|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:39 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Новини от страната
Новите правила за глоби и първия потърпевш, "отказал да духа дрегера"... добре че не е отказал на полицая да д...., щяха и колата да му вземат, а и тия недисциплинирани и невъзпитани софиянци...очаквайте скоро и в други градове. http://m.dir.bg/dnes/news/25076545/
|
| Съб Яну 21, 2017 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Това според мен е незаконно и може да падне в съда ако някой се хване да води дело.
|
| Нед Яну 22, 2017 1:41 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
Сигурно и в съда в Брюксел може да осъди държавата за нарушаване на човешките му права, милия той.
С тоя брой катастрофи, нарушения, загинали и ранени по-добре да духат и да не се правят на ударени, за тяхно добро е. Чудя се какво следва в Германия, Франция, Испания, Англия, САЩ, ЯпониЕ, Австралия, Русия и Китай ако се заядеш с локалните полицаи. Да не говорим за другите части на света. Сигурно има материал за една книга поне, и поне за една пиеса в "Сълза и смях"
|
| Нед Яну 22, 2017 2:17 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не е така, можеш да откажеш дрегера при което се прави кръвен тест. Това между другото само ще стимулира корупцията.
|
| Нед Яну 22, 2017 2:25 am |
|
 |
|
Grubi
|
Точно затова ми е интересно как е решено в другите страни. В БГ е ясно, все ще го извъртят/извратят някак си - но в нормално функциониращите държави сигурно е уредено лесно и ясно и няма "к'во правим сега?!" Ако откажеш дрегер и функционален тест (или както се нарича ходенето по права линия и т.н.) на полицай в САЩ - какво се случва? Качват те в патрулката и те карат до болницата за тест, или направо те карат в ареста/изтрезвителя да си охладиш ентусиазма за 24часа плюс глоба и покана за съд? П.с. Да им сложат по един кръвен анализатор в колата и да ти предлагат избор на място - дрегер, спринцовка или патрулка до районното 
|
| Нед Яну 22, 2017 2:54 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не знам как е но със сигурност не свалят номера. Това някой наш умник е чул че го провят гърците и е рвшил да взаимства, само дето там май ги осъдиха и вече не свалят номера.
|
| Нед Яну 22, 2017 10:39 am |
|
 |
|
Pif
|
Номера е собственост на КАТ и ти по никакъв начин не можеш да им кажеш какво ще правят със своята собственост. Колата е твоя - прави си я каквото си искаш. Табелите са техни. Щом не спазваш правилата - ти взимат книжката. Какво пречи и номера. Същото е. Лишават те от право на управление. Същото право което те са ти дали. Следващия път не нарушавай и няма да ти отнемат правото.
|
| Нед Яну 22, 2017 12:11 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Да де ама дали номера не си го плащам аз в КАТ, т.е. моя собственост е?
|
| Нед Яну 22, 2017 12:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пиф изобщо не е така, да те лишат от право на управление е едно, да те лишат от частна собственост е противоконституционно. Това е пряко посегателство върху частна собственост и налагане на ограничения за нейното ползване. Ти може да нямаш книжка но да имаш шьофьор, жена ти има книжка и т.н. Това според мен е грубо нарушаване на правата. Има закон който регламентира регистрацията на МПС, там е описан редът и критериите за регистрацията му, и никъде не се казва че собственика трябва да има книжка, да няма нарушения и др.подобни, и това е съвсем логично зящото това са две различни права, да притежаваш и да управляваш. Според мен е въпрос на време да бъде отменено от съда. Също така регистрационната табела не мисля че е собственост на КАТ, но тук може и да не съм прав.
|
| Нед Яну 22, 2017 1:51 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Да им взимат книжката и за седмица в ареста, ако не сгафили в повече. Плюс глоба
|
| Нед Яну 22, 2017 2:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Те гърчулята май само на българи ги сваляха, заради нулевата събираемост  Иначе вдигнаха двойно глобите, но ако си платиш до 10 дена - наполовина.
|
| Нед Яну 22, 2017 3:01 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тони, закона го промениха преди години. Имаше много злоупотреби точно с автомобили на неправоспособни и затова го промениха отдавна. Никой не ти ограничава правото на частна собственост. Колата си е твоя. Просто не ти позволяват да използваш тази кола по държавната републиканска пътна мрежа. Може да си я караш в частния си имот или в гората. КАТ са те изпитали и са установили, че ти познаваш закона и имаш уменията да управляваш МПС. Представил си пред тях МПС-то и те са установили, че то е годно да се движи по пътищата. Да обаче ти нарушаваш закона. Караш пил с което застрашаваш живота и здравето на другите хора. Следователно те лишават от правото да управляваш МПС и като допълнителна мярка лишават твоето МПС от правото да се движи по пътищата защото с него е извършено престъпление. Закона е нарушен. Ако си бил без МПС-то е нямало да нарушиш закона след като си пил. Избора е твой. Или пиеш или караш. Масово явление е водачи без книжки да карат пияни. Следователно трябва по-строги санкции.
|
| Нед Яну 22, 2017 3:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това коеот могат да направят е да те лишат от право да урпавляваш, нямат никакво право да спират от движение твоя собственост. А какво рпавим със служебните автомобили ? Нали се сещаш че от това търпи вреди собственика на МПС-то а не водача, което в много случаи е различно, може да ти е син, съпруг, внук, служител ... ти не си му дал за да кара пил, нито си го карал да кара пил. Ти не си длъжен да го следиш и да го принуждаваш да сазва закона, това е работа на КАТ и прокуратура и съдии. Абсолютно незаконно е според мен да прехвърлят наказанието на трето лице, което всъщност се случва. Ако имам служител който работата му е да кара, и му вземат книжката за 6 месеца, и той няма как да ми е полезен, го уволнявам на момента, така освен с отнета книжка остава и без работа, обаче защо ще ми спират колата от движение, дори и за два дена да е, това са загуби. Това е поредното малоумие което са сътворили нашите путкотици, без изобщо да се замислят и за миг какъв ще е ефекта. А знаеш ли какъв ще е, това че следващият път когато някой кара пиян вместо да му вземат 100 ще му вземат 300 или 500 лв нищо друго, колкото повече права даваш в ръцете на КАТ толкова повече ще се стимулира корупцията. Те не трябва да са нищо друго освен едни ходещи регистратори, има нарушение, отиваш на съд, там доказваш кой е прав, ако е дребно, глоба до 20 лв и толкова.
Това е закон абсолютно несправедлив към собственицеите на МПС и конкретно към фирмите, никой работодател не е длъжен да страда заради служителите си, да не говорим че със сегашния кодекс може да си искал да го уволниш точно заради такива неща но не можеш, мен ми е все тая щото не ми дреме за кодекса и при мен няма такива които карат пили .. или поне така си мисля, за това аз уволнявам от първия път, но каква е гаранцията че някой няма да е пил и да кара, и защо след това аз да имам автомобил без регистрационен номер ?
|
| Нед Яну 22, 2017 4:23 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства......
(3) Табелите с регистрационен номер се предоставят на собствениците за ползване срещу заплащане на стойността им и такса, която се събира в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.
//значи само се ползват, а не са твоя собственост ...
|
| Нед Яну 22, 2017 4:49 pm |
|
 |
|
dyaneff
Ранг: Минаващ
|
Когато автомобила не е собственост на употребилия алкохол, номерата се свалят за месец.
|
| Нед Яну 22, 2017 4:53 pm |
|
|