожено яке и започна да пита къв съм, що съм и що снимам. Снимах го и тоя се разкара. Тръгнах си и в момента в който се скрих зад ъгъла полицаите си продължиха с акцията. Отне им 30-40 минути работа. После се преместиха от другата страна на тунела. Пак за толкова време. Репортажа така и не видя бял свят. Поради обективни причини. Няколко хилядарки на ден минават през ръцете им и голям процент от тея пари тръгва нагоре по веригата. Стигат и до министъра. Но това няма как да види бял свят нито има кой да се противопостави на това. Същото е с всяка сфера. Това с номерата ще реши проблема с квартаните алкохолици и джигити. Има и други начини. Но този е най-лесен. Аз го подкрепям. Така или иначе не нарушавам. Не ми е проблем да свалят номерата на пияниците. Прехвърлят отговорноста на други. Но и това е нещо. Ако не друго - ще намалеят малко джигитите и от далече ще ги познаваме всички. Щом няма номера - работата е ясна. А за фалшиви номера - има текст за затвор ако караш кола с фалшиви номера. Пак са им вързани гащите.
|
| Нед Яну 22, 2017 11:59 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Утре ще ти свалят и твоите номера, пък върви обяснявай, колко много ти се е духало ама те не са си дали инструмента.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Яну 23, 2017 12:15 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да де ама няма да стане, е стане като с тунела, ще спират, ще духаш, ще ти обеснят колко ще е скъпо да си върнеш номера, ще се чеше, ще пита шефа и ще направят компромис ... ако почерпиш, те това ще стане, ще страдат основно фимрите. какво да направя да си сложа дрегер във всяка кола, вързан към GPS-а та да мога да спирам двигателя ? Ами като се прецака .. това не е начина. Има и друго, имал алкохол по дрегер ама на кръвен тест няма, какво правим сега ? Аз лично изобщо не с епритеснявам за себе си, все ми е тая, ако карам пил това е с една или две бири, от тов анито дрегера ще ме хване но и с 20 да съм все тая, аз проблем с това нямам,и точно по тая причина много джигити няма да имат, кай ще си плаща, кой не му пука ... Просто не мисля че е правилно, ако ми свалят на служебна със сигурност ако реша ще ги осъдя, просот това не е решение и няма да има ефект.
Полицаите са корумпирани, това не се ли оправи, каквито и наказания да се измислят те ще засягат най-невинните, превишил си с 40 ... да де ама щото след някой ремонт останал знак за 20 ...а полицаите точно по такива знаци дебнат.
И аз съм за строги наказания за карали пили, но наказанието трбява да е към личността, ако трябва да бъде ограничен нека да има затвор но не да нарушават права и свободи и то на трети лица.
|
| Пон Яну 23, 2017 12:17 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Проблема много отдавна не е в строгостта на санкциите, а във ефективното им прилагане. Сам си описал какво се случва в момента. До какво мислиш че ще доведат по-строгите санкции, до увеличение на въпросните парични потоци по веригата та до министъра, или до реално намаляване на броя на джигитите по пътищата?
|
| Пон Яну 23, 2017 2:07 am |
|
 |
|
Pif
|
Системата позволява измъкване от наказание. Не е перфектното решение. Даже е доста некадърно. Но е някакво. По добре да се започне от някъде. Другия вариянт е да ги разстрелваме на пътя. Отдавна си го мисля ама не мога да събера пари за един 2-3 киловатов лазер в колата.
|
| Пон Яну 23, 2017 2:19 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Зададох ти конкретен въпрос. 
|
| Пон Яну 23, 2017 2:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе няма никакво значение, приели са го приели, не пожелавам на никой да изпада в ситуация да остава без номер без да е виновен. Корупция не се бори за година или 2 или за 20 трудно се бори, в САЩ са я борили до 80-те, а и в момента чувам че по разни селски щати номера минава но само ако те познават. Това е най-дребната корупция и там борбата е почти невъзможна, какво остава за едрата, просто няма начин. Може да се ограничи, да се вдигне мизата, така че по-малко хора да се възпозлват, от където и процентно ще намалее но да изчезне няма такова място в света.
|
| Пон Яну 23, 2017 11:35 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Така де - те точно мизата вдигат. А на пътя нещата вместо да се подобряват, се влошават. Както са я подкарали нещата ще стигнат до там че още с купуването на автомобила ще си априори виновен за нещо. Хипер простотията с нитовете на задния номер е показателна за това какви тикви взимат решенията.
|
| Пон Яну 23, 2017 12:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Това е разковничето... Иначе навсякъде може да се конфискува частна собственост. Това не е чак толкова голям проблем. Проблем е по-скоро основанието, в случая то е по-скоро с цел да се улесни работата на органите. Това също може да е приемливо по принцип, ако нямаше други далеч по-смислени начини. Като това дето казва Dimitar, аз за САЩ не знам ама съм го виждал у други държави. Над всичко стои обикновения човек, а не табелата му или документи или нещо друго. Когато има нарушение/проблем първата работа на органите е да се обърнат към ЧОВЕКА. Ако той си признае вината, няма спор и никакви документи не са важни и следва наказание съответстващо на нарушението. Ако обаче човекът реши да спори, то тоя спор вече ескалира и ако органите преценят се стига до съд, където ако се докаже вина наказанията скачат до небето. И това важи и за двете страни, в смисъл и органите нямат интерес да губят, а хората още по-малко. Така ако човек тръгне да се прави на голям тарикат може да спечели 1-2 пъти, но и 1 от 10 дела да загуби само си плаща за всичките тарикалъци. Докато у нас... първо се съставят нарушения без изобщо да се интересуват от мнението на засегнатите. Пишат и толкоз. Ако се стигне до съд - голяма работа, най-много да те осъдят на същото плюс малко отгоре, но предвид абсурдната съдебна система има и куп варианти да се разминеш. Даже и само 1-2 дела от 10 да спечлиш пак си на далавера. А пък органите дали ще ги осъдиш изобщо им е през оная работа... Е на такава система трудно може да й се помогне.
|
| Пон Яну 23, 2017 12:49 pm |
|
|