|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Кратък импулс и pIC
тази джаджа за WS2812 ли е? Приемник или предавател е? PWM-а за какво е?
периода ти е 10 такта * 125 nS @ 32 Mhz INT rising edge прекъсване, след 4 NOP-a тест пин - ако е 0 значи е FALSE, ако не then TRUE
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Яну 15, 2017 12:30 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
PWM'а не се мести, а не става ли да преместиш T1G на RA3 и да си ползваш прекъсването?
|
| Нед Яну 15, 2017 12:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да 2812 е, приемник, преводач един вид, закачам се като светодиод, и каквото идва го правя на RGB PWM за нормална RGB лента. Първоначално контролера трябваше да поддържа и такава, после решихем че не ни трябва. Да ама адресируемата не е евтина, и има изделия в които има по 15-на м които няма и никакъв смисъл да са адресируеми, т.е. янма нужда да са анимирани, от там 15 метра адресируема е в добрия случай около 120 ЕУР, а 15 м обикновенна RGB е .. в лошия случай 30 Евро, разликата е голяма. Да но нито ми се иска да бутам по контролера, нито има много варианти, няма място за още букси чисто физическо на платката, т.е. или трябва да се лиша от единия адресируем канал, или някоя друга функция кояот ми трябва. Та затова реших че най-лесно е малко платле което да се слага на кабела, връзваш към адресируемия канал, то взема първия или Н-тия светодиод като цвят и го предава към аналоговата лента. Те това е, аз мисля че и горе някъде писах за какво е. INT е ок само дето не мога да го изпозлвам заради единия PWM той е на същият пин и е несменям. CarBeta, T1G го изпозлвам, то е на RA4 по принцип. Аз го изпозлвам защото не мога да изпозлвам друго прекъсване, имам на порт чейндж, обаче флага му е в 7-ма банка, не ми стига времето .... въпреки че може да пробвам още веднъж. Значи веднага след като хвана фронта трябва да проверя още веднъж порта. Тук обаче има два варианта 1. Проверявам прекъсването веднага след като е дошло, което прави 2 цикъла, самата проверка и задължителноя NOP който идва от скип-а, до тук добре. 2. Проверявам прекъсване преди да се е появило, в най-лошия случай точно преди да се появи. Тогава имам и едно GOTO още 2 инструкции. Та сега ако проверявам за единица веднага след първата проверка в единия случай проверката ще стане на около 360 nS, което за мойто кодиране е ОК, но излиза от спецификацията на протокола. Обаче прекъсването по промяна е в банка 7, за да проверя отново входа трябва да сменя банката .... абе пак ще проверя какво излиза но вчера ми се видя да не стига времето. А проблема с прекъсването на гейта е че идва по задният фронт. Мога да го инвертирам,но тогава ми идва с еидн импулс закъснение ...
|
| Нед Яну 15, 2017 1:54 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Като начало ти трябват 1, 2, 3,... питиета, за да се отпуснеш, малко повечко сън (всичко с цел временно дистанциране от проблема) и утре ще го решиш  Гледам, че си писал по нощите...
|
| Нед Яну 15, 2017 2:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе то аз писах ама половината от времето се чудих как да излъжа периферията да върши работа ама ядец, все нещо е на криво  Тоя 1501 ако беше 32 Mhz щеше да е перфектен. Сега се опитвам с двете му програмируеми клетки да направя нещо, ама и там малко ядец. Да бяха вързали входа на поне един таймер към този модул .. а и да бяха дали възможност вътрешно да му подадеш сигнал ... на модула де, имам в предвид програмно. Има вариант, през пин към друг пин но няма пинове  Някоя 16-ка ще свърши работа сигурно, ама като ще ходя на 16-ка ... дали да не си сложа силабса  Ще помъча още малко 12-ката, сега ще пробвам пак през IOC прекъсването да видим какво ще се получи 
|
| Нед Яну 15, 2017 2:55 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
има PIC12F1572, той има EUSART, дали там някоя врътка не може да се направи.
