Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Custom ECU 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Custom ECU
Единственото разумно на това ниво от което почваш е да опознаеш "конкуренцията" - освен мегаскуирта има и rusefi:
http://rusefi.com/wiki/index.php?title=Main_Page
По-нова концепция и хардуер, в процес на развитие така че ако искаш би могъл да спомогнеш. Мисля че тръгваше директно на дисковери на стм32ф4 така че и експериментите са евтини.
Доколко си навътре със спецификата на автомобилната електроника? Не само като защити а и като специфични актуатори - електромагнити най-често? Чувстваш ли се спокоен да разработиш изходен драйвер който от логическото ниво на изхода на микроконтролера ще го докара до жицата към дюзата?

Сря Яну 18, 2017 10:51 pm
Профил
Аватар

chikoroto написа:
Не съм съвсем в час с електрониката но ще се опитам да си задам въпроса максимално адекватно.
Знаеме че има свободни ECU-та например megasquirt които до колкото знам ако знаеш какво правиш можеш да си ги направиш и сам.
И аз искам да попитам следното колко би било сложна направата направата на управляващ блок по мое желание иначе казано с каква информация да работи и нейното обработване и съответно контролиране. И да бъдем по-точни какво точно ме нитересува направата на газов ECU който да работи с малко повече информация от масовите стандартни например да се добави импулсен сензор (датчик на колянов вал) или сензор за ъгъл (положение дроселова клапа) и др.
Не знам дали съм в правилния форум но се надявам та е така :)
Ако се получи темата ще разкажа по-подробно какво искам да знам
Мерси.

По въпроса има изписани гигабайти произведения, налични навсякъде в мрежата. Проблема с газта е, че... е газ. :) Тоест, за разлика от течностите, се свива и разширява в много широки граници. При -20 и +20 на улицата, ще имаш тотално различен дебит през дюзите, което си е проблем. Има много опити и идеи да се реши проблема, но най-истинското решение е LPI, тоест система с течна фаза, но там електромеханиката е съвсееем друга бира (много по-скъпа). По отношение на електрониката, тя винаги е стотинки и относително проста.

Сря Яну 18, 2017 11:18 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Моя rotbox го карам с това
http://aemelectronics.com/?q=products/p ... able-ems-4
Намерих го за почти без пари от някакъв рацер дето сменяше спонсора от АЕМ на МОТЕК
Взе да отеснява откъм I/O (8 само + стандартните инжектори, бобини, датчик за позиция и др) и най вероятно ще мина на инфинити когато дойде време за метанола
Човекогодините които са хвърлени за верифициране на подобен дезайн е огромно число и само като отвориш ПЦ интерфейса ти става ясно къде са Мегашит и др тем подобни деривати
Навремето когато всеки сам си ги сглобяваше мегашитите бяха доста популярни, но при сегашният пазар е тъпо да разчиташ от ТНТМ да зависи живота и двигателя ти. Сега просто са на почти еднаква цена като сложиш всички драйвери и друг хардуер в сметката. Опроводяването е песен и даже е водоустойчиво така че няма проблеми да се натика в коша при двигателя
И понеже в нета няма снимки какво има вътре бързо бързо му счупих гаранцията по коледа когато се чудех какво да правя

Прикачени файлове:
Коментар на файл: AEM EMS-4 PCB
IMG_3196.JPG
IMG_3196.JPG [ 928.4 KiB | Прегледано 5690 пъти ]
Чет Яну 19, 2017 3:06 am
Профил
Аватар

То в тая работа много зависи дали държиш на самодиагностиката. Без нея е наистина просто и тнтм-тата си работят екстра.

Чет Яну 19, 2017 1:34 pm
Профил
Аватар

jig.tak написа:
...Човекогодините които са хвърлени за верифициране на подобен дезайн е огромно число и само като отвориш ПЦ интерфейса ти става ясно къде са Мегашит и др тем подобни деривати...

А като разгледаш Motec и Pectel (Cosworth) съвсем те заболява главата...

Чет Яну 19, 2017 2:03 pm
Профил
Аватар

Няма никаква самодиагностика Рек. Това е само за писта. КАН е за връзка с външните инструменти, даталогери и т.н. и няма нищо общо с ОБД на ОЕМ изпълнение
Ако под самодиагностика разбираш разни софтуерни "компаратори" и др такива които да следят в реално време за детонации, температури, голямо налягане на турбината или някое налягане на флуид извън нормата то тогава съм съгласен.

