Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Филтър за DC моторчета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Филтър за DC моторчета
ToHu написа:
те трябва да осигурят достатъчно малко пулсации при номинален товар

Именно! Те са филтрови. Не се използват като батерии... При липса на захранване по-големият инвертор в зависимост от конструкцията може да точи много повече ток от кондензаторите и да ги източи независимо от това, че са с по-голям капацитет. Като сметнеш един контактор пада за не по малко от 50-100мс, което е съвсем различно от пулсациите при 50Hz!
Иначе и аз чувам лоши отзиви за Шнайдер особено за оборудването им за средно напрежение. Но имат всички сертификати и когато трябва нещо да е като хората с перфектна документация... На отговорно място едва ли някой би рискувал с китайска, турска или бг апаратура...

Чет Яну 05, 2017 11:41 pm
Профил

Големия няма как да ги източи,къде ще ги дене, освен през товара няма къде да отидат.
Шнайдер .. какво да говорим, типично за този край на света, без значнеие в коя фабрика е произведено и за хуй не става, но все пак е доста по-дбре от много други. Ако е за инвертори аз предпочитам Сименс, не че съм голям фен на марката но инверторите им са добри, но клиента си беше специфицирал Шнайдер и това му доставих.
На всичко качеството пада а цената се качва ...

Пет Яну 06, 2017 5:15 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Да си форумен бог и да използваш трибуквени думи от типа " ххх" е неразбираемо! Оставка!

Пон Яну 09, 2017 12:28 pm
Профил

хммм думата ли сбърках, айде да кажем за кур не става ... по добре ли е сега ? ... пиша и говоря каквото си искам и както си искам, който не му харесва да не чете, а тия политически коректни или и аз не знам какви напъни .... негъра е негър, магнала е мангал, а хуя си е хуй .... а дали съм бог или не не знам, никога не съм искал да бъда, но ако взема, че стана някои хора много трябва да се притеснятг защото ще бъда много лош и несправедлив бог ... но да не сме максималисти, бих се радвал и на малка диктатура

Пон Яну 09, 2017 12:56 pm
Профил
Аватар

Тъкмо се чудех дали да вмъкна, че ТоНи и с повече букви ги знае... :D

Пон Яну 09, 2017 1:10 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
за да се успокои госпожицата hrpankov може да пишеш:
хой, йух, чеп това с атрибуквените мисля защото по-цветистите бахур, паламарка и т.н са с повече букви :(

Пон Яну 09, 2017 6:04 pm
Профил

Абе по едно време гледах да замествам буквите с #& и т.н. ама ... нема време а и тук май няма никой който да му излезе обрив като го прочете така че ...

Пон Яну 09, 2017 7:52 pm
Профил
Ранг: Почетен член

ToHu написа:
Абе за казване си я казва ама има прости решения, слагаш кондензатор на контролера и диод преди него. Колегата пише че нямал диоди с ниско напрежение в права посока, но пикльовците не са с толкова малък работен обхват, при 5 V може да имаш шотки. Ако е толкова страшно един мосфет може да реши проблема.

Сега вече сложих диод към контролера, защото падът не е фатален. И то най-обикновен 1N4007.

ToHu написа:
п.с. сега взех че отворих pdf на този проц, BOR е настройваем, като нищо може да прави проблем. Не става ясно на каква честота е но не би следвало да се ресетва от малко по-ниско напрежение освен ако не го е забил на кварц на 48 мхц. Това което може да става е BOR, затова е било добре да се види кой предизвиква ресета, RCON регистъра. Като му гледам параметрите работи всякак работи до 4.2 V.

Първото, което направих преди да пусна темата, беше да изключа BOR. Не помогна.
При включване на двете моторчета, моментно пада под 4V. Както писах горе, не ме устройва малката разлика в работното напрежение. Процесорът беше избран, поради недоглеждане на pdf-а от моя страна.

stoyanoff написа:
Щом работи оставяш го така! Тези неща са много капризни. Явно си сложил по-обикновен драйвер щом не ти реве там UVLO. Тук нещата са по-скоро на проба-грешка. Има редица начини за справяне с подобни проблеми, но зависи от конкретния случай. От собствен опит ще ти кажа, че дори да дадеш схема и печатна платка, е много трудно да се препоръча работещо решение. Винаги се стига да момента с пробите... Така че щом като работи не се тормози повече. Най-много да изгорят драйверите след време...
Ако става дума за серийно производство ще го мислим, но за единична бройка си се справил отлично! :)

Драйверът няма да гръмне. Използвал съм го неколкократно за същото и работи безотказно. За серийно ще мисля, след като тествам играчката.

За кондензаторите, използвани като батерии, по-скоро е "не". Подариха ми състезателна количка, работеща с такива батерии. Едната протече и едва очистих масата, където се зареждаше. Минах на Li-Po.

bongo_x2 написа:
Ннам, ама малкия получи от немско конструктор за колички с "акумулатор" 3.3Ф/2.5В, който има опция да се зарежда директно от 2хААА батерии. Не вярвам да има и опция "гърмене в ръцете"...
Но в случая: клякането на мощната част е дори полезно, пък да се защити контролера не се искат фаради.

Опцията е по-скоро омазване с вонящ и цапащ в жълто електролит. Пазете очите!

Вто Яну 10, 2017 2:31 am
Профил WWW

С осцилоскоп виждаш ли добре какво става при старт на мототрите? Запомнящ осцилоскопограф?
Четков мотор при тръгване...може да убие за момент всеки батериЙ. Нисковолтов проц -да, но диодът с кондензатор е разумна предвидливост, която почти нищо не струва.

Вто Яну 10, 2017 9:42 pm
Профил

Аз май писах какво виждам с осцилоскопа - жесток пад за момент.

Сря Яну 11, 2017 12:40 am
Профил WWW

според мене си е почти късо съединение в момента на тръгване.

Сря Яну 11, 2017 12:54 am
Профил

Така е, въпросът е колко е дълго, диод и кондензатор, или LC /RC верига обикновенно могат да решат проблема, ако диода има голям пад, MOSFET.

Сря Яну 11, 2017 1:10 am
Профил
Аватар

Е па то се смята, бе хора, дори с тъпата формулка C = I * t / dU където I е средният ток през пикльото, t е времето през което трябва да се устиска, а dU е като от напрежението на батерията (разреденичка) извадиш минималното захранване на пика и пада върху диода. Тъпо, ама сигурно.

Сря Яну 11, 2017 1:28 am
Профил

А бе вие хубаво се засилихте да слагате кондензатори, където ви падне... Обаче! Сигурно ли е, че контролерът функционира правилно и изпраща правилни команди към драйвера? Това е малко изстрел на сляпо, но обикновено сложните проблеми имат прости решения. В случая не се знае какъв е драйвера, в какъв режим работи и т. н., но 100% като му подадете грешен набор от сигнали можете да отворите моста на късо и готово... Не вярвам играчка да успява да събаря захранването. Аз съм изпитвал подобни проблеми, но когато свързах 7 бр Nema 17(2А) да работят заедно...

Сря Яну 11, 2017 12:36 pm
Профил

Сигурно е, че командите към драйвера са коректни. С другия контролер няма проблем, както вече казах. Всъщност, драйверите са два отделни и независими - по един за всяко моторче. Ако не се включат заедно, няма проблем. Доста време ползвам вече новата система. Работи отлично. Стария контролер използвам за други цели.

Сря Яну 11, 2017 1:04 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3