|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:52 pm
PIC 16F Смяна между светлинни ефекти с бутон
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: PIC 16F Смяна между светлинни ефекти с бутон
Добре де, при преден фронт се отчита резултата от брояча и той се нулира. Периода започва. При заден фронт се отчита резултата. После брояча натрупва още и следващия преден фронт отчита пак резултата и после го нулира. Това вече е целия период. Записването на брояча се извиква при прекъсване генерирано от промяната на някой пин. Накрая се дели резултата от второто отчина на резултата от първото. И евентуално се умножава по 100 за да стане в проценти. И това обобщава идеите на ToHu и Е1
|
| Пет Яну 13, 2017 1:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе на нас сигурно ни е ясно как да стане, на мен поне ми е и то има много начини, въпросът е на колегата да му стане ясно, ама нека да с епобори малко пък тогава, иначе като е на готово не е интересно 
|
| Пет Яну 13, 2017 2:10 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
PWM е, спор няма. Така се и води. Но има "смекчаващи вината обстоятелства". В смисъл, че съществува стандарт за кодиране/декодиране на командите и няма нужда от откриване на топлата вода. Освен това, същият начин на кодиране се използва от всички дистанционни управления, поддържащи сервомотори, както и от всички драйвери за RC модели, предназначени за свързване към стандартен вход на дистанционно(например драйверите за движение напред и назад на състезателните колички).
|
| Пет Яну 13, 2017 6:22 pm |
|
 |
|
Nyakоi
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Дек 20, 2016 7:39 pm Мнения: 32 Местоположение: Русе
|
Знаех си, че пак ще има нещо от сорта "PWM или не съвсем??", защото този въпрос го намирам и на други места  . Както и да е, ще се използва PIC16F, тъй като скоро отворих един фабричен спийд-контролер от по-хубавите и вътре намерих PIC16F630, който е с 2 таймера. Като казвам по-хубавите имам предвид тези с микроконтролер, защото досега ползвах такива, изградени на база логически схеми и/или аналогови компаратори, при които схеми няма как да редактирам нещо дразнещо, което си проличава по време на яко ръчкане на моделчето (самоделно, с размери и части от фабрични състезателни автомодели). Друго си е да препрограмираш μController-а, колкото и да е SMD Когато ми се отвори време ще започна да работя по проекта, че досега все си оставах с "някой път...". И все пак преди да се регистрирам тук бях наясно, че ако попитам, ще получа адекватна информация и помощ  . Благодаря ви още веднъж!
_________________ Никола Богданов 16 години
|
| Пет Яну 13, 2017 7:41 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Нали не го разпояваш за да го програмираш ?
|
| Пет Яну 13, 2017 9:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не знам колко сигнала управляваш, но и 12-ка може да ти свърши работа. А иначе цифрата на процесора е важна, не е достатъчно да е 16-ка щото не са само таймери, да не уцелиш куц кон 
|
| Пет Яну 13, 2017 10:01 pm |
|
 |
|
Nyakоi
|
В никакъв случай  Сглобявам прототип с нормални ThroughHole елементи, слагам PIC-а на цокъл и само да го вадя, препрограмирам и слагам обратно. И така докато изчистя всичко, което не ми харесва. След това вече се минава на SMD, където микроконтролера се програмира еднократно и след това се запоява (преди това трябва да се науча де, не е достатъчно само да разполагаш с нужното оборудване  ). Сигналът ще е един за сега. Цифрата ми е известна - PIC16F630, което не означава, че ще използвам точно този него, просто ми е като насока за характеристики. По принцип бих използвал PIC12, но с пиновете става малко тясно - 1 за четене на PWM, 2 захранващи, 4 за управлението на мосфетите, 1 за следене на напрежението на батерията (LiPo, трябва да има кът-офф, защото се надува от преразреждане) и станаха 8 (всичките), а аз бих искал да вържа и изход за светодиоди (стопове и заден ход), които да се управляват от същия PWM. Целта не е да стане евтино и серийно, а да стане манияшко 
_________________ Никола Богданов 16 години
|
| Пет Яну 13, 2017 10:26 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
А такаааа. Пипнах ли те че правиш глупости. Не те знам как програмираш на цокъл SMD... По принцип един PIC за да се програмира му трябва маса Vpp +5V Data и Clock. Когато слагаш контролера в програматора подава сигналите на зеления цокъл с ръчката. Ако ползваш PicKit2 това ги подава през един кабел. Ти може и от твоя програматор да ги изведеш. Реално ти трябва да запоиш една рейка с 5 пина на платката и да включваш програматора към нея. Контролера може да бъде и DIP (DIL) - pin trough hole (PTH). На това нещо му се вика ICSP (In Circuit Serial Programing). Разликата с нормалното програмиране е че контролера е запоен върху платката на устройството. Сигналите са си абсолютно същите. За мен това е нещо стандартно и никога не се занимавам да бода контролера на зеления сокет с ръчката  Даже мисля това е много остарял метод на програмиране, от ерата на PTH елементите и при серийно производство, наследен от метода за програмиране на старите EPROM памети. Само трябва да съобразиш, че все пак към Data и Clock понякога има свързани разни елементи и могат да повлияят. Както Vpp-то MCLR ако е свързана към +5V ако схемата го изисква, демек ако го ползваш, да го включиш през диод, защото е възможно от Vpp на програматора да ти вкара 13 волта ма Vdd и да опукаш PIC-а  И не на последно място, може да си тестваш схемичката с подаване на захранване (5V), команда от компютъра.
|
| Пет Яну 13, 2017 10:50 pm |
|
 |
|
E1
|
Nyakоi, в недалечно бъдеще, най-вероятно на libstock ще пусна пример за приемник от този тип. Ще е за друг контролер, но разликата не е голяма.
|
| Пет Яну 13, 2017 11:05 pm |
|
 |
|
Nyakоi
|
Весело ми стана изведнъж, защото аз програмирам с явно античния JDM Serial Programmer  . За сега не съм стигнал до SMD PIC, карам си със стандартните TH, и си ги програмирам без проблеми... за сега поне  . Сериозно обмислям да се ъпгрейдна с един PicKit2 и да си спестя пускането на персоналния компютър в 2 през нощта за да използвам серийния му порт. Къде-къде по яко е през USB - plug & debug  Много искам да го пробвам това ICSP програмиране, четох доста за него, но ме спира това, че закачените за "маса Vpp +5V Data и Clock" елементи могат да повлияят. Трудно бих се разделил с 2 пина на контролера (Data & Clock), освен ако не успея да им измисля приложение. Много ще се радвам! Само ако мога да помоля за линк за примера (когато е качен), ако не е проблем  . Аз все пак ще следя  . Благодаря предварително!
|
| Съб Яну 14, 2017 12:29 am |
|
 |
|
E1
|
Ще пусна разбира се. 
|
| Съб Яну 14, 2017 2:20 am |
|
 |
|
slav4o.com
|
Nyakоi , не се притеснявай с ICSP, обикновено в повечето случаи не пречи.. А и имаше описано в някой документ какви предпазни мерки да се вземат. От твоят програматор също може да изведеш сигналите.
|
| Съб Яну 14, 2017 2:37 pm |
|
|