|
| Нед Яну 15, 2017 2:58 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Няма ли да е по-лесно да вземеш един чип 2812, свързваш го да приема и само усилваш на трите изхода: http://www.ebay.de/itm/1-Stueck-WS2811- ... 1506558295
|
| Нед Яну 15, 2017 3:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Казах ти, че си зациклил нещо. По-горе писа, че е 1571, а сега 1501  И аз като колегите се пулех що не го набримчиш на мах..., но 12-ка не съм пипвал от десетилетие и дори нямам под ръка такава, та си мълча...
|
| Нед Яну 15, 2017 3:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Пробвай onchange и проверка за HI pin(rising) и след това имаш една важна проверка по средата на периода 1.25 uSec - ако все още пина е HI значи си Дълъг фронт (1) else къс фронт(0)
ЕДИТ: трудно ще стане с ончанч... тряя се блокира falling edge... ама - пробвай
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Яну 15, 2017 3:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не е пробелма файлинг ейджа, тоя може да му настройваш при кой фронт да прави прекъсване, то си е жив EXT INT хубаво е, само да не беше в 7-ма банка. .................... D0: btfss datai 0087: MOVLB 07 0>1 0088: BTFSS 13.4 1>2, 4>5, 5>6, .................... goto D0 0089: GOTO 088 2>3, 3>4 .................... bcf datai 008A: BCF 13.4 6>7 .................... btfsc gate 008B: MOVLB 00 7>8 008C: BTFSC 0C.4 9>10 .................... bsf G,0 008D: BSF 23.0 Ето, да предположим че проверката е точно преди фронта, т.е. веднъж минаваме през goto, отстрани съм написал къде колко клока минават, както виждаш тестам за 1-ца на 9-ти клок, което е извън спецификацията на протокола, и много извън мойта имплементация  Дори да не чистя веднага прекъсването, рискувайки още две команди отново сме извън, 8 вместо 9. Единствения шанс е веднага след goto да имаме проверка, така ще е на 5 ти цикъл което е точно там където го искам на около 600 nS.
|
| Нед Яну 15, 2017 3:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Сега виждам една оптимизация, но отново не ми решава проблема, мога да спестя това на 0087 понеже ще идва от предходния път, и да чистя флага накрая, така от 8-ми ще го направя на 7-ми цикъл, което обае пак е много 875 ns отново извън спецификацията на протокола.
С другия който е бавен пак не става, той е 200 nS и при него 5 цикъла са 1 uS ... единствения вариант е да успея да засека нивото с тази програмируема матрица, но и тогава ще е зор да не кажа че няма да стане, ще имам коректната информация но няма да имам време да обработя всичко, на 5-ти ще я прочета, 6 ще сетна бита в променливата. Ще започне да ми се трупа закъснение от около 200 nS на бит което в рамките на 8 бита е много, последния ще се окаже проблемен, а да не говрим че имам не 8 а 24 бита ...
|
| Нед Яну 15, 2017 3:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Харесах си те това PIC16F1454, с него всички проблеми ще се решат, хем има външно прекъсване хем е 83 ns на цикъл ... лошот е че го няма при кометци ..
|
| Нед Яну 15, 2017 3:55 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Погледни дали има нещо от същата серия. Те обикновено поддържат по един от серия. В краен случай го поръчай. След някой друг ден ще ти го докарат!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Яну 15, 2017 4:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Има да, в друг корпус, а този е 3 седмици. Имат друг, не е 48 Mhz но и на 32 ще стане щом може да се изпозлва INT прекъсването. Върти ми се още нещо за тая 12-като която имам, ама ще го оставя за утре, днес то това беше уж да запълня съботата, е запълних я, сега трябва да водя мяука да го преглеждат
|
| Нед Яну 15, 2017 5:10 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Нали имаше някакви пикльовци с логика вътре - дали не може там да стане? Другото е NXP (LPC8xx) имаха стейт таймер периферия. На freescale пак имаха такива. Но това все е различен хардуер.
|
| Нед Яну 15, 2017 7:11 pm |
|
|