Идеята ми по горе беше, че цената на хардуера е нищожна в сравнение със софт/фърм разработката на качествено ЕКУ. Все едно някой да седне да мисли как да направи разни малинки и др темподобни платки от нулата, вместо да се съсредоточи в софтуера който ще работи на тях

Чет Яну 19, 2017 4:19 pm
Профил
Аватар

jig.tak написа:
Идеята ми по горе беше, че цената на хардуера е нищожна в сравнение със софт/фърм разработката на качествено ЕКУ

тук съм съгласен :)

Чет Яну 19, 2017 7:37 pm
Профил
Аватар

Без самодиагностика с трабъл кодове и всичките други екстри по CAN интерфейса един такъв добър ECU няма много идея, а със сигурност никой няма да си потроши години от живота да направи пълноценен J1939 стек по всички стандарти и после да го пусне като опън сорс. Така че проекти като мегаскуирта са си само за ентусиасти тнтм-джий, които искат да си побъзикат малко двигателя на старата барака. Аз не съм го гледал от години до къде са стигнали ама предполагам, че не са много напред в тая сфера. Сега като видях че настройките им са през USB-сериен интерфейс и е ясно, че са на светлинни години от това, което трябва да бъдат :D .

Пет Яну 20, 2017 2:38 am
Профил
Аватар

Митак, повечето контролерчета на газаджиите са на ниво мегаскуирт. Милиони коли се движат с такова. :) Няма много смисъл да се преекспонира богатата функционалност и качествената направа - става и с малко. Естествено, нито една автомобилна корпорация не може да си позволи да слага контролери на такова ниво в колите си, но трябва да се отбележи, че качеството там е паднало драстично напоследък.

Пет Яну 20, 2017 4:58 pm
Профил

Реконструктор написа:
Митак, повечето контролерчета на газаджиите са на ниво мегаскуирт. Милиони коли се движат с такова. :) Няма много смисъл да се преекспонира богатата функционалност и качествената направа - става и с малко. Естествено, нито една автомобилна корпорация не може да си позволи да слага контролери на такова ниво в колите си, но трябва да се отбележи, че качеството там е паднало драстично напоследък.

Ужъст, поне при немските е страшно, произвеждат коли убийци, особенно по-малките и евтини, като Поло.

Пет Яну 20, 2017 10:32 pm
Профил
Аватар

Ми те нека са си на ниво мегаскуирт, аз нямам против щото нямам илюзии газаджия да направи нещо съществено. Нямам такива илюзии и за момчето пуснало темата, без значение колко са му /не/ясни двигателите :D .

Съб Яну 21, 2017 8:12 am
Профил
Аватар

Малко офф, но на някой може да е от полза.
Сега като погледнах докъде са я докарали Мегасмърт се сетих че имам известно количество нови конектори като този
http://www.ms3pro.com/_images/_products ... hoto-1.jpg
Оригинални сиви Амфенол. Ще са в БГ това лято. Това е 25+ годишен дизайн за ОБД1 автоматик хонда, но пък и мегасмърт не е по адвансно от джапанките преди 25г. Ако някой се интересува да свирка

Съб Яну 21, 2017 4:26 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

chikoroto написа:
Знаеме че има свободни ECU-та например megasquirt

(sorry for English, мой болгарский не очень хороший)
by the way megasquirt is not свободни ECU - their license require an official board.

There are three open source ECUs, one of which is mine - http://www.rusefi.com - thank you for the mention!
Other open source ECUs are speeduino.com and diyefi.org

Сря Яну 25, 2017 1:25 am
Профил
Аватар

Добро пожаловать на форум. :) Твой проект очень интересный, я уверен, что он станет очень популярным в Болгарии.

Сря Яну 25, 2017 1:14 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
andrey2 написа:
(sorry for English, мой болгарский не очень хороший)

welcome on board :)

Прикачени файлове:
387177_640.jpg
387177_640.jpg [ 115.6 KiB | Прегледано 5334 пъти ]

Сря Яну 25, 2017 3:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща