Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
управление на телфер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение управление на телфер
имам една лебедка за 100 кила.
като падне температурата под +5С много трудно развърта, особено в едната посока. предполагам, че е асинхронен двигател, има 2 намотки и 2 кондензатора (по спомен бяха 4 и 8uF), които чисто механично се превключват за определяне на посоката.

най-вероятно греста в редуктора не е подходяща за ниски температури. но се чудя доколко те влияят и на капацитета, или по-скоро на мощността.
дали има относително смислен/евтин вариант да се заместят кондензаторите с нещо по-малко и/или по-устойчиво на студ?

Сря Яну 18, 2017 12:58 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: управление на телфер
ДедоБоре написа:
имам една лебедка за 100 кила.
като падне температурата под +5С много трудно развърта, особено в едната посока. предполагам, че е асинхронен двигател, има 2 намотки и 2 кондензатора (по спомен бяха 4 и 8uF), които чисто механично се превключват за определяне на посоката.

най-вероятно греста в редуктора не е подходяща за ниски температури. но се чудя доколко те влияят и на капацитета, или по-скоро на мощността.
дали има относително смислен/евтин вариант да се заместят кондензаторите с нещо по-малко и/или по-устойчиво на студ?

Ако е купувана от Lidl - така са си. :D

Сря Яну 18, 2017 1:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мии, Дедо, ако беше от кондензаторите на село зимата нямаше да мелят на животните, нито дръвца да си нарежат :)
Пък вратата на входа спира да се затваря автоматично при -5 и надолу. Сетих се за електрическите си отвертки, друго двайсе: като постоят няколко месеца неизползвани губят мощност докато не ги натоваря сериозно. Отварял съм - греста им уж хубава...
Едит: единственото общо между отвертките е типа редуктор и мотор. Моторът обаче си се товари на празен ход, поне според светодиодите. Както казах: оправя се с изтормозване, значи нещо в редуктора.

П.С. Tisho, да не ми обиждаш лидъла! :)

Сря Яну 18, 2017 1:38 pm
Профил

Намотките са две. Едната се пуска през кондензатор и играе пускова, в другата посока тя става работна а другата се включва през кондензатор. Един път като развърти двигателя пусковата може да се изключи. Би трябвало мощността на пусковата да е малка. Кондензаторите как са свързани ?

Сря Яну 18, 2017 2:49 pm
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
Едната се пуска през кондензатор и играе пускова, в другата посока тя става работна а другата се включва през кондензатор.
Да... ама не!

Сря Яну 18, 2017 3:10 pm
Профил ICQ

Виждал съм го на мотор за портална врата. Двете намотки са свързани в една точка. А другите им точки през кондензатор. Нулата се подаваше на общата точка, а в зависимост на кой от двата края се подадеше фаза мотора тръгваше в различна посока. В този случай може да има нещо подобно.

Сря Яну 18, 2017 4:35 pm
Профил
Аватар

не е от лидъл. от баухаус е. същия биклук - херкулес някакъв.
ще трябва да го разглобя, че май не съм правил снимки на предишното сглобяване. а сега не ми се виси на струда с 'горе ръцете'.
просто питам дали има някакво готово решение за замяна на кондензатрите, че като свалям всичко да сменям греста и да предледам лагерите, да с едно висене на стълбата.

ярмомелките на село може и да бачкат, дори и да са с кюстендилски кондери. дори те не са чак с такова 'високо' качество като китайските.

Сря Яну 18, 2017 4:56 pm
Профил

Дедо, пълни боклуци са тези. Ние имаме 2-3 от тях(от Метро са нашите май), но не е имало проблеми с температурите до сега(единият е навън и работи на -10--15 100%). Да не е да си го напълнил с вода нещо? Не вярвам да ти е проблема в кондензаторите... Нещо механично ще да е...
В момента издирвам ключ за пулт на такъв телфер, понеже единият от нашите се прецака. Както се досещаш, части йок...

Сря Яну 18, 2017 6:13 pm
Профил
Аватар

аз по принцип съм му замислил едно управление през GSM ще махам пулта (с кондерите вътре), ама до кога обущаря ще ходи бос е Божа работа. така че ще ти пиша някой далечен ден как да ти пратя един резервен пулт.

затруднението е само надолу, нагоре си има вътък. като направиш малко раздвижване нагоре-надолу и ви тръгва, затова и предполагам че е от греста. пък и за лагерите ми свети една лампичка, виждал съм достатъчно ткайски мотори със заклинен заден лагер, а не преден. но няма да го свалям преди да стане поне +20С (и под +35С)

Сря Яну 18, 2017 6:19 pm
Профил
Аватар

Не е от студа Дедо. Прекалил си с мръвките по Коледа, па сега редуктора ти виновен... :lol:

Сря Яну 18, 2017 7:41 pm
Профил
Аватар

ми не... по-скоро ми пречи да си качвам мръвките до в къщи.
оня ден ме боцкаха - холетерола е в норма, гликирания хемоглобин - също.
парадоксално, но значими пикове на захарта се получават след ядене на боб и кисело зеле. мога да постна картинка.

Сря Яну 18, 2017 8:08 pm
Профил

Дедо, провери дали ключа на пулта е наред. При тези неща там става цялото управление. Ако ключът ти не сработва добре в посока надолу...
ПП: Какъв е този телфер с GSM модул? Това чудо мисля няма крайни изключватели(или май имаше само горен). Без надзор аз не бих го включвал...

Чет Яну 19, 2017 8:57 am
Профил
Аватар

от съображения за сигурност не може да ги няма и двата изклювателя. моя поне ги има.

ключа си е наред. като го пусна надолу тръгва много бавно, трябва едва ли не да висна на куката (~120 кила), за да се раздвижи. като мръдне 5см, после нагоре (върви си добре), и така 2-5 цикъла, докато си тръгне нормално. и това само като стане студено, затова си мисля че е проблем със смазката. правеше го още като нов (на 3 месеца).

лебедката ми е на балкона и ми служи основно да качвам торби с покупки наедро - нямам асансьор, а веке съм стар да мъкна торби по 20 кила по стълбите. особено безсмислено упражнение е с минералната вода... сега ми трябва помощ - един горе да пусне куката, един долу да закачи торбата.

идеята ми е като ми дотрябва куката долу - звънкам, тя слиза, чака някакво условно време и заминава нагоре. през това време аз си пръхря по стълбите само със собствено тегло, горе откачам торбата и съм готов. нищо сложно, просто трябва да седна един ден и да заменя ключа нагоре/надолу с 2 релета и GSM модул. и затова разпитвам дали има някакъв по-елегантен начин да разкарам кондензаторите, защото (1) са големи; (2) нещо им нямам вяра.

Чет Яну 19, 2017 10:21 am
Профил

Радиоуправление не е ли по-добъра идея?! То дори и да има изключватели винаги стават фалове. При нас ден през ден има някой смачкан телфер. И то стабилни машини. Операторът се заблял, изключвателят не сработил и готово...
Вземи се подсигури с допълнителна защита. Аз не съм тествал изключвателите на тези боклуци, но никога не бих разчитал на тях...

Чет Яну 19, 2017 10:36 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

При нас в фабриката така се получаваше с ролетните врати, като паднат температурите. Не искат да отворят, но отворят ли един път работят целия ден. На другия ден същото положение. Но шофьорите му бяха намерили цаката, като подпират ключа за наготе с една летва и след малко отвори. Оказа се че всичко идва от греста на редуктора. Мотора като позагрее и размекне греста и всичко е наред. Последно ги смазвах с някаква грес на спрей kastrol. Такава ми дадоха механиците.
А при теб защо кондовете са различни?

Чет Яну 19, 2017 12:